Archive for mars, 2010

Om att låna ut bilen till maken

onsdag, mars 31st, 2010

Min bil i morse. Fågelbok, okej. Mikroskop, okej. Men granatäppeljuice?

Astronomical?

Que?

Vad i hela friden har karl´n undervisat i????? Vilket ämne?

/ Mien

Sommargäster

onsdag, mars 31st, 2010

Min gamla kompis Trend-Tove ringde häromkvällen och undrade om hon och familjen kunde få komma och bo hos oss ett par dar i sommar.

Trend-Tove: Vi bor så gärna där ute i sommarköket som vanligt. Det är så mysigt!

Jag: Det är bara att komma! Ni är så välkomna!

/ Mien

Usel pekoraldikt

onsdag, mars 31st, 2010

Det är den här!  poesiboken som Jonas så gärna vill ha. Kusin Mats tipsade om recensionen.

“……som dikt är det helt enkelt bedrövligt……”

/ Mien

Slaktbilen, språkhistoria och spänt juver

onsdag, mars 31st, 2010

Nu på morgonen kom slaktbilen. Vi har levererat vinterlamm. Egentligen hade jag anmält dem i slutet på april men det är stor efterfrågan på färskt kött till påsk så de ville ha dem nu. Vinterlamm är inte samma som vårlamm. Vinterlamm är födda på våren men har inte blivit slaktmogna till hösten utan måste födas över vintern. Vi är inte bra på vinterlamm. Inte alls.  Men hur man än gör så får man lika förbaskat vinterlamm, det är trillingar och sånt där som vuxit dåligt. Kanske senfödda lamm. Trots att slaktlammen har haft fri tillgång på foder hela vintern så tyckte vi inte att de var tillräckligt runda.

- Det blir nog inte några pengar, sa Jonas. Enda fördelen är att vi får mer plats i lammhuset nu i lamningen.

Och så hade vi årsdag igår. Vi firar inte våra årsdagar. Vi firar barnens årsdagar med pompa och ståt men våra egna orkar vi inte med. Ändå var det lite mysigt att boken årsdagsbarnet beställt kom just på rätt dag. Fredrik Lindströms nya poesibok, som han önskat sig av mig, hade jag inte lyckats få fram. Men det kan ju vara kul att få den på en annan dag också.

Inte gick det att få tag på smörgåstårta heller, det skulle ha varit beställt i förväg sa de på Bagarn´s och Fiskaffären. Det fick bli plastig köpetårta från ICA.

Jag:  Var den god?

Han: Mmmm, den var god.

Jag: Smakar den inte köpetårta?

Han: Jo, det är lite plastig köpetårta över den. Den är väl sådär.

Fast vi kunde ha ätit bättre. Mamma hade bjudit oss på middag men vi får ha den middagen tillgodo. Vendla var i stan igår och Henning på fotboll så det var inte så kul att åka till Vesterby utan dem. tack ändå, mamma!

Tackan med jättedottern har problem. Ungen suger bara på ena spenen. Det är inte helt ovanligt att ungarna har en favoritsida. Igår var det ena juvret  svullet för det var så fullt av mjölk. Vi mjölkade ur en halv liter för att lätta på trycket. Får se hur juvret ser ut idag. Mjölken fryser vi naturligtvis in till kommande behov.

/ Mien

Avgrävd kabel och flexibelt lärande

tisdag, mars 30th, 2010

Tack vare att någon kabel blivit avgrävd nere i Helsingborg så fungerade inte bloggen igår. Men nu är kabeln tydligen fixad. Jag var tvungen att ringa Gabriel till slut för det är väldigt jobbigt att inte komma in på bloggen! Vi hade en diskussion om servrar, back-upper och sånt där. Det är tydligen så att om servern, där jag har min blogg, packar ihop så kan hela bloggarkivet försvinna för alltid. Hemska tanke. Så nu ska Gabriel hjälpa mig att göra en back-up.

I lammhuset tultar det runt 100 högdräktiga tackor. Lite läskigt på något vis. Nu sover man inte många timmar i sträck. Vi är ute och kollar hela tiden. Men även om man kollar så kan det gå tokigt ändå……

En stolt mor.

