Archive for the ‘politik’ Category

Skita inte ner landsbygden, Jimmie Åkesson!

mndag, september 13th, 2010

I helgen har det varit simträningar. Och sedan så har vi sorterat alla tackor i tre betäckningsgrupper och kört ut dem till olika beten med olika baggar.

Vi har också, lite sent kanske, kört in vinterveden. Barnen fick hjälpa till. Här har Lilleman brutit ihop då det gått upp för honom att han inte kommer att tjäna lika mycket som storebarnen. Om man tar timmeslånga pauser går man ju miste om inkomster, något han inte räknat med. Men dagen slutade lyckligt i alla fall. Han var glad över den stora hundralappingen han tjänat.

Jag är väl ingen vän av tidningen Land precis men i land lantbruk brukar det så en del bra saker.

Jimmie Åkesson, ledare för SD, har gått ut med att de har ett stort stöd bland folk som bor på landet. På sin hemsida poserar han tom brevid ett rapsfält.

Men enligt krönikan i Land Lantbruk, skriven av LRF:s förbundordförande, Lars- Göran Pettersson, så visar undersökningar att Sverigedemokraterna har noll stöd bland LRF:s medlemmar. Tvärtom är människor inom lantbruksnäringen positiva till invandring eftersom det behövs mer arbetskraft till glesbygden.

Så jag säger som Lars-Göran Pettersson, ” Skita inte ner landsbygden, Jimmie Åkesson”!

/ Mien

Paneldebatt och kommentarer till kommentarerna

onsdag, september 8th, 2010

Idag var det paneldebatt på Folkan. Politiker från alla riksdagspartier var inbjudna.

Moderator var vår rektor, Tomas Nilsson. Här berättar han spelreglerna för partirepresentanterna. Alla elever och lärare satt i publiken. Men jag ville inte fota dem.

De rödgröna, från vänster Jenny Järve (V), Daniel Bergvall (Mp) och Meit Fohlin (S).

Alliansen. Från vänster Barbro Öncel (Fp), Margareta Persson (M), Olof Björkqvist (Kd) och sist, men inte minst, Jonas Niklasson (C).

Debatten kan börja! De förutbestämda huvudfrågorna var kollektivtrafiken, hälso- och sjukvård samt tandvård och jämställdhet. I två klocktimmar, som vi kallar det i skolans värld, höll debatten på.  Hur  min kandidat skötte sig? Mycket bra. Han får MVG av mig för sin första paneldebatt, eller för att använda folkhögskolornas eget betygssystem, UTMÄRKT!  Men alla politikerna var jätteduktiga!

Tillbaka i klassrummet analyserade mina svenskelever debatten ur ett retoriskt perspektiv. Vi tittade på hur politikerna fick fram sitt huvudbudskap, argumentationsteknik, deras engagemang, utstrålning, kroppsspråk, eventuella fallgropar, giftpilar och om de myntade några bevingade ord.  Livlig diskussion blev det.

 Sedan var det dags för mig att gå på gympa. I år är jag inte schemalagd på gympatiden så jag ska verkligen försöka gå varje onsdag. Här ligger jag på golvet i Folkans gympasal och svettas och tittar upp på takmålningarna. Folkans gympasal är gammal och fin.

Så långt allting trevligt och kul. Men det var när jag kom hem som den egentliga debatten startade. Kanske är det några av er som minns att vi hade storkontroll av Länsstyrelsen i somras? Annars, titta HÄR!

Här räknas våra lamm av Länsstyrelsens personal en smällhet dag i juli medan Markus och Jonas tittar på.

Idag kom resultatet. Nedslag på i princip allting! Det enda vi inte fick klagomål på var en vanskött vall på en gård vi arrenderar. Vallen behöver sås om. Den ser hemsk ut och ett grovt gräs, som lammen inte äter, har tagit över fullständigt. Men det tyckte Länsstyrelsen såg OK ut?

