Archive for mars, 2008

Lammbar och tvaitar

mndag, mars 31st, 2008

Jag som hade tänkt lägga ut fina bilder från lammningen (väljer att stava lammning, lamning ser ju inte klokt ut) och så är den jädrans kameran trasig. Vi har nu klippt in ca 80 ungar och väntar många fler. Inga märken från SJV har dykt upp än och extramärkena är slut. Vår snälle granne Willy, som har Gårdsservice i Roma, har tagit hem nya extramärken till oss, tyvärr var lammungemärkena slut så det fick bli vuxenmärken. De är stora och vita, det kommer att se ut som om lammungarna går runt med en toasits hängande i öronen. Willy ska beställa hem lammungemärken imorgon. Han agerar lite snabbare än SJV och det är tur. 

 För napplammen har vi ordnat det så bra, de är med sina mammor i en box och ser ut att trivas. Dottern och jag har lärt dem äta på lammbar, en hink med nappar på kan man säga. Fördelen är att man kan mata många samtidigt och att jag kan stampa baren full med välling innan jag åker till jobbet så att ungarna kan snutta under dagen fastän ingen är hemma.

Hade typ glömt bort det men fick ett obehagligt mejl idag från Almedalsbibblan och den ansvariga för bokmässan där. Jag ska tydligen medverka  (när lovade jag det? varför satte ingen stopp för det?) söndagen den 20 april kl 12.30. Jag kommer att vara där på fredagen och lördagen också och då stå i GA:s monter. Min plan är att gå och lyssna på de riktiga författarna så jag vet hur man gör sedan när det är min tur att hålla låda. Helst vill jag prata om lamm men det är väl inte det som är meningen.

Inte nog med det, jag har också, i ett obevakat ögonblick, skickat in en novell till tävlingen Skrivkampen. Nu ångrar jag mig och är rädd för att göra bort mig. Vero läste den i söndags och tyckte den var ok, fast sorglig. Den är hemskt sorglig. Jag blir ledsen bara jag tänker på den.

Hemmansägarens födelsedag och restaurangbesök avlöpte lugnt. Som tur var var maten jättegod så mamma hade inget att tillägga.

Idag på jobbet var det en kollega, som bor i Sanda, som berättade att hon varit ute och promenerat i Västerbykvior en solig dag på påsklovet. Då kom det en liten och röd traktor ( Moffas gamla Buster) farande i mycket hög hastighet. Bakom sig hade den en vagn med ett jättelass tvaitar. Tvaitarna flög upp och ner i farten. Bakom ratten satt en kvinna, i övre medelåldern. Hon såg hur cool ut som helst när hon körde. Kollegan undrade om det var min mamma som var i farten. Jag sa att:

Japp! Det är min mamma! Själv vågar jag inte köra traktor.

Mien

Mamma….

lrdag, mars 29th, 2008

Vero var här med sina och Gabriels jättefina barn. Hon sa att det inte är svårt att ladda upp min blogg. Jag tycker inte heller det. Ni som har problem, hör av er. Konstigt nog har faster Stina problem och hon har ju bredband! Mystiskt. Faster Stina har börjat ladda upp bilder på internet, jättefina på hennes katter. Hurra, säger jag!

Vi är mitt i lammning, jag har sagt det förr. De lammar hela tiden! Det är lamm överallt! De bäar så hjärtskärande så jag får ont i hjärtat: men ungarna är stora och tackorna har massor med mat, alldeles gul råmjölk. De är i övergod kondition skulle jag vilja påstå, H har petat i dem för mycket mat. Det är därför de får mellan tre och fyra ungar var….

Imorgon fyller H år. Vi har jättesmutsigt, alla springer in och ut med klövar och skor på. Och ingen har tid att laga mat. Därför bjuder vi min mor och H.s far på restaurang imorgon. Att gå på restaurang med morsan är en prövning. Hon lagar och gillar jättegod, stark mat och blir ofta besviken på smakerna på restaurang. Hoppas hon väljer hamburgertalrik eller nåt dylikt. Då vet man vad man får. Kebab eller annan stark mat gillar hon också. Halvlagad, smaklös mat får min mor att gå i taket. Snälla mamma, välj ett säkert kort! 

Mien 

Mitt i lammning….

fredag, mars 28th, 2008

så jag hinner inte blogga. Tackorna sprutar ur sig ungar och alla får tre! Ungarna är fina och starka så vi hoppas det går bra. När man har 70 tackor som lammar så är det ju alltid någon som får juverinflammation eller nån lammunge som blir dålig, men överlag ser det mycket bra ut!

Jag saknar dock öronmärken, har för länge sedan märkt upp de 35 jag fick märken till. Nu kör vi blanka extramärken som man får fylla i med, förhoppningsvis, ganska beständig tusch. Vilket jobb att märka om alla sen! Jordbruksverket, ni drar av pengar för alla som fyllt i blanketter fel och bötfäller folk. Men när NI gör fel, då får man inte ens en ursäkt. Jag är inte lite sur över att jag bara fått 35 märken istället för 135. Lammning är jobbigt ändå!

Det är inte sant att jag inte hinner blogga, allt som är kul hinner man med, men jag har kommit lite av mig på grund av att:

1. Kamrean är trasig, ruskningen hjälpte bara temporärt. Jag har lämnat in den på verkstad. Precis som Pernilla Å tipsade om fanns det en verkstad på Gotland även för grejer man köpt på nätet.

