Archive for juni, 2010

Landshövdingens fest!

tisdag, juni 29th, 2010

 

Jag har blivit bjuden till landshövdingens stora sommarfest! Hemmansägaren, som i många år varit sur över att jag aldrig blivit bjuden, morrade ändå hela midsommarhelgen över inbjudan.

Vid första anblicken såg det ju ut som om han inte fick komma. Men nu vet vi att man får ta med sig en gäst.

Fast nu vill Hemmansägaren inte komma! Anledningen är att han har läst i den andra tidningen om bakgrunden till min inbjudan. Det är nämligen så att min duktiga krönikörkollega på andra sidan , Jenny Thomasson i GT, i en krönika i vintras skrivit om sitt missnöje med att aldrig bli bjuden. Så då bestämde landshövdingen sig för att bjuda Jenny i år. Och i rättvisans namn så bjöds jag också in. 

- Nej, inte vill jag komma nu då man blivit inbjuden med armbågen, muttrar Hemmansägaren surt.

Jag håller inte alls med. Det är säkert fler än vi av de 330 gästerna som blivit inbjudna i “rättvisans namn”, bara det att tidningarna inte skriver om dem. Och för en gångs skull tänker jag inte vara blygsam och säga

 ” varför ska just vi gå….”

Jag tycker verkligen att vi, om några, kan representera gotländskt näringsliv. Många, många gotlänningar överlever precis som vi med att vara mångsysslare. Lärarjobb, frilansjobb för olika tidningar, föreläsningsuppdrag, bokutgivning, lammklippning, fårproduktion. Och så alla olika styrelseuppdrag Jonas har. Visst finns det fler gotländska entreprenörer som hade varit värda en inbjudan. Och visst är det konstigt att till exempel Fåravelsförbundets ordförande, Bertil Gabrielsson, som gjort så mycket för fårnäringen i Sverige, inte är bjuden. Men i år är det vår tur att gå och jag vill inte missa den här tillställningen och sitta hemma och vara bitter. Jag tänker på alla krönikor jag kämpat med som handlat om livet på landet, lantbruk, fårproduktion etc och jag är stolt över dem!

- Jag vill ändå inte gå, du får ta med dig Eva ( min barndomskompis) eller nån av dina systrar, svider han.

Men jag tänker jäklar i mig tvinga Jonas att gå! För innerst inne vet jag att han tycker det skulle vara lite spännande att mingla med Micke Persbrant, Alex Schulman, Orup och gubbarna.

Visst ska vi gå? Tillsammans!

Mien

Midsommar 2010

tisdag, juni 29th, 2010

Midsommarafton firade vi i Klinte med mina systrar, mor och Markus, Marie och lilla Elsa. Allt var som det ska vara. Mammas goda sillbord. Fåniga snapsvisor.

Och Martins superäckliga snaps. I år hade han överträffat sig själv och hittat en vidrig skogsbärsvariant som han här häller upp till oss otacksamma gäster. Lukas firade hela midsommarhelgen iförd en randig vintermössa. Tyvärr har en del bilder ramlat bort, får leta efter dem senare.

Efter middagen hade mina systrar förberett en rafflande lagtävling nere på nyfixade Klinte skolgård. Här får vi instruktioner. 

 Morsan kastade basketbollar.

Emrik hade kul.

Vi fick vika flygplan och tävla i längst kast.

Pingisturnering blev det också. Bilderna från deltävlingen sprint och stövelkast har tyvärr ramlat bort, kanske dyker de upp senare.

Efter tävlingar blev det kaffe och underhållning. Markus spelade på begäran Bä bä vita lamm och Fåret Shawn. Lite polskor och mazurkor blev det också. Senare på kvällen underhöll Markus och Marie med osedliga folkvisor. Mycket uppskattat! Av mig……

Syrran och Jennie.

Szabo.

Midsommardagen blev det häng vid polen i Björkhaga och så firade vi Adam som fyllde 10 år!

Emrik slappade med en serietidning.

Vendla och Bella njöt.

Linn och Henning lekte.

Mommo badade.

Linn och Vendla badade.

Mien

Mejl från gården, 100625, Höskörd

tisdag, juni 29th, 2010

Jag älskar det moderna jordbruket! Borta är all stress med hö som ska torka, vändas och strängas.

