Archive for maj, 2008

Familjesäng?

lrdag, maj 31st, 2008

Hemmansägaren och jag har alltid praktiserat familjesängsprincipen med våra barn. Stor säng där alla får sova, om de vill. Jag kan inte säga att det varit någon uttänkt plan med det. Det har nog berott på att jag är uppfostrad helt utan regler. Mina systrar och jag fick precis som vi ville av våra föräldrar. Vi hade våra sängar inne i deras sovrum nästan tills man började skolan. Sedan delade vi systrar rum länge. Jag fick eget rum när jag skulle börja fyran. Men viktigare i vår familj var att man hade eget skrivbord! Mina föräldrar var mycket noga med det. Var man rädd eller ledsen på natten kröp man ner till faffa eller mamma eller pappa. Eller någon syster. Så var det. Det var tryggt. Ingen blev arg för att man kom tassande mitt i natten.

H och jag har gjort likadant. Låtit barnen sova med oss. Kanske beror det också på att vi  är lärare och måste vara utvilade på morgonen. Ska man ta hand om griniga tonåringar så kan man inte vara trött. Det funkar inte att krångla med barn mitt i nätterna.

Barnen sover med oss. Men våra barn vågar ändå sova borta. De åker kors och tvärs i Sverige och sover gott. I natt har Emrik sovit över i klassrummet, en tradition hans fröken har varje gång hon släpper en klass. Jag frågade Emrik om det skulle bli läskigt…

- Men maaaammmaaaa, du har väl aldrig behövt hämta mig mitt i natten….

Nej, jag har ju inte det!

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1181947/vi-sover-bast-tillsammans

Mien

Inget pris…

lrdag, maj 31st, 2008

…till mig i Skrivkampen. Dottern, faster Stina och jag var inne i Almedalen och följde den spännande tävlingen. Det var roligt att få se Maj Bylock i verkligheten.

-Hon skriver så bra, sa dottern.

Och Marie Jungstedt. Kul att höra henne berätta.

Och, nej, jag är inte besviken. Jag älskar min text om mannen som ska ut på sin allra, sista promenad. Jag har skrivit den för att jag älskar att läsa den, jag blir lite tröstad av det. Kanske ska jag göra som min kompis X säger, skicka den till Cancerfondens tidning. Och då får man också betalt om den publiceras. Jag tror det var meningen att jag inte skulle få nåt pris. Nu har jag rättigheterna kvar till texten och kan göra vad jag vill med den.

Det bästa av allt med Skrivkampen var att juryn satsat på unga människor, det var ungdomar som vann. De behöver en sporre framåt, så de vågar satsa.

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=3732439

Mien

Hägsarve, vaddå?

torsdag, maj 29th, 2008

För att ni ska få en hum om vad andra döpt sina New Forestföl till i år så kan ni titta här http://www.newforest.g.se/foalgallery_2008.asp . Jag har fått ett fint förslag, Olo Polo. Fölet har en bläs som påminner lite om en blixt. Vi var inne på någonting med Lightning igår, kanske Hägsarve Lightning. Men det måste ju gå att göra ett gulligt smeknamn av det också och det är lite svårt med Lightning. Hägsarve Harry Potter kanske är lämpligt med tanke på blixten men Harry Potter, njaee…

Den, som kan komma på ett bra namn som familjen gillar, belönas med en Mejl från gårdenbok. Vill man hellre ha en trisslott kan man få det. 

Mien

Jag höll på att ramla avigt!

onsdag, maj 28th, 2008

H putsar fönster……på John Deeren…

Idag frågade H efter flaskan med fönsterputs. Jag höll på att ramla avigt! Men, nej, han hade inte drabbats av tillfällig sinnesförvirring eller så, han skulle putsa traktorn….Jag var tvungen att påpeka att han då aldrig visat något intresse för att putsa fönster i vårt gemensamma hem. Då svarade han att det inte är lika angeläget att putsa fönster inne för man ska ju inte backa med vardagsrumsfönstrena precis men det ska man genom bakrutan på John Deeren. Så det så.

Mien

4 dagar och grimma

onsdag, maj 28th, 2008

Första grimman…Miljöträning i stalletV kramar föletFölet vill inte gå framåtH puttar påH och fölet tar en paus i träningenFölmys

Efter jobbet idag åkte jag till Granngården och köpte en fölgrimma. Väl hemma fick jag brottas med den lille en stund innan jag fick på grimman. Den var jättestor, vi fick slå flera knutar runt halsremmen för att den inte skulle ramla av. Fölet tyckte inte om att ha grimma på sig. Inte alls. Han försökte få av den med bakhoven. Han försökte sparka bakut mot mig men då tappade han balansen och ramlade omkull. Efter ett tag fann han sig dock i sitt öde.

Då började vi ledträna honom. Han ville INTE gå framåt. Han ville inte gå alls. H fick putta på honom där bak. Men, efter bara en liten stund, gick han snällt bredvid oss. Kanske, om vi tränar en liten stund varje kväll, kan vi få hyfs på honom. Han ska nämligen ställas ut i slutet på juli och då måste han kunna både det ena och det andra.

Fölet har sammetslen päls. Han har lockig man. Rund mage. Han är rolig när han krånglar. Han är helt enkelt underbar. Men han har inget namn ännu. Mamma heter Olivia V. Pappa heter LL Möllegårdens Marco Polo, se honom här http://www.newforest.g.se/hingstpolo.asp

Men vad ska fölet heta?

