Archive for februari, 2011

Che 1 till 5

mndag, februari 28th, 2011

Idag på morgonen fick jag i uppgift att ta en bild på Che Guevara.

Som tur var hade vi några kubanska cigarrer hemma. Vi har en elev som är kuban och som varit hemma på Kuba över jul och då fick Jonas och jag var sin cigarr som sen julklapp.

Nu får ni hjälpa mig, vilken Che blev bäst? Här får ni förlagan en gång till.

Che 1.

Che 2.

Che 3.

Che 4.

Eller Che 5.

Jag måste veta snarast. Ni som har GT får veta imorgon vad vi ska ha bilden till. Ni andra får veta här på bloggen så klart!

/ Mien

Vad Markus gjort med Vårkursen

fredag, februari 25th, 2011

Både Jonas och jag är ju lärare på Gotlands Folkhögskola på Allmänna linjen. Allmänna linjen motsvarar grundskolan och gymnasiet, man går in på den nivå man behöver. Många har frågat oss varför Allmänna linjen finns när det finns grundskola, gymnasium och Kom Vux. För oss som jobbar på Allmänna linjen är det självklart. Folkhögskolan har en annan pedagogik. Det går ut mycket på att man lär sig tillsammans, i sin egen takt. Gruppen är viktig och deltagaren är viktig för gruppen.

Många av våra elever har kanske en gammal gymnasieutbildning och behöver tanka lite självförtroende och datakunskap för att våga gå vidare ill högre studier. Andra kanske har en bristfällig skolgång bakom sig. Det kan bero på allt möjligt. Kanske har man börjat jobba direkt efter grundskolan och nu 20 år senare vill man förkovra sig. Eller så blev man förälder tidigt och har inte haft tid för studier förrän nu då barnen blivit äldre. Eller så behöver man läsa in nåt ämne. Ja, det finns lika många anledningar att gå på Folkhögskola som det finns deltagare.  

 I år har Folkan ett alldeles fantastisk  gäng som går vårkursen på Allmänna linjen. Vår kompis Markus har musik med dem.

Ni vet våra vänner Marie och Markus som är musiklärare på Folkan och även våra grannar. Här har vi julölsprovning i vårt kök.

Markus förekommer ju i lite olika skepnader här på Mejl från gårdenbloggen. 

Som mekaniker.

Som fåraherde.

Och som riksspeleman. Både Marie och Markus är riksspelemän.

Men nu har Markus gjort ett fantastiskt jobb med vårkursen i musik. Det är vårkursarna själva som lagt ut på you tube. Klassföreståndare på vårkursen är Mona Dubrehed. Jonas har matte, naturkunskap och kanske nåt mer. Lyssna och se på vårkursens musik HÄR! Man blir ju alldeles tårögd.

/ Mien

En kvinnas bästa

fredag, februari 25th, 2011

Jag är så trött på denna jävla vinter!

Morgonens surdeg. Hägsarve klockan fem fredag morgon. Jättekul! Vattenposten ute hos lammen har varit frusen i evigheter känns det som. Idag hade den äntligen tinat upp. Jag har haft så dåligt samvete att djuren inte haft vatten. De tackor som mjölkar har vi givetvis burit ut vatten till varje dag. Men så idag rullade jag ut slang och fyllde alla vattenbackar. Och……INGEN var törstig! Nu står allt vatten där ute och fryser i backarna. Snälla Gud, gör så det blir vår snart.

Dagens bästa. Mommo har varit i Stockholm och hälsat på sin väninna Agnetha som bor på Folkungagatan. De båda damerna har köpt likadana mössor med rävskinnstofs. Mommo var här med släpkärran idag då jag måste öva backning i helgen. Har min första körlektion på torsdag. Till på torsdag måste jag kunna fickparkera ett släp. Gud hjälpe. Nu blev det Gud igen. :)  

Missi var glad att mommos mössa inte hade kattskinnstofs.

Kvällens middag. Eller middag det är ju mat mitt i dagen det. Kvällsmat ska det heta. Fläskkotlett med spenat. Jättegott.

Dagens frysning. Och som jag har frusit de senaste dagarna. Jag var ju på Glada Hudik men fick åka hem i pausen. Det var en fantastisk föreställning. Men jag hamnade längst bak i salongen och det var en isvind som kröp upp längs med stolarna. Jag höll på att frysa ihjäl. Jag var så kall så jag skakade. Tyvärr Glada Hudik, det var tråkigt. Jag har sett er förut i Växjö då jag läste specialpedagogik så jag vet att ni är underbara! Men fi fan vad jag frös. Och här hemma är det också kallt. Jonas och jag fick sätta i innanfönster på kontoret i kväll trots att det snart ska vara vår.

En kvinnas bästa. Egen verktygslåda. Så man slipper det där ” det finns nog en mejsel som passar i garaget…” varje gång man ska sätta i ett sketet innanfönster. Eller dra ut en brusten kabel ur batteriladdaren som jag gjorde i går. Skönt med  egen tång då. Som man vet var den ligger.

/ Mien

Den gubben går vi inte på!

onsdag, februari 23rd, 2011

I dag har vår landshövding, Cecilia Schelin Seidegård en insändare om kritiken mot det utökade strandskyddet:

” Det är ett förslag - vi vill ha en dialog” skriver hon. Läs HÄR!

Jag tror att för alla oss som har haft med länsstyrelsen att göra så är det här uttalandet ytterst provokativt. Nej, Schelin Seidegård, länsstyrelsen är inte kända för att lägga fram “förslag” och de är absolut inte kända för att föra “dialog”. Ska bli intressant att följa den här “dialogen” som hon utlovar.

/ Mien

Heloooooooooo!

tisdag, februari 22nd, 2011

Vår dotter delar frikostigt med sig av vad hon tänker och tycker. Till exempel så tycker hon att mina dagbokslånga inlägg här på bloggen är aptråkiga. När ungdomar bloggar så gör de det kort. Mycket kort. De skriver helst inte mer än fem ord och då är tre av dem  förkortningar.

- Mamma, alla i din ålder skriver för långt. Ni har ju inte fattat det där med blogg ju.

Så nu ska jag blogga kort. Och utan bilder, att ladda upp många bilder är också trams. Nu börjar mitt korta blogginlägg, är ni med?

Helooooooooo!!!!!!!!

Imorgon ska jag på det HÄR! Cooooooolt va??????

HEJ DÅ!!!!!!!!

/ Mien

Fy för Almedalsbibblan men hurra för Henrik!