Archive for november, 2009

Fisk

mndag, november 30th, 2009

Jag hinner inte kommentera alla, fina svar. Satsar min lilla tid på att göra nya inlägg istället. Jag kan dock konstatera att flera av er gillade mitt simreportage. Det gjorde jag också. Men varför tar tidningarnas sportredaktion inte in det? Jag kan förstå att man inte kan ta in alla små reseberättelser som skickas in, men ett gotlandsrekord kan väl vara värt att nämna? Nehej då, det är bara hockeyfotbollinnebandyhockeyfotbollwhatthefuck på sportsidorna. Den där OS-pallen var väl intressant? Jag är så sur på sportredaktionerna. De kan ta sina innebandy- och hockey- och fotbollsklubbor och stoppa upp dem någonstans! Långt upp!

Ibland blir jag uppringd av GA att åka ut och plåta när någonting hänt och de inte hinner skicka ut en fotograf från stan. Häromkvällen ville de att jag skulle åka på en olycka. Det känns lite sådär. Åka ut och plåta andras olycka. Men någon ska väl göra det också. Som tur var hann jag aldrig åka innan ambulansen fått med sig den olyckdrabbade. Och som tur var blev ingen allvarligt skadad.

Ikväll var det dags igen. Ett släp lastat med fisk hade vält på vägen till Rone. Ingen var skadad. Och fisken var frusen.  Fotograf Mien fick rycka ut. Kameran låg hemma så jag fick ta en kamera på skolan, som jag inte fattade mig på. Hoppas någon bild blev bra. Vi får väl se i morgondagens GA.

Lite suddigt? Men jisses vad det luktade fisk.

Mien

Lite gnäll och lite reportage

mndag, november 30th, 2009

 Första advent var igår. Någon adventsstämning har då inte infunnit sig hos mig. Jag har stressat som en galning hela helgen, kört bil kors och tvärs och faktiskt, mått lite dåligt av allt jag missköter och inte hinner med. Igår var det stora brorsans klass som hade julförsäljning på Havdhem, hembakat…….och samtidigt sålde barnen korv och kaffe på Hemse för Hemse Sim. Jag tog alla körningar i lördags och H tog alla körningar igår. Men jag upplever ändå mig själv som en sambandscentral här hemma:

- Ta badkläderna, som ligger i en blå väska i hallen, och bär dem ut till bilen. Ta med den här hundringen och handla socker, för det är slut och glöm inte att ta upp bondkakorna ur frysen som ska säljas på Havdhem, lägg dem i bilen direkt så ni inte åker ifrån dem. Och Lillemans badpuffar, se till att de kommer med hem igen. Om Lady ska vara med på Hemse och sälja korv så måste hon ha reflex på sig och här är dina badkläder och glöm inte att åka över Havdhem först och vad gör jag om Henrik kommer då du är borta och varför startar inte traktorn…….

Nej, jag har svårt att koppla av då jag är ledig.

Hemmansägaren tycker jag är skittråkig som bara oroar mig och gnäller så nu får jag sluta!

 Här kommer istället texten från simningen förra helgen. Tidningarna har väl varit måttligt intresserade av att vi var och simmade i Eriksdalsbadet och slog gotlandsrekord.

Gotlänningar deltog i Aquarapid International 2009

I helgen som gick deltog sammanlagt 16 simmarungdomar från Wisby SS och Hemse BK i tävlingen Aquarapid International 2009 i Eriksdalsbadet i Stockholm.

Aquarapid är en av de större ungdomstävlingarna för simmare i Sverige. Tävlingen har 41 år på nacken men har bytt namn under årens lopp. Först ut var Fantomen Cup som senare bytte namn till Colgate Cup, och så nu, Aquarapid International. I år deltog klubbar från Sverige, Norge, Danmark och Finland.

För flera av de gotländska simmarna var det den första, större tävlingen. Peter Asp, chefstränare för Wisby SS, är nöjd:
- Alla har slagit något personligt rekord och vissa har slagit rekord i alla grenar de ställt upp i!

Aquarapid pågår i tre dagar och innehåller många grenar. Pernilla Thuresson, tränare och ungdomsansvarig för Wisby SS berättar:
– Det är alltid kul att komma iväg till fastlandet och tävla. Simmarna från Gotland är från 11 till 20 år gamla. Det är fantastiskt att se hur de äldre tar hand om de yngre på en sådan här resa.
Peter Asp tillägger:
– Och så är det roligt att träffa ungdomarna utanför bassängkanten.

Som stand in för Hemse BK:s tränare, Johan Rydqvist, fungerade mamman Mien Niklasson:
– Hemse BK:s simsektion är ganska liten så det är värdefullt för oss att få träffa andra ungdomar som simmar.