Mien

Fler föl….

mndag, maj 26th, 2008

Det blev ett hingstföl! Vi har inte kommit på namn ännu. Jag är glad att allt gick så bra, jätteglad. Fölet galopperar redan! Men, det hade varit kul med ett stoföl också…Så idag har jag kört Lapascha till hingst….Han är fux med vita ben. Så vacker!

Se hingsten här http://www.newforest.g.se/hingstesa.asp

Mien

Äntligen! 19 dagar över tiden!

mndag, maj 26th, 2008

Olivia 3Olivia 2Olivia 1

Klockan halv åtta, på Fårö, ringde min granne hemma från Hablinbo och sa att vi fått ett föl men att det inte såg riktigt bra ut. Den gamla märren, Lapascha, hade stulit fölungen och sprang runt med den. Vi störtade upp från sängarna, kastade oss i bilen och körde till färjan med gasen i botten!

Olivia,  fölmamman, hade det jobbigt med att få ut efterbörden, hon låg ner och kämpade. Under tiden tjuvade den gamla märren fölungen. Min granne , Hasse, jagade upp fölmärren flera gånger och till slut släppte efterbörden. Men då hade den gamla märren, Lapascha, helt tagit över fölet. Då kom en annan granne, Carolin, som hade vaktat hästarna hela natten men det hade varit lugnt….Carolin lyckades fånga in Lapascha med ett hundkoppel och ta hem henne till stallet. Lapascha skrek och krånglade hela vägen:

- Ni har missförstått!!! Det är mittt fööööl! Gnäääägggg!!! 

Olivia fick då äntligen lugn och ro och kunde knyta an tills sitt föl. Fölungen sög, mjölken rann.

När vi kom hem såg det så här fridfullt ut. Men Lapascha har krånglat hela dagen. Rymt, skenat ner till hagen och försökt komma in till fölet. Imorgon ska jag köra henne till hingst. Hon är helt klart bebissugen!

Vi får tyvärr inte komma nära fölet ännu så jag vågar inte gå ut med kön, men jag har mina aningar….

Mien

Vi hälsade på vår gamla vän, taxen Meja, på Fårö!

sndag, maj 25th, 2008

Taxen MejaEmrik tubkikareTillfälligt kök LånghammarsKoltrast över köksdörrHus LånghammarsTrädgård LånghammarsVallmo och havVallmo 2Halvvägs nereSolen nästan nere vid LånghammarsBarnen soverHemmansägaren + hund sover

Lördag åkte jag med barnen till Fårö för att sammanstråla med Hemmansägaren som klippte lamm däruppe. Vi hade en härlig kväll på gården Långhammars. Söndag, Mors dag, skulle vi semestra på Fårö, men det blev inte riktigt så, hemma väntade en riktig Mors dagspresent….vi fick skynda oss hem…

Mien

Hos Pernilla Å

sndag, maj 25th, 2008

Pernilla Å:s barn och Hägsarvebarnen leker

På väg till Fårö gjorde jag ett stopp hos Pernilla Å i Bunge. Hon är yrkeskvinna och lammbonde, precis som jag. Vi har bara träffats på nätet förut men det var som att vi kände varandra direkt. Vi skrattade och barnen lekte. Kanske var det som en nätdejt? Vi hade mycket gemensamt. Napplamm, visioner och glesbygsliv. Jag fnissade högt när Pernillas mobil ringde, det var en granne:

- Är lammen ute? frågade Pernilla oroligt.

Men de ville bara ha sina lamm klippta och undrade om hon hade Hemmansägarens mobilnummer.

Så är det för mig också när en granne ringer, man tror alltid det värsta….Jag var så glad när jag åkte från Pernilla, jag hade träffat en själsfrände!

Jag har frågat Pernilla om lov att lägga ut bilden på barnen, jag frågar alltid innan jag lägger ut bilder…..snart ska jag anmäla min blogg till tele- och poststyrelsen också så det blir riktigt rätt….. I sommar kommer jag med alla barnen, Pernilla, och badar med er i Bungeviken. Henning vill sova över men jag tar med tält!

Mien

Fårö, here I come!

lrdag, maj 24th, 2008

Henning hittar vackra stenar på Karlsö

När Henning såg bilderna från Karlsö tyckte han att jag glömt den finaste, den när han visar sin runda sten. Han hittade massor med fina stenar. Vi hade sen en konflikt när vi skulle åka hem. Man får ju inte ta med någonting från Karlsö.

- Men varför? undrade Henning. Det finns ju så många?

Huset är en enda röra. Ingen har några rena kläder för jag hinner inte tvätta. Det har varit nåt varje kväll den här veckan. Simavslutning, grillkväll etc. Och igår kom jag hem sent. Var på Boda Borg http://www.bodaborgvisby.se/ i Follingbo med barnen. Och nu skulle jag använda helgen till att städa, klippa gräs, sortera papper men då ringer Hemmansägaren. Han är på Fårö och klipper lamm och vill att jag kommer upp dit över helgen med barnen. Jag träffade vår gemensamma bekant, Petter, på Karlsö också . Petter bor på Fårö och han bjöd in mig att bo över hos honom.

Om jag kan få grannen att hjälpa mig att köra in ensilage så sticker jag om några timmar. Fårö, here I come!

Mien