Archive for februari, 2010

Och över havet blåser en isande, gråkall vind

torsdag, februari 25th, 2010

Trött, ont i halsen och lite småfebrig, det är min status ikväll. Jag ska iaf försöka härda ut de två arbetsdagar som är kvar den här veckan. Kanske känns det bättre om jag får sova lite? För mig är det ingen uppoffring att åka till jobbet, även om man såklart inte vill smitta ner någon. Jag tycker det är roligt att vara på jobbet och jag tycker det är jobbigt att vara borta. Det blir så mycket att ta igen senare. Och så mycket rodd med att tänka ut vad alla ska göra när jag inte är på plats. Imorgon har jag en förhållandevis lugn dag på jobbet så jag tar med en flaska handsprit och försöker vara där.

Skulle ju skriva mer om alla sociala företag jag besökt men orkar inte ikväll. Nämner bara Blå bandsrörelsen, i Spånga, ett fantastiskt ställe. Självklart har man, som småföretagare själv,  tankar om det där med konkurrens på ojämlika villkor, hur bra man än tycker det verkar vara med sociala företag. Det är en svår balansgång. Men jag orkar inte veckla in mig i det nu.

Vi bodde på ett mycket fint vandrarhem vid Fridhemsplan. Hotellstandard fast med toa och dusch i korridoren.

Vi fick husera en och en i dubbelrum. Och det fanns internet på rummet! Fast jag var så trött så jag somnade bums.

Det fanns typ ingent tid i schemat för egentid. Men ja, jag åt sushi! Vi hittade ett ställe vid St Eriksplan. Jättegott!

Jag har inga bilder från Sthlm då det var för jäkla kallt för att ta av sig vantarna och fota.

Vissa tycker ibland att jag överdriver lite väl mycket. Men att det var kallt och kaos i Sthlm var ingen överdrift kan jag säga! Så här såg det ut då färjan höll på att lägga till i Nynäs. Is och åter is.

Många av mina vänner säger att jag inte alls överdriver utan att det mer är så att jag råkar ut för mer än andra då jag är lite av en idealist. Tar bilen ner i snöiga kvior trots att det finns risk att köra fast. Åker till Sthlm fast man vet att det är besvärligt där. Eller kanske kan man uttycka det så att jag är mer korkad än andra?

Is i Nynäs genom smutsigt fönster.

Jag har idag uppmanat mina elver att ta kort på all snö. Vem vet om vi får uppleva en sådan här vinter igen?

Sedan kom jag på att jag själv just inte har så många bilder på snön.

Så här såg Hägsarve ut idag då jag kom hem från jobbet.

Ha, ha, på tal om överdrifter igen. Måndag morgon då jag skulle åka till båten hade jag ställt mobillarmet på klockan fem. Jag vaknar, mornar mig lite och börjar fundera. Ska jag inte vara i Vibble klockan sex? Efter lite räknande kom jag på att så var fallet. Jag hade menat att stiga upp klockan fem och åka klockan sex. Det blev lite bråttom kan man säga. Minus 10,5 grader och en bil som var helt nedkyld. Jag packade ihop mina pinaler på fem röda och var lycklig att bilen startade som en klocka. Inte mycket hann jag ta med. Men i farten fick jag iaf med en jätteflaska parfym, vad jag nu skulle med den till? Lustigt hur man prioriterar då man har bråttom. Det hade varit bättre att få med ett par täckbyxor istället för parfym kan jag säga! Jag kom till Vibble en minut innan utsatt tid och min kollega Johannes sa:

- Det är alltid ett äventyr att vara med dig, Mien!

Ja, ja. Det är väl bättre att vara lite äventyrlig än att vara tråkig?

Ingen handel blev det. Men kollegan och jag hann sticka in till Åhléns på vägen till båtbussen och köpa lite småsaker till våra fina småkillar därhemma. Henning fick såklart ett pysselset! En mangatavla på canvas som man ska måla efter siffror. De fina storebarnen vill just inte ha presenter av mig längre. De vill handla själva.

När mangatavlan var klar ikväll fanns det ännu färg kvar. Då bestämde sig Henning för att måla lite “manga” på fri hand. Tavlorna ska han sälja säger han.

- Så man får pengar!

Nattliga båtesor mitt i en arbetsvecka är ingen höjdare men priset man får betala om man vill förkovra sig. Här ser ni mina kollegor Åsa och Ingrid, eller Ingrid och Åsa? Svårt att avgöra. Klockan är i alla fall 23:22, en februarikväll på en av Destinationens färjor.

 Flämtande ljus i Visby hamn. Det är då som det stora vemodet rullar in. Och från havet blåser en isande, gråkall vind, eller hur det nu var.