Annars var det bara klagomål. Man har tio dagar på sig att svara Länsstyrelsen och sedan måste man överklaga. Jag tyckte att vi skulle skita i alltihop och bara betala de hundra tusen (?) eller vad de nu vill ha av oss i återbetalning. Jonas däremot satt sig ner och började debattera. Fet chans att det kommer att lyckas. Man kan aldrig få rätt mot en myndighet. Så här ser Jonas kommentarer ut, de anmärkningar som jag tycker är extra “roliga” har jag markerat med fet stil:

Jonas Niklasson
Hägsarve Hablingbo
62342 Havdhem

Kommentarer till ”Kommentarer till fältkontroll” 2010-07-06

Skifte 1A Ett område där vi röjt åtskilligt och bränt massor med ene och småtallar. Det finns ännu gott om spår efter brännplatser.

Skifte 2A Ett område där vi hyrt in en entreprenör för att ta bort träd enligt de nya direktiven. Vi har ännu kvitton kvar

Skifte 2B Ett skifte där mycket tät igenväxning varit fallet och där omfattande röjning har pågått. Det finns förmodligen ännu kvar slån men också väldigt mycket spår av brännplatser.

Skifte 2C Ett skifte som gallrades av samma entreprenör som 2A

2D Dito ovan

2E Dito ovan

Skifte 6A Vårat hemskifte och huvudsaklig leverantör av vinterfoder. Vinterfodret ligger skördat och klart i de ensilagekorvar som kontrollanten sett och vill räkna bort som ”upplagsyta”. Det som växt upp efter den tämligen tidiga förstaskörden är alltså en andraskörd. Vi betar för närvarande av denna andraskörd då vi inte behöver mer vinterfoder. Vi har kvar sedan i fjol. Det har varit två goda skördeår för vall pga av det myckna regnandet.

14 A Röjt av entreprenör.

Alla skiften som kontrollerats har i olika omgångar under ett tiotal år röjts och gallrats från att ha varit ett område där man knappt ”fick in en stövel”. Tittat man åt sidorna in på grannfastigheten framförallt vid körbron nära område 2E får man en livlig föreställning om hur det såg ut för tio år sedan.

Vid kontrolltillfället hade det ännu inte varit betat överhuvudtaget. Djuren ca 100 tackor har betat där på sensommaren och är nu på nytt bete. Kanske blir det en ny betesomgång i hagen längre fram. Vid kontrolltillfället hade svår torka rått under en lång tid och vi bedömde att det inte fanns varken mat eller vatten där. Detta ändrades ju som bekant under den senare delen av sommaren.

Vidare pågår ytterligare röjningsarbeten i det mest igenväxta området som bildar en triangel med det vattendrag som delar av ett hörn av hagen. Detta har vi inte anmält pga av att vi inte anser det klart ännu.

Just nu tänker jag nog ta en funderarare på om det är lönt att fortsätta arbetet överhuvudtaget då resultatet av era fältkontroller ger intrycket av att ingenting är gjort överhuvudtaget. Område 12 A är klassat som naturreservat och i skötselföreskrifterna för det står att inga träd får fällas utan Länsstyrelsens tillåtelse. Där ser det därför riktigt jävligt ut och kan därför tjäna som jämförelse till område 2C som såg exakt likadant ut innan de åtgärder vi hittills har gjort.

Jag har själv för ett par år sedan gått runt området med Fabian Mebus då åtgärdsplanen för hela området upprättades. Den har jag så gott det har varit möjligt följt.

Jag överväger som sagt nyttan och glädjen med att fortsätta detta arbete då Länsstyrelsen genom edra kontrollanter inte verkar kunna inse att återställandet av en sådan här från början extremt igenväxt miljö inte kan uppvisa en statisk bild utan är en dynamisk process där man får ta det ena efter det andra. När man t ex tar bort en massa träd och buskar frisätter det en massa näringsämnen som i sin tur ger effekter som måste åtgärdas. Sådant har ni säkert läst i böcker. Vi har upplevt det i praktiken.

