Archive for april, 2010

Fler förvaringstips för kläder

onsdag, april 28th, 2010

Det var någon som undrade var jag köpt min hopfällbara tvättkorg. Den har jag köpt på Ladan Hemse Outlet AB för flera år sedan. Men jag har sett korgarna på fler ställen också som jag inte kommer ihåg nu.

Här kommer fler förvaringstips:

 Kläder kan man också förvara i ett jämnt lager över hela golvet.

Det finns då alltid något fräscht (?) att bara hoppa i! Inget krångel, liksom.

/ Mien

Post-lamning, särvux och tjatiga kattbilder

onsdag, april 28th, 2010

Här nedan ser ni tecken på post-lamning.

En jävla röra, helt enkelt. Strumpor har vi iaf tack vare mamma som var här och sorterade flera kassar förra veckan.

Vad ska man kalla det här då? Post-innebandy? Post-idrott? Post-simning. Jag blir galen!!! Packa upp era väskor!!!!!

- Nej, men börjar folk inte bli jäkligt trötta på dina katter vid det här laget? undrar Jonas som står och hänger över axeln på mig och smygkollar på vad jag gör. Med den här bilden vill jag bara visa Lukas och Eva att Missi kommer bra överens med Elof. Här äter de frukost nu på morgonen.

Jonas vill i stället att jag ska berätta om studiebesöket från Särvux han hade på Folkan i Fårösund igår. Rätt som det är öppnas klassrumsdörren och det väller in folk, bland annat en hel klass med jättefina ungdomar med Downs syndrom som var nyfikna på vad man kan göra på Folkan. Jonas var lite förberedd, han hade lite mattekluringar och  ett hundkranium i bakfickan. Jag tror aldrig jag sett Jonas så lycklig efter en skoldag. Ungdomarna från Särvux hade varit så duktiga på att lösa kluringar, de hade klurat och klurat och tillsammans kommit på rätt svar.  Och de hade varit så intresserade av hundkraniet, även om någon hade blivit rädd för det också. Det blev en jättefin diskussion om rovdjur, varför de har vassa tänder, vad de äter, om varför man skjuter vargar, när man får skjuta rävar etc.

Jag har ingen bild på kraniet men här är en bild på ett rovdjur som har burit in något kranieliknande.

- Jag kanske var fördomsfull men jag blev så förvånad att ungdomarna var så duktiga på att diskutera. Att de hade så många idéer, att de var så kapabla, sa en lycklig Jonas efteråt. 

Ärsch, jag slänger in en kattbild till. Mina tre husdjur idag, på morgonen, klockan fem. Själv är man ju inte så pigg vid den här tiden men husdjuren tycker livet är en fest.

Idag har jag varit utan bil i över en vecka. Inte lätt. Tack Markus och Marie för att vi får låna er fina SAAB! Vi har faktiskt själva haft en jättefin, ljusblå SAAB så det är lite nostalgi. Tyvärr omkom vår SAAB i en halkolycka.

Den här SAAB:en går som ett skott, bara man kan rätta knycken då man startar den.

- Det ska vara precis rätt proportioner mellan gas och tändning, säger Markus.

Hmm, häromkvällen blev det tydligen inte riktigt rätt för Jonas fick springa igång SAAB:en i Klinte. Faster Stina var mäkta imponerad.:

 Måste uttrycka min beundran för Jonas, som ensam kunde springa igång en död bil på plan gata hos mig i gårkväll! skrev hon i ett mejl.

Gimbrarna har börjat lamma. Den här gimbern har fått de här två, jättefina ungarna nu på morgonen. Här har vi serverat den obligatoriska kraftfoderbacken efter avklarat värv.

/ Mien

Möten och möten

tisdag, april 27th, 2010

Några bilder från igår. Olivia och Vendla nyss hemkomna från ridskolan.

Och som alltid när Olivia är nyborstad så måste hon rulla sig.

Salmis får en kram

Missi bor verkligen vid Hägsarve nu. Hon springer in och ut. Mest ut.

En riktig grisvecka är vad vi har framför oss nu. Möten, möten och åter möten. Varför i jisse namn envisas alla med att lägga möten i april / maj samt december när man har som mest? Varför kommer alla på just i maj att det ska mötas så otroligt mycket? Och utvecklingsamtalas? Tänk om man kunde ha haft lite sådant i februari / mars istället? Nu är det slutterminspurt på Folkan, omdömessättning, skolresa för mig nästa vecka etc. Vi klarar det. Största krånglet är väl att vi bara har en bil. Igår lånade vi bil av Henrik och Markus och Marie. Idag av Markus och Marie.