Hemma vid Hägsarve igen!

Den här boken sträckläste jag under hemresan. Hela dagen idag har jag burit med mig berättelsen i mitt hjärta. En fantastisk bok! Den författaren må ha gjort sig ett namn som elake Måns, men skriva med kärlek, det kan han verkligen!

Läs!

/ Mien

Minus tjugo och sociala företag

onsdag, februari 24th, 2010

Så var jag tillbaka, kom hem halv två i natt och nu är det bråttom till jobbet. De där nattliga båtresorna är inte mänskliga.

Av alla dagar så var jag tvungen att komma till Sthlm just i måndags. Det var minus tjugu grader och all trafik stod stilla. Det började med att Destinationen hade problem med att få ner landgången på grund av all is. Vi fick vänta. Och sedan var båtbussen försenad. Vi fick vänta. Vi skulle börja Stockholmsdagarna med att bli bjudna på lunch i World Trade Center. Det blev varmkorv på terminalen i Nynäs istället. Och sedan var all tunnelbanetrafik ovan jord inställd. Vi fick vänta och vänta och åka skitkalla bussar ut till Norrtälje och Rimbo för olika studiebesök. På kvällen, när jag kom till hotellet, var jag så nedkyld och kall efter allt frysande och väntande så det tog timmar innan jag var mig själv igen.

Dagarna jag deltagit i handlade om sociala företag. Vi har åkt runt och tittat på olika sociala företag. Ett socialt företag är ett företag som startas för att på något vis ta hand om människor och till exempel skapa arbeten för grupper som står långt från arbetsmarknaden. Jag ska ge fler definitioner ikväll.   Suderviljan och Lövstakoperativet är sociala företag. Det har, bortsett från första dagens frysande, varit två fantastiska dagar. Sällan har jag träffat så många engagerade och varma människor.  Jag blir varm i hjärtat när jag tänker på allt jag fått uppleva. Jag arbetar ju själv med människor som ibland kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Att få se människor, som annars riskerar utanförskap, delta i gemenskap och med arbetsuppgifter som är anpassade efter vad var och en klarar av, det var härligt!

Skriver mer ikväll. Nu väntar en dag fylld med lektioner, än så länge oförberedda lektioner……Men innan jag tar tag i det ska jag skjutsa henning till ishallen. Spindelgruppen har istid nu på morgonen.

Tack mamma som hjälpt till här då Jonas haft långdag i Fårösund.

/ Mien

Saxofoner, bollkul och uppfinneri

mndag, februari 22nd, 2010

Dagen idag började inte bra. Jag vaknade med blixtrande huvudvärk och mådde illa. Det händer ibland, ofta då jag är ledig och slappnar av. Hela förmiddagen låg jag pall. H var iväg och jobbade. Och sedan fick jag så dåligt samvete över allt som jag inte hunnit med att göra, tvätt, papper etc. Tack mamma för att du kom hit och lagade goda lammfärsbiffar och tog med dig en hel bilskuff med tvätt! Jag var väl inte den trevligaste idag och det är jag ledsen över.

I lördags gick jag på barnteater med barnen, Uppfinnaren. Den spelades på Folkan. Pjäsen handlade om pojken Adolfhe Sax och hur han uppfann saxofonen. Man fick inte ta kort under själva föreställningen.

Fredrik hette skådespelaren. Pjäsen var riktigt bra. Roligast för mig och storebarnen kanske. Femåringen satt ganska still men jag tror inte han förstod allt.

Kulturskolan har ett band som heter Adolhe Sax eftr och de spelade som avslutning. De var sjukt bra!!! Så fantastiskt med alla saxofoner. Och som det svängde!

Här ställer alla upp på foto. Efter extranummer, alla ville bara höra mer…..

Den här kontrabassaxen är väl stilig? Det finns tydligen bara två sådana i hela Sverige. Man fick inte gå upp på scenen och pilla på den lite……..

Tiger sov över. Han är inte så ofta hos oss längre, fine Tiger, tyvärr, för han har flyttat med sin matte och husse. Inte så långt bort kanske, bara tvärs över vägen, men ändå.

Henning har konstruerat. Här har han gjort en hjälm med en lampa på. Ska vara bra att ha då man jobbar på farliga platser där det är mörkt, som i en gruva till exempel, säger han.

Och här har han tillverkat en ratt till en lådbil.

Fast lite hjälp fick han med fastsättandet. Om man nu skulle tröttna på att ha en ratt så kan man……

…..vända upp och ner på hela anrättningen och så har man en dusch. Fiffigt va?

Lady tog kompisbild med Nani. Nani är en urgullig papillion som Lady brukar gå promenad med.

