Archive for augusti, 2010

Genus eller bara fotbollens genomslagskraft?

tisdag, augusti 31st, 2010

Jag är ingen storkonsument av sport, det ska erkännas. Och kanske har jag fel men de få gånger jag läser om eller lyssnar på  sport i gotländsk media så upplever jag det som om fotbollen får väldigt stort utrymme.

Jonas hittade till exempel de här bilderna från GA- sporten förra måndagen.

 Jättestor grej om fotboll, FC Gute ligger näst sist i tvåan. Säkert tråkigt. Men vad är det för liten notis i korthet uppe i hörnet där Jonas har sina fingrar?

Jo, en gotländsk tjej, Caroline Gate, vann en internationell storbadmintontävling i Tyskland. “Tävlingen är en av de största ungdomstävlingarna och motståndet var av världsklass.”

Hade faktiskt varit kul att läsa lite mer om det.

/ Mien

När öppnar inavelsanalysen?

tisdag, augusti 31st, 2010

 Jag fick en fråga från Mona som undrade vad jag fått för svar från Elitlamm angående ombyggnaden av inavelsanalysen. Jag skäms. Jag har tänkt på det varje dag men inte fått iväg nåt mejl. Eftersom inavelsanalysen ännu är stängd fick jag ikväll eld i baken och skrev följande:

 Hej Elitlamm!
Tack för ett bra program! Jag har dock en liten fråga: Nu i betäckningstider så står det att inavelsanalysen är stängd på grund av ombyggnad? Hur länge planerar ni att ha den stängd? Jag funderar på att lägga till en egen bagge i år och är naturligtvis nyfiken på hur många tackor i besättningen han skulle funka på. När öppnar ni inavlesanalysen igen? Den är det mest fantastiska med hela programmet!
/ Mien

Mona, nu väntar vi på svar! Jag lägger ut det här så fort jag fått det!

/ Mien

En helg i augusti

mndag, augusti 30th, 2010

Det har varit mycket lamm i helgen Mycket med lamm på rymmen.

Och punkteringar. Här fyller Markus på luft i ett punkterat däck. Tack snälla Markus för all hjälp.

Lite pyssel blev det ändå tid över för. Här sätter Jonas och Emil upp fågelholkar på min begäran. Är det ett ålderstecken? Att man vill ha upp fågelholkar?

Och så har vi kapat lönnarna ute vid vägen. De skymmer sikten och är farliga. Och nu när lille Henning kommer hem med buss och ska över vägen och allting måste sikten vara klar. Jag hade väl hoppats på att Henning skulle vara kvar på fritis på eftermiddagarna. Men det vill han inte. Han är så förtjust i att åka buss hem och sedan pyssla hemma. Som tur är har han storebror Emrik som tar hand om honom. De kommer hem kvart över två och sen är någon av oss oftast hemma vid fyra så det är väl inte så tokigt.

Det är sådana här husbyggen som lockar, bland annat.

Matlagning när man kan vara ute och jobba är inget som lockar direkt. Kycklingben och broccoli med västerbottenost går snabbt att fixa som tur är. Alla gillar kycklingben. Broccoli är det väl lite si och så med.

Anders och Kerstin kom med hundarna och vi gick bort till cafeet. Lägg märke till att hon varit ute med klipparen också.

Vendla serverade gott kaffe.

Så var det den årliga kräftskivan vid Hallvards.

Alltid lika mysigt och kul.

Som alltid gick vi damerna ner till sjön medan herrarna plockade undan och satte på kaffe. Och som alltid la Susanne en kräfta i vattnet. Och sedan skålade vi för det.

Men. Vad nu? När vi kom tillbaka var det inte alls undanplockat. Och det fanns inget kaffe. Ja, ja.

Trevligt var det ändå. Och så här såg kräftmånen ut då vi cyklade hem vid halvtretiden.

Söndag kväll. Storebarnen tränar. Jonas och Henning badar. Jag har simmöte och cyklar sta och hem. Eller hur man säger.

Idag kom eleverna till Folkan så nu är det järnet igen. Men det är kul.

/ Mien

Fotröta?

lrdag, augusti 28th, 2010

Nu undrar ni väl kanske hur det gick med fotrötekontrollen? Har Hägsarvebesättningen fotröta? Tyvärr kära vänner, så kan jag inte svara på den frågan.

Vi hade verkligen förberett noga. Lånat tackvändare. Samlat ihop olika grupper. Kört lamm hit och dit. Klockan nio på morgonen skulle veterinärerna komma. Vi steg upp klockan fem. Åkte ner till Asburgshagen i gryningen halv sex för att göra det sista. Samla ihop gammeltackorna.

Efter att ha knatat runt båda två i hagen i över en timme förstod både Jonas och jag att något var fel. Hagen är stor, men ändå. Något litet bräk borde höras.

Inte en tackjävel så långt ögat kunde nå. Idioterna hade rymt! De sprang som dårar i en angränsande skog. Vi fick avblåsa hela fotrötegrejen!

- Förlåt! Förlåt! Vi har varit på rymmen!

Hela gårdagen gick åt till att samla ihop 100 tackor och skjutsa dem till nytt bete. Fy farao vad jag var besviken! Skit!

Lady är sköter sig iaf. Här glänser hon i agility ikväll.

/ Mien

Fotröteinspektion

torsdag, augusti 26th, 2010

Imorgon kommer Fårhälsovården hit. Vi ska ha stor fotröteinspektion. Alla livdjur ska kontrolleras. Vi har blivit erbjudna att få besättningen kollad och vi har tackat ja. Alla som brukar sälja livdjur på auktionen har fått erbjudandet. Från och med i år måste man vara garanterat fri från fotröta för att få sälja livdjur på auktionen.

Vi har lånat in två tackvändare. Alla livdjur ska vändas upp och ner på och alla klövar ska inspekteras av veterinärer. Det kommer att ta hela dagen.

 

Under kontrollerna så har flera besättningar på Gotland fått erfara att de har fotröta. Vi har inga idikationer på sjukdomen i vår besättning men är väl medvetna om att även vi kanske kan ha smittan. Jag ska försöka låta bli att bli besviken och ledsen om vi har det. Fotröta kan man bli av med. Men det är hårt jobb och det tar ett par år att bli friförklarad. Under de åren får man inte sälja livdjur.

Vi tycker det är bra att vi ska bli kontrollerade.

/ Mien

Lekis!

torsdag, augusti 26th, 2010

Skolorna har börjat igen och Lilleman har börjat på lekis!

När man går på lekis får man åka buss. Det är stort. Man får inte busa när man väntar på bussen, det säger stora syrran i alla fall.

Det är en stor omställning för Lilleman. Från trygga dagis på Hemse till att börja i stora skolan på Havdhem. Nya fröknar. Nya kompisar. Nya rutiner.

( Faktiskt går Henning i samma skolbyggnad som mommo en gång gått i. Det finns ett klassfoto på mommo inne i biblioteket.)

Lycka till Lilleman! Hoppas du får ett fint år!

/ Mien

Eskil Erlandsson

onsdag, augusti 25th, 2010

I måndagskväll var vi på Sudermjölk för att lyssna till jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Han pratade lantbruk, förstås. Jag hade väl hoppats på att jag skulle åka hem från mötet full av tillförsikt och framtidstro, men Eskil lyckades inte riktigt entusiasmera mig.

Det han väl sa, som verkade klokt, är att konkurrensen måste bli bättre i Sverige för att vi ska få upp lammköttspriserna tex.

Men hur ska det gå till då? Det är ju inte helt lätt för folk att starta slakterier eller ge sig på livsmedelsförädling precis. 

Finns det någon villig därute som vill starta ett litet slakteri på Sudret? Gärna mobilt så slakteriet åker hem till djuren och inte tvärt om.

/ Mien

Jag hejar på hockey

tisdag, augusti 24th, 2010

 

Om man tränar riktigt hårt. Skjuter ishockeypuckar så det smäller i hela kvarteret.

Och sedan involverar alla kusiner i att leta puckar.

Ja, då kan man bli så duktig så man kommer med i TV-pucklaget! Grattis Nils!

Vem var det som sa att jag inte var intresserad av hockey?

HEEEEJJJJJAAAA NORRBOTTEN!!!!!!

Man är ju så stolt, så stolt.

Jonas är också väldigt impad. Så här skriver han:
Vi. Det är Jonas Anders och Mattias samt även vår kusin Mats vill nog också gärna ta åt oss en del av äran. Vi lade grunden till det hockeykunnande som nu kommer Nils till del. Många långa träningspass i Eksta IF och Sudrets HC bär nu frukt!

/ Mien

Till alla lärare i skolstarten, Attention-getting device!

sndag, augusti 22nd, 2010

Jag hittade i hastigheten bara simmarbilder på vår Emrik men han har idag kommit hem från en fyra dagar lång klassresa. Skara Sommarland. Kolmården. Och Trollgate grottor. Någon gång ska jag berätta om hur det gick till. Och hur man samlar ihop pengar till en sådan resa. Vendla gjorde exakt samma resa ( nästan) när hon gick i Havdhem skola.

Emrik var full av berättarglädje när han kom hem. Och vi ville väldigt gärna lyssna på allt han hade att berätta.

Men vissa i familjen, likt Woody Woodpecker i Kalle Ankas jul,  hade väldigt svårt med att inte få den totala uppmärksamheten, som ni ser.

Det fick Emrik att tänka på en rolig Gary Larson strip han köpte i USA i julas. Så han hämtade den och Jonas fotade.

Tillägnad alla lärare nu i terminsstarten!

Attention -getting device! Måste skriva till Jonas gamla vän, principal Pam i Chicago, hon älskar Gary Larson och hon kommer att älska det här! 

Text: Mien

Foto: Jonas

Idé: Emrik

Hackspett / Riddare: Mr H

Riksbedömning 2010

sndag, augusti 22nd, 2010

Idag var det riksbedömning av baggar. Riksdomare ska titta dem i pälsen. Det gick inget vidare för oss förra året, den bästa fick helhet tre ( av 6, men har aldrig sett någon bagge med bättre än 5). Vi funderade faktiskt på att skita i att åka dit. För att slippa bli besvikna. Och slippa komma hem och deppa ihop.

Men Lotta Carsbo-Niklasson övertalade mig att åka. 

- Kom igen nu Mien! Det är klart du ska komma!

Så efter massor av övertalning lastade vi motvilligt två Hägsarvebaggar och for iväg till Hemse nu på eftermiddagen.

Hej då Hablingbo!

Jag avskyr hela grejen. Jag avskyr plasttossorna man måste ha på sig. Jag avskyr lukten av desinfektionsmedel. Jag avskyr att ett helt års lammjobb kan smulas sönder i besvikelse på några minuter.

Jag fyllde i alla papper och uppgifter, baggens öronnummer, moderns ålder, födelsedata etc. Och sedan lämnade jag lokalen.

Hann tydligen ta nån bild innan jag flydde. Jag avskyr att stå där och lyssna på hur domarna sågar våra baggar. Spindelhår här. Ojämn färg där. Dålig benställning och knipt kropp.

Brrrrr, så hemskt det är!

Men så kom jag tillbaka när det var klart.

Och jag trodde inte det var sant! Den ena baggen, som vi inte trodde så mycket på, fick helhet tre. Femma i färg. Och den som vi tyckte var lite bättre fick helhet fyra! Observera att fälten för färg och lock är helt rena! Inga avvikelser!

- Mycket trevlig bagge det här, sa domaren och log mot mig!

Mycket trevlig bagge det här, jag kände hur tårarna kom. Hur jag fick knipa ihop. Allt jobb med lammen under året har inte varit förgäves ändå.

Jonas blev så glad så han pussade helhet 4!

Det kändes för en gångs skull jättekul att komma hem och lasta av. Men det här blir nog sista åkturen för den här baggen.

För de här fina lockarna tänker vi behålla själva! Så kul att få prova något av vår egen produktion i höst! Nu ska vi bara hitta ett gäng tjejer till den här baggen som inte är släkt med honom. Jag var så ivrig att jag genast började göra betäckningsgrupper i Elitlamm på datorn. Då har smartskaften stängt ner inavelsanalysen för ombyggnad. Och det gör de just nu? I betäckningstider???? Måste mejla dem imorgon.

Trots att vi var skäggiga och skitiga åkte vi direkt till Hablingbo Café för att fira med lite lyxkaffe! Vi hade sån tur att våra goa vänner, Susanne och Hans-Evert satt där och fikade med paret som köpt deras granngård.

Det blev en riktigt, riktigt trevlig söndagseftermiddag kan jag säga! Jag säger bara, Riksbedömning 2010! Tjoho! 

Och stort tack till mamma som hjälpte oss vid gårdsmönstringen!

/ mien