Archive for the ‘Lamm’ Category

Fotrötecertifierade

lrdag, september 11th, 2010

Får vi presentera……

….Gotlands nya fårhälsoveterinär, Fredrik Engström! Här i klädd sedvanlig veterinäruniform vid Hägsarve. Fredrik är gift med min barndomskompis Cattis och Jonas var faktiskt värd på deras bröllop när de vigdes i Anga kyrka för en massa år sen.

Men det var inte för att vi är gamla kompisar som Fredrik kom till Hägsarve den här gången utan det var för att leta efter fotröta i vår besättning.

Och det var heller inte för att vi är gamla vänner som Fredrik inte hittade någon fotröta alls hos oss! Han var så noga, så noga, och tittade i alla klövar.

- Ni har friska och fina djur, Mien! sa Fredrik.

HURRA!!!!

Numera är Hägsarve alltså fotrötecertifierat!

/ Mien

STORT tack till mommo Sonja som kom med mat och kaffe. Och som fick ta hand om hovslagaren och Lilleman. Och tack till Marie som skötte protokollen så noga och bra!

Paneldebatt och kommentarer till kommentarerna

onsdag, september 8th, 2010

Idag var det paneldebatt på Folkan. Politiker från alla riksdagspartier var inbjudna.

Moderator var vår rektor, Tomas Nilsson. Här berättar han spelreglerna för partirepresentanterna. Alla elever och lärare satt i publiken. Men jag ville inte fota dem.

De rödgröna, från vänster Jenny Järve (V), Daniel Bergvall (Mp) och Meit Fohlin (S).

Alliansen. Från vänster Barbro Öncel (Fp), Margareta Persson (M), Olof Björkqvist (Kd) och sist, men inte minst, Jonas Niklasson (C).

Debatten kan börja! De förutbestämda huvudfrågorna var kollektivtrafiken, hälso- och sjukvård samt tandvård och jämställdhet. I två klocktimmar, som vi kallar det i skolans värld, höll debatten på.  Hur  min kandidat skötte sig? Mycket bra. Han får MVG av mig för sin första paneldebatt, eller för att använda folkhögskolornas eget betygssystem, UTMÄRKT!  Men alla politikerna var jätteduktiga!

Tillbaka i klassrummet analyserade mina svenskelever debatten ur ett retoriskt perspektiv. Vi tittade på hur politikerna fick fram sitt huvudbudskap, argumentationsteknik, deras engagemang, utstrålning, kroppsspråk, eventuella fallgropar, giftpilar och om de myntade några bevingade ord.  Livlig diskussion blev det.

 Sedan var det dags för mig att gå på gympa. I år är jag inte schemalagd på gympatiden så jag ska verkligen försöka gå varje onsdag. Här ligger jag på golvet i Folkans gympasal och svettas och tittar upp på takmålningarna. Folkans gympasal är gammal och fin.

Så långt allting trevligt och kul. Men det var när jag kom hem som den egentliga debatten startade. Kanske är det några av er som minns att vi hade storkontroll av Länsstyrelsen i somras? Annars, titta HÄR!

Här räknas våra lamm av Länsstyrelsens personal en smällhet dag i juli medan Markus och Jonas tittar på.

Idag kom resultatet. Nedslag på i princip allting! Det enda vi inte fick klagomål på var en vanskött vall på en gård vi arrenderar. Vallen behöver sås om. Den ser hemsk ut och ett grovt gräs, som lammen inte äter, har tagit över fullständigt. Men det tyckte Länsstyrelsen såg OK ut?

Annars var det bara klagomål. Man har tio dagar på sig att svara Länsstyrelsen och sedan måste man överklaga. Jag tyckte att vi skulle skita i alltihop och bara betala de hundra tusen (?) eller vad de nu vill ha av oss i återbetalning. Jonas däremot satt sig ner och började debattera. Fet chans att det kommer att lyckas. Man kan aldrig få rätt mot en myndighet. Så här ser Jonas kommentarer ut, de anmärkningar som jag tycker är extra “roliga” har jag markerat med fet stil:

Jonas Niklasson
Hägsarve Hablingbo
62342 Havdhem

Kommentarer till ”Kommentarer till fältkontroll” 2010-07-06

Skifte 1A Ett område där vi röjt åtskilligt och bränt massor med ene och småtallar. Det finns ännu gott om spår efter brännplatser.