 

Vädret som måste vara soligt. Och innan det blir soligt så ska det helst vara regnigt också. Fast i lagom mängder. Irritationen över SMHI:s prognoser som inte stämmer. Balpressar som går sönder när man har exakt tre timmar på sig att få in höet innan regnet kommer. Gamla balvagnsdäck som exploderar. Det allergiframkallande och stickiga jobbet att stapla balar på höloftet.

 Och sillbord som står och svettas i solgasset på midsommarafton utan att bli uppätna, för alla är upptagna med hö.

I det moderna jordbruket ensilerar man. Lite regn är inte hela världen. Stora maskiner drar in över åkrarna och på ett litet kick har de förvandlat gräset till ett smakrikt och lättätet foder för djuren, utan att jag har behövt göra det minsta.

I är klippte jag gräs i godan ro medan hela skörden bärgades. Fantastiskt!

Men så finns det några små moln på himlen. Eller smolk i glädjebägaren. Gräsallergikern Hemmansägaren har nämligen fått för sig att det är bra med lite gammeldags småbalar också. Fullstampad med allergimedicin har han sparkat liv i min fars gamla trumslåtter

trots att det sista min far väste innan han lämnade det här jordelivet var:
– Se till att ni aldrig får för er att slå med trumslåttern som står i bakänget! Den är livsfarlig!
Men det verkar vara bortglömt nu. Till sin hjälp i slåttern har Hemmansägaren min moffas gamla traktor, en Buster från 60-talet och lyckliga puttrar de fram i landskapet, åtminstone tills något smärre driftstopp hindrar deras framfart.

 Det ser ut som om de är två rymlingar från Havdhems Lantbruksmuseum och nu har hittat på något busigt tillsammans. Eller som ett avsnitt ur den engelska TV-serien för barn, Little red tractor.

Så hade jag glömt hur personalkrävande skörden av småbalar är, det gäller att ha gott om vänner.

Igår hade vi en pensionerad teleingenjör, två riksspelemän, en farmaceut, en öronspecialist och ett antal studenter som jobbade så svetten lackade med att kasta på balar.

Det är den där ovissheten som hö medför som jag inte har nerver till. Det uppstår en massa frågor hela tiden som inte går att svara på. När är det optimalt att slå? När är höet tillräckligt torrt för att pressas? Vilken dag? Vilken tid? Hur lång tid kommer det att ta? Hur många lass blir det? När är vi färdiga? När kan vi äta? Kommer grejerna att hålla? Svaret på alla dessa frågor är:
- Ingen aning!
Och det är så otillfredsställande.

Höskörd är som en förlossning, man vet att det ska ske inom det närmaste men man kan inte kontrollera det. Man måste leva efter devisen: Vi får vänta och se! Och det har jag så svårt för.

Stort tack till alla som hjälpte till!

Mien

En stor dag

tisdag, juni 29th, 2010

Det var en stor dag, dagen då Henning fyllde sex år. Det var också Hennings sista dag på dagis. Lite tårfyllt var det allt att ta farväl av fröknarna som vi haft daglig kontakt med i säkert 12 år. Nu har vi inga dagisbarn längre! Som tur var lättade det upp lite att jag skulle ha med mig ett helt gäng förväntansfulla pojkar hem från dagis denna dag.

För att fira jubilören med pompa och ståt. Henning hade önskat sig glassberg med fyrverkeri.

Men jag svajsade ihop en jordgubbstårta också.

Bästa presenten var nog ett vattengevär, super soaker, som Emrik hjälpte mig att köpa. Emrik är jätteduktig på att hitta roliga presenter.

Lite släkt och vänner.

Henning var mycket nöjd med dagen och ser nu redan fram mot nästa födelsedag!

Mien

Öron, skörd och diverse festligheter

tisdag, juni 29th, 2010

Oj, det blev en lång bloggpaus, men nu är jag på banan igen! Och hur är det med öronen då? Jo det är bättre, tack! Efter femte besöket på Hemse vårdcentral kom min svåger, öronspecialisten, till Gotland.

- Jag skulle vilja kika lite på dina öron, sa han vänligt.

Sagt och gjort, vi fick låna öronrummet på Hemse vårdcentral. Det där kika lite innebar att svågern sög ur mina öron med en öronsug. Det gjorde jävligt ont kan jag säga! Jo, tack, kika sig lite….. Sedan tryckte han in en tamponad med alsollösning.

