
Tal i Lojsta midsommardagen
Glad midsommar på er allihop! Mien Niklasson heter jag och jag bor i Hablingbo. Men idag har jag fått äran att lämna Hablingbo för att fira midsommardagen här med er i Lojsta. Jag har alltid tyckt att den här platsen är särdeles vacker med alla vattenspeglar som träsken bildar runtomkring. Tidigare, innan utdikningen av de stora myrarna på Gotland började så var vattenspeglar förmodligen en vanligare syn i landskapet här. Nån historisk person ska även ha sagt om Gotland att:
– Gotland är ingen ö, det är en sjö.
Det är det jag tänker på när jag står här och tittar ut över vattnet idag, så här såg det nog ut på många ställen på Gotland för länge sedan.
Mien Niklasson ja, några av er kanske känner igen mig från min spalt Mejl från gården som jag skriver i Gotlands Allehanda, För er som inte vet så följer här en kort presentation. Jag tror jag har skrivit Mejl från gården nu i snart åtta år.
I Mejl från gården får man följa mig och min man, som jag i krönikorna kallar för Hemmansägaren, våra tre barn, våra lamm, som i senaste får- och geträkningen som skulle ha varit inlämnad till Jordbruksverket, jag tror det var åttonde juni. Ja det låter som ett skämt när man säger får- och geträkningen men man är faktiskt ålagd att räkna sina får och getter en gång om året och lämna in uppgifterna till jordbruksverket. I årets får- och geträkning uppgick våra får till en 230 stycken. Mejl från gården handlar också om vår lilla röda kattbons som man inte behöver räkna och förut även vår lilla vita, sura knähund men henne kan man inte räkna med längre för henne fick vi tyvärr ta bort häromdagen, och så har dottern ett gäng hästar också. Man får följa våra vedermödor där på gården i Hablingbo och mina tankar runt det. När jag inte skriver krönikor för Gotlands Allehanda eller gör frilansreportage för olika fårtidningar så är jag lärare i svenska och engelska på Gotlands Folkhögskola i Hemse. (Kanske lite skrytigt? Men ska man få gubbar att lyssna så måste man sätta ner foten lite,markera lite, det är tyvärr min erfarenhet…) Som ni kanske redan förstått så är skriva det roligaste jag vet! Och så glömde jag visst det viktigaste av allt, jag bloggar också, ni vet jag har en såndär dagbok på Internet där jag laddar upp bilder och skriver vad jag är med om. Jag ska faktiskt ta en bild till bloggen här nu, såja. Hej hej publiken är ni med? Nu sägare vi omelett allihopa, ett två tre OMELETT!
Ja! Nu fick jag en bra bild till kvällens bloggövningar.
Hemmansägaren ( Jag vill egentligen inte tjata om Hemmansägaren i tid och otid men folk tycker det är en så rolig figur så nu värmer jag upp dem lite med lite hemmansägaretjat) ja, min man, han hjälper mig alltid med lite olika uppslag så jag har något att skriva eller prata om. Det händer nämligen då och då att jag åker ut och pratar såhär. ( Skryt? Nej, jag sätter bara ner foten lite….) Sist det skedde var på nationaldagen, den 6:e juni i år. Jag satt och skrev på det jag skulle säga in i det sista och jag var nervös. Hemmansägaren satt vid TV:n och zappade. Precis när jag ska åka iväg lämnar Hemmansägaren TV.n och fjärrkontrollen med blicken, en kort stund, och vänder sig mot mig. Jag tänker att nu ska han önska mig lycka till, säga något uppmuntrande. Och det gjorde han väl också, på sitt vis, för han sa: När du står där och surrar i kväll, tänk på, ja
– Var nu inte för långrandig!
Det var det omtänksamma rådet jag fick.
Var nu inte för långrandig.
Och det ska jag ta till mig idag också så nu lämnar jag presentationen om mig själv.
( Här skrattade folk rätt ordentligt så då kunde jag pusta ut lite, hemmansägareuppvärmningen funkade utmärkt! Nu hade jag publiken med mig)
Men åter till midsommar
Varför firar vi egentligen midsommar? Det undrade jag och började läsa lite. (Lite allvar måste det ju vara en sådan här dag….)Som jag har förstått det så är det sommarsolståndet vi firar. Och sommarsolståndet är den längsta dagen på året, eller den dag då det är ljust längst. Ursprunget till midsommar är förkristet eller hedniskt, man har alltså firat midsommar och haft midsommarvakor hur länge som helst. Ofta gick det ganska vilt till på de här midsommarvakorna, med dans och så sjöng man skamlösa visor. Troligtvis var det för att stävja det här vilda firandet som kyrkan någon gång på 1400-talet gick in och försökte få bukt med det folkliga vilda firandet vid midsommar. Man försökte få det till att bli ett lugnare firande av Johannes döparen istället. Men vi kan ju bara konstatera att kyrkan inte har lyckats så bra med det. Det har i alla fall gått sämre med midsommar än vad det har gjort med julfirandet och Jesu födelse, jul förknippar man ju med en stillsam tid. För nog dansas det ännu på midsommar och visst sjungs det en och annan skandalös visa ännu?
