Archive for the ‘utbildning’ Category

Disputation och minnen

sndag, februari 8th, 2009

Domkyrkan

Det jag saknar mest med att bo i Uppsala är att man kan gå överallt. Vi gick till disputationen i fredags, det var så härligt. I bakgrunden Uppsala domkyrka. Vi brukar gå in dit när vi är i Uppsala men hann inte den här gången. Därinne ligger Gustav Vasa begravd.

Runsten

I universitetsparken finns en massa runstenar. När jag läste fornsvenska skuttade jag runt här och tydde stenarna med en entusiastisk docent som var vår lärare. Det är till och med så att man använde runstenar  som fundament då man byggde domkyrkan. Minns att vi kollade på det, det finns hedniska runor inne i kyrkan alltså. Inget byggnadsmaterial fick förfaras bara för att man bytte trosuppfattning.

Uppsala

Domkyrkan med Gustavianum i förgrunden.

Gustavianum

Gustavianum. Här öppnade man upp döda människokroppar för att kolla hur de såg ut inuti.

Speciellt för denna byggnad är Rudbecks anatomiska teater (Theatrum anatomicum) – en kupol centralt i huset, krönt av ett solur, som uppfördes 1662–1663. Den specialbyggdes av medicinprofessorn Olof Rudbeck d.ä. för att utföra och demonstrera dissektioner inför en publik av kollegor och studenter.

Erik Gustaf Geijer

En av universitetets rektorer, Erik Gustaf Geijer, författare och allt möjligt..Så här har han sagt om sig själv :  “Med fem saker har jag befattat mig - ivrigt, om ej med framgång - filosofi, historia, vältalighet, poesi och musik. - Det är de fem fingrarna på min hand, vilka jag i ärlig slöjd uppövat och av vilka jag ej vill uppgiva någondera.” En mångsysslare alltså, precis som vi gotlänningar brukar vara. Fast Geijer var värmlänning. Värmländska och gotländska låter ju faktiskt lite likadant.

Universitetshuset

Disputationen hölls i Universitetshuset. Här har jag haft en hel del lektioner. Minns att jag läste 10 poäng film här för Stefan Mählqvist. Han hade ett barnprogram då jag var barn som hette Boktipset, Ninaninaninnanna….Minns ni? Det var hur kul som helst att sitta och kolla på gamla svartvita rullar, Charlie Chaplins Moderna Tider och Pansarkryssaren Potempkin är filmer jag minns att vi såg och sedan analyserade.

H i trappan

Min käre H går uppför trappan.

golv

Vackert golv.

Jenny and her opponent

Här ser ni Jenny och hennes opponent, glömt hans namn. En disutation är en slags utfrågning då opponenten går igenom avhandlingen och ställer frågor på olika saker som Jenny fick försvara. Jenny klarade sig bra. Opponeneten var influgen från England och allt var på engelska.

H i fleece

Nej, en disputation i Uppsala är inte speciellt välklädd. Man kan komma som man är. H hade röd fleece.

klotter

Tyvärr fanns det klotter även i universitetshuset. Rackarns!

Olle Berglund

Jag satt brevid Jennys svärfar, Olle Berglund. Den här farbrorn har gjort många jordbruksfilmer för TV i sina dar och är numera hedersdoktor vid SLU.

Lukas

Dagens uttalande kom från Jennys son, Lukas:

- Morsan hade varnat för att det skulle ta två timmar men det tog bara 1 timme och 45 minuter! sa Lukas och log.

Champagne

Efteråt serverades champagne.

Mattias Gardell

Och så var det mingel medan betygsnämnden sammanträdde. Mannen i mitten heter Mattias Gardell. Han är känd från TV som islamexpert och har gått i skolan med Jennys man Åke. Herr Gardell är också bror till en viss Jonas Gardell!

Nissevikenolle

Här ser ni en annan religionsexpert, Olle. Olle brukar hyra hus i Nisseviken om somrarna och är bekant med Hemmansägarens kusin. Flera gånger har vi åkt och badat tillsammans.

indisk folkdräkt

Här en man i indisk folkdräkt som jag dansade med på festen sedan. Dräkten är handsydd.

Carl-Anders

Carl-Anders Säfström, professor i didaktik och Jennys handledare. Carl-Anders var också min lärare då jag läste didaktik.

fina familjen

Jennys fina familj.

Humanistiskt centrum

Sedan gick vi hem till H:s kusin, Mats. Vi gick förbi Hum C, här har jag spenderat nästan fem år av mitt liv då jag läste svenska och engelska. Så var det att gå på disputation. På kvällen var det värsta partajet. Mer om det imorgon.

Mien