Aquarapid arrangeras av Simsektionen i Polisen IF. Inkvartering sker på fritidsgården Pumpan i närheten av Eriksdalsbadet. Fredag kväll, efter första tävlingsdagen, var gotlandssimmarna trötta. Flera av simmarna hade varit på resande fot sedan klockan halv fem på morgonen. När de så kom till logementet väntade en överraskning, rummet där de skulle bo var upptaget. En pensionärsförening hade hyrt in sig för att spela säckpipa och dansa. Efter att ha lyssnat på säckpipeblås i ett par timmar fick så äntligen simmarna inta golvet.

Under Aquarapid fick gotlandssimmarna även bekanta sig med en ny typ av startpallar:
– Pallarna sågs första gången under OS i Peking 2008. Simmarna får en extra skjuts i starten tack vare de ställbara startblocken, säger Peter Asp.

Wisby SS simmade till sig sju finalplatser under tävlingen.

Finalister

En guldmedalj fick man också med sig hem. Sjuttonårige Niklas Högberg, Wisby SS, tangerade sitt eget gotlandsrekord under söndagen och vann 100 meter rygg på tiden 1.02.05:


– Jag trodde aldrig jag skulle vinna men nu är jag så glad över att jag gjorde det, sa en lycklig Niklas efteråt.

– Det är jättebra simmat, säger Peter Asp. Nu väntar JSM i Kristianstad i början av februari där Niklas kvalat in.

Efter det att Niklas Högberg fått ta emot sin guldmedalj av prisutdelaren Lars Frölander, OS-medaljören år 2000 på 100 meter fjärl, var det Stina Juhlins tur att simma sin tredje final i Aquarapid 2009. Med vattnet ännu rinnande längs med ryggen från finalsimmet fick hon så hoppa in i bussen som tog ungdomarna till Nynäshamn och den väntande färjan.

Stora syrran och ……

Stora brorsan i nya, coola ögon.

/ Mien

Lönsamt

fredag, november 27th, 2009

Att hålla på med lamm och försöka få någon lönsamhet är inte lätt. Det handlar absolut inte bara om att föda upp friska, starka djur. Det gäller dessutom att planera rätt, ha rätt kontrakt så man får leverera när man vill. Det gäller att pricka in rätt veckor. Nu levererade vi vecka 48. Men hade vi väntat till vecka 50 så hade vi fått 3 kr mer per kilo. Vecka 50 är jag ensam här på gården så vi var tvungna att få iväg slaktdjuren nu men helt klart går vi miste om pengar.

Sen är frågan om man ska certifiera sig och börja med ekologiskt kött. Lönar det sig?

Igår var jag inne på Zoomarket i stan med en av mina elever. Han skulle köpa syrsor till sin geckoödla. Medan han höll på med de superläbbiga syrsorna så fick jag syn på något intressant. Man kanske helt ska sluta med att producera kött och bara inrikta sig på benen.

Det verkar vara väldigt lönsamt!

Mien

Noter

fredag, november 27th, 2009

Här är en julvisa som min väninna A har skickat till mig. Markus, du som är musiker, kan du spela den på nyckelharpa?

Mien

Julgran

torsdag, november 26th, 2009

Vill bara påminna om att vi har en alldeles egen julgransplantering, om ni går i julgranstankar eller så.

Mien

Ny dator

onsdag, november 25th, 2009

I vår familj har vi en dator, denna enda dator är också väldigt ( 6.5 år) gammal och slö. Med tanke på att vi är fem personer som slåss om datorn dagligen så är jag förundrad över hur länge den hållit. Hemmansägaren har länge tjatat att jag ska köpa mig något bättre, han tycker att jag som skriver så mycket och fotar så mycket och har så mycket jobb vid datorn borde ha en egen. När jag satt i Eriksdalsbadet i helgen i tre dagar så tyckte han att det var bedrövligt att jag inte hade en bärbar dator med mig.

Jag:  Men jag kan börja att skriva julkåseriet för hand, på ett papper.

Han: Så du ska skriva på papper? Var inte löjlig. Det går inte.

Och han hade rätt, inte en enda rad jul kom ner på något papper.

Men jag har inte lust att lägga ut en massa pengar på en bärbar dator som iaf bara går att använda i köket här hemma. De tjocka stenväggarna gör att inga trådlösa grejer fungerar. Och att köpa en ny dator som man bara kan ha vid köksbordet lockar mig inte.

Men nu är problemet löst! Jag har fått min alldeles egna …..

Läpp-Top!

Uppkopplingen fungerar utmärkt. I kväll har det spelats online- spel hela kvällen. Otäcka monster har slagits mot Batman.

Och jag som tycker det är så svårt med touch pad har fått både mus och musplatta till.

Jag är så glad!

Mien

Är du född i en djungel?

onsdag, november 25th, 2009

Så har vi plockat ihop en slaktleverans ikväll på 30 djur. Först var vi tvungna att åka ut på Näs och hämta återtagsmärken. Varför kommer vi aldrig ihåg att beställa hem det? Kvart över sju kom vi igång. Eftersom vi kan bli rejält osams då vi håller på med lamm när vi är trötta så var jag lite orolig för hur det skulle gå. Men det gick bra, riktigt bra. Det värsta som sades var:

- Fattar du alls hur en våg fungerar?