Naturreservatet Hägsarve kärräng har jag skött efter bästa förmåga och omdöme. Det betyder t ex att kärrnycklarna tillåts blomma färdigt och sätta frö innan betesdjur släpps på och att gångbron och stättan hålls i stånd. Sedan Länsstyrelsen satt upp skylten där det bla står att reservatet i naturvårdshänseende förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län har jag inte förmärkt något som helst intresse för reservatet.

Hablingbo 2010-09-08

Jonas Niklasson

Att hemskiftet inte skulle ha varit slaget är ju humor på hög nivå. Vi skördade ju i början av juni.

När Länsstyrelsen sen dök upp en månad senare så var ju ansenskörden på god väg upp. Det vet ju alla hur en vall som inte slagits ser ut i juli? Där ligger ju gräset ner. Det gjorde det då inte på vår vall kan jag säga. Gräset var kanske en tvärhand högt. Jag har bildbevis på att vi slagit och kopior på ensileringsräkningen, men vad hjälper väl det?

Vår vall i juni. Kan ni se att den är slagen?

Och säkert får vi klövröta på fredag också. Just nu vill jag bara sluta med alltihop, sälja gården och flytta till villa i Vibble.

- Du är inte klok! skriker Jonas. Tänk på allt jävla arbete vi lagt ner på lammen och på att röja beteshagarna. Och på stängsel.

Men visst tappar man arbetsglädjen.

/ Mien

En centerpartist svarar, del 1

fredag, april 23rd, 2010

Hej hej, centerpartisten Jonas Niklasson. Kan jag få ställa några frågor till dig?

Tja, det går väl bra. Jag är ju inte invald någonstans ännu eller så, men jag kan försöka svara ändå.

Jag är trebarnsmor, lärare, fårproducent, frilansskribent och glesbygdsbo. Vad kan centern göra för mig?

Politiska partier är inte främst till för en individ, som jag har uppfattat det.

Aha, men vissa partier försöker ju sätta individen i centrum?

Jo, det kan så vara. Men jag ser Centern mer som typ Läkare utan gränser. Vi är först på plats, åker sist därifrån, vi är orakade och har inte duschat på ganska länge.

Men, hallå, det är väl ingen bra reklam för Centern?

Jag skulle svara som så här, det är många som upplever Läkare utan gränser som ganska sexigt.

Men läkare utan gränser hjälper ju folk. Kan du hjälpa mig att bära in den där kylen jag fått av grannen och ska ha i min loppis i sommar?

 

 Jag ska ringa Thomsson och fråga om han kan hugga i.

Många cenetrpartiser vurmar ju för det här med närproducerad mat. Det är ju bra. Hur kan det påverka mig som fårproducent?

Att vurma för närproducerad mat är ju för att det är poppis just nu. Den stora frågan är väl varför irländare får mer betalt för lammköttet än svenska producenter. Och varför danskarna får mer betalt för mjölken. Och sen är det ju som så att politiker har möjlighet att styra över offentlig upphandling och då är det ju lite svårt att hävda att de ska välja just gotländska produkter. Det finns regler inom EU som reglerar just det här med offentlig upphandling. En mycket viktigare moralisk fråga är varför vi ska hävda närproducerat när vi själva vill exportera. Skinnriket Gotland tex vill exportera lammskinn. Alltså, som politiker ska man verka för rättvis handel och det ska gälla för både afrikanska producenter som gotländska producenter.

( Och när bandspelaren stängts av: Det där med närproducerat är ju bara en flirt med de välbeställda, Stockholms innerstad som har råd, det har ju ingenting med centerns fotfolk att göra )

Så du tycker alltså att det är okej att barnen äter holländsk potatis i skolorna på Gotland?

Nej. Spontant är det ju så att det känns roligare om potatisen barnen äter i skolan är odlad av grannen. Men jag tror holländarna gör ett bra jobb också.

Tack, tack Centerpolitiker Jonas Niklasson. Nästa gång kommer jag att ställa lite mer skolspecifika frågor till dig eftersom jag vet att du är lärare. Vi hörs då!

/ Mien