Och så har jag fått nya droppar som luktar desinfektionsmedel. Så här står det på bruksanvisningen: ” Håll pipen nära hårbottnen innan du börjar droppa….” Verkar som om jag fått något medel för hårlöss utskrivet som ska droppas i öronen? Det gör nytta i varje fall och öronen är mycket bättre! Tack dåra, svågern! Emriks öron är också bättre med hårlössdropparna. Jag är verkligen glad om Emrik slipper ha svågern att kika lite, om man säger så.

Mycket har hänt under mina veckor med bloggpaus.

Jättetrevlige Jörgen Sigsarve har varit och skördat vårt vallfoder.

Ja, det var inte bara Jörgen utan ett helt gäng traktorer och karlar som hjälptes åt.

Alltid är det dock något som går sönder. Flaket lossnade från en av bröderna Dahlbys vagnar. Flak till vänster, underrede till höger.

Men bröderna deppade inte ihop för det.

Utan såg bara snabbt till att få flaket fixat. Inom några minuter var grannen Henrik på plats med sin lastmaskin och böjde stål.

Snacka om precisionskörning! Allt foder ligger nu i en korv och väntar på hösten. Fast hösten känns väldigt långt borta nu.

Kajsen har tagit lärarexamen och Martin har tagit studenten! Det var stort och trevligt firande vid Hallvards! Grattis och lycka till, Kajsen och Martin!!!

Per Burgar och Henning firade studenterna vid Hallvards på sitt vis.

Kronprinsessans vigsel såg jag tillsammans med Ulla och Thomas von Vegesack som kom hit till Hägsarve. Ulla och Lady kommer väldigt väl överens.

Jonas kom hem precis i tid för att se själva vigseln, han hade varit hos Pelle och Linda i Sproge och klippt. Med sig hem hade han en flaska äkta bröllopsdricke, Pelle och Linda gifter sig snart så de skickade med ett smakprov. Vi skålade för brudparet med dricke, champagne och jordgubbar. jag ropade på barnen:

- Kom och se barn, det här är ett hiiistoooriskt ögonblick.

De var väl måttligt roade men berättar nu för alla som vill höra på hur mamma satt i TV-soffan ( inte så vanligt!) och sa att det var ett historiskt ögonblick. Kanske kommer de att komma ihåg det i alla fall.

Kusinerna från Pite har kommit. Här äter Erik burgare med Emrik och Henning.

Bella har fyllt två år och fick paket.

Glass fick hon också. Hon tuggade av botten i struten först så att glassen kunde rinna ut bakvägen.

Och så har den här mannen fyllt 6 år!

Mien

Öronen och pioner

tisdag, juni 15th, 2010

Emrik och jag mår inget vidare. Vi har ju haft problem med ont i halsen och ont i öronen en längre tid. Vi har varit hos läkare fyra ggr sedan förra måndagen. Idag ska vi dit en femte gång. Det lustiga är att ju mer pengar vi kastar ut på läkarvård ( blir jäkligt dyrt det här…) desto sämre blir vi. Vissa gånger vi varit på VC har de inte gjort något alls. Igår konstaterades det att jag har öroninflammation, hörselgångsinfektion, polyper i näsan samt halsinfektion. Jag fick penicillin och ett slags spritbandage inpetat i örat. Emrik gjorde de ingenting vid. 

I natt har jag haft så ont så jag har inte kunnat sova. Emrik grät av smärta när han vaknade i morse. Blev ingen skolavslutning för honom inte, han som skulle spela gitarr och allting.

Jag förstår om de inte kan sätta in penicillin förrän de är säkra på sin sak pga av resistens och så. Samtidigt förstår jag inte varför man ska behöva kasta ut så förjordat med pengar på läkarbesök och värktabletter och bara bli sämre hela tiden. Som mamma kan jag stå ut att ha ont själv. Men jag står inte ut att se min pojke lida. Inte kan han simma heller, det som betyder mest för honom i hela världen.

De följer säkert bara sina direktiv där på VC och de menar säkert väl när de säger:

- Det viktigaste är att man har högt under huvudet och svalt i sovrummet.

Ha, ha, ha, jag hade både högt och svalt i nättres men det gjorde så jävla ont ändå, DUNK DUNK av smärta. Om någon kommit och sagt att bara man har högt under huvudet och svalt i rummet där i smärttöcknet så hade jag slått ihjäl dem!