- Du gör ju precis tvärtemot. Tvärtemot vad man ska.

- Det enda du gör är ju att stå i vägen.

- Är du uppvuxen i en djungel, eller?

Vem som sade vad har jag glömt nu. Kanske är det som Hemmansägaren säger, en förutsättning för ett lyckligt liv är ett dåligt minne.

Och sedan har vi vaccinerat oss ikväll. När vi stod där med våra slaktlamm, återtagsmärken och den gamla grisvågen dök morsan upp som gubben ur lådan. Hon hade fått nys om att det fanns vaccin i en närbelägen socken. Och eftersom hon har oroat sig så mycket över att H inte ska hinna ta sprutan innan han åker till Amerika så propsade hon på att vi skulle åka dit. Det kändes lite kymigt att tränga sig före i kön, att inte vänta på sin tur, så H var tveksam. Men sedan gjorde han som svärmor sa. Vi bytte om och kastade oss i bilen. När vi kom fram till bygdegården där vaccineringen ägde rum så var det inga köer alls.

- Kom in, vi har gott om vaccin! sa Röda korstanterna som höll i det hela.

Så nu är det gjort. Och morsan är nöjd.

Tack mamma för att du såg till att barnen fick mat medan vi satt och fikade och väntade på eventuella allergiska reaktioner i en bygdegård, någonstans på södra Gotland.

Mien

Slaktlamm och insim

tisdag, november 24th, 2009

Nej, jag hinner inte ladda upp bilder och skriva om simningen……Åh vad jag HATAR den där förbaskade klockan. Jag sover minimalt men hinner ändå inte med det jag vill. Ikväll ska vi väga 30 slaktlamm och förhoppninsvis få ihop en leverans ……Jag är så orolig att de tappat i vikt. Men det är ju ingen idé att skjuta på leveransen heller för de lär ju knappast öka något förrän i februari. Svårt. Lite pengar får vi förhoppningsvis för djuren och så får vi iväg skinnen så att man kanske har något att sälja i den fina “butiken” (loppisen) som jag håller på att få. Nu är det lyse i hela huset och fina, nya fönster är på väg. Tänk, snart har jag en egen gårdsbutik…..Och allt började med ett infall då jag fick för mig att rensa ur vinden.

Tiden ja, nu är jag sen igen. Och jag som ännu ska köpa glass och fixa då en av mina kollegor fyller år idag. Grattis Johannes till läsglasögon och 35 år!

Jag vill ju berätta om allt vi varit med om på Aquarapid International 2009. Om insimmet, som var ett krig.

- Det är bara att kasta sig i och kriga, sa Wisby SS tränare Peter. Om någon är i vägen, simma över dem!

Våra ungdomar lärde sig med tiden men första dagen stod de bara och tittade med rädda ögon på insimskriget och vågade knappt hoppa i och slåss om en plats i vattnet. Ha, ha, vi hemsesimmare är ju vana vid att ha en egen bana då vi tränar.

- Man är nervös innan de blåser i pipan och man får gå upp på pallen. Men när jag väl är i vattnet då tänker jag bara fort, fort, framåt, sa min fine, lille kille. Här väntar han på startpipan.

That´s my girl! 100 meter fjäril och inga släpande armar här inte. Hon fick en tid, hade ingen innan, hon blev inte diskad och hon vann sitt heat! Jag tror jag dör, så spännande det var. Det betyder inte så mycket att vinna sitt heat kanske när man inte ens har en tid sen innan. Men för känslan, för självförtroendet, att få höra i högtalarna:

- Och segrare i heatet var Vendla Niklasson Hemse BK på bana sjuuuuu!

Mien

Läs!

mndag, november 23rd, 2009

Jag blev helt rörd när jag kom hem från barnens och min simresa och fick läsa den fina artikeln som Eva Klint och fotografen Rolf Jönsson, Gotlands Allehanda, gjort om min arbetsplats på Enter/Shift på Folkan i Hemse. Jag vill rikta ett varmt tack till våra ungdomar. Precis som vi sa till er i morse, ert mod att berätta om er diagnos och er problematik kommer att hjälpa många, många andra människor i samhället. Redan har vi fått telefonsamtal och SMS från människor som känner igen sig och vill veta mer om vår verksamhet. Stort tack också till mina fina kollegor, Johannes, Lukas och Benny, ni är bäst!

Läs artiklarna här och här. Och titta på de fina bilderna. Även jag finns med på en bild.

/ Mien

Mejl till gården

mndag, november 23rd, 2009

 Och så kom det ett litet mejl till gården….

 TACK….

…för ditt fina kåseri! Jag håller med, det är beklagligt att kollegor till mig inte kan viga alla oavsett kön.
Jag har haft en välsignelse över två tjejer en gång, och det var bland det mäktigaste jag gjort. (Det var innan man fick viga i kyrkan.)
Du ska veta att det dock är en minoritet som fortfarande strävar bakåt. Men det är ändå tråkigt…

Vänliga hälsningar Martina Å Wollbo, Väskinde