På landet
När man bor på landet, som säkert många av er här idag gör, så är midsommar förknippat med mycket annat än bara sill, ägg och snaps. Midsommar är tiden då det växer som allra mest och då är det bråda dagar. Under hela min barndom så körde vi in hö på midsommar. Höet gick alltid före firandet, något som ibland var svårt att förstå. Många midsommaraftnar har man tillbringat uppe på ett stickigt varmt höloft med att stapla balar. Som jämförelse kan jag berätta att vi skördade vårt hö i förrgår och att det är andra tider nu. Mycket var bättre förr sägs det… men vad jag tycker det är skönt när det drar in en fyra fem inhyrda traktorer på våra hövallar och de slår höet, hackar det och sedan packas det i en lång korv, allt på bara en dag. Förr fick man hålla på i veckor för att få in höet och det var en ständig oro över väder, vind och onda ryggar.
Midsommar förknippar jag också med att alla djur är på bete. Ofta har man dem ganska långt från gården på olika strandbeten eller så. Midsommar är en tid då man oroar sig över att alla ens djur är på plats. ( här hade jag tänkt berätta en del roliga passager om då jag jagat lamm i midsommartid men eftersom våra lamm varit ute en hel del på sistone så kändes det inte alls kul längre, jag strök hela det stycket….)
Midsommar är också, när man bor här, lugnet före stormen. Efter midsommar bryter semestrarna ut och då ska alla till Gotland. Det är underbart när det kommer folk till Gotland, verkligen. Men varför ska alla åka till Hablingbo och till Jonas och Mien? Hi hi, det änns i varje fall så. Jag tror första somrarna vi bodde i Hablingbo så hade vi gäster i ett sträck under hela juli månad. Det var kul, ha ha. Småbarnsfamiljer på besök på Gotland. Bingo (Tummen upp) Missförstå mig rätt, det är jättekul att träffa gamla vänner men, hur ska jag säga, man kanske trodde att man kände varandra men när man ska bo ihop i flera dagar så upptäcker man vissa kulturskillnader. Hm. Vissa olikheter. En olikhet som jag har svårt att förstå mig på är den här, eller kulturskillnad och olikhet låter för tamt, jag går direkt på:
Konflikt 1
( Ja! Ordet konflikt var kul. Här skrattar folk igenkännande! Jag vågar då ta ut svängarna lite och slappna av)
När en, turist låter så nedvärderande så jag använder uttrycket besökande, när en besökande har legat nere vid Nisseviken och badat en hel dag så är det första de gör när de kommer hem till oss vid Hägsarve att, ja vad tror ni?
(Publiken gissar, sätter på grillen, sätter sig i solstolen säger de…)
Jo, efter en lång dags badning i Nisse så ska det duschas. Och jäklar vad det duschas. I timmar. De måste nämligen tvätta av sig saltet. Vaddå för salt? Vi badar i sjön hela sommaren och jag har då aldrig märkt av något salt? Jag kör till och med ner ungarna till sjön på kvällarna för att de ska få tvätta av sig och bli rena. Det här med vatten är en källa till konflikt. När man har egen brunn som vi har så sätter man väldigt stort värde på att det ska finnas vatten. Vattnet ska i första hand räcka till alla djur, så att de får dricka, inte till att tvätta av sig saltet.
Morr morr morr
Konflikt 2:
Jag älskar att bo på landet. Verkligen. Det är härligt. Det enda jag eventuellt hatar är flugorna. Eller, jag verkligen hatar flugor. De skiter ner och förstör. Hur man än stänger dörrar och fönster så flyger de in och bajsar ner min fina, vita spetslampskärm. Och hur man än försöker bekämpa dem så finns de där ändå. Nu till konflikten. De besökande tycker heller inte om flugor. Även om de bara har en liten ynka fluga i sovrummet så kan de klaga en hel dag över det.
- Ursch vad flugor ni har här! Nej fy vad äckligt! Det är en fluga som har hållit oss vakna hela natten
- Jo jag vet att det finns flugor här…..Kanske skulle det bli lite bättre om ni stängde dörrarna efter er någon gång grrrrrrr
Konflikt 3
Vi har valt att bo på landet för att vi vill ha djur. De besökande tycker inte om djur. Inte alls. Efter ett par dagar försöker de till och med få undan våra djur.