Nu hoppas vi på snar bättring.

Jag kommer nog inte att blogga på ett par dar nu för jag ska passa på att lämna in datorn på service  när vi ska upp på Hemse till VC igen……

Gick runt lite i trädgården igår. Tänk, allt vi planterat under årens lopp har dött. Greve moltketrädet, det japanska körsbärsträdet, fjärilsbuskarna, löjtnadshjärtanen, rudbeckiorna, och allt vad de heter. Vi står liksom på ruta ett igen. Kan bero på att jag vägrar att vattna. Det känns helfel att vattna upp det lilla dricksvatten vi har i brunnen. Kanske är det lättare att odla om man har kommunalt vatten och inte behöver vara så noga? Visst, man kan samla regnvatten men torra somrar räcker det ju inte alls till. Inför framtiden ska jag bara satsa på växter som inte behöver vattnas.

Pioner till exempel. De verkar klara av det mesta.

Grannens buskpion är ju för fin. En sådan vill jag ha. Men man måste säkert vattna en sådan buske de första åren också. Jag har hört att alla nya träd och buskar man sätter ska ha minst 10 liter vatten om dagen.

Det jag gillar med buskpionen är att blommorna ser lite slarviga ut. Och så doftar den, alldeles underbart.

/ Mien

Jordbruksbyråkrati och dikesgrävning

mndag, juni 14th, 2010

Jag rörde till det lite igår. Det lät som om jag buntade ihop gårdsstöd och miljöersättningar, men det är två skilda saker.  Miljöstöd kan mer räknas som en körsla, man utför ett arbete och får betalt för det. Gårdsstöd är ett bidrag till vissa verksamheter inom jordbruket. Jag ska inte gå in på det mer för då kanske det blir fel igen.

Men det här med byråkratin inom lantbruket irriterar fortfarande.

Ta det här med strukturundersökningen tex som många lantbrukare just nu våndas över. Jordbruksverket hittar på att lantbrukarna måste lämna in en viss information, annars blir lantbrukarna straffade. För varje nytt påhitt som ska tas tillvara kan Jordbruksverket själva anställa mer personal som får en hyfsad ersättning för att ta hand om strukturundersökningen tex. Men lantbrukarna kan inte anställa någon att ta hand om alla papper, de måste själva fylla i papprena utan minsta ersättning.  Det är arbetstid som man inte får lön för.

Men, när lantbrukarna å sin sida behöver information från en myndighet så måste de betala dyrt för den. Jag tror att den billigaste förprövningen ( typ bygglov) kostar 6000 kr.

Jag vet att fler än jag är irriterade över det här. Men nu ska jag coola ner mig lite med några kattbilder.

Sa jag inte att han blir mer och mer lik katten Gustav? Här ser ni Elof i morse när han snaskar i sig gårdagskvällens pizzarester.

Det är en märklig katt, barnen kan maddla med honom hur som helst utan att han blir sur. Han bits eller rivs aldrig!

- Kom och kolla mamma! Se hur lång Elof kan bli!

Och Elof, ja han bara hänger där.

Vi har ju massor av släktingar som bor i Norrbotten. Jonas bror bor i Piteå med sin familj och min svåger kommer också från Piteå och har familj där. Kanske är det därför jag tycker klippet hos Annelie är så fantastiskt roligt? Ni bara måste titta ni också på gubbarna som gräver dike, klicka HÄR! De är ju för sköna!

Mien

Vi håller landsbygden igång!

sndag, juni 13th, 2010

Det är verkligen sant att när man ringer till Jordbruksverket så har de svårt att svara på ens frågor om olika papper man måste fylla i. De borde ju vara experter, kan man tycka. Jag vill bara visa här att samtalet jag hade med dem i fredags verkligen existerade. Jag blev runtskickad till fyra olika personer och inte förrän jag kom till Peter så fick jag klok hjälp. Fast han kunde inte svara på allt han heller.

Jag roade mig nämligen med att sitta och klottra ner namnen på alla jag pratade med. Så det som står i krönika är verkligen inget påhitt. Lite synd att helagotland av ngn anledning inte har lagt upp texten på sin hemsida, där brukar man kunna få lite respons på det man skrivit. Igår hade de bara lagt upp GT:s krönikörer och ingen av dem skriver om lantbruk.

