Archive for november, 2008

Hemslakt

lrdag, november 29th, 2008

Lutar nog åt en R, fettklass 2?

Vi har hemslaktat lamm. Ja, det får man faktiskt! Än så länge….Kul att väga kroppen och prova sina kunskaper från slaktbedömningskursen!

Det finns jobb åt alla!

Arbetets glädje och gemenskap? Barnen tycker det är kul att hjälpa till.

Bästa redskapet, tynnsax!

Tidigare använde vi yxa eller såg när vi styckade. Men det var ett himlar oljud. Nu har H kommit på att fiskars tynnsax är det absolut bästa redskapet. Knips, knips och lätt som en plätt styckar vi nu. Och man behöver inte ha hörselskydd utan kan stå och prata medan man jobbar.

fjärilskotletter och nackkotletter

En kotlettrad!

Lammkotletter, det godaste som finns!

Först skär man med vass kniv och sedan knipsar man med tynnsax. Då får man så här fina kotletter! Barnen älskar lammkotletter!

Här står det “fläsk” på lillemansspråk

Det är viktigt att skriva på påsarna så man vet vad man tar upp ur frysen sedan!

Kan man inte vara i den får man ligga på den!

Elof var helt slut efter styckningen! Han tyckte det var jättespännande att tjuva fettbitar som H skar bort och kastade i ett fågelspann.

Stort tack till MAMMA som hjälpte oss idag! För att hedra mor spelar vi nu en sång, som i alla fall killarna i huset tycker är OK!

Här kommer hyllningen!

Nu dröjer det ett par dagar innan vi hörs, imorgon åker hela familjen på minisemester till Uppsala. Vi ska hälsa på kompisar och vi ska hälsa på en bagge som vi sålt till Linnés Hammarby. Och sedan är det visst en del lammklippning på agendan också. Vi hörs!

Mien

Mien

Skolfoto

torsdag, november 27th, 2008

så fiiiiina!

I skolan får barnen ta skolkort. Sedan får man hem bilderna för påseende i fjorton dagar. Hm, efter fjorton dagar har jag riktigt förälskat mig i bilderna! Idag var det dags att välja ut vilka bilder vi ska ha kvar. Varje bildserie kostar 504 kronor. Har man tre barn blir det 1512 kronor! Det är ju jättedyrt!

Man kan väja att skicka tillbaka lite bilder. Men det blir nästan lika dyrt ändå. För köper man alla bilder får man 183 Kr i porträttrabatt (!). Alltså, väljer man att skicka tillbaka delar av bildserierna blir ursprungspriset på bilderna mycket högre, 687 kronor. Det är en dålig affär att bara välja några bilder alltså. Det blir nästan lika dyrt ändå och man får färre bilder.

Jaha, så ska man då välja vilka av raringarna som ska skickas tillbaka. De fina, små älskade barnen kommer att hamna i en papperstugg bara. Buhuuu ….hu….

Mien

Hur gör ni med skolfoto?

Får man inte längre säga vad man tycker?

torsdag, november 27th, 2008

Eftersom jag har varit borta ett par dagar så tar det ett tag att läsa ifatt allt som hänt. Lyssnade nu på när kommunalrådet Eva Nypelius kommenterar skolupproret. Alltså, får man inte som kommunalt anställd längre påpeka missförhållanden? Jag har ju förut skrivit saker här om min arbetsplats, utan att hänga ut någon hoppas jag, för att jag har tyckt att det känts angeläget och viktigt. När nu läraren och föräldern Anna Levin berättar om hur hon knappt har råd att köpa pennor till sina elever så blir Nypelius beklämd över att Levin tar upp det i media. Men hallå, jag som trodde att kommunalt anställda hade meddelandefrihet? Nypelius menar att man i första hand ska ta upp pennproblemet med sin rektor. Men rektorerna sitter väl inte på några penngömmor? De delar ut de pengar som finns. Och finns det inga pengar så blir det inga pennor.

Alla som jobbar i skolan vet att det har skett en nedrustning det senaste decennierna. Kanske beroende på att skolan kräver dyrare utrustning idag än för 20 år sedan?

Det finns nästan inga datorer till eleverna. De som finns är uråldriga, gamla och sega. Och trasiga.