Mitt i lamningen så har jag börjat en kurs. Inte så smart kanske. Kursen ges av Folkbildningsrådet och heter Flexibelt lärande. Huvudsyftet med kursen är att man ska lära sig att lägga upp en distanskurs. Folkhögskolorna ger mycket undervisning på distans och efter den här utblidningen så ska man väl typ kunna hålla i sådan undervisning, vara kursledare på en distanskurs. Vi får lära oss hur man skapar ett gott möte på nätet, hur man skapar deltagaraktivitet på de olika plattformerna, hur man hanterar konflikter på nätet, etc. Jätteintressant men liiiite svårt att hinna med. Satt och gjorde en inlämningsuppgift i nättres som skulle varit inlämnad för tre dagar sedan…… Jonas tycker väl kanske inte att mina studier kom så lägligt i tiden…..Även om man nu inte har för planer att bli distanslärare så tänker jag mig att ett flexibelt arbetssätt skulle kunna vara bra med den deltagargrupp som jag har, ( det heter deltagare, inte elever på Folkhögskolor) deltagare med ett neuropsykiatriskt funktionshinder. Om man som deltagare en morgon känner att man inte pallar att sitta med andra i klassrummet så skulle det vara fiffigt att ha en plattform där elever…sorry, deltagarna, kan studera hemifrån under en period tills de mår bättre igen, istället för att de ska missa viktiga moment.

Ja, lite såna tankar har jag. men nu måste jag rusa till jobbet!

/ Mien

Födda: En jättetacka

sndag, mars 28th, 2010

Ibland tror jag det är nåt fel på mig. När man nu har en alldeles egen helg. Storebarnen och Jonas i Småland. Henning hos mommo lördag natt. Då kan man ju umgås med kompisar, leva loppan, röja järnet. Och vad gör jag? Bara njuter av att vara ensam. Jag har städat bort allt byggavfall från trädgården. Burit gamla dörrar, plåtskivor, rörstumpar. Och njutit av mitt eget sällskap. Jag måste vara dum.

Och så har jag förlöst 5011. Hon fick en stor, präktig dotter! Kolla hur stort flickebarnet är, jämför med min stövel. Här snackar vi monsterlamm!

- Naj, vilken lammunge, sa mommo när hon fick syn på henne.

5011, mamman,  tillhör den första årgången pälsfår som är födda här hos oss vid Hägsarve. Hon är vår egen produktion alltså. Baggen är Fättings. Den första baggen vi har köpt in till Hägsarve. Han har gått bra här men nu är det nog sista året vi har honom.

Och så har jag tagit hand om Herman. Han är en kedjesurdeg som Vendla har fått. Jag är helt anti kedjebrev men kedjesurdegar kan jag stå ut med. Herman ska gullas med flera gånger om dagen , han ska matas och röras. Nästa vecka ska han gräddas.

Henning älskar påsken. Här gör han påskris.

Och så här fint blev det! Och JA! Jag har putsat fönstret! 

Och så har jag kört ett jättelass till återvinningen. Allt byggavfall plus lite annat smått och gott. Träffade Markus på återvinningsstationen. Han tyckte att jag skulle ta hem fönstret igen och sälja det i loppisen. Så då gjorde jag det. Tog hem det alltså. Sen får vi se om det blir sålt. Hockeyspelet är trasigt om någon undrar, sprucket i plasten. Jag har sparat gubbarna.

Vi tjuvstartade lite och Henning fick ett påskägg av mig. Han åt snabbt upp godiset och gjorde en installation av ägget. Han har fyllt det med vatten och små, små pappersbitar. När man skakar på ägget far bitarna runt i vattnet. Vad heter sådana där saker? Brukar vara med snö och tomtar.

Nu kommer snart resten av familjen hem. Vi eldar för vi vet att fadern gillar att komma hem till ett varmt hem. När vi ska ha gäster så tycker han att det viktigaste är att det är eldat och varmt.

- Då känner man sig välkommen! säger han.

Det har gått bra för storebarnen. De har gjort pers och är nöjda. Har fått SMS hela helgen.

Vendla bra tid på frisimmet!

Emrik putsade sitt pers på rygg med 11 sek. 5:a totalt!

Emrik putsade 100 medley med 11 sekunder!

Nu längtar jag efter mina simmare!

/ Mien

Kolhydratladdning!

fredag, mars 26th, 2010

Idag åker Jonas och barnen till Småland. Kvar hemma blir Henning och jag. Vi ska se till så att alla förlossningar går bra. Så att alla små lammungar blir omhändertagna av sina mödrar. Så det inte blir några nya Gullan-napplamm. 