En fråga jag ställde var vilken skillnad det är på lappen registrering av förflyttning och transpordokument. Kunde det inte räcka med ett papper? Transportdokumentet skulle man ju kunna skicka in till SJV det också. På det fick jag inget svar.

Kanske är det så, som Jonas resonerar, att fårproduktionen ännu är förhållandevis liten i Sverige. Det finns inga starka röster som sätter stopp för onödig byråkrati och då blir det så här. Tänk om en skotsk bonde, med en sisådär 3000 tackor, skulle behöva hålla på på det här viset, det skulle ju inte funka.

Sedan nämnde jag ordet gårdsstöd i krönikan och det visste jag skulle kommenteras. Vi har väldigt lite gårdsstöd då våra marker inte berättigar till sådant. Och sedan betar vi ju till största delen andras mark och då är det markägaren som får stödet.  Vi har en del ersättningar för strandhagen.

 

Man har bestämt att vissa marker med höga naturvärden ska bevaras och hållas öppna och då får man ersättning för att utföra jobbet. I vårt fall så går den ersättningen till att hyra in olika entreprenörer som röjer bort ene. Vi skulle inte utan den ersättningen ha möjlighet att röja de här markerna eftersom det lilla virke man får ut på de här eländiga markerna inte täcker arbetskostnaden.

De här miljöersättningarna betalas ut för att landskapet ska hållas öppet. Så att kärrnycklarna, som växer här, ska bevaras för eftervärlden. Nu kom jag på att jag i år verkligen ska ta mig tid och åka ner och fota alla nycklar. Men de brukar inte komma förrän efter midsommar.

Och är det nu så att man inte fyller i alla papper korrekt eller att man inte sköter sina åtaganden så straffas man alltså genom att man får avdrag på gårdsstödet. Man blir återbetalningsskyldig.

Visst är det tokigt att lantbrukare inte får tillräckligt betalt för sina produkter så att de kan leva på sin verksamhet. Och visst är det så att många är helt beroende av EU-stöd. Men en ännu större sanning är att de allra flesta lantbrukare idag är beroende av att förvärvsarbeta för att verksamheten ska gå runt. Jag skulle påstå att i princip de flesta lantbruk är beroende av inkomster utifrån. Om de inte förvärvsarbetar så har de andra sidoinkomster, körslor och annat.

Vi jobbar i skolan båda två. Och sedan så klipper Jonas en herrans massa lamm varje år för att verksamheten ska gå runt. Idag är det söndag, klockan är halv sex och han har precis åkt till Fårö för att klippa hela dagen. Så ser en vanlig söndag ut för oss. Det är inte synd om oss! Vi har valt den här livsstilen själva. Vi skulle kunna sälja gården och leva ganska gott någon annanstans. Men vi  tycker att det här är ett gott liv. Vi trivs, vi tycker att vi lär oss mycket, vi träffar mycket folk och vi har ganska roligt mellan varven. Eller som min gamle revisor jag hade förut brukade säga uppmuntrande till mig när han presenterade dystra siffror för vår verksamhet:

- Men Mien, det är såna som ni som håller landsbygden igång!

Men visst kunde man önska att det skulle vara möjligt att ta ut lite lön. Och visst skulle man önska att det var lite lättare att driva företag, lite mindre byråkrati. För det är faktiskt så att företagare måste jobba så jäkla mycket så de har inte tid med alla papper. Och man får inte betalt för det pappersjobb man lägger ner.

På lammbetet igår. Se vad lammungarna växer fint! Tackorna är tjocka!

Varje år föds det alltid någon liten eftersläntare. Så även i år. Ett litet nyfött flickebarn ser ni här ta skydd bakom mammans svans! Hon är så pigg, så pigg. Men hon ser så liten ut jämfört med de övriga. Jonas tycker hon är bedårande söt, han kan inte se sig mätt på henne.

På hemvägen från vår lammronda stod den här jättepippin på en åker. Två andra pippisar av lite mindre sort flög runtomkring. Det såg ut som de hade något skumt på gång.

När vi kom lyfte jättepippin. Jonas säger att det är en örn! Tyvärr blir det lite suddigt då man fotar från en körande bil.

Vingspannet var enormt. Ni ser en av de andra fåglarna flyga före.

