Archive for the ‘Vendlas ledare’ Category

Ny ledarskribent

mndag, maj 30th, 2011

Blev en fantastiskt fin dag igår med Vendlas konfirmation och mammas goda buffé efteråt. Tack alla som gjorde Vendlas konfirmation till ett fint minne! Ska ladda upp bilder ikväll. Tills vidare lånar jag lite bilder som vendla tagit med sin nya kamera.

 

Vendla hade bjudit några tjejkompisar till konfirmationsfesten. Småbarnen gjorde allt för att få hänga med de äldre ungdomarna, de äldre var väl kanske måttligt roade…..

Bella till och med ljög om sin ålder för att få hänga med de stora. Hon sa att hon är fem men visst fyller hon bara tre i juni? Fin bild på Jonna och Bella.

Henning hade en svår dag då syrran fick så många presenter, guldringar och kamera och allt möjligt. Men han rådde snart bot på sin avundsjuka:

 

Han tillverkade en egen kamera av en pommackork och så hittade han en rosa plastring och sedan var han på topp igen!

Bella och Vendla.

Jennie.

 Igår kväll prioriterade jag att gå min lilla runda med Jonas istället för att “datanörda” som barnen säger att jag gör, 11 km runt Hablingbo och Silte, mår så gott av det. Nu ska jag störta in till stan och till öronspecialisten med mitt öra, hör knappt något på mitt högeröra. Så tradigt med de där öronen.

Förresten, idag har Gotland fått en ny ledarskribent,

 

ledaren hittar ni HÄR! Eller så läser ni här nedan. Vendla har skrivit texten alldeles själv och bara fått lite redigeringshjälp av sin far. De är ju benhårda på att man bara får skriva 3000 tecken och då kan man behöva lite hjälp att “städa i texten” så att det viktigaste kommer med.

Taco + fisk = skolmat?

”Vi ska vara glada att vi får skolmat i Sverige” är något som jag har hört många gånger. Det är såklart bra att vi får skolmat i Sverige men det betyder inte att den inte går att göra bättre. Varför ska vi jämföra oss med någon fattig skola i Afrika när vi har ambitioner här i Sverige?

Jo, jag har funderat kring detta med skolmaten. Den är väl inte äcklig men det finns en hel del konstigheter med den. För det första, varför har skolorna i Sverige en egen matkultur? Vem mer än småbarn äter sig mätt på bara pannkakor? Varför har fisken så konstiga namn, till exempel tacofisk? Microsoft Word vet i alla fall inte vad tacofisk är för något.

En sak till är det här snacket om tallriksmodellen. Man ska tänka tallriksmodellen när man lägger upp mat. Men vissa dagar skulle det vara totalt omöjligt! Till exempel potatisburgare, det är ju bara potatis, kolhydrater alltså. Det står alltid i tidningens skolmatsedel att det serveras blodpudding som tillbehör men det gör det oftast inte i alla fall. Soppan som det är en gång i veckan är väldigt vattnig och det är inte många som äter den heller, så då äter man sig mätt på macka. Kolhydrater det med. När det är pasta är det alltid någon pastasås till och i den är det också snålt på proteiner. Vi ungdomar på högstadiet håller ju i regel på med någon sport. Muskelarbete kräver ju faktiskt proteiner, det är snålt med proteiner i skolan. Vi får aldrig heller riktigt kött, det närmsta är köttbullar eller korv, ibland har vi fått kyckling. Men riktigt kött borde serveras oftare i skolan. Faktiskt är det så att om man äter för mycket kolhydrater kan man bli överviktig. Många på Gotland är redan överviktiga.

Att barn inte uppskattar riktig hemlagad mat är en myt. Till exempel var jag på konfirmationsläger för någon vecka sen. I det köket fick vi riktig mat, inte korv en enda gång! Riktiga såser och riktigt kött fick vi också. Vi var i Småland, Gransnäs. Havdhem och Öja pastorat har varit där flera år i rad. Dom i köket sa:

-När gotlänningarna kommer måste vi alltid laga en halv portion extra till varje person. Ni äter mycket mer än till exempel stockholmarna!

Riktigt lagad mat är ju så mycket bättre och oftast inte så mycket dyrare heller. Men det tar lite längre tid och kräver riktiga råvaror. Jag är helt övertygad om att mattanterna kan laga bra mat bara dom får tillgång till det. Mattanterna som jobbar i köket borde få bestämma mera om vad som ska lagas och köpas in, för det kan dom!

Det känns som att hela Sverige har lagt sig på någon ”lagomnivå” på allting. Därför skulle det vara världens chans för Gotland om vi hade lite bättre kvalité på maten än andra kommuner. Det skulle faktiskt kunna vara en anledning till att fler barnfamiljer flyttar hit. Självklart inte den enda, men tänk er själva. Varför inte flytta till en kommun där man vet att ens barn inte blir uppfödda på pulvermos och korv? Alla behöver inte vara lagom! Varför inte vara BÄST?

Vendla Niklasson 14 Politiskt obunden

Jonas Niklasson 45 Politiskt bunden (c)