Archive for september, 2010

Krönika, så länge

torsdag, september 30th, 2010

Det blev ingen stund vid datorn i går heller. Nu längtar jag efter helg och ledigt.

Vi ska väga slaktbaggar. Och göra en massa annat.

Har just ringt in en annons till GA om baggar till salu.

Riksbedömd bagge, helhet 3, 3000 Kr + moms. Vi har även andra fina baggar, om någon är intresserad. Vi fick ju aldrig iväg nåt till auktionen i år då fotrötecertifieringen inte blev klar i tid pga av tackor på rymmen …….

Nej, nu är det dags att åka till jobbet. Lägger in min senaste krönika så länge.

Mejl från gården

Det är en solig julimorgon. Vi sitter vid köksbordet och dricker kaffe. Just den här dagen har fullspäckat schema, bland annat med lammklippning på norra Gotland. Då ringer telefonen. Hemmansägaren svarar:
- Vaaa!!! Flygande storkontroll idag? Länsstyrelsen? Marker och djur? Nä, men det går inte. Vi har lammen på bete i fyra olika socknar. Och på Fårö står de och väntar på mig för jag ska klippa lamm. De har förberett sig i flera dagar för att få ihop djuren och lejt in folk så jag måste hinna med halvåttafärjan.
Jag bleknar under solbrännan. Storkontroll. Helt utan varsel.

Även fast man vet att det kan hända när som helst så är man helt oförberedd när det händer. Man känner sig liten igen. Värnlös. Och har precis kommit fram per cykel till Sanda skola och gått upp till klassrummet lite halvsvettig. Där står fröken tillsammans med fluortanten och ser allvarlig ut. Man förstår att det inte är den vanliga, återkommande floursköljningen som får de vuxna att se så stränga ut. Nej, just den här morgonen är det flygande kontroll av tandborstning. En och en får vi gå med flourtanten ut i korridoren. Den röda tabletten man får av henne smakar beskt. Färgen fastnar sedan på ställen där det är dåligt borstat.
- Här har du missat rejält, säger flourtanten och petar med sina fingrar i munnen på en.
De som har borstat felfritt kan få gå tillbaka in till matteboken. Men de som har syndat får stå kvar i korridoren och lära sig borsta rätt. När allt är överstökat kommer flourtanten in i klassrummet med sin lista.
- Idag var det fem stycken som borstat riktigt dåligt, säger hon och ser hemlighetsfull ut.
Men alla vet vilka syndarna är. Och de utpekade hukar i bänkarna.

Jag är egentligen van att bli kontrollerad. I mitt jobb som lärare händer det hela tiden. Skolverket annonserar att det ska komma inspektörer till skolan och granska verksamheten. Rektorerna brukar bli lite stissiga men annars är det bara trevligt med Skolverkets besök. Erfarna skolmänniskor som kommer ut till klassrummet och auskulterar. Som har tid att titta på vad man gör. Efter lektionen har man som lärare fått sitta ner med inspektören på tu man hand. Det har varit givande samtal där man fått lära sig mycket. På ett vänligt sätt och med mycket kunskap i ryggen har inspektören lotsat mig igenom eventuella brister i journalföring eller annat. Och också gett beröm för saker de tyckt varit bra. Jag har upplevt Skolverkets kontroller som proffsig fortbildning som gett inspiration.

Egentligen borde man väl uppleva Länsstyrelsens kontroller i lantbruket på liknande vis. Att man tillsammans med tjänstemännen försöker skapa en så bra och riktig verksamhet som möjligt. Men det gör man inte. Kanske beror det på att mål man inte uppfyllt straffas med dryga böter. Kanske är det rädslan över att inte få betalt för det arbete man lagt ner, eller att inte få igen de pengar man lagt ut, som gör att man får svårt att andas. Kanske är det rädsla som ger den där beska eftersmaken av röd tablett.

Mien Niklasson, Hablingbo
hagsarve@telia.com

I svampskogen

onsdag, september 29th, 2010

De dagar man verkligen skulle behöva fritis, som igår då vi hade möte och inte kom hem förrän sex, just de dagarna kan man inte utnyttja fritisplatsen. Man hinner ju inte dit för att hämta innan de stänger.

Då är det tur att Henning har sitt eget fritis hemma. De här fina svamparna väntade på oss då vi kom hem. En så snillrik konstruktion!

Inte blir det mycket gjort på kvällarna heller för hela familjen bara stupar i säng.

De här pälsiga typerna är först på plats mellan lakanen.

Och så stort grattis till Jennie som fyller ett år idag! Tänk, din allra första födelsedag! Storkusin Vendla har handlat små saker till dig på bokmässan minsann!

/ Mien

Tickande bomb

tisdag, september 28th, 2010

Våra måndagar de senaste veckorna har inte varit att leka med. Just nu känns det som om alla aktiviteter och möten läggs ut på just måndagar? Varför? Ja, ja. Så mycket bloggning hanns inte med i går alltså.

Ett litet smakprov bara från Liseberg i helgen. Kusin Anna och kusin Henning kramas om av en av lisebergskaninerna.

Och så har vi fått brev från Länsstyrelsen där de oroas över skadlig förnabildning. Låter som om vi har en tickande miljöbomb där nere i Asburgshagen.  Det är hemskt att vi har utsatt naturen för nåt sånt. Shit, man blir ju riktigt rädd ju.

Och så den här mannen som fick riktigt fina tider i helgen. Nu fattas bara 16 hundradelar. Simmar han 16 bättre på Aqua Rapid i Stockholm i oktober så blir det SM i december. Fast även om han inte fixar det så tycker jag att Emrik är jätteduktig! Ingen tränar på så flitigt som han! Och så har han världens bästa tränare också, Johan, we love you!!!

/ Mien

Bok- och biblioteksmässan 2010

sndag, september 26th, 2010

Nyss hemkommen från tre roliga dagar i Göteborg. Kör in bilen i trädgården eftersom barnen och jag har en del att lasta ur. Ser min söte Hemmansägare sitta i soffan och vänta på oss. Och så kliver vi in genom dörren och det första han säger är:

- Varför har du inte bloggat när du varit borta?

Det var dumt. Ska tänka på det nästa gång.

 

Vi började iaf göteborgsvistelsen med att besöka bokmässan. Jag har ju varit där ett par gånger förut men aldrig tillsammans med barn. Eftersom Vendla gör en ful min här, och eftersom hon, näst min Hemmansägare, tillhör mina trognaste läsare, och eftersom Vendla dessutom har lösenordet till bloggen och brukar gå in och radera saker, så har jag mosaikat henne. Vi får se om bilden får vara kvar. Här är vi iaf utanför mässan.

Det är svårt att förklara vad bokmässan är för folk som inte varit där. En sån här bild säger inte mycket. Men tänk er Hemse Stortorgdag gånger 10, fast bara böcker. Och sedan en övervåning med föreläsningar på det. Det tar flera dagar att gå runt och se allt.

Jag förstod ganska snart att det här årets bokmässa skulle bli lite annorlunda. Istället för att bli osams med mina medresenärer så flyttade jag mitt fokus från Afrika, som var årets tema, till barn. Här ser ni Henning äta godis på dyslexitorget medan jag försöker få i mig lite annat matnyttigt.

Torsdagen och fredagen är branschdagar och det finns inte så många barn närvarande. Därför fick vi extremt mycket uppmärksamhet. Många förlag producerar ju barnprodukter och när det då kommer en liten livlig och nyfiken kille så blir han genast invinkad.

- Kom och prova vårt interaktiva spel här!

- Kom och testa vårt minnesspel!

Den största kuskapen jag kommer hem med från bokmässan 2010 är att det finns så mycket för en sexåring att uppleva där! Och för en lässugen trettonåring. Vendla handlade massor med böcker och filmer och njöt av miljön.

I nästan varje monter fanns det nåt ätbart. Tur. Medan  mamman lärde sig lite mer om ramadan så åt Lilleman finska pinnar.

Ja, herregud vad det gratisåts.

I år köpte jag inget seminariekort av förståeliga skäl. Men lite planlöst hamnade vi på en del gratisföreläsningar ändå. Här har vi blivit trötta i benen och sitter och lyssnar på Sveriges enda professionella wrapper. Vendla tyckte jag behövde det eftersom jag slår in gräsligt fula paket. Men nu vet jag hur man ska göra.

Hemslöjdskonsulenterna fångade Hennings intresse. Det var ett par år sedan jag var på bokmässan sist och jag slogs av att nästan varje monter numera har en smartboard, eller vad det heter.  Där  kan de ta fram saker man frågar efter. Här visar konulenten sin hemsida och hur man kan hittar pysseltips där.  Slöjda ett bokmärke visar hon här.

Hemslöjdskonsulenterna hade många tips på vad man kan göra med kapsyler, något som Henning samlar på. Har man bara en hammare och en tång kan man skapa det mest fantastiska. Jag ska köpa en sån tång på Svahns i morgon.

- Fast ha handskar på dig då du slöjdar, så du inte skär dig, sa konsulenterna till vår Lilleman.

Vi hade så roligt, så roligt.

Leksands Folkhögskola var där och visade upp sin kurs i bokbinderi. De lagade gamla böcker också medan man fick se på.

Ja, jag hade kunnat ta hur många bilder som helst på allt vi såg, men nu blev det inte så. Jag blev i alla fall sugen på att åka på bokmässan nästa år också. Det är faktiskt lätt som en plätt att köra bil till Gtb från Oskarshamn och inträdet till själva mässan tror jag bara var 150 spänn ( för mig, Vendla fick betala 80 Kr och Henning gick in gratis) så det är extremt billig fortbildning!

Om man dessutom har kusiner som bor i Göteborg. Och om det dessutom är sista helgen som Liseberg har öppet, så finns det absolut ingen anledning att inte åka.

Mer om allt i morgon. Nu ska jag krypa ner i tempursängen med Hemmansägare, Lady och supersöte Elof som svansar runt här.

/ Mien

Bokmässa kontra inga fönster

tisdag, september 21st, 2010

Imorgon sticker Vendla, Henning och jag iväg en sväng. Vi ska hälsa på barnens kusiner samt gå på bokmässan.

Emrik blir kvar hemma. Han ska simma Solberga Open.

Jonas blir kvar hemma. Han ska hjälpa till på baggauktionen i Sjonhem på lördag.

Henning är väldigt förväntansfull. Jag sa åt honom att vi skulle ha minimalt med grejer med oss.

Och han tog mig på orden. Här packar han ikväll. Typ ett par jeans som knappt får plats.

 

För säkerhets skull gör han också i ordning en pysselväska.

- Om jag blir akut pysselsugen, mamma!

Alltså. Jag är alltid så fånig när jag ska åka bort. Jag ångrar mig alltid och tycker att jag hade behövts bättre här hemma. En hel helg som går utan att något blir gjort.

Snart är vintern här och vid Hägsarve gapar flera fönster tomma.

Men jag glömmer bort att det är då rakt inte säkert att jag hade fått så mycket målat om jag stannat hemma. Känner jag mig själv rätt så hade jag spenderat hela helgen i Solbergabadet och hejat på Hemse Sim, kanske hade jag gjort en liten avstickare till Sjonhem för att titta på baggarna.

Så det hade nog sett ut så här även om jag varit hemma. Ha, ha. Och, det är väl heller inte helt otroligt att det här fönstret kommer att gapa tomt ända till jul.

Ute på ladan i kväll bygger Jonas ett podium till baggauktionen. Grejerna är som ni ser sponsrade av Byggman på Hemse.

Fast jag tycker det mest ser ut som om Byggman sponsrat en bardisk. Jag blir lite sugen på att ha fest faktiskt. Vad sägs om lite barn dance?

/ Mien

Rösträkning

mndag, september 20th, 2010

Det är faktiskt väldigt roligt att vara röstmottagare. Klockan 20:00 så är det slutröstat för den här gången. Men vallokalen stänger inte utan vem som helst får titta på när rösterna räknas. Vi hade ingen publik alls i går dock.

Ranita, Kurt, Christer och Per sprättar kuvert. Det är måååånga kuvert som ska sprättas. och det ska räknas och räknas, och kontrollräknas igen. 

Här sitter Brita, och jag med min onda läpp, och räknar i röstlängden på valdeltagandet. Nej, jag SMS:ar inte utan använder miniräknaren i mobilen.

Centern är stora här ute på Sudret. Den stora högen tillhör dem.

Och en del kryss blev det väl också.

Men det räckte inte. Gotland kommer att styras av de rödgröna kommande mandatperiod. Vad vi säger om valresultatet? Tja, det är väl som så att det är Visbyborna som vann det här valet helt enkelt. Jag tror klyftorna mellan stad och land kommer att bli tydligare och tydligare i framtiden.

Jag hinner inte mer nu för jag måste rusa till jobbet men bara en sista…….GA Sporten idag. FC Gute som vanligt och så små, smånotiser vid sidan om. Fanny Almgren har vunnit JSM i körning och Cornelia Hansson har vunnit JSM i tyngdlyftning. Hå hå, ja ja. Inte mycket har förändrats.

Heja tjejer! Ni är bäst! Även om er röst inte är starkast!

/ Mien

Fläskläpp och fult tilltag av Sd:s anhängare

sndag, september 19th, 2010

Vi har några lamm som står inne på ladan. I morse när jag skulle kasta till dem lite hö så var det ett lamm ute. När jag skulle fånga lammet så hoppar det upp och skallar mig.

Jag fick en så otrolig smäll på munnen så jag såg stjärnor. Det kändes som tänderna flög ur munnen på mig.

Men det gjorde de inte. Jag ringde sjukvårdsupplysningen som tyckte att jag kan vänta till i morgon med att röntga framtänderna.

Min kompis Eva, som är sjuksköterska, blev skallad av en dement patient en gång. Hon tyckte inte att det var så allvarligt då men ett halvår senare så svartnade hennes ena framtand och dog. Jag hoppas jag slipper det.

Sen var det dags att åka till Havdhems bygdegård och sitta där som valförrättare. Ganska mycket folk och full snurr med att pricka av valdeltagarna i protokollen. Börje Nordh försökte få mig att kryssa honom men jag vet ju redan vem jag ska kryssa….. 

- Hej hej! Mien här! Har du röstkortet med dig? Legitimation? Jo, jag har fläskläpp!

Nu är jag hemma på matpaus och sedan blir det vallokalen igen till sena natta. Alla röster ska räknas efter klockan åtta.

Vendla passade på att rida lite.

Sd:s anhängare roar sig med att smyga in i vallokaler i Visby och lägga in Sd:s valsedlar bland de andra partiernas. De hoppas på att man ska ta fel och rösta på Sd istället. Så var uppmärksamma innan ni stoppar era valsedlar i kuverten. Vad jag tycker om det här tilltaget? Så urbota barnsligt och fånigt!

/ Mien

Simning är vackert o Johan Rydqvist är toppen

lrdag, september 18th, 2010

Jag kan väl tycka att det är lite drygt med tidig simträning varje lördag.

Men det tycker inte barnen.

- Simning är askul, mamma!

Emrik tränar rygg. Han ska tävla nästa helg, Solberga Open. Emrik är inte “toppad” inför denna tävling utan det har mest varit teknikträning nu. “Toppningen” ska ske inför Aqua Rapid i november så att ungdomarna får bra tider. 

Här kommer Vendla och Rebecca.

Helt ideéllt pysslar tränar-Johan om sina simmare. Vi är så tacksamma för det.

Här chit-chattar han med Rebecca och Vendla.

Go go!

Simning är vackert! Simning är lite som dans. Takt, rytm och elegans. Här visar Johan hur man ska göra. Häng med! 

Tack Johan för allt du gör för ungdomarna. Du är toppen!

/ Mien

Familjealbum

lrdag, september 18th, 2010

Efter diverse lammjagning så var det rätt gott att komma till uppdukad buffé vid Vesterby igår.

Mommo har fyllt år och bjöd på mat. Lasagne till barnen och fisk till de vuxna.

Ha, ha. Den här fiskgratängen var inte att leka med! Jättegod!

Barnen lekte med mommos prylar.

Det händer så mycket med barn på en månad. Här är Jennie igår. Hon börjar bli stora tjejen och har fått hår. 

Här är Jennie vid Hägsarve för en månad sedan. Mycket mindre med hår och mycket mera bebis.

Vi åt nämligen kräftor vid Hägsarve. Med på den här tillställningen var nog också moffa Sture. Han älskade kräftor och att snapsa och slänga käft med svärsönerna.

Tänk, för en månad sedan var det ännu sommar och full fart i min loppis. Här botaniserar Hanna och Lukas bland grejerna. Likadant gör Martin och Jennie och Åsa och Mina.

Bella hittar alltid något i moster Miens loppis.

Vendla och Hanna nattar sina små, Henning och Bella, med en saga.

Lukas

Bella och nallen.

Tack Hanna för att du hämtade Henning i går då vi var ute och jagade lamm. Tack mommo för en jättemysig kväll. Nu är klockan halv nio på morgonen och jag ska köra på simträning. So long!

/ Mien 

Hej hej Alex Schulman!

torsdag, september 16th, 2010

Hej Alex Schulman!

Minns du oss? Lammbönderna från Hablingbo och lärarna från Folkhögskolan i Hemse som du och Amanda hamnade bredvid på Landshövdingens fest i somras? 

Min älskade make, Jonas, hade ju en fin hablingbojacka på sig.

Och så var det jag och Amanda.

Och så pratade vi om att jag gillar din bok jättemycket. Att jag blev väldigt berörd av den. Att det handlar om att förlora någon som står en nära. Till exempel en förälder.

Man ska göra det man brinner för, då blir det bäst. Så nu läser jag din bok med kursen Svenska A på Folkan. Hej, hej Alex, vi viftar alla med din bok! Vi är många som delar dina erfarenheter. Som vet vad du skriver om. Men det är någon i klassen som fattas? Vem kan det vara?

 

- Hej! Jag heter Mien!

Hoppas vi ses snart!

/ Mien