Archive for februari, 2009

Klotet flyger

fredag, februari 27th, 2009

alla djur 2

På sportlovert ska man sporta. Men det är ganska skönt för barn att bara vara hemma också. Få lite sovmorgon och sedan leka med sina saker. Utfodra alla gosedjur med ensilage i lugn och ro. Hemmansägaren har tagit ut föräldraledigt så barnen kan vara hemma.

Marion

Jag jobbar på med bokslutet. Idag var det Företagslotsens Marion som hjälpte mig. Nu är det bara några timmar kvar, sedan är det klart!

speciale

Dagens lunch var pasta med skaldjur. Jag älskar ju skaldjur. Men kanske inte i den här förpackningen…..

 H bowlar

Efter diverse hemmapyssel åkte vi och bowlade i kväll. Här H som var hur duktig som helst.

bowlingsyrran

Stora syrran var också nöjd med sin insats.

bowlingbror

Och många spärrar blev det för den här mannen.

Lilleman bowla r1

Men mest entusiastisk var nog den här killen. Kolla in stilen!

Lilleman bowlar 2

Klotet flyger fram!

Lill 3

Bara fyra och ett halvt år men bowlar som en gud……Kolla klotets färd genom luften….

färdig pizza 1

När vi kom hem gjorde vi fuskpizza. Jo, jag kan göra riktig. Och jag kan ta vara på en hel slaktad gris. Men ibland ska det gå snabbt, då är det bra med färdig deg.

färdig pizza 2

Degen är färdigkavlad men naturligtvis kan man kavla den lite till.

pizza 3

Lagom pyssel för en fyraåring att lägga på all fyllning.

min pizza

Här är min pizzabit. Champinjoner, ost och paprika. Och flera klyftor vitlök pressade över. Gott!

I taket…

torsdag, februari 26th, 2009

Bioborgen

Ikväll var vi på nya Bioborgen. Det är gamla Borgen som blivit biopalats.

I taket ……

Filmen vi såg heter I taket lyser stjärnorna. Både dottern och jag älskade boken så då vill man ju gärna se filmen också.

kassa

Riktigt fint hade de gjort därinne på Borgen.

popcorn

Stora brorsan hade inte läst boken men bestämde sig för att följa med ändå. Här har han laddat för en filmkväll.

i salongen

Vi tyckte filmen var bra. Även om vi inte tyckte att filmen och boken hade så mycket gemensamt. Storysarna skilde sig åt väldigt mycket. Men det supersorgliga huvudtemat var det samma. I taket lyser stjärnorna är en extremt sorglig film! Jag grät faktiskt lite.

hammisar

Efter filmen blev det Max Donald´s som Lilleman brukar säga. 

5 spänn

Men visst är det irriterande att man måste betala för toabesöket på Mc Donald´s, trots att man handlat mat på stället. Ja, ja, de har nån skylt där som säger att de inte kan hålla koll på vem som handlat och inte.

 toaskylt

Och ja, ja, det är väl schysst att man skänker pengar till ett barnsjukhus. Men det är krångligt att leta femkronor till alla kissnödiga barn! Och lite stressigt.

Mien

Dålig åtgång

torsdag, februari 26th, 2009

Jag tycker det är så roligt med alla vinterfåglar. Jag älskar att sitta i köksfönstert och se på dem när de äter. Handlade frön och nötter på Granngården häromdagen för en förmögenhet. Jättedyrt var det!

missunnar 2

Men jag hade inte behövt vara orolig för kostnaden. Nötterna kommer att räcka länge.

missunnar 1

Det är nästan ingen åtgång alls på nötter, faktiskt.

Mien

En falafel

torsdag, februari 26th, 2009

boat in mig

Varje liten ledig stund nu jobbar jag med bokföringen. Bokföring är trååååkigt! Men det är supermysigt att sitta på Företagslotsen i Hemse i sitt egna, lilla arbetsrum! Jag har boat in mig rejält. Spridit ut pärmar och papper. Känns så lyxigt med eget kontor. Köpte med mig en lunchsallad som jag skulle njuta av med stängd dörr. Har aldrig haft eget arbetsrum förut, vare sig på jobbet eller hemma.

sallad

Kolla på den här salladen. Visst får man intryck av att den ska innehålla falafel? Det verkar till och med vara en av huvudingredienserna.

bara en?