Skifte 2A Ett område där vi hyrt in en entreprenör för att ta bort träd enligt de nya direktiven. Vi har ännu kvitton kvar

Skifte 2B Ett skifte där mycket tät igenväxning varit fallet och där omfattande röjning har pågått. Det finns förmodligen ännu kvar slån men också väldigt mycket spår av brännplatser.

Skifte 2C Ett skifte som gallrades av samma entreprenör som 2A

2D Dito ovan

2E Dito ovan

Skifte 6A Vårat hemskifte och huvudsaklig leverantör av vinterfoder. Vinterfodret ligger skördat och klart i de ensilagekorvar som kontrollanten sett och vill räkna bort som ”upplagsyta”. Det som växt upp efter den tämligen tidiga förstaskörden är alltså en andraskörd. Vi betar för närvarande av denna andraskörd då vi inte behöver mer vinterfoder. Vi har kvar sedan i fjol. Det har varit två goda skördeår för vall pga av det myckna regnandet.

14 A Röjt av entreprenör.

Alla skiften som kontrollerats har i olika omgångar under ett tiotal år röjts och gallrats från att ha varit ett område där man knappt ”fick in en stövel”. Tittat man åt sidorna in på grannfastigheten framförallt vid körbron nära område 2E får man en livlig föreställning om hur det såg ut för tio år sedan.

Vid kontrolltillfället hade det ännu inte varit betat överhuvudtaget. Djuren ca 100 tackor har betat där på sensommaren och är nu på nytt bete. Kanske blir det en ny betesomgång i hagen längre fram. Vid kontrolltillfället hade svår torka rått under en lång tid och vi bedömde att det inte fanns varken mat eller vatten där. Detta ändrades ju som bekant under den senare delen av sommaren.

Vidare pågår ytterligare röjningsarbeten i det mest igenväxta området som bildar en triangel med det vattendrag som delar av ett hörn av hagen. Detta har vi inte anmält pga av att vi inte anser det klart ännu.

Just nu tänker jag nog ta en funderarare på om det är lönt att fortsätta arbetet överhuvudtaget då resultatet av era fältkontroller ger intrycket av att ingenting är gjort överhuvudtaget. Område 12 A är klassat som naturreservat och i skötselföreskrifterna för det står att inga träd får fällas utan Länsstyrelsens tillåtelse. Där ser det därför riktigt jävligt ut och kan därför tjäna som jämförelse till område 2C som såg exakt likadant ut innan de åtgärder vi hittills har gjort.

Jag har själv för ett par år sedan gått runt området med Fabian Mebus då åtgärdsplanen för hela området upprättades. Den har jag så gott det har varit möjligt följt.

Jag överväger som sagt nyttan och glädjen med att fortsätta detta arbete då Länsstyrelsen genom edra kontrollanter inte verkar kunna inse att återställandet av en sådan här från början extremt igenväxt miljö inte kan uppvisa en statisk bild utan är en dynamisk process där man får ta det ena efter det andra. När man t ex tar bort en massa träd och buskar frisätter det en massa näringsämnen som i sin tur ger effekter som måste åtgärdas. Sådant har ni säkert läst i böcker. Vi har upplevt det i praktiken.

Naturreservatet Hägsarve kärräng har jag skött efter bästa förmåga och omdöme. Det betyder t ex att kärrnycklarna tillåts blomma färdigt och sätta frö innan betesdjur släpps på och att gångbron och stättan hålls i stånd. Sedan Länsstyrelsen satt upp skylten där det bla står att reservatet i naturvårdshänseende förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län har jag inte förmärkt något som helst intresse för reservatet.

Hablingbo 2010-09-08

Jonas Niklasson

Att hemskiftet inte skulle ha varit slaget är ju humor på hög nivå. Vi skördade ju i början av juni.

När Länsstyrelsen sen dök upp en månad senare så var ju ansenskörden på god väg upp. Det vet ju alla hur en vall som inte slagits ser ut i juli? Där ligger ju gräset ner. Det gjorde det då inte på vår vall kan jag säga. Gräset var kanske en tvärhand högt. Jag har bildbevis på att vi slagit och kopior på ensileringsräkningen, men vad hjälper väl det?

Vår vall i juni. Kan ni se att den är slagen?

Och säkert får vi klövröta på fredag också. Just nu vill jag bara sluta med alltihop, sälja gården och flytta till villa i Vibble.

