Archive for augusti, 2008

Miens bästa husmorstips!

sndag, augusti 31st, 2008

ful transport

Tips 1 Ett billigt sätt att skaffa en hästtransport på är att beslagta grannens som de i alla fall aldrig använder. OK, det kostar ett antal tusenlappar att fixa däck, lysen, bromsar, nytt drag, svetsa bakluckan etc. Lite billigare blir det om man kan få grannen att gå med på att betala däcken.

fintransport

Och med lite brun Cuprinol får kärran tillbaka sin 70-talslook. Tyvärr har H redan lyckats gegga ner den…..

Min gamla Klippo

Tips 2. En gammal Klippo som krånglar.

säkerhetshandtag

Vägrar att stanna även om man släpper säkerhetshandtaget. Lite ohändigt om man vill avbryta klippningen innan bensintanken är tom….

sköldpaddeläget

Även fast man drar spaken tillbaka, så långt det bara går i sköldpaddsläge, så stannar klipparen inte.

dra i den svarta vajern

Men, om man drar i den här vajern så stannar den! Man blir lite svart om fingrarna men det är det värt för att få stopp på eländet.

Jättetrött

Tips 3. Alla som har haft kattungar vet att de lever rövare på natten. Attackerar tårna när man försöker sova, blir osams med sura knähunden, leker intenuddagolvet i sovrummet. Vill man ha en trött katt på kvällen ska man låta den sitta i valnötsträdet hela eftermiddagen. Man ska inte plocka ner den trots att den jamar och barnen gråter. Då blir kattungen så här trött när det är dags att sova. 

gravensteinerbitar

Tips 4. Var på Mc Donalds häromdagen. Det första fyraåringen mumsade i sig av Happy Mealet var ……  äppelbitarna! Kanske det där med burgare och strips är överskattat?

Mien

Div. djur

sndag, augusti 31st, 2008

Elof vill åka med

Häromdagen skulle vi åka till mamma. Vi packade in i bilen. Lille Elof tittade längtansfullt efter oss, han ville nog åka med.

räv

I Västerbykvior sprang det en räv alldeles bredvid bilen. Tyvärr tog det flera år för mig att få fram kameran. Räven måste ha varit en hane för han sprang runt och lyfte på benet och kissade på allt möjligt, sådär som hanar gör.

Bengt

Jag glömmer bort det men jag har ju faktiskt en katt till, Bengt 12 år. Bengt bor hos min mamma eftersom jag blev alldeles galen på honom. Han skrek jämt. Han fick mat jämt. Han skrek ändå. Så sedan sex år tillbaka bor han tillsammans med en kvinna som säger sig förstå honom bättre än vad jag gör.

” Han gillar nötfärs till frukost, 150 gram, och nymald ska den vara! Och räkor tycker han är gott. Och varje gång jag är på Hemse köper jag färsk strömming till honom i fiskaffären….” 

Ni hör, detta var inte en katt för mig. Men varje gång jag kommer hem till mamma slås jag av hur fin Bengt är, jättestor. Och han håller absolut rent för möss, han jagar hela nätterna. Kanske skulle man ta med honom hem igen, tänker jag då. Men så öppnar han sitt jättegap och börjar skrika………MJIIIIIIAAAAAAAOOOOOOOO och då kommer jag genast på bättre tankar.

Dessutom vill mamma inte bli av med honom.

Han pryder en gård, säger hon.

Mien 

Svar på bildgåtan!

sndag, augusti 31st, 2008

tejp och sax

Här kommer svaret! Om man tar en söt, liten fyraåring. Och om han får tag i sax och vävtejp.

Gravensteiner

Och blir lämnad ensam i trädgården en stund.

kånkelbär?

Så har man strax sådana här! Riktigt vad de är tänkta att användas till vet jag inte.

Alla förslag var bra men Hemmansägaren har beslutat att  Görel är vinnaren med

äpplen med eltejp, en stapelvara i varje hushåll!

Barnen tycker att en bra vinst är ett paket tuggummi, helst sådant med tatueringar i. Vi får väl se vad vi kan göra åt det.

Mien

Södra Gotlands fulaste

lrdag, augusti 30th, 2008

Lite seg i starten idag….lätt att bli sittande framför datorn. Men nu ska jag ut och måla om Södra Gotlands fulaste hästtransport. Ingen har så ful transport som vi, det säger vår dotter och hon har ju koll på saker och ting. Och sedan är det grääääääääs på schemat, jisses vad det växer. Och det tar nästan en dag för mig att klippa allt, storgården inräknat. Jag har ju bara en handjagare och för att citera en av mina vänninnor, som har en gigantisk, parkliknande trädgård: 

” En fet kärring på en sittgräsklippare, det är det jävligaste jag vet”

Och så fick jag tips av käre Hemmansägaren, som idag är och klipper i Bäl, lamm alltså. Käre H blir lätt sittandes vid You Tube och då hittar han kul grejer. Som här, en SFI-lärare, en sådan som jag!