Döm om min förvåning när det i hela plastbacken bara fanns en falafel! Bara en liten ynka bulle. Såååå dåligt! Och salladen kostade 49 kronor. Om jag inte haft så mycket bokföring att göra så hade jag gått tillbaka och storklagat.

understrykningshjälp

Blir ännu lite fnissig och rörd när jag ser alla hjälplappar som personalen förberett till mig. Imorgon, mera bokföring!

Mien

Bokföring igen

mndag, februari 23rd, 2009

Mien bokför

För att hålla nere kostnaderna så bokför jag själv. Jag har inget eget bokföringsprogram utan revisionsfirman jag anlitar, Företagslotsen, har en kunddator man kan få låna. Där har jag suttit idag. Jag stansar in alla fakturor enligt en kontoplan och får sedan hjälp med deklarationen.

exmpel

Man hade noga förberett mitt besök idag. Gjort små exempel som man ringat in med understrykningspenna så att jag ska fatta hur man ska göra. Jag är så dum på bokföring! Och det har det tydligen förstått på Företagslotsen! Trots deras pedagogiska genomgång var jag tvungen att ringa H. Jag hatar kvitton där inte momsen är uträknad utan allt står i en klump! Hur slår man ut momsen? Jo, man delar med fem! Och om momsen ska läggas på delar man med fyra. Och så är det debet och kredit. Matteläraren H bara suckar när jag ringer och frågar och säger:

- Inte i år igen!

Annica

Ibland måste jag be Annica om hjälp. Hon jobbar på firman och är dessutom Hemmansägarens A-kusin. Hon har ett enormt tålamod med mig.

eget rum

Det bästa med Företagslotsen är att jag har eget kontor. Tänk om jag kunde ha det hemma också! Jag hade tänkt göra klart bokföringen idag men hann bara klart till maj! Många månader återstår.

Mien

Kallt!

mndag, februari 23rd, 2009

fryser TV

Idag satt storebarnen och såg på film på datorn. Vi har rätt kallt på övervåningen då vinden ( tredje våningen) är helt oisolerad. Det drar hela tiden från vinden så man måste sitta invirad i täcke.

 en våning till

Jag har börjat ta in offerter på vad det ska kosta att isolera och inreda vinden. Lilleman har inget eget rum och jag drömmer om att göra en stor drängkammare på vinden. Golvet är helt OK däruppe men trappan kanske måste fixas till lite. Hoppas det inte blir alltför dyrt. Ska ta bilder i dagsljus så ni får se hur det ser ut däruppe. Jo, det finns fönster! Flera stycken!

Mien

Fisksopperecept

mndag, februari 23rd, 2009

Fisksoppan

Här kommer mitt recept!

Hacka en rödlök och en  purjolök. Börja med att fräsa rödlöken i lite smör och olivolja ( det är mamma som säger att man ska ta lite smör och lite oliv och jag gör ju som hon säger! Man ska inte ha margarin enligt mamma….) Lägg sedan i purjon. När allt är mjukt, slå på lite vatten och några fiskbuljongtärningar och låt allt puttra under lock. När allt är mjukt, ta av från spisen. 

 Lägg i den tärnade fisken ( jag tärnar den ytterligare), morotsskalen ( skalade med potatisskalare på längden), sockerärtor, grädde ( har faktiskt tagit en trea röd grädde), grovmalen svartpeppar, en halv till en  pressad vitlök av god kvalitet( inte klyftor nu utan hela löken, mamma säger att står det en vitlöksklyfta i ett recept så menar de en hel vitlök….), salt brukar inte behövas tycker jag men jag är väldigt känslig för salt….. Krydda med dragon, ta ordentligt! Smakar härligt ihop men vitlöken och fisken!