Pennor, papper, gem, tejp, saxar, allt sånt är hårdvaluta på skolan. Kommer man över det gömmer man det längst in i sin katederlåda! Gå in på vilket lärarrum som helst, det finns inte en penna så långt ögat når. Alla håller hårt i sina pennor. Lägger man en penna vid telefonen så är den borta i en blinkning! 

Det finns inga pengar till att underhålla eller köpa in nya grejer. Värst tror jag NO-lärarna har det, finns inga pengar till att hålla NO-salen i skick, finns inga pengar till halvklass så att eleverna kan få göra laborationer. Torr-NO, teoretisk NO, blir det mer och mer av.

Nypelius säger att 86 % av kommunens budget går till skola, vård och omsorg. Men vart tar pengarna vägen?

I Växjö där jag studerar nu har varje klassrum en interaktiv tavla. Ha, ha, ha, det vet inte vi på Gotland ens vad det är.  

Mien

Ooops!

torsdag, november 27th, 2008

Igår fick jag ett samtal:

RRRRRiiiiiiiinnnnngggggg!

Jag: Hej! Det är Mien!

Rösten: Hej! Det här är Alvar Johansson. Jag vill tacka dig för dina trevliga krönikor!

Jag (mycket smickrad): Tack, tack!

Alvar: Men, i din sista krönika uppgav du ett registreringsnummer…..vet du vem den bilen tillhör?

Jag, ganska nervös: Njaeeej, är det din bil?

( Åhh, vad har jag nu ställt till med? Varför var jag så dum att jag hade med ett registreringsnummer i texten? Det var väl för att det skulle verka mer levande men nu i efterhand fattar jag hur korkat det var…dumtdumtdumt…och nu har säkert den här stackars mannen haft en massa obehag…..)

Alvar: Nja, nej, det är inte min bil. Man kan säga att du hade tur den här gången. jag har kollat upp registreringsnumret och bilen är en Opel Corsa som tillhör en skrotfirma på fastlandet.

Jag: Phuuu

Alvar: Jag tror i allmänhet inte att folk vet hur lätt det är att ta reda på ägare till olika bilar. Jag vill sprida den kunskapen. Man skickar bara ett SMS med bilens registreringsnummer till 71456 och sedan har man ägarens namn i sin mobil inom två minuter.

Så nu hjälper jag Alvar att sprida den informationen, 71456 var det alltså.

Mien

En award!

torsdag, november 27th, 2008

Jag har fått en award från  Åsa!

Så här skriver hon i motiveringen:

För att du skriver och uttrycker dig så underbart om vardagens glädjeämnen och bekymmer.

 En award från Åsa!

Självklart blir man glad och hedrad när människor läser vad man skriver! Stor kram till Åsa! 

Sedan ska man ge awarden vidare till sju andra bloggar men jag väljer att göra som Ingrid , dela ut awarden till alla som läser min blogg! Grattis till er!

Soliga hälsningar från

Mien ( som är så jätteglad för att jag idag lärt mig göra snygga länkar, funktionen fanns ju i mitt program! Kunskap är glädje!!!!)

 

Snö, sim och specialpedagogik!

onsdag, november 26th, 2008

flygande start

Det är någonting med inställningen på min kamera som gör att bilderna blir mörka och randiga. Fast det är inte enda felet, kolla här till exempel, jag skulle ta kort på sonen när han startade i simtävlingarna i söndags…..

mycket nöjd simmare

Här ser ni en mycket nöjd simmare! Det gick jättebra för sonen. Han simmade sex lopp och var inte diskad en enda gång. Problemet vid simning är annars att man blir diskad, det är så mycket att tänka på, olika vändningar i olika simsätt, liksidigt bröstsim, båda händerna i kaklet vid målgång….

Dottern red centimeterhoppning i Havdhem och hon var också nöjd med sin insats. Det var en lugn och trivsam söndagkväll sedan!

snögubbe

Killarna byggde en fin snögubbe.

snölykta

Dottern gjorde en snölykta.

laptopstudenter

Och jag åkte till Växjö universitet. Nuförtiden har alla studenter en laptop som de sitter och jobbar med. Så synd att det inte fanns när jag gick på lärarhögskolan, det är ju toppen att göra grupparbete och skriva in allt direkt i laptopen.