När det är som vackrast ute, då ska det mötas som värst. Har aldrig fattat det där.

Idag ska jag forska i vad som ligger bakom att inga politiska partier är välkomna till 7-9 skolorna på Gotland inför valet.

/ Mien

Medaljer, hundpedagogik och nötspel

sndag, april 25th, 2010

Och som vi fryser här vid Hägsarve. Veden är slut så Jonas stängde av pannan för säkert två veckor sedan. Ingen värme på elementen. Den enda värmekällan vi har är braskaminen, kortved har vi ännu. Jag fryser hela tiden. Barnen har flyttat in i vårt sovrum för att få lite värme. Men Hemmansägaren själv tycker det är lagom. Han säger saker som:

- Det är så friskt och skönt! eller

- Klaga inte på att det är kallt. Ni får väl arbeta er varma.

Mamma, du undrade över Centerns energipolitik. Svaret har du väl i uttalander här ovan.

Storebarnen har varit i Skåne och simtävlat. Emrik tog två medaljer, ett guld i bröstsim och ett brons i, ja det har han glömt. Vendla var rätt nöjd hon också. Ingen pallplats men hon hade bättre tider än lillebrorsan i det mesta, det är hennes mål.

Första uteträningen med FG på Fardhems IP.

Eftersom Vendla inte var hemma fick jag åka på kurs med Lady. Först var det teori. Vi fick lära oss att det viktigaste är att hunden har en trygg bas. Att hunden kan lita på att vi förare inte utsätter dem för farliga saker. Man ska skydda dem i varje läge så de inte slår sig.  Om det kommer en otäck hund farande och vill gruffa så ska man ställa sig som skydd för sin hund eller plocka upp sin hund i famnen. Hunden måste kunna lita på oss, alltid. Annars tappar man i förtroende. Sedan så är samarbetet viktigt. Bubblan dominans får inte bli för stor. Man ska välja ut ett fåtal saker som hunden inte får göra och sedan vara konsekvent med det. Men det får inte bli för många saker, hunden ska inte tro att den heter Nej.

Om man nu har bestämt att hunden inte får stjäla plättar från bordet så ska man heller inte låta den göra det.

Man ska inte bara passivt ligga och se på när hunden gluffar i sig.

 

Efter teoripasset var det praktiska övningar.

 

Lady fick träna på att gå fint vid sidan, det tyckte hon var lätt. Hon fick träna inkallning och det var inga som helst problem, hon springer över planen som en vit pil till mig. Och sedan var det övning i att möta andra hundar utan att titta på dem eller försöka hälsa. Jättelätt för Lady som absolut inte vill hälsa på andra hundar, hon vill bara vara med mig.

 

Nej, det är liksom andra områden vi behöver ta tag i.

Men Lady, har du grävt i mattes rabatt?

- Nej då, matte. Det har jag inte. Absolut inget gräv här inte.

Henning har hittat på ett nytt spel. Man tar några valnötshalvor. Under en av dem gömmer man en torrfoderkattmatsbit. Sedan turas man om att vända på nötterna. Den som först får kattmaten har vunnit. Markus tyckte det var jättekul.

Henning har barnvaktat Elsa och det gick jättebra.

Och så har vi kört ett helt lammgäng på bete till Rommunds. Inga bilder tyvärr.

/ Mien

En centerpartist svarar, del 1

fredag, april 23rd, 2010

Hej hej, centerpartisten Jonas Niklasson. Kan jag få ställa några frågor till dig?

Tja, det går väl bra. Jag är ju inte invald någonstans ännu eller så, men jag kan försöka svara ändå.

Jag är trebarnsmor, lärare, fårproducent, frilansskribent och glesbygdsbo. Vad kan centern göra för mig?

Politiska partier är inte främst till för en individ, som jag har uppfattat det.

Aha, men vissa partier försöker ju sätta individen i centrum?

Jo, det kan så vara. Men jag ser Centern mer som typ Läkare utan gränser. Vi är först på plats, åker sist därifrån, vi är orakade och har inte duschat på ganska länge.

Men, hallå, det är väl ingen bra reklam för Centern?

Jag skulle svara som så här, det är många som upplever Läkare utan gränser som ganska sexigt.

Men läkare utan gränser hjälper ju folk. Kan du hjälpa mig att bära in den där kylen jag fått av grannen och ska ha i min loppis i sommar?