Det är svarta fjädrar längst ut på vingarna. Någon som kan något om fåglar?

Jag är bättre på katter. Elof igår. Han är så vacker tycker jag. Jonas brukar muttra lite avundsjukt:

- När han kommer, då blir du glad då.

Jag tycker Elof börjar bli lite lik katten Gustav, eller? Här gosar han med Vendla.

Vendla tog kort på morrhåren. Ser ni att han har vita och svarta morrhår på samma gång? Visst är det fantastiskt?

Hela dagen igår lekte Gustav och Henning krig. Det gör man med pinnar inne i syrenen.

Och sedan hittade de leksaker jag plockat undan. Nu var det jättekul att bygga med klossar igen, helt plötsligt. Höga torn byggde de.

Glömde visa bilderna på Gullan och Gilbert. Gilbert har vuxit så mycket så han är nästan lika stor som Gullan. Typiskt. Jag hittade lite gammal plast som jag skulle ta med hem och så förstörde det den fina bilden.

Gullan, Gilbert och Vendla utan förfulande plast. Gullans fäll har tovat ihop sig så bra efter allt regn så Jonas tror vi kan klippa av den i ett stycke. Kanske du mamma kan hjälpa henne att tova den till en sådan där matta? Jag vet att du tycker de är sådär, men det skulle vara lite kul för Vendla att ha en Gullanfäll på rummet.

/ Mien

Mejl från gården 100612, å alle desse pappeirar

lrdag, juni 12th, 2010

Jag tycker det är kul med lamm. Det är intressant att se hur lammungarna växer. Det är mysigt att åka runt med sin Hemmansägare i markerna och planera och bestämma vilka djur som ska beta var, hur vi ska omgruppera, hur vi ska tänka. Det är lite som att spela schack, om vi sparar den vallen här så har vi ett bra bete till slaktbaggarna där. Allt väl så här långt.

Men sen kommer vi till pappersbiten. Jag hatar papper. Jag har svårt att hålla ordning på papper. Jag blir nervös av papper. Tyvärr är det extremt mycket papper inom jordbruket.

Just nu är det en pappersbunt från Jordbruksverket, strukturundersökning, som flåsar en i nacken och ska bli ifylld. På framsidan av litteraturen med ifyllningsanvisningar, gud så trist, stressar sista svarsdatum med stora siffror. Min kompanjon och jag slog våra icke så kloka huvuden ihop igår och försökte fylla i skiten. Vi måste ringa massor av samtal, slå upp i gamla pärmar och samla in uppgifter, det är jobbigt. Efter en hel kvälls jobb har vi kommit så långt med blanketterna att vi lyckats reda ut vilka uppgifter det är vi saknar. Fortsättning följer alltså.

Många frågar hur det har gått med lamningen. Det är trevligt men jag kan säga att det är a piece of cake att ta hand om djuren i jämförelse med alla papper som ska fyllas i. Visste ni att varje gång vi flyttar lammen från ett bete till ett annat så måste vi fylla i papper? Eftersom vi betar med våra djur på flera gårdar där vi inte står som djurhållare så är det tre olika blanketter som måste fyllas i. Dels så är det stalljournalen.

Och så är det lappen om registrering av förflyttning som ska skickas in till Jordbruksverket. Och sist, men inte minst, så ska ett transportdokument fyllas i och det ska sparas på den mottagande produktionsplatsen i tre år. De här tre dokumenten ska alltså fyllas i vid varje, liten förflyttning! I år räcker det med registreringsnummer på transporten, transportörens namn och hur många djur man flyttar.

 

Men från och med nästa år så måste även individnummer på alla djur som flyttas stå med. Man måste alltså skriva upp öronnummer på alla 250 djur innan man kör ut dem till nytt bete. Och har man som vi, djur som betar på sex olika gårdar just nu, så genererar det massor av papper. Om vi flyttar alla sex grupperna så kan det bli upp till 18 papper som ska fyllas i. Visst, vissa kan man fylla i elektroniskt, men ändå. Med alla papper känns det ibland som om vi hanterar radioaktivt avfall men det handlar ju faktiskt bara om en skock lamm som ska byta bete.
Jag glömmer också mellan varven vad som gäller för olika beten. Var vi har dispens, var vi är djurhållare och inte. Då ringer jag till Jordbruksverket. Först får jag tala med Niklas, han blir ganska snart osäker och kopplar över mig till Anna-Britta. Hon vet inte heller så hon kopplar mig till Karin som först tror att hon vet men sedan säger att hon måste koppla mig vidare till Peter. Det alla är överens om är att om vi får en kontroll och inte har papperna i ordning så blir det avdrag på gårdsstödet. Men jag tycker det skulle vara skönare att bli bortförd med handfängsel, faktiskt.