– Du, våra barn är så rädda för er hund. Tror du att du kan se till att den inte är här när vi är här?
– Jag blir så täppt i näsan av er katt, tror du att ni kan ta bort katten?
Och så får man informera dem om en massa saker: Hönsungarna i buren flyger inte runt och skriker för att de tycker det är roligt när era barn slår på buren med en kantribb, de skriker för att de är rädda.
Ja, ni hör, jag är en värdelös värdinna. Ingen vill va med oss längre…. Det här har lett till att vi inte har några vänner längre, he he (Här skrattar publiken jättemycket, kanske för att de känner igen sig?) I alla fall inte några som vågar sova över hos oss längre………
Ja, det finns många konfliktområden men jag ska inte gräva ner mig i det. Kanske är det så att man själv bör ta semester ibland. Att man ska tänka på det. Nu ska jag läsa ett stycke från mejl från gården om en gång då hemmansägaren och jag gjorde det, när vi åkte på minisemester till Visby, när vi fick en natt tillsammans på hotell och hur det var.
( Hemmansägaren är på mig jämt om att jag är för ambitiös och alltid skriver nytt material då jag är ute och pratar, att jag lägger ner för mycket tid.. Han säger att många skribenter bara rätt upp och ner läser ur sina texter då de är ute och föreläser. Dels var det därför som jag valde att läsa det här stycket, dels för att det handlar om H som ju alla tycker är så kul (?????) och dels för att jag vill ge prov på hur jag skriver, inte alla i publiken har läst något Mejl från gården. Sedan tycker jag själv att den här texten är lite fiffig.)
Häng med nu! Det är ju kanske inte alltid som det blir som man har tänkt sig. Och så var det ju kanske också när vi tog semester! Det blir inte alltid som man tänkt sig nej……Nu läser jag:
Mejl från gården
Domkyrkans klockor dingar och dongar vackert när vi kör in genom Norderport. Jag säger till Hemmansägaren att staden välkomnar oss med musik och han tittar på mig, nickar och ler. Vår nytvättade bil glänser silvrigt när vi glider in på Medeltidshotellets parkering vid Kyrkogatan. Här, på det mysiga, lilla hotellet ska vi spendera natten tillsammans, en present vi fått av några vänner. Men innan det blir natt ska vi gå på fest. Solen skiner sommarvarmt när vi hand i hand går upp för trappan till hotellets reception för att checka in. Vi har rena sommarkläder på oss och i väskan ligger bara det allra nödvändigaste, nattkläder, tandborstar och en flaska champagne…..
Men, då ???
Då ringer min mobil.
- Var fan är du någonstans?
Det är Hemmansägaren. Efter en lång dags lammklippning på norra Gotland står han nu nere i Visby hamn och ser vilsen ut.
(Jag tyckte jag var tydlig här men det var några som kom fram efteråt och inte hade förstått det här hoppet, vad de andra skrattade åt, att det var en dröm att vi gick hand i hand….) Han väntar på att jag ska komma med rena kläder. Jag säger att jag bara hunnit till Silte och att jag ännu ska titta till lammen nere vid Kvarnåker så att han får checka in före mig.
– Var fan ligger Kyrkogatan? säger han då.
Sedan börjar hans vandring genom Visby. Hans skor är för smutsiga och hans mössa för trång. Hans byxor för smala och hans rock är för lång. ( Här försöker jag läsa i takt men det är nog inte alla som gör kopplingen till visan )
Ansiktet svart av för mycket sol och stöv. Och så går han sådär som man gör efter att ha klippt en hel dag, lätt framåtlutad på stela ben. Då och då möter han turister, i vita knickers och med vita skor. Han går då över på andra sidan gatan. Så de inte ska känna lukten av ullfett och svett.
När jag checkar in frågar jag portieren om min soldat redan kommit.
– Jodå, säger han och ler. Här har det checkat in en lammklippare!
Sedan hjälps vi åt att släpa mina kassar, fulla med rena skor och skrynkliga kläder, genom en lång korridor. Portieren visar mig vart jag ska gå in. Rummet är litet men exklusivt, med tjocka stenväggar och gamla, lite maskätna golvplank. Därinne sitter Hemmansägaren, nyduschad i handduk, och väntar på kläder.
– Här är som hemma, fast mer välstädat, säger han och ser glad ut.
Ja, så kan det vara, det här var ett prov på Mejl från gården. Det blir kanske inte riktigt som man tänkt sig men att det kan bli lite bra ändå. Men de orden tänker jag nu avrunda mitt lilla anförande.
Sommaren är här! Den blir kanske inte riktigt som vi tänkt oss men den blir säkert lite bra ändå.
Glad sommar på er allihop och tack för att jag fick komma hit!
( Det i fet stil har jag inte läst högt, det är bara mina egna funderingar……….)