Låt puttra på ettan tills fisken är klar, typ 10 minuter. Om man vill , häll i en påse bladspenat. Jag hade också i räkor precis i slutet, de ska ju inte koka alls. Men räkor är helt onödigt, det är gott ändå. Räkor gör bara att rätten inte tål att sparas i kylen.

Hoppas det blir gott.

Mien

Kretsstämma

mndag, februari 23rd, 2009

Marianne

På eftermiddagen var det Kretsstämma för Hablingbo Röda korskrets på restaurang Magazinet i Hablingbo. Marianne började mötet med att dela ut en frågesport till alla, tio frågor om Semlan. Marianne driver även salong Hårknuten på Hemse, salongen där vi brukar klippa oss. Eftersom stora brorsan inte läser min blogg kan jag berätta att Marianne sa att damerna på salongen alltid är lite fnissiga innan han ska komma. Han är nämligen ganska petig med sin frisyr.

- Var du nöjd sist? kan de fråga.

- Njaej, säger stora brorsan. Det var väl sådär. Idag vill jag ha det som det var förrförra gången, eller kanske gången innan dess.

Det gäller alltså att frisörerna kommer ihåg hur de olika frisyrerna sett ut…….

Lotta P

Jag vet inte om det är unikt för Hablingbo men folk här älskar frågesport! Här kämpar Lotta Pappinen med semmelfrågorna.

Cajsen kämpar

Alla vill vinna det fina hårvårdspriset som Marianne skänkt.

Gullan, Harriet och Íréne

Gullan, Iréne och Harriet.

Birger svarar på frågor

Kassör Birger kämpar på.

Sylve tävlar

Om inte Sylve tar hem första priset i tipspromenaderna…

Iréne, Rigmor och marianne

….så brukar Rigmor ( i mitten) göra det. Rigmor har varit lärare i Hablingbo skola i säkert fyrtio år. Här läser Marianne upp resultaten.

Sylve vinner

Men den här gången fick Sylve och Cajsen lika många rätt. Eftersom Cajsen sitter i styrelsen tyckte hon att Sylve skulle vinna hårvården. Men Sylve skrattade bara och tyckte inte att han hade så mycket hår att vårda. Jag vet inte vem som kom hem med Schwarzkopfgrejen till slut.

Herr ordförande

Sedan var det sedvanliga årsmöteshandlingar som hölls av herr ordförande.

semlor

När allt var klart fikades det.

Mien

Vill också ha valp

mndag, februari 23rd, 2009

Moa och scooby

På förmiddagen idag åkte vi ner till Cajsen och Rolle vid Hallvards. Deras gamle border, Tryck, börjar bli lite till åren så de har köpt en ny valp, Scooby Doo. Här ser ni Moa och Scooby. I bakgrunden H och Tryck. Scooby kommer från Björn Eriksson i Gammlegarn, Hemmansägarens lammklipparkompis.

Valpen, mien och henning

Lilleman, Scooby och jag. Jag vill också ha en valp! Scooby är så duktig, bara 8 veckor och redan rumsren. Fast det är ett väldigt pass, han ska gå på pottan (ut) så fort han sovit, lekt eller ätit. Mina föräldrar hade border så jag har ett gott öga till dem. Det är underbara hundar men de kräver mycket stimulans. På Hallvards får bordisarna det, de ska hämta hem korna stup i kvarten och valla in lammen. Cajsen, som är en hundvan kvinna, säger att det är bra att få valpen så här års. Då är den ganska självständig när sommaren kommer.

Kattbrorsan Sacke

Vår Elof är ju född på gården. Här ser ni hans identiske kullbror Sacke. Som ni ser är Sacke också en riktig spisgris, en mycket älskad sådan. Han ligger mest i sin korg och ser fånig ut. Hundarna och katten kommer bra överens. Min erfarenhet är att bordisar älskar katter.

stavar

Hemmansägaren tog bilen hem men jag hade med mig stavarna så jag bestämde mig för att gå. Jag gillar att gå med stavar. Jag har lite dålig hållning och upplever att jag sträcker på mig då jag går med stavar. Och sedan är det tryggt att ha något att luta sig mot i halkan.

snöpetes

Jag gick förbi Petesgården. Oftast är man ju här på sommaren. Sitter i trädgården och fikar medan barnen leker i lekstugan. Jag tror inte jag varit här med Lilleman ännu, det fanns liksom mer tid för sådant när de två stora barnen var små. Men i sommar ska vi åka hit, Lilleman och jag!