Lady i det som en gång var vår trädgård. Nu är det bara snö.

Reservdelarna till lammsaxen kom. Några skruvar och två plastmojänger. Hela kalaset gick på femtonhundra spänn! Sådant här ska man tänka på när man gnäller över hantverkarräkningar, reservdelar till maskiner är dyrt!

Henning har börjat på FG:s Bollkul. Fotbollsträning för de allra minsta.

Ledarna är toppen. De skapar vi-känsla.

De hittar på roliga kordinationsövningar.

Och lekar. Här jagar Henning Gustav. Man ska sno band ifrån varandra.

Det är roligt att sitta på läktaren och leka med nya objektivet. Den här bilden gillade Jonas.

Elof blev avporträtterad av lill-matte. Jättefint!

Naj, nu ska jag krypa ner i sängen. Imorgon, tidigt, åker jag till Sthlm på utbildning och blir borta ett par dar. I sådana här lägen skulle man ha en bärbar dator. Hur ska jag klara mig utan familjen? Och hur ska jag klara mig utan internet? Det är min skrivarvecka den här veckan. OM jag nu hade haft en bärbar dator hade jag kunnat jobba på båten. Det är svårt att skriva för hand nu med det nya formatet och allting. Att sitta och räkna tecken och blanksteg för hand är ingen höjdare……ettusenfetiosju, ettusenfemtioåtta…………..tretusentrehundratolv. Oj, nu blev det för långt, jag måste skriva och räkna om alltihop……

/ Mien

Kompisbild

torsdag, februari 18th, 2010

Ikväll skulle Lady och Elof ta en kompisbild. Ja, de är faktiskt väldigt goda vänner så hund och katt de är.

Lady tyckte det var OK men Elof var inte riktigt med på noterna.

Kolla in Elofs plågade min!

Efter ett tag bestämde vi oss för att lägga ned projektet kompisbild. Det funkade liksom inte.

Några bilder och funderingar från en kväll

torsdag, februari 18th, 2010

Igår var Hemmansägaren på nåt möte i Stockholm.  

Jag är ganska kavat på många områden, men traktor, det kör jag inte! Så någon ensilage kan jag inte få in.

De här madammerna fick hålla till godo med hö.

- Hö är blääää, skrek de efter mig. Vi vill ha nåt goooodare! 

- När kommer husse hem, egentligen?

Ja, jisses vad vi har eldat denna vinter! Nu är snart veden slut. Maken tror den räcker vintern ut men jag tycker nog vi ska köpa ett lass. Det är inte dyrt att köpa ved. Jag tror det är billigare att köpa ved än att ta hem den från egen skog. När man tar vara på egen ved kan mycket hända. Man kör sönder traktorn. Man kör sönder motorsågen. Man kör sönder skogsvagnen. Vedklyven lägger av och behöver repareras för en sisådär 7 000. Man måste ta ledigt från jobbet för att hinna få hem veden. Och missar på så sätt en massa inkomster. Ja, ni hör hur billigt det är att köpa ved, va? Och visst är jag en positiv människa?

Nu har det börjat ramla ner snö från taken så det är problem när man ska stänga dörrar.

Alltså, hur kul är det på en skala att vara gift med en biologilärare?

Som samlar på road kills som han sedan kan dissekera med sina elever?

Till det här stället går min bil typ varje kväll.

För att hämta nysimmade barn- och ungdomar.

 Och ständigt behövs det handlas. Lilleman har lyckats tjata av mig en glass, igen!

Välkommen till familjen Niklassons mjölkrum! Ett av alla ställen på den här fastigheten som snarast behöver åtgärdas. Elementet? Jo, för annars fryser vattnet.

Så hemtrevligt med isolering i fönstrena!

Hur klarade mina förfäder de kalla vintrarna egentligen? Det kan jag fundera över.

Fiskgratäng, den enda snabbmat våra barn gillar.

- Vi vill inte ha hö! Vi kommer att dö!

Så kom han då äntligen hem igen, min make.

Lite rast vid ett överbelamrat köksbord.

Med en ny bok.

-Mmmmm, äntligen lite god mat igen!

Sedan är det lika bra att jag outar det med en gång. Hemmansägaren är snart indragen i en ny tobleroneaffär. Igår blev han nämligen bjuden på pizza i Sthlm på Lantmännens representationskonto. Vilken skandal!