Visst är Gullan söt och rolig. Men räknar man på det är det fullständigt vansinnigt oekonomiskt att hålla på med napplamm. Napplamm kan man aldrig undvika men Gullan tex skulle vi kanske ha lunnat rädda. Hon blev till efter Per Burgars 50-årsfest. Vi var så trötta morgonen efter så vi orkade inte upp. När jag kom ut vid halv åtta sprang Gullan där alldeles vilse. Hennes mor, en gimber, hade först fått Gullan och när hon sedan fick Gullans bror så tappade hon bort Gullan. Och sedan ville hon inte ha henne. Inga kalasnätter i lamningen har vi lärt oss på detta!

Jag tror Gullan ska ha tvillingar i år, så rund som hon är om magen.

I helgen ska jag städa också. Se så vår storgård ser ut. Och så alla drar in. Kladd, kladd, hund- och kattassar everywhere. Gullan har konstig frisyr. Jonas har bara klippt henne på halsen och på magen eftersom hon är ute på promenader så mycket och det är ju ännu kallt ute.

Idag är det fredag! Och det betyder promenad med trassliga trion!! Nani, Buster och Lady, järngänget på Hemse!

Hoppas, hoppas det nu går bra där i Nässjö! Det har tränats och tränats, minst fem tusen meter varje pass! Och så har det varit sträng dietkost senaste veckorna, kolhydratfattig GI-mat. Jag har lagat mycket bulgur och kött, enligt tränarens anvisningar. Barnen har tyckt att det varit gott. Men idag ska det kolhydratladdas! Pasta! Pasta! Pasta!

Heja Heja Hemse BK!

Heja ! Heja!

Hoppas nu bara Jonas kommer ihåg att det är på Eksjö stadshotell de ska bo, inte Nässjö, som han trodde igår! Kör till Eksjö!

/ Mien

Råmjölk

torsdag, mars 25th, 2010

Igår var det en ledsen Jonas som mötte mig på storgården då jag kom hem. En liten tacka hade klämt ur sig en, jättestor, död unge. Hon hade väl kämpat länge med att få ut den stora ungen så när den väl kom ut så var den död.

- Om jag bara hade kommit hem en halvtimme tidigare. En halvtimme, det hade räckt, då hade jag kunnat hjälpa henne, sa Jonas dystert.

Eftersom vi är i början av lamningen har vi inte heller någon överbliven unge att adoptera till tackan. När de har bara en unge, och den enda ungen dör vid förlossningen, så brukar det vara lätt att få tackorna att ta emot ett överskottslamm, som det kallas.

Den dyrbara råmjölken kan man i alla fall ta till vara. Jonas och Vendla mjölkade ur tackan.

Vi brukar frysa in råmjölken i sådana här ispåsar. Då kan man snabbt tina upp en bit om man har en dattlig unge som behöver lite extra. Att frysa all råmjölk i samma bytta är dumt, då måste man tina upp alltihop på en gång fastän man kanske inte behöver så mycket. De här dropparna är värda sin vikt i guld.

- Om jag bara hade kommit hem en halvtimme tidigare, en halvtimme……

/ Mien

Tiger har handlat

onsdag, mars 24th, 2010

Eftersom Tigers matte och husse varit på värmen i ett par veckor så har Tiger flyttat in till oss. Som tack för gästfriheten så kom Tiger med presenter till oss häromdagen.

Det var två kassar fulla med allt möjligt smått och gott. Vin, ostar, frukt, godis, kattmat…..

- Jag har försökt handla så det ska finnas något för alla, sa Tiger. Men Lady har jag inte handlat till, jag vet inte vad hon gillar.

Men Lady älskar ju banan så det fanns gott till henne också!

Här sitter Tiger inne och äter och Elof är ute och är avundsjuk.

/ Mien

Grillpinnehönor

onsdag, mars 24th, 2010

Om man tager en bit kartong ,  en grillpinne och en nypa fantasi och sedan klipper, målar och klistrar en stund, ja då kan man få till en…… 

….vacker grillpinnehöna! Jag älskar formen på den här hönan.

Här är en hel bukett med hönor.

Och en fin påskteckning. Tuppen är till höger. Och så hönshuset i bakgrunden.

Här är en fiffig bordshöna också. Lägg märke till den snillrika konstruktionen som gör att hönan kan stå. Henning fick lite hjälp av Vendla för att utveckla just det momentet. Han höll nämligen på att bli vaaaansiiiiiinnig över att hönan inte ville stå………..

Vi avslutar med en påskrymdraket. Den flyger bra med hjälp av grillpinnen.

/ Mien