4 km rak väg

Sedan var det bara att gå den spikraka fyrakilometersvägen upp till Västra vägen. Och sedan är det väl nästan fyra kilometer till innan man kommer till Hägsarve. Snöstromen märktes inte mycket av här på Petesvägen.

naturreservat

Stora delar av vägen är naturreservat. Kom på att jag inte visat er vårt naturreservat ännu, Hägsarve kärräng, ska försöka ta mig dit snart och ta lite bilder.

busskur

Två kilometer upp på vägen finns den här busskuren mitt i skogen. Jag tror det finns någon regel om att skolbarn kan ha två kilometer till bussen så därför sattes den här kuren upp exakt två kilometer från Hallvards. Kommunen hade inte lust att köra ända ner till gården för att hämta Cajsens och Rolles barn Moa och Martin utan de skulle gå hit. Därav en busskur mitt i skogen, långt ifrån all bebyggelse och mänsklig redlighet. Ibland är det väl lite småsnålt?

grindstolpe

Den här gamla grindstolpen vittnar om att det fanns mer betesdjur förr. Jag upplever att vi som har betesdjur nu börjar bli attraktiva på marknaden. Jag har redan fått flera förfrågningar om bete till sommaren. Folk vill ha sina marker betade så de inte växer igen och vill att vi kommer med lamm.

enbonsai

Den här bonsai-enen står längs med vägen. Den lutar lite men är så vacker. Undrar hur gammal den är?

Mien

Fiskbitar och varma fläcken

sndag, februari 22nd, 2009

Tiger plågar mus

Mamma var här i lördags. Hon hade med sig jättegod lasagne och plättar. Allt blev uppätet i ett nafs. Storebarnen växer rejält på längden och kräver mycket mat, likaså Hemmansägaren. Han växer kanske inte på längden men är vrålhungrig efter en dags lammklippning. Att klippa en hel dag kan väl kanske jämföras med att idrotta hårt. Mamma hade också med sig synpunkter på min blogg. Hon tycker det är för mycket katt igen. Och hon tycker jag är ett fä som låter Tiger plåga musen.

- Du borde slagit ihjäl den stackars musen med en skyffel istället för att ta kort på eländet!

fisksoppa igen

Förutom mammas två medhavda rätter hade jag gjort fisksoppa igen, det är ju så gott! Den här gången hade jag även i bladspenat och ordentligt med tabasco. Mmmm.

fiskbitar

Anledningen till alla fisksoppor är att jag har upptäckt den här påsen med fisktärningar i frysdisken. Snabbt och enkelt. Men på tok för dyrt. Fast det blir mycket av, en påse räcker till oss fem.

flygande jakob

Jag har också lagat den gamla klassikern Flygande Jakob i helgen. Tyvärr så har jag gjort det igen mamma, tagit kort efter vi har ätit….Så här var familjens omdöme om denna retrorätt:

Mien: För lite banan

Stora brorsan: För mycket banan

Stora syrran: För tam sås. I med mer chili, cayenne eller tabasco.

Lilleman: Åt bara lite ris.

Hemmansägaren: Dränkte rätten i Thai Sweet Chili men åt duktigt.

Mommo och V softar TV

Mamma stannade kvar och såg melodifestivalen med oss. Mysigt.

varma fläcken

Elof låg på varma fläcken i hallen. Det är här de varma rören från pannrummet kommer in i huset. Fläcken håller säkert 60 grader och är Elofs favoritplats kalla dagar. Minns ni att jag förr var lite orolig för Elofs stora öron? Nu är det en kroppsdel på mitten som har antagit stora proportioner….

Elof och brasan

Om Elof flyttar från varma fläcken så går han in till vedspisen. Hemmansägaren säger att han är så varm att det fräser om tassarna när han går ut i snön sen.

Mien