/ Mien

Extra special…..

onsdag, februari 17th, 2010

Hi all………….so glad to hear from you and and to know the packages got there OK. I always love the calendar; I’ve done one every year since Mandee & Morgan were small. But this year’s is extra special and will be a picture I’ll always keep.
Know what you mean about remembering little things, and believe me, I think about the kids - and Jonas - things we said or did. Memories are a wonderful thing. And believe it or not, I still remember things that happened when I made my trip to Gotland in ‘89, and then especially in ‘90 when Rolf & Tuula came here.
Hope winter is going a little better, but know this is a busy time for all of you. We’re enjoying watching the Olympics; I root for Sweden while Jonas S. is for Norway, of course. What a competition………………..more later………………nancy

Born in the USA, Norway & Sweden!

onsdag, februari 17th, 2010

Alltså, igår fick vi den finaste present man kan få. Jonas värdmamma i USA, ni vet Nancy, som Jonas och barnen hälsade på i julas har skickat en kalender till oss.

I Jud och Nancys källare har de inrett ett ungdomsrum där alla barnbarn håller till när de hälsar på. Där finns bilbanor och Guitar Hero. En av juldagarna samlades alla hemma hos Jud och Nancy och den här bilden togs. Jag blir så stolt när jag ser våra barn ihop med de andra på bilden!

 När /om  jag får barnbarn ska jag också fixa ett ungdomsrum. Jag har ingen källare så det får väl bli vinden som ska göras om till spelhåla.

Guitar herogänget överst från vänster:

Jonathan, Mandee, Vendla, Will, Jonas ( utbytesstudent från Norge, våra barn döpte honom till “Norway”)

Brianna, Alex, Morgan and Emrik!

En så underbart rolig present och idé!

/ Mien

Gräddbulle

onsdag, februari 17th, 2010

Lilleman har tjatat om det där med fastlagsbullar. Alltså, jag är en värdelös bakarmamma. Jag ska inte skylla på tiden. Jag tycker det är tråkigt och kladdigt att baka. Och sedan så är det typ ingen som äter kaffebröd här hemma. Det slutar alltid med att jag får kasta ut bullarna till fåglarna.

Men igår var det fettisdagen och det serverades gräddbullar på jobbet. Efter klassens vattengympapass i Hemsebadet hämtade jag Lilleman och sedan hängde vi med mina elever och fikade i Folkans matsal. Jag klarar mig verkligen utan gräddbulle så jag tänkte att Lilleman kunde få min.

Och så här nöjd blev han då.

- Fast vet du mamma?

- Det här är min andra bulle idag. Vi fick fastlagsbullar på dagis också, sa den lille rackaren.

/ Mien

LAN och varma fläcken

tisdag, februari 16th, 2010

På tisdagar undervisar Jonas i Fårösund. Han har precis halkat iväg. Jag sitter här och funderar på hur långt det är till Fårösund från Hablingbo egentligen. Vi har sex mil till stan och sedan är det väl sex mil till? Det måste bli en 25 mil fram och tillbaka? Piece of cake tycker väl folk från norra delen av Sverige. Jonas tycker också det går bra men hade han inte haft fyrhjulsdriften den här vintern så hade det varit läskigt.  

Killarna har köpt ett spel som gör det möjligt att LANA. Att LANA är att tävla mot varandra. Större pojkar , typ mina elever, brukar göra det på datorer. De kan vara vakna flera dygn och bara spela, spela. Med de här småkidsen LANAR på Nintendo. Och de får inte vara vakna hela natten. Roligt har de i alla fall.

Elof är sur för att någon ställt tvätten så dumt så att han inte riktigt kommer åt varma fläcken. Vi har ju en speciellt varm fläck i golvet som han helst ligger på, hela dagarna.

Lady fattar ingenting av varma fläcken.

/ Mien

Musik i hjärtat

mndag, februari 15th, 2010

Måndag morgon. Klockan är 05:20 och jag sitter och bloggar. Ska vara inne på bilbesiktningen till klockan sju med hästtransporten. Jag är så trött på bilbesiktningen! Om man som vi har tre olika fordon som ska besikitigas hela tiden, och de inte går igenom så man måste köra in med dem igen, blir det många tidiga morgnar. Morgontiden är det enda som funkar, efter jobbet är det svårt att hinna in. Så håll tummarna för att hästsläpet går igenom!

 Tack för alla roliga kommentarer vid min dikeskörning! Jag ska svara på dem ikväll.

Helgen har varit härlig. Mycket köra på idrottsträning och mycket vara med barnen. Igår kväll var Lilleman och jag och badade. Så mysigt att ligga i varmvatten tillsammans med en liten barnkropp.

Lördag kom Marie och Markus och lilla Elsa över.

- Vi hade inget att ta med så vi tog med våra instrument, sa de.

Fattar ni vad fantastiskt! Att någon kommer hem till en och spelar för en i vardagsrummet!

Det var polskor och annat fint. Jag ska bära med mig den här musiken i hjärtat hela veckan.

/ Mien