http://www.youtube.com/watch?v=wapWCxeBcyI

Mien

Mmmm, spyttkräm!

fredag, augusti 29th, 2008

Körsbär från Hägsarve

Mamma plockade ju körsbär i somras och skrev sedan att hon festade på spyttsoppe, mor säger spyttsupu men jag är inte lika arkaisk. Det där med spyttsoppe verkar vissa tycka är mycket underligt. Jag fick igår mejl från min barndomsvän och brevkompis, Ingela i Täby, tidigare Vimmerby, hennes mormor var förresten kusin med Astrid Lindgren! Tillbaka till soppan, Ingela verkar ha funderat på det hela sommaren:

“Jag funderar fortfarande på varför det heter spyttsupu. Kokar man bären med kärnorna i och spottar allt eftersom man äter? Det ska vara en gute till det!”

Ja, man spottar allt eftersom man äter. Är det många som äter så spottar man tillsammans. Jag brukar ha ett glas bredvid tallriken att spotta kärnorna i. Jag tog upp frågan med en kompis, Hans-Evert, och han fick nåt drömskt i blicken då han berättade att hans mamma, som också heter Sonja, även brukar göra spyttkräm!

Mien

Dagens bildgåta

torsdag, augusti 28th, 2008

Vad kan det vara?

De här märkliga sakerna hittade jag i köket idag. Vem kan komma på vad det är?

Mien

Nära ögat, kissen Elof!

torsdag, augusti 28th, 2008

Emrik och Elof plutt

Idag höll det på att gå riktigt galet för kissen Elof. Jag har varit tvungen att gillra råttfällor under diskbänken, eftersom ingen annan i familjen jagar möss. Då, helt plötsligt, fick Elof för sig att han skulle in under vasken. Han fick syn på fällan och började sniffa på osten som är det bästa han vet, och då…var det väldigt nära ögat kan jag säga. Jag fick precis tag i honom innan fällan smällde igen. Emrik hade blivit mycket ledsen om det hänt Elof något för han ääälskar den lille katten! 

Mien

Kläder

torsdag, augusti 28th, 2008

Barnarbete?

Jag har beställt kläder till barnen från HM. Jättebilligt var det. Jag var nöjd. Barnen var glada. Tills Hemmansägaren kom och synade alla kläder noga. Han såg att plaggen är tillverkade i Kina. Han sa sen sorgset:

- Hoppas barnen som sytt de här kläderna också själva får ta på sig något nytt till skolstarten.

Mien

Sura strumpor

torsdag, augusti 28th, 2008

bistra damer

Här ser ni de två domarna som granskade alla baggar vid riksbedömningen.

Gullig och go Hägsarvebagge

Se så fin Hägsarvebaggen är! Alla våra baggar var stora och tunga. Och nu har jag sugit klart på den sura strumpan, att vi inte uppnådde toppresultat, och det känns faktiskt rätt bra ändå. Det är inte lätt att få höga poäng med så noggranna domare minsann! Lägg märke till ultraljudsapparaten i bakgrunden, den scannar de kotletterna med.

Men vänta bara nästa år…då kommer vi igen! Vi har redan börjat planera betäckningsgrupper och börjat klura på vilka baggar vi ska använda.

Mien

Om en vecka!

torsdag, augusti 28th, 2008

Hej!

Om en vecka börjar mina specialpedagogiska studier, det ska bli sååå kul! Jag är också lycklig över att jag, för en gångs skull, lyssnade på min käre make och bestämde mig för att studera på helfart. Det hade aldrig funkat att jobba halvtid i skolan och plugga halvtid, ingenting hade man kunnat göra bra då. För, lyssna på det här, fram tills studierna börjar har jag  ett halvtidsvikariat i svenska på Högby. Det innebär att jag har fyra klasser i svenska, tre nior och en åtta, sammanlagt hundra elever. De hundra eleverna är superroliga att ha, jag älskar dem alla redan, och kollegorna är underbara, men….någon halvtid är det inte. För att försörja mig de här veckorna hade jag tänkt ta ut föräldraledigt 2.5 dagar i veckan. Det har inte gått. Jag har undervisning tre fulla dagar och den fjärde har jag suttit och rättat, planerat och ringt. Hur jag än räknar så kan jag inte få in bara 17.5 timmar på schemat, som motsvarar halvtid. Man ska gå på möten, vara bussvakt och ha utvecklingssamtal. Det absolut tidigaste jag hinner hämta på dagis, om jag fuskar och skippar ett möte, är halv tre och då blir det svårt att lyckas få försäkringskassan att gå med på att man är halvt föräldraledig…. 

Kontentan av detta är något jag egentligen redan kände till; det finns ingenting som heter halvtid i skolans värld.

Men det är kul att jobba i skolan!

Mien