2. En kompis till mig som läser många bloggar ringde och sa att min blogg är för seg att ladda upp, bilderna tar för lång tid. Han sa förvisso att mina bilder var jättefina men att jag måste förminska dem i nåt program. De kan inte vara större än 600 gånger 800, vad det nu innebär. Jag måste kolla på det i helgen.

3. Påsklov med barnen. Kom på mig själv att ligga och läsa Tomtebobarnen för lilla sonen i morse. Klockan var halv åtta, alla lamm hade fått mat, H hade åkt till jobbet och jag kunde ligga och läsa saga. Underbart!

Vet ni förresten att, enligt Elsa Beskow, i Tomtebobarnen 1919, så är det så här:

Och far är stark och modig,

Och mor är blid och rar.

Detta läste jag för sonen i morse och han var mycket intresserad.

Mien

Skit i linsen

mndag, mars 24th, 2008

Esmeralda, en treårig saluki.

Vero kom hit idag för att låna och låna ut filmer. Jag beklagade mig över kameran och då sa Vero att det säkert bara kommit in någe skit i den. Jag höll den sen upp och ner och skakade kraftigt. Yes, då hoppade den igång igen och verkar nu funka som förut.

Jag tycker det är lätt att hitta motiv att fota, jag måste dock bli bättre på att fokusera mina bilder. Men det är så trist att läsa bruksanvisningar, så förbaskat trist.

Nu ringde de från Mickas djurtransporter och sa att de hämtar slaktlamm på onsdag. Det kom lite som en överraskning fastän det är jag som anmält lammen, jag har med flit förträngt det hela. Och vi har typ inte vägt dem. Kanske får vi ut med vågbågen imorgon bitti. Vågbågen kallas också i lammkretsar för skillsmässobåge, det är alltid någon av de äkta lammägarna som får den i skallen under själva vägningen och sedan är grälet igång. Jag ska ta en bild på bågen i morrn och visa hur den funkar. Jag önskar mig en bättre våg till höstens slaktleveranser, en sådan som man inte slår sig på.

Mien

GEI HRNFFF!

mndag, mars 24th, 2008

Glad påsk!

Gei Hrnff! Eller glad påsk! Trots att påsken närmar sig sitt slut så tillverkar treåringen ännu massor med kort. Och han skriver glada påskhälsningar.

Nu när jag äntligen lärt mig min nya kamera så går den rackaren sönder, den vill inte dra in zoomobjektivet längre. Jag köpte den ju på nätet, det var över 1000 kronor billigare. Antar att jag nu får sona för det. Vid felanmälan ska man skicka ett mejl till firman och invänta svar. Jag ska skicka mejlet nu. Undrar hur lång tid det kommer att ta innan jag får hjälp? Vad tror ni? Hade väl varit lättare om jag köpt den på Hemse, då hade man bara kunnat lämna tillbaka den….

Mien

Påskpromenad

lrdag, mars 22nd, 2008

En mörk hablingbo himmel

Hemmansägaren på promenad med kompisen Anders och hans tre salukis. Från vänster Duraq, Homsan och Esmeralda. Det är svinkallt så hundarna måste ha fleece på sig. Den vita knähunden är inte med. Salukisarna hatar henne och vill äta upp henne så hon får finna sig i att bli inlåst när de kommer på besök.

En Saluki väntar alltid på något gott!

lrdag, mars 22nd, 2008

Duraq väntar på påskägg

På långfredagen kom kompisen Anders på besök med sina tre salukis. Här ser ni gamle Duraq, han väntar på att få ett påskägg.  En saluki väntar gärna på att en människa ska vända ryggen till, då äter de upp allt som finns på bordet. En hel prinsesstårta är inget problem (varit med om det) och sedan ser de ut som om det regnade. Finns inte ett spår av grädde eller marsipan någonstans.

Glad Påsk…

fredag, mars 21st, 2008

I kalsonger och huckle.

Glad Påsk är kanske inte passande att säga på långfredagen, H förslog att man bara ska säga Påsk, jag vet inte vad som är korrekt.

Här ser ni en liten påskgubbe, i kalsingar och huckle. Nu ska jag putsa fönster. Jag hör att kyrkklockorna ringer in till mässa men mina fönster vetter åt ett annat håll. Jag tror inte att någon kan bli förargad om jag putsar fönster idag, på långfredagen. Inte om de såg hur mina fönster ser ut.

Mien

Kretskampen och förklän

torsdag, mars 20th, 2008

Igår var det Kretskampen, Röda Korsets frågetävling. Vi var femton personer som tävlade i Myrbacka. Det var som vanligt svårt och stressigt. Såg i tidningen att laget som suttit på almedalsbibblan vunnit. I Myrbacka finns inga datorer, bara en kaffebryggare, så vi fär väl se hur det gått för oss.

Nu ska jag upp på vinden och leta förklän. Dottern ska rida påskkärring i eftermiddag så hon och hästen ska kläs ut. Jag vet inte om hästen ska vara häxa eller katt.

Mien

Gamegirl?

tisdag, mars 18th, 2008

Gameboys

Till vänster ser ni mellansonens gameboy, en grej man spelar spel på. Till höger ser ni Hemmansägarens gamegrej, man mäter styrkan i elstängslet med den. Man trycker på den enda knappen och lägger tråden mot metallen och man får reda på spänningen i tråden. Om det är nåt fel någonstans i stängslet, kanske en gren som ligger mot tråden,  talar den även om åt vilket håll felet är, vänster eller höger.  Jag gillar båda grejerna faktiskt. Men när kommer det en gamegirl?

Mien