Gamla teatern i Växjö

Jättebra föreläsningar den här gången med. Det är så härligt med forskare som verkligen brinner för sitt ämne. Föreläsningstimmarna tar slut alldeles för fort. Vi har haft föreläsning om åtgärdsprogram, läs-och skrivsvårigheter och inkludering av psykiskt handikappade i skolan. Och så har vi haft seminarium på våra papers som vi skrivit. På måndagskvällen gick vi på Växjö gamla teater och såg MOOMS-teatern, en teatergrupp där psykiskt handikappade är skådespelare.

http://www.moomsteatern.com/

daghytt

Jag var helt slut då jag kom på färjan. Numera bokar jag hytt, kostar några tior mer än sittplats. Egentligen är det sittplats i hytten också men man är oftast själv, eller som i nättres, delar med en person, så då kan man sträcka ut sig och blunda ett par timmar.

bildäck

Det är rätt segt innan man får köra av och börja färden mot Hablingbo.

mattjuven Tiger

När jag kom hem mitt i natten mötte grannens katt, Tiger, mig. Han mjauade och var missnöjd med att vara ute. Tiger hängde med in och åt upp Elofs mat. Stackars Elof, han tittade på med stora ögon men vågade inte protestera. Då och då flåsade Tiger åt Elof, som lilleman här i huset säger.

Nu är det bara en gång kvar i Växjö. Tråkigt, för det har varit en bra kurs.

Mien

Några glimtar

lrdag, november 22nd, 2008

amasonen i soffan

Några glimtar från helgen. H var nöjd. Ett bokpaket från www.amazon.com kom lägligt på fredagen.

filtgubbar

Vi hade gäster. De här filtgubbarna hängde med hem från dagis. Den långe heter Persson och jobbar med kvistar och grenar. Den korte heter nåt med Kucki och jobbar med lamm. 

chokladbollor

Lilleman och syrran gjorde chokladbollor!

var är tunna skivorna?

Lille Elof letade efter något gott. Eller han är visst inte så liten längre… Oftast är det tunna skivor han är ute efter. Enligt min mor har tunna skivor ett fint protein, mycket lämpligt till en växande katt, jag tycker det är sådär.

finns det köttfärs här?

Elof gick igenom alla köksskåp och kollade vad som fanns där.

jiiihaaa

En cowboy kom på besök.

så vit som en snö

Och så var det snö. Knähunden njöt av kylan.

min älskade kåile

Söndag blir en prövningarnas dag. H har lejt en grävare som ska gräva hål för hörnstolpar på ett bete. Start 09:00. Stora syrran ska vara på plats i Grötlingbo klockan 07:00, det är sedan centimetertävlingar i Havdhems ridhus. Mellanbrorsan ska simtävla, insimningen börjar 08:45. Mien ska åka till Växjö på sitt lärarlyft. Och lilleman?

Mien

Örn och Lucia

lrdag, november 22nd, 2008

örn

Den här fina örnen fotade min kompis Anders Hjort förra veckan då den seglade över Gustavs i Fröjel.

På tal om örnar (?)  börjar det dra ihop sig till Lucia!

Här gott folk kan ni komma och se Lucia:

1. Torsdagen den  11 december kl 18:30 lussar dotterns klass i Havdhem kyrka. Dottern ska spela Stilla natt på tvärflöjt.

2. En ny chans att se ovanstående har man fredagen den 12 december klockan 08:30.

3. Fredagen den 12 december kan man se världens gulligaste luciatåg på förskolan Tallen i Hemse, brukar vara kl 15:30. Ett hett tips är att Lilleman är tomte eller pepparkaksgubbe.

4. Lördagen den 13 december är det ridande luciatåg vid Skradarve ridhus i Grötlingbo. Dottern ska rida sin ponny Olivia V. Olivia V är nu tillbaka efter sin mammaledighet och vi håller tummarna för att det går bra. Tid meddelas senare.