 

 Jag ska ringa Thomsson och fråga om han kan hugga i.

Många cenetrpartiser vurmar ju för det här med närproducerad mat. Det är ju bra. Hur kan det påverka mig som fårproducent?

Att vurma för närproducerad mat är ju för att det är poppis just nu. Den stora frågan är väl varför irländare får mer betalt för lammköttet än svenska producenter. Och varför danskarna får mer betalt för mjölken. Och sen är det ju som så att politiker har möjlighet att styra över offentlig upphandling och då är det ju lite svårt att hävda att de ska välja just gotländska produkter. Det finns regler inom EU som reglerar just det här med offentlig upphandling. En mycket viktigare moralisk fråga är varför vi ska hävda närproducerat när vi själva vill exportera. Skinnriket Gotland tex vill exportera lammskinn. Alltså, som politiker ska man verka för rättvis handel och det ska gälla för både afrikanska producenter som gotländska producenter.

( Och när bandspelaren stängts av: Det där med närproducerat är ju bara en flirt med de välbeställda, Stockholms innerstad som har råd, det har ju ingenting med centerns fotfolk att göra )

Så du tycker alltså att det är okej att barnen äter holländsk potatis i skolorna på Gotland?

Nej. Spontant är det ju så att det känns roligare om potatisen barnen äter i skolan är odlad av grannen. Men jag tror holländarna gör ett bra jobb också.

Tack, tack Centerpolitiker Jonas Niklasson. Nästa gång kommer jag att ställa lite mer skolspecifika frågor till dig eftersom jag vet att du är lärare. Vi hörs då!

/ Mien

Utan bil men kan rita katt

fredag, april 23rd, 2010

Alltså, det är inte lätt att klara sig med en bil. Inte lätt alls. Igår skulle killarna klippa sig. Här ser ni Vickan på Hårknuten i Hemse in action.

 

Och Jonas var på utvecklingssamtal för Henning på dagis. Och jag roddade med allt möjligt. I vanliga fall, med egen bil, hade jag hunnit hem och lagat mat till storebarnen när de kom med skolbussen. Men det gick inte igår. För att få lite mat i magen innan simträningen fick jag utfodra barnen på Fenicia. Henning åt pizza. Emrik kebab. Vendla tonfisksallad.

Tre hägsarvesyskon i fönstret. De misstyckte inte eller så att de behövde gå på restaurang. ):

Och i kväll har storebarnen åkt till Skåne för att simtävla. Lycka till storebarn!

 Henning har skrikit och varit arg över att han inte kan rita katter. Men, så ikväll, fick han till det.

Amen, en så jäkla fin Elof!

/ Mien

Åhh, Missi

torsdag, april 22nd, 2010

Jag har ju lovat att adoptera min kollega Lukas katt, Missi. Lukas har valt ut just mig för han vet att jag är snäll mot katter. Lukas fru, Eva, skrev så här till mig:

Hej Mien
Så härligt att se att Missi har fått det så bra hos er! Det är jättekul att läsa och se bilder om hur det går med lilla Missis acklimatisering, även om det hugger lite hjärtat samtidigt…hon är så otroligt speciell och underbar katt.
Både jag och Lukas är sååå tacksamma för att hon fick komma till er familj, och bo på landet. Bättre kunde hon inte få det!

 Och så efter två veckor vid Hägsarve  försvann lilla Missi. Hur kul tror ni det kändes? Å, så ledsen jag har varit. Och varje morgon så har Lukas frågat:

- Missi?

Och jag har sorgset svarat:

- Nej, ingen Missi.

 Som jag har ropat. Och letat. Och kört runt med bilen i socknen.

- Den katten får ni aldrig mer se! har folk sagt. Det går inte att flytta på katter. Hon kommer att försöka gå hem till Lau igen.

 Men så ikväll, när Jonas och jag skulle gå sista rundan hos lammen, så hörde jag ett svagt MJAU bakom ladugården. Jag sprang in efter ficklampan. Och tror ni inte att…….

…..Missi är tillbaka!

Hon är hungrig. Har fått grädde, skinka och ost. Men helst vill hon ha torrfoder. Nu är hon fullt sysselsatt med att tvätta sig. Jättesmutsig har hon blivit under de fyra dagarna på rymmen.

Välkommen hem, Missi!