/ Mien Niklasson

Årsdag, krönika och snubbelhumor

fredag, juni 11th, 2010

 Idag är det STOR årsdag vid Hägsarve. Lilla Lady fyller ett år!

Här är hon sex veckor gammal och står i ett valphägn hos sin uppfödare i mörkaste Småland.

Se på baktassarna, så sööööta!!!

Lady bekantar sig med lammen första gången. Då var hon lite byxis. Nu är hon helt orädd för lamm. När de står vid foderbordet och äter brukar hon passa på att slicka ur öronen på dem. Lamm måste ha smutsiga öron.

Det här är en av mina favoritbilder. Jonas nattar Lady. Natti, natti.

Den här bilden tog jag nu på morgonen. Grattis, älskade lilla hund! Du är hela familjens favorit! Kanske ska vi fira dagen med ett litet bad?

Jag har annars försökt skriva krönika idag. Under en tid nu skriver jag varannan vecka, det är lite mycket. Chefredaktören ville ju att varannan skulle bli standard för Mejl från gården men jag är glad nu att jag sa nej.

Jag hade tre krönikor på gång:

1. Sommargotlänningar. Förra veckan skrev jag ju om sommargäster och nu tänkte jag berätta lite om sommargotlänningarna, deras ivriga intresse för allt som är gotländskt, deras nya, gröna gummistövlar , hur det går till när de intar Hemse etc. Men sedan tyckte jag att det blev lite för mycket påhopp.

2. Skolresor. Är det bra att alla typer av insamlingar till skolresor i skolans regi numera är förbjudna? Att  skolan ska vara avgiftsfri och att föräldrar inte ska behöva pressa sig själva hela tiden för att få ihop alla hundralappar som ska betalas in i tid och otid. Eller är det tvärtom så att det är just de här barnen som blir lidande nu när det inte ordnas några skolresor. Läxor, är det bra eller dåligt. Och så lite exempel från verkliga livet. När jag i årskurs fyra åkte på skolresa till Öland med fröken Ingrid och hennes man John Pelle. Hela klassen fick plats i två personbilar. Fast det var ganska trångt i John Pelles Volvo Duett…. Jag tror det här kan bli en bra krönika.

3. Men nej, så fick jag en kommentar från Ingrid
Vilket underbart inlägg om lantbrukarens mödor Mien, tack för det. Varför inte använda det i ett av dina kåserier i GA. “Vanligt folk” behöver få veta hur kämpigt det kan vara med alla papper och alla praktiska problem som hela tiden dyker upp när man idkar jordbruk

Ja, så blev jag sugen på att skriva om lantbruk istället för det känns lite aktuellt. Jonas kommer att tycka att krönikan är tråkig och gnällig. Han gillar när det finns lite inslag av typen….och så trampade han på ett bananskal och ramlade pladask…..och det finns det inte den här gången.

Medan jag försöker skriva krönika så avbryter Henning mig heeela tiden. Dagis har stängd dag och Henning har tråkigt. Han vill att jag ska lägga ner texten så han kan få titta på olika you tube-klipp. Och det får han förstås….

De här Robert Gustavssonklippen kan han se om och om och om och om igen….

spikpistolen

- Titta mamma, nu skjuter han sig i handen! Ha, ha, ha ,ha.

Henning är inte bara lik Jonas till utseendet. De har samma humor också. Hur kul är det egentligen på en skala med en snubbe som skjuter sig själv i handen med en spikpistol?

Jättekul, tydligen. Eller med en gubbe som får en champagnekork i ögat så blodet rinner?

juletips

Och hur lämpligt är det för soon-to-be sexåringar att se sånt här? Det kanske är uppslag till en ny krönika? Varannan vecka kanske inte är för mycket ändå?

Ha en härlig fredag! Nu ska jag gå ut med stavarna och rensa skallen.

/ Mien