5. Lördagen den 13 december är det luciafirande i Näs kyrka klockan 19. Ett stämningsfullt tåg med bara vita särkar och lucia med levande ljus. Här sjungs lite ovanliga luciasånger, mycket vackert. Både mellansonen och dottern medverkar. Efteråt är det kaffe i Näs gamla skola med sedvanligt pepparkakshuslotteri.

VÄLKOMNA!

hälsar Mien som nu ska upp på vinden och plocka fram särkar. Sedan ska stackars mommo lägga ner och upp och pressa och stärka.

Nytt jobb?

fredag, november 21st, 2008

Jag har inte skrivit på några papper ännu men det verkar bli det där enterminsvikariatet i engelska för min del efter jul. Sedan vete fåglarna. Jag har snart varit på alla högstadieskolor på hela Gotland, det är bara eleverna i Slite och Fårösund som undsluppit ( kan man säga så??) mig.

Jag försöker intala mig att jag inteärenproblemlärareinteären problemlärareinteärenproblemlärareINTE utan att det är andra omständigheter som gör att jag får kuska runt. Men jag känner mig lite nedtryckt i gummistövlarna just nu.

Gick i alla fall in på min eventuella blivande arbetsplats hemsida och där står följande att läsa:

Beskrivning av skolan/profilering:
X-skolan är en skola med fantastiska resurser. Skolan är ganska nyligen ombyggd och moderniserad för att möta vår tids behov. Den rymmer ett väl tilltaget skolbibliotek och en riktig teater! En ljus och luftig atmosfär ger en bra grund till ett gott arbetsklimat. Placeringen är centralt i X, nära kommunikationer och kommunala faciliteter.Skolans personal är välutbildad och engagerad. I arbetslagen kan man finna en god balans mellan idérikedom, kompetens och ansvar. Noggrann uppföljning av elevernas utveckling på såväl det sociala som det kunskapsmässiga området bidrar till att X är en trygg plats för eleverna och kan ge goda förutsättningar för dem att nå sina mål.

Det lät ju väldigt bra. Jag gillar det där med fantastiska resurser och idérikedom, jag känner mig så idéfattig och kan behöva lite inspiration. Och så inget gnäll  om sviktande elevunderlag eller att Gotlands kommun ska spara 36 miljoner på skolan.

X-school, here I come!

Mien

Utmanad!

torsdag, november 20th, 2008

Jag har blivit utmanad av Åsa!

Här är hennes blogg:

http://bitihopdax.blogspot.com/

(Jag kan inte göra sådana där snygga länkar där man bara klickar på Åsa! i blått och kommer direkt till hennes sida…)

Reglerna är som följer: Länka till den person som utmanat dig, och glöm inte att lägga in dessa regler i inlägget. Berätta sju saker om dig själv, både alldagliga och oväntade. Utmana sju personer i slutet av inlägget genom att nämna deras namn och länka till deras sidor. Låt dessa personer få veta att de blivit utmanade genom att lämna en kommentar på deras bloggar.

vallmo från Fårö

1. 1989 började jag på Vårdhögskolan i Uppsala för jag skulle bli sjuksköterska jag trallallla…! Efter tre månader hoppade jag av och började läsa engelska istället för att sedan bli lärare. Kommer inte riktigt ihåg varför.

2. Jag är sjukt intresserad av Europas kungahus, fastän jag tycker det där med monarki är lite backwords! Jag kastar mig över Svensk Damtidning när jag kan och slukar i mig allt som står där.

3. Under min barn- och ungdomstid var jag hästtjej. Jag har haft tre fjordhästar, ett russ och flera halvblod.

4. Jag har varit barnflicka i Los Angeles i nästan två år, ända tills en viss H kom dit och hälsade på och fick mig på andra tankar….

5. En gång blev Hemmansägaren och jag polisanmälda efter att ha campat på naturreservatet vid Kronvalds i Eksta.

6. Jag älskar att bada! På somrarna badar jag så mycket att jag brukar få infektioner i hörselgångarna!

7.  Jag gillar att köra veteranmoped.

Min mustang

Nu ska jag länka till sju personer, men jag känner just inga personer som håller på med bloggning och de jag har i min länklista utmanas redan till höger och vänster. Och det känns lite dumt att utmana Markus Birro och Peter Englund, eller?

Mien