Archive for the ‘vänner’ Category

Ny trappa

lrdag, augusti 29th, 2009

Jaha, så var det det där med ny trappa till vinden. Byggmästare Lennart tyckte vi skulle be en trappexpert rita på trappan.

- Du vet, det där med trappor är knepigt. Nog kan jag bygga trappor men det finns dom som kan bättre. Ska du nu satsa på ny trappa så är det lika bra att satsa på en riktigt bra! Som är skön att gå i.

Därför ringde Lennart efter Mats, en trappexpert. Han har ritat trappor hela sitt liv.

Trappexperten Mats, som jag tror heter Olofsson i efternamn, hade med sig en tumstock.

Mats mätte och mätte.

Mats mätte och Lennart hjälpte till. Mitt i alltihop kom Lilleman.

Den här maskätna trappan ska bytas ut mot något som liknar….

….det här! Inte så 1700-talsaktigt kanske men jag har liksom tröttnat på det där med 1700-talet. Jag vill ha saker lättstädade och enkla. Jag valde metallpinnar som räcke. Man kan få med bredare träpinnar också men jag tänkte att metallpinnar stjäl mindre med ljus. Och så verkar det enkelt att torka av.

Resultat av trappexpertens besök:

1. En trappa är beställd. Leveranstid 4 veckor.

2. Två garderober måste bort för att ge plats åt nya trappan.

3. Det innebär att eftersom vi nästan inte har några garderober alls så måste familjen nu göra sig av med nästan alla kläder. Varje familjemedlem får välja ut ett fåtal favoritplagg som man sedan förvarar i en resväska under sängen. Allt annat slängs.

4. Mellanvåningen kommer delvis att demoleras vid insättandet av nya trappan. Golv kommer att rivas, tak kommer att sågas upp.

5. Trappan upp till mellanvåningen kommer att se förskräckligt skruttig ut i jämförelse med den nya vindstrappan.

Hm.

Nån som vet hur man tar bort mattklister? Anledningen till att jag inte målat trappan är för att jag inte kan få bort klistret efter korkmattan som den var inklädd med tidigare.

Mien

Mats och Annika

lrdag, januari 17th, 2009

I Västergarn fanns i min barndom en kiosk, Ingrid Sundströms kiosk och café, som låg mitt emot festplatsen. Kiosken var en samlingsplats för traktens ungdomar på sommarkvällarna. Man badade först nere i hamnen och hängde sedan i kiorren. En gång kom en godisförsäljare från Vimmerby till Västergarn. Försäljaren frågade Kiosk-Ingrid om hans fjortonåriga dotter, Ingela, kunde få sommarjobb i kiosken. Det var så Ingela kom till Västergarn. Hon bodde i en liten friggebod bakom kiosken och arbetade hela dagarna med att sälja tidningar och godis. Min sandabästis Eva och jag blev kompisar med Ingela. Sommaren därpå hade Ingela med sin kusin, Annika från Växjö, till kiosken. Eva, Ingela, Annika och Mien, vi blev goda vänner. Vi sov alla i den lilla boden, badade i hamnen, kollade på killar och drömde om framtiden. På skolloven åkte vi och hälsade på varandra. Detta var alltså över 25 år sedan! Vi har alla haft lite kontakt under årens lopp, mer eller minde sporadisk sådan. Förra året när jag var på min skrivarkurs i Stockholm mötte alla tre tjejer upp mig med överraskningsuppvaktning! Vi satt i Ingelas villa i Täby en hel natt och bara pratade….När jag den här terminen kom in på lärarlyftet i Växjö tog jag kontakt med Annika igen och hon och hennes familj tog emot mig med stora famnen! Jag har känt mig så välkommen! Nyårsvägen

Annika framför villan på Nyårsvägen. Här bor hon med sin Mats och tre barn. Villan är faktiskt Mats föräldrahem!

nyårsvägen 2

Annika och Mats har moderniserat och byggt ut. Utbyggnaden innehåller ett jättefint vardagsrum och ett vuxensovrum med tillhörande badrum. Det är jättefint!

mattv

Här sitter Linnéa och gör läxorna. Familjen har TV i köket, det är verkligen mysigt, det har min mamma också. När man äter frukost på morgnarna ser man nyheterna tillsammans med barnen.

matdata

Och ännu bättre, dator vid matbordet! Man är uppkopplad även mitt i matlagningen. Barnen sitter där och pular medan föräldrarna lagar mat.

mats fotar

Pappa Mats gillar att fotografera, här roar vi oss med att fota tulipaner.

tulipan

Så här blev min tulipan.

rispapper 2

Varje gång jag kommit har Annika och Mats lagat festmat, fastän det varit måndag! Nu sist blev det rispapper. Finns sådana att köpa på Gotland? Papprena lade Annika i blöt mellan ett par våta handdukar innan middagen.

rispapper 1

Det är som tacos, fast godare. Man fyller pappret med romansallad, en stark nötsteksröra (jag tror man med fördel kan göra det här på lamm också), böngroddar, malda jordnötter och olika sojasåser, den ena var kikkoman och den andra teriyaki tror jag. Och så hade de på tabasco. Starkt och gott!

Stort tack Mats och Annika! Hoppas jag kan bjuda igen någon gång!

Mien