- Du är inte klok! skriker Jonas. Tänk på allt jävla arbete vi lagt ner på lammen och på att röja beteshagarna. Och på stängsel.

Men visst tappar man arbetsglädjen.

/ Mien

Inavelsanalysen stängd för säsongen!

onsdag, september 1st, 2010

 Nu har jag fått svar från Elitlamm angående inavelsanalysen:

 Hej, kul att du gillar programmet. Vi tycker också att inavelsanalysen är bra, så länge den fungerade. Vi kommer tyvärr inte att ha möjlighet att bygga om den till den här säsongen. Det du kan göra är att du istället använder funktionen Testa släktskap som du hittar i menyn Statistik. Den ger lite av samma information.

Vänliga hälsningar Elitlamm/Britt

Öhh, den ger lite av samma information? Vad innebär det? Jag vill ju veta vilka tackor baggen är släkt med tre generationer bakåt. Jag vill inte ha lite info utan full info. Är det nån därute som använt släktskapsknappen i menyn statistik? Funkar det eller blir det att rita släktträd och forska i gamla pärmar som mamma och jag gjorde förr i tiden?

/ Mien

När öppnar inavelsanalysen?

tisdag, augusti 31st, 2010

 Jag fick en fråga från Mona som undrade vad jag fått för svar från Elitlamm angående ombyggnaden av inavelsanalysen. Jag skäms. Jag har tänkt på det varje dag men inte fått iväg nåt mejl. Eftersom inavelsanalysen ännu är stängd fick jag ikväll eld i baken och skrev följande:

 Hej Elitlamm!
Tack för ett bra program! Jag har dock en liten fråga: Nu i betäckningstider så står det att inavelsanalysen är stängd på grund av ombyggnad? Hur länge planerar ni att ha den stängd? Jag funderar på att lägga till en egen bagge i år och är naturligtvis nyfiken på hur många tackor i besättningen han skulle funka på. När öppnar ni inavlesanalysen igen? Den är det mest fantastiska med hela programmet!
/ Mien

Mona, nu väntar vi på svar! Jag lägger ut det här så fort jag fått det!

/ Mien

Riksbedömning 2010

sndag, augusti 22nd, 2010

Idag var det riksbedömning av baggar. Riksdomare ska titta dem i pälsen. Det gick inget vidare för oss förra året, den bästa fick helhet tre ( av 6, men har aldrig sett någon bagge med bättre än 5). Vi funderade faktiskt på att skita i att åka dit. För att slippa bli besvikna. Och slippa komma hem och deppa ihop.

Men Lotta Carsbo-Niklasson övertalade mig att åka. 

- Kom igen nu Mien! Det är klart du ska komma!

Så efter massor av övertalning lastade vi motvilligt två Hägsarvebaggar och for iväg till Hemse nu på eftermiddagen.

Hej då Hablingbo!

Jag avskyr hela grejen. Jag avskyr plasttossorna man måste ha på sig. Jag avskyr lukten av desinfektionsmedel. Jag avskyr att ett helt års lammjobb kan smulas sönder i besvikelse på några minuter.

Jag fyllde i alla papper och uppgifter, baggens öronnummer, moderns ålder, födelsedata etc. Och sedan lämnade jag lokalen.

Hann tydligen ta nån bild innan jag flydde. Jag avskyr att stå där och lyssna på hur domarna sågar våra baggar. Spindelhår här. Ojämn färg där. Dålig benställning och knipt kropp.

Brrrrr, så hemskt det är!

Men så kom jag tillbaka när det var klart.

Och jag trodde inte det var sant! Den ena baggen, som vi inte trodde så mycket på, fick helhet tre. Femma i färg. Och den som vi tyckte var lite bättre fick helhet fyra! Observera att fälten för färg och lock är helt rena! Inga avvikelser!

- Mycket trevlig bagge det här, sa domaren och log mot mig!

Mycket trevlig bagge det här, jag kände hur tårarna kom. Hur jag fick knipa ihop. Allt jobb med lammen under året har inte varit förgäves ändå.

Jonas blev så glad så han pussade helhet 4!

Det kändes för en gångs skull jättekul att komma hem och lasta av. Men det här blir nog sista åkturen för den här baggen.

För de här fina lockarna tänker vi behålla själva! Så kul att få prova något av vår egen produktion i höst! Nu ska vi bara hitta ett gäng tjejer till den här baggen som inte är släkt med honom. Jag var så ivrig att jag genast började göra betäckningsgrupper i Elitlamm på datorn. Då har smartskaften stängt ner inavelsanalysen för ombyggnad. Och det gör de just nu? I betäckningstider???? Måste mejla dem imorgon.

Trots att vi var skäggiga och skitiga åkte vi direkt till Hablingbo Café för att fira med lite lyxkaffe! Vi hade sån tur att våra goa vänner, Susanne och Hans-Evert satt där och fikade med paret som köpt deras granngård.

Det blev en riktigt, riktigt trevlig söndagseftermiddag kan jag säga! Jag säger bara, Riksbedömning 2010! Tjoho! 

Och stort tack till mamma som hjälpte oss vid gårdsmönstringen!

/ mien

Slakt och det konstiga med tillgång och efterfrågan

onsdag, augusti 18th, 2010

I helgen gjorde vi en riktig lammrockad. Alla gimbrar, som gick hemma på vallen flyttade vi ner till Bertels. Baggarna i myren flyttade vi hem på vallen i stället. Så  de kan växa sig stora och fina. Nu har alla gott om mat. Vi har så mycket bete i år så vi hinner inte med!

Första slaktleveransen har vi om en vecka. Vi hade ovanligt fina vikter i år så det ska inte vara några problem att plocka ihop en leverans.

Vi har halvårskontrakt och vårt kontrakt går ut nu. Varför vi bara har halvårskontrakt med Swedish Meats vet jag inte. När den egentliga lammslakten börjar så har vi inget kontrakt och är inte garanterade att få leverera. Det är dumt. Jag har gjort en ny slaktanmälan till början på oktober och fick då till svar:

- Du står nu på vår väntelista. Vi kan inte säga om och när du får leverera. 

Det är konstigt tycker jag. Konsumenterna skriker efter gotländskt lammkött. Meny Gotland måste varsla personal för tillgången på lammkött är så dålig, läs HÄR! Och här sitter jag med baggar som jag kanske inte får leverera. Jag fattar NADA!

Säg nu inte att jag ska starta eget slakteri för det orkar jag inte.

/ Mien

Lammtips

torsdag, maj 6th, 2010

Jag som var rädd för att jag skulle tråka ut alla här med mina lammgrejer, men icke! Senaste tiden så har flera fårägare hört av sig om mina hemmatips. Idag var det en kvinna som ringde och hade problem med en tacka med stora bispenar, ungarna hittade inte rätt. Och så hade hon läst lite på min blogg om hur Jonas kom på att tejpa över bispenarna. Kvinnan undrade lite hur vi tejpat och jag berättade om det.

Ikväll ringde kvinnan upp igen och var strålande glad! Hon hade tejpat tackans spenar och sedan satt sig på vakt ute i lammboxen för att se vad som hände. Som sällskap hade hon tagit med sig en av Liza Marklunds romaner. Hon hann inte läsa många sidor för ungarna hittade nästan genast rätt. Nu suger de som bara den! Hurra!!!

Energipastan är det också många som hört av sig om. Gullan hade en tacka som inte orkade upp och fick låna lite pasta. Tyvärr hjälpte inte pastan, eller penicillin eller nåt annat för tackan dog ändå. Trist.

Jag har också fått frågor om lamm med diarré. En gång fick vi diarré på ett gäng baggar. Vi tog då bajsprov på dem, skopade upp lite färskt bajs och skickade på analys till Enköping tror jag det är. Om man är medlem i Fårhälsan får man ju ett gäng bajspåsar varje år. Det ska vara färskt bajs man skickar så jag brukar ha barnen till hjälp som bajsspanare. De tittar intensivt på lammrumporna och när någon bajsar springer de dit och tar rätt på det. Sedan förpackar man bajset och åker till Konsum i Hemse för att skicka det i deras post i butik. Ha, ha, ha brukar jag tänka när jag står därinne i butiken med mitt brev med bajs bland alla livsmedel, tänk om folk visste vad jag har i påsen??? Efter nån dag får man svar om lammen har nån mask eller så som är orsak till diarrén. Vi fick Dihydrostreptomycin utskrivet, en brustablett med penicillin tror jag det är. Det stoppade diarrén snabbt. Och så är det viktigt att lammen får vätskeersättning. Man kan köpa saltbalans för kor på Lantmännen. Om man har nåt enstaka lamm med diarré har det hänt att vi kokat egen saltbalans enligt ett recept jag fått av sjukvårdsupplysningen då något av våra barn varit sjuka i magen:

1 liter vatten, 2 msk socker, 3 krm salt. Koka upp och blanda. Drick vid långvarig diarré. Men jag tycker faktiskt saltbalansen man köper är bäst, lammen dricker den som coca-cola för det är tydligen gott.

Tja, mina tips hjälper ju inte alla men jättekul att man kan hjälpa någon!

/ Mien

Klockan 01:55

fredag, april 2nd, 2010

Det är jobbigt att vara fårhund. Klockan 01:55 går Lady en sväng för att kolla läget i lammhuset.

En tacka har precis lammat.

Vi sätter runt grindar, spånar upp lite och serverar mat och dricka.

/ Mien

Blindspenar och tejp

onsdag, mars 24th, 2010

Någon gång, då Gud skapade lammet, så måste han ha ändrat sig i självaste skapandeprocessen. Han måste ha tänkt sig att lammet skulle ha fyra spenar från början men sedan blev det bara två. Ofta har tackan två bispenar, pseudospenar, blindspenar, jag vet inte riktigt vad det kallas, som det inte kommer någon mjölk ur.

Den här tackan har ganska stora blindspenar. Och den riktiga spenen är också ovanligt stor. Hennes ungar tyckte det var svårt att greppa om de stora spenarna så de envisades med att snutta på blindspenarna. Och där kommer det ingen mjölk! Ja, jisses vad vi höll på att ordna med det där, och försöka få ungarna att hitta rätt.

Då kom Jonas på så smart! Vi tejpade över blindspenarna med plåstertejp. Och se, då hade lilla ungen inget val utan var tvungen att ta den stora spenen.

Och nu har den lärt sig var mjölken finns. Dålig bild men man ser att ungen har mjölk runt hela munnen, så gulligt.

 

Så här trött blir man då man är uppe och tejpar spenar på nätterna. Lady är trött hon också.

/ Mien

Gullan blir mamma

sndag, april 19th, 2009

Stora syrran har ju ett tamt lamm som heter Gullan. Här ser ni Gullan i höstas vid baggsläppet. Alla andra tackor tyckte det var kul med baggen utom Gullan, hon ville bara mysa med sin matte. Frågan var ju om stora syrrans älskade, gamla napplamm skulle bli dräktig? Stora syrran ÄLSKAR sitt tama lamm, Gullan är nog det käraste hon har. Under vårvintern har Gullan blivit allt rundare om magen. Och idag var stora syrran nästan lite orolig:

- Mamma, idag har Gullan sovit nästan hela dagen. Hon är svullen i stjärten och juvret är stenhårt.

Sedan åkte syrran iväg på tjejfest. Tio minuter efter att hon lämnat gården upptäcker vi det här:

Gullan har värkar och blåsan har kommit ut.

Hemmansägaren sätter sitt alarm i mobilen på 20 minuter. Gullan får 20 minuter på sig att få ut ungen.

När värkarna kommer sträcker hon på halsen och stönar av smärta.

Hemmansägaren övervakar oroligt. Det här är ju en förlossning som inte får gå fel.

När sex minuter har gått kan han inte hålla sig längre, Hemmansägaren ingriper. Här tar han hål på hinnan.

Han får tag i framklövarna och varje gång Gullan får en värk drar han försiktigt ungen rakt nedåt.

Här kommer bebisen!

H lägger bebisen vid Gullans nos. Sedan försvinner han snabbt därifrån.

Gullan tar direkt den lille till sitt hjärta. Bräker mammigt och slickar bebisen ren. Klockan är 18:14 lördagen den 18 april.

Den lille sonen börjar också att bräka och röra på sig.

Efter bara några minuter är den lille på fötterna och tar sin första slurk råmjölk. Vi ringde stora syrran och gratulerade, hon skrek av glädje i telefonen!

Så skönt att det är över! Och så skönt att vi kunde vara med. Gullan slår hål på alla myter om att det aldrig blir något klokt av napplamm. Hon hade en riktig mönsterförlossning och hon är en fantastisk mor.

Men vad ska den lille heta? Gulliver? Gullmar? Kom gärna med förslag.

Mien