/ Mien 

Trevliga möten men otrevlig elräkning

torsdag, april 22nd, 2010

Ibland blir man bara så trött på sitt lärarjag. På sina egna ideér. På sin egen röst. På sin egen lärarengelska. Därför bjöd jag in Lucinda till min engelskklass häromdagen. Lucinda har flyttat med sin gotländske man till Hemse från England och skulle berätta för oss om hur det var.

Här ställer min kollega Benny frågor till Lucinda. Men istället för att samtalet skulle handla om kulturskillnader i vardagen så tog det en helt annan vändning. Lucindas äldste son har downs syndrom och det var mycket på grund av honom som familjen valde att bosätta sig i Sverige. Samtalet kom att handla mycket om funktionshindrades situation i England och i Sverige. Att det är lättare att få hjälp till sitt barn i Sverige och att de funktionshindrade barnen har en ljusare framtid här. Klassen är väl ibland lite trött på Hemse men Lucinda fick dem på andra tankar, hon sa att vi skulle vara tacksamma över det liv vi har här.

Lucinda är sångerska och spelar i Dejavue, tror jag man skriver. Hur som, de spelar på Hemse Matsal den 28 maj och flera i klassen ska gå dit och lyssna.

- Lucinda, hon var grym! sa eleverna efteråt.

Min bil har gått fetsönder, något med styrhjulet och kan ta minst en vecka att fixa. Så nu har vi bara en bil och måste samåka överallt! Igår skulle jag hämta maken ute på samhället. Han hade suttit på bibblan och läst på inför någon lektion. När jag kör Storgatan fram får jag se något som lyser. Eller som Astrid Lindgren skriver då Emil träffar den där kompisen i Mariannelund, när två pojkar, av precis samma skrot och korn, möts…..

Mats Christiansen, Jonas gamla kompis, är tillbaka på ön! Det var ett kärt återseende kan jag säga! Mats har köpt hus i en för oss, mycket välbekant socken. Så de här herrarna kommer säkert att träffas igen!

Och så kom elräkningen. Hur, HUR har vi fått så hög elräkning? 5823 kWh ! Är detta normalt på ett kvartal? Kom ihåg att vi har vedeldning! Alltså vi värmer inte upp huset med el.

/ Mien

PS. Svänghjulet ska det vara, som är trasigt på bilen. Maken tycker det är konstigt att jag aldrig kommer ihåg någonting. Men svänghjul, styrhjul, är det så stor skillnad da?

Utegrisar

tisdag, april 20th, 2010

Jag fick en intressant kommentar från Lotta som har utegrisar och lamm. Låter precis som hemma hos min kompis Veronica.

/ Mien

Betessläpp och olyckskorp

tisdag, april 20th, 2010

Mycket dåligt med bloggning sista tiden men det har varit Folkhögskolans dag, möte med Utveckla Hemse och allt möjligt. Betessläpp har det också varit.

Några av ungarna börjar bli riktigt stora.

Tanterna har stora juver.

Jonas och Emil har meckat med stängsel. Den stora frågan är:

- Var är strömmen?

Den här gången var det en matarkabel under vägen som “kukat ur”.

Gullan har ännu sin mycket märkliga frisyr. Här tar sig Gilbert en slurk.

Elof, IQ fiskpinne, missar inte ett tillfälle att krypa ner i en väska.

IKEA-kassen provsitts. Lilla Missi undrar varför man ska sitta i påsar. Missi har utetränat i helgen. Vi har varit med henne ute och det har gått bra. Och så igår. Var hon ute. Och försvann…….Måtte hon komma tillbaka idag. Jag har tänkt på henne hela natten. Varit uppe och ropat efter henne.

Lady har varit på vårpromenad med Nani.

Marie har köpt en ny kamera som hon meckar med hela tiden. Kolla in den nöjda minen.

Elsa har ätit spagetti. Nästa helg har Markus och Marie provspelningar. De som sökt till musiklinjen på Folkan får komma och spela upp. Då ska Elsa vara hos oss. Henning ska barnvakta henne. Hoppas hon nu vill det. Jag har lovat att vi ska äta strutglass.

Lady har börjat skolan igen. Som vanligt var hon sötast, bäst, smartast och finast…….enligt Vendla alltså.

Jonas tycker Lady är duktig på att ta till sig de teoretiska kunkspaerna men önskar väl ibland att hon kunde applicera dem lite bättre i praktiken…..

Kunskap gör en trött. Lady var i koma efter två timmars lektion.

Och i valnöten har den här ruggugglan suttit nu i flera veckor. Den kraxar hest varje gång man öppnar dörren. Är det en olyckskorp?

/ Mien