Archive for oktober, 2010

Misshandel

lrdag, oktober 23rd, 2010

Vendla läser tidningen här i eftermiddag. Det är bra. Jag vill att barnen läser gotlandstidningarna och hänger med i det som händer i närområdet. Vendla läser något som gör väldigt ont. Hon blir ledsen och upprörd.  Någon har misshandlat ett lamm. Så här resonerar hon:

- Mamma, hur kan man få för sig att slå? Hur kan man få för sig att slå en tacka? Det är väl inte okej men det händer att folk fredar sig från en ilsken hund som hotar att bita en. Eller en häst som blivit galen och man utsätts för fara. Men en tacka? De är ju bara snälla. Dessutom mamma, om de där dårarna fått tag i tackan så betyder det säkert att hon var tam, litade på folk, som min Gullan. Hon kom fram till dem. Och hon fick stryk. Och de gjorde hemska saker med henne.

- Det måste vara väldigt sjuka människor som får för sig att göra nåt dylikt, säger Jonas.

Och här skulle jag naturligtvis haft fina höstbilder från idag då tackorna gosar med Jonas, pussar honom, i höstlövsbakgrund. Men det är nåt fel på vår jättegamla ( 7 år) dator så det går inte.

Läs om det hemska HÄR!

 Och titta igen! Som jag gillar den här bilden på Gullan i köket! Golvet är renstädat och Gullan är full med halm. Mommo med med en kaffekopp i näven. Mommo som kärvänligt tar emot Gullan. Vendla som är så stolt. Och har snö på stålhätteskorna. Den färdigätna maten på bordet som ingen plockat bort. Ketchupen och hockeyhjälmen. Det är verkligen en bild på OSS! 

/ Mien

Hörselskadad och varsel

torsdag, oktober 21st, 2010

Det har varit sena eftermiddagar /kvällar varje dag på jobbet hittills den här veckan. Vi är dessutom lite småinfekterade, förkylda, ont i halsen och vissa av oss har lock för örat….Ganska hemskt att vara hörselskadad. Härom morgonen tyckte jag att jag hörde Jonas säga ordet skit i samband med mamma till nåt av barnen. Eftersom det var morgon och jag inte fått kaffe ännu blev jag asförbannad och levde rövare. Men Jonas hade inte alls sagt skit, inte mamma heller. Jag hör bara fragment av ord och så tolkar jag det fel. Jättehemskt.

Nu har jag i varje fall fått tid hos den där privata öronspecialisten. I december! Det var första lediga tiden de hade. Hm, måste nog tyvärr försöka få hjälp innan dess. Ha, ha. jag ser att eleverna rör på munnen men jag hör inte vad de säger. Jag undviker bullriga miljöer där många pratar samtidigt. Jag blir irriterad av ljud. Jag är hörselskadad?

Det är nåt fel på min bilduppladdning. Jag måste ta tag i det i eftermiddag. I vanliga fall på torsdagar kör jag motvilligt hästtransport till Grötlingbo. Jag är inte motvillig till att min flicka rider, inte alls. Det är mysigt. Men jag hatar verkligen att köra med släp. Fast jag gör det ändå. Utan att klaga alltför högt.

Mötet i Visby i går handlade om att Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden har sviktande elevunderlag framöver och att det ska skäras ned på personal. Varslas. Sägas upp. Ord man hört sen man flyttade hit för 15 år sedan. Men jag tänker inte ta ut några sorger i förväg. Vi har jobb det här läsåret ut och man kan inte hålla på att oroa sig för nästa. Det är så mycket att göra på jobbet så det vore fel att ha fokus på nåt annat än de arbetsuppgifter man är anställd för att sköta. 

- Det enda är väl om man tvingas söka jobb på fastlandet, sa Jonas lite dystert.

Jo, det skulle onekligen ställa till det lite.

Eftersom bilduppladdningen är kajko så får ni stå ut med att bilderna inte har något med texten att göra.

Nej ni, Olivia V och alla andra, nu är det dags att åka till jobbet.

/ Mien

Nya väggen

onsdag, oktober 20th, 2010

Här kommer en bild på den nyputsade väggen. Den är inte målad än, bara putsad.

Annars önskar jag verkligen att jag hade mer tid över för att ta hand om mitt hem. Städa, sätta i innanfönster, slänga saker och sortera. Jag är lite ledsen över att hemmet alltid blir bortprioriterat.

Nu är det bråttom. Lektioner hela fm utan paus. Och jag måste ännu kopiera lite grejer för jag hann inte igår. Och sedan är det möte i Visby i eftermiddag. Må det vara innehållsrikt och viktigt för jag är inte sugen på att åka till stan efter en hel förmiddag med lektioner.

Mien 

Brev till slakteriet

tisdag, oktober 19th, 2010

 Jag har fått mejl från Mats Pettersson efter min senaste krönika som finns att läsa under det här inlägget. Jag blir så glad när det man skriver kanske kan leda till nåt bra. Jag ser också att Fåravelsförbundet länkar till Mejl från gården. Roligt att folk läser det man skriver!

Hej Mien

Nedan ser Du att det händer positiva saker, utifrån dina spalter i GA. Jag blir ofta inspirerad. Fortsätt med dessa. De är uppiggande och gör nytta!

med vänlig hälsning

Mats Pettersson

Hushållningssällskapet Gotland

Roma Lövsta

Hej Thomas

På Gotland har vi en ökad debatt om lammslakten. Det är många nya som vill satsa på traditionell uppfödning av gotlandsfår på bete, för att få fram kött och lammskinn.

Det är dock sedan flera år bara äldre lammuppfödare som har höstslaktskontrakt med Scan, som får slakta sina lamm på hösten.

Jag påstår att vi troligen skulle kunna fördubbla lammproduktionen på Gotland inom 5 år, om man kunde ta in mer lamm på hösten och frysa ner. Både fler KRAVlamm och fler konventionellt uppfödda lamm. Med Dina marknadskontakter kan Du säkert bedöma om det skulle kunna gå att sälja fryst gotländskt lamm till tex restauranger och storkök. Den stora skillnaden i pris på höst- resp vårlamm borde kunna göra detta koncept lönsamt.

Vad tror Du?

med vänlig hälsning

Mats Pettersson

Hushållningssällskapet Gotland

Roma Lövsta

Hej Mats,

Tanken är intressant. Vi kanske kan hitta en tid för att träffas framöver ?  Du får gärna komma till slakteriet.

Hälsningar,

Thomas.

Mejl från gården 100916

tisdag, oktober 19th, 2010

Det är höst. Vallen utanför köksfönstret börjar se avgnagd ut. När vi släppte ut slaktbaggarna i augusti syntes de knappt bland den höga lusernen men nu har de tuggat i sig allt. Som stora, gråa, glansiga pråmar går lammbaggarna runt där ute och bräker med basröst. Då och då håller de upp huvudena och vänder ut och in på överläppen och vädrar. De känner vittring efter grannens gimbrar på andra sidan vägen. Första frostnatten har varit här och det brukar betyda att lammen är könsmogna.

Ibland samlas de slaktfärdiga baggarna i klungor för att göra upp om rangordningen. De gruffar och stångas så att man hör det lång väg. Jag brukar öppna köksfönstret och gapa åt dem att de ska sluta och då brukar de molokna lomma iväg för att några minuter senare vara involverade i nya styrkeprov. Det händer inte sällan att de här striderna har dödlig utgång, de slår helt enkelt av nacken på varandra. Vi har väl varit hyfsat förskonade från det men som jag minns det hände det ofta under min barndom. Farsan kom in och var förtvivlad, skrek och levde rövare:
- Bästa och största pälsbocken ligger död därute!
Det var lite som i Närrevyn, alltid bäste värphynu, men otroligt mycket sorgligare förstås.

Jag ringer till SLS slaktanmälan och undrar om mina baggar har avancerat något litet framåt på väntelistan?
– Nej tyvärr. Alla vill ju skicka till slakt på hösten, är svaret jag får.
Ja, så är det ju. Det är ju då lammbaggarna, som är födda på våren, är slaktfärdiga.
– Vi vill att lammslakten sprids ut över året. Vi vill ha dina slaktlamm i januari då vi har brist på lamm, säger slakteriet.
– Men de är ju färdiga nu, säger jag. I januari väger de för mycket och klassar inte in sig som butikslamm längre och då får man ju knappt något betalt.
– Nej, så är det, säger slakteriet. Men du har inget kontrakt på hösten så du är inte garanterad att få leverera.
– Hur får jag ett kontrakt?
– Det går inte att få ett höstkontrakt. Det är bara gamla leverantörer som har det. Enda chansen att komma åt ett kontrakt är vid ett generationsskifte, säger slaktplaneraren. Men i vår, då vill vi ha dina baggar, säger planeraren lite tröstande.

Jag förstår ingenting. Titt som tätt erbjuds man att gå på kurser som fårnäringen håller i. Det handlar om att man ska utöka sin produktion, våga satsa. Att fårproduktion är framtiden. Man säger att det råder brist på betesdjur i Sverige, att det behövs fler lamm under sommarsäsongen för att hålla landskapet öppet. Att Sverige behöver öka sin lammköttsproduktion för att efterfrågan är större än tillgången. Och ofta, ofta träffar jag på konsumenter som undrar hur man ska göra för att få tag på gotländskt lammkött. Konsumenter som är beredda att betala i princip vad som helst för en mör, gotländsk lammkotlett. Och här sitter jag i Hablingbo med slaktfärdiga baggar som jag inte får leverera. Nej, det är inte mycket man förstår.

Mien Niklasson, Hablingbo

Öronen igen

mndag, oktober 18th, 2010

Här kommer ett litet livstecken. Allt är OK med oss. Jag har fått problem med öronen igen och då blir jag alltid lite asocial. Jag hör i princip ingenting på högra örat och bara lite på det vänstra och det bultar och värker. Det är jättejobbigt att undervisa då man hör så dåligt. Jag måste anstränga mig max hela tiden och jag är alldeles slut efteråt.

Det är förmodligen samma, gamla eksem med svullnad som kommit tillbaka. Jag har försökt behandla själv med cortison men jag tror att öronen måste sugas ur igen. Eftersom jag är lite försiktig med att åka till Hemse VC med öronen så tänkte jag att man kanske kunde få åka till öronkliniken direkt, men se det går inte för man måste ha remiss först.

Nu har jag via min svåger fått tips om en privat öronläkare i Visby dit man inte behöver remiss. Han har telefontid imorgon. Hoppas, hoppas jag kan få hjälp där. Jag är så trött på att inte höra och på att äta värktabletter.

Jag har jobbat hemma nu på fm men nu måste jag åka tillbaka för jag har undervisning hela em.

Mien

The topping

onsdag, oktober 13th, 2010

Nu är Vendla på banan igen. Men i måndags var hon alldeles för ledsen för att vara i skolan.  

Tack fina Alex och Stine för er omtanke!

Jag måste i vanlig ordning rusa till jobbet, bör sitta i bilen typ NU! Men visar i alla fall en höstbild som Vendla tog igår.

Jag älskar hösten!

Här sitter Emrik och skriver svar på ett födelsedagsmejl från tant Nancy i USA. Fingrarna flyger över tangenterna och jag blir så stolt, naturligtvis. Mest är jag stolt över att jag inte ändrat något i hans mejl, jag har inte påpekat,  eller rättat utan bara berömt! Bra va? Inte ens har jag rättat till ett faktafel, det var Markus som tinade upp Ohoj`s nya glassås som jag köpt, inte Per.

Hi! Its Emrik here! Thanks for remember my birthday! Actually I wasnt at home on my birthday! I was at a singing camp. It was great! When I said that it was my birthday everybody stand up and sang for me. When I got home, the whole family had make a party! Our cuosins came to celebrate! Then i could open some presents! I got some clothes,money,guitar strings,a book with famous rock songs and a wierd shaped box from ikea ( a big store in sweden) that you can lay dirty clothes in ( ore else my entire room is full of clothes!). And this may sound crazy but if you lay all money that i got together, it will be someting araond 1000KR ( and thats like 143 dollers)! Then wi were going to eat ice cream and mom had buy a new topping. It was chocolate in a tube that got hard when it came out. To bad when I was going to take it out from the fridge ( mom had put it in the fridge ) i saw that it stod that i wasent supposed to be in the fridge. The tube was hard as rock I tell you! Then mom tried to convinced uss that it was broken, but then our cuosin Per had it in some warm water and then it worked. Then wi teased some with mom cause she thougt that it was broken, but it was some really good topping. Well, thanks anyway, hope you can read this! Have it great!

Emrik

And Mien!

Lite sinnesro ändå

mndag, oktober 11th, 2010

Helgen har väl varit sådär.

Gullans död är ett mysterium. Det är ytterst ovanligt att tackor dör ute på bete. Det händer typ aldrig. Och så just Gullan av alla? Jag har faktiskt oroat mig ibland över att något skulle hända Gullan men sen så har jag lugnat mig med att hon ännu är så ung, bara 4 år, och har hela livet framför sig. Men så händer detta.

Det är så synd om Vendla. Gullan är ju tyvärr oersättlig.

Ponnyallsvenska gick iaf bra. Trots en mycket dramatisk färd till Mulde i Fröjel så red Vendla ett fint program och fick finfina poäng. Tack Stine för att du redde ut allt så bra. Får berätta mer ikväll.

Den här 12-åringen var helt slut i går efter en helgs körläger samt lite födelsedagsuppvaktning. Här softar han framför TV:n med sin favorit Missi.

Vendla har börjat läsa. Det har vi sett som ett tillfälle att få åka runt och besöka lite kyrkor här på Sudret. Först ut igår var Grötlingbo kyrka. Mamma, Jonas och jag deltog i sinnesrogudstjänst. Det var väldigt annorlunda och fint. Får berätta mer ikväll.

/ Mien

En otröstlig dag

sndag, oktober 10th, 2010

I dag är det en mycket ledsen dag. En alldeles otröstlig dag.

Lilla, fina Gullan låg död i hagen i morse.

Gullan. Vendlas kärlek.

Gullan som skänkt oss så mycket glädje. Så många skratt. Gullan, lammet med de ovanligt vackra öronen. Gullan, hon var klokare och tamare än en hund.

Vendla ligger i sin säng alldeles förkrossad.

Och nu måste jag samla ihop mig för vi ska fira Emriks 12-årsdag. Inte så partysugen precis.

/ Mien

Ingen check

fredag, oktober 8th, 2010

Vår flicka ska rida ponnyallsvenskan i dressyr på lördag. Inför detta så har det varit en hel del fix.

Vita ridbyxor. Svart ridjacka.  

 Fått låna av kompis. Check.  

Tävlingslicens. 

  Fixat på nätet. Betalt och klart. Check                             

Lagat transporten.   

 Blev klart i går. Fast då visar det sig att det är elfel i bilarna. Fått ordna med samåkning till träning idag fredag. Ingen check här.

Vitt schabrak.    

   Beställt och betalat från horze. Hoppas det hinner fram i tid bara. Ingen check.

 Svarta ridstövlar     

   V gick med på att putsa upp sina gamla ridskor och sedan har hon beställt ett par skinnchaps på Horze. Billigare så. Chapsen har inte kommit än. Ingen check.                      

Vaccinera OliviaV                            

Blev klart i går. Men då visar det sig att vi missat att vaccinera henne tidigare så det satans vaccineringsintyget gäller inte! Inte förrän om fyra veckor kan Olivia få sin påfyllnadsspruta och därmed få klartecken att tävla.

Resultat: Vendla måste hyra häst till tävlingen på lördag. Och vi måste väl typ hyra transport också. Men schabraket och chapsen har kommit, om nu det är nån tröst. fast vad ska man med det till om man inte har nån häst att rida?????

Jag tycker så synd om Vendla och jag känner mig som världens sämsta mamma. Varför strular vi alltid till det???? Nu får hon rida en häst som inte alls går lika bra som Olivisen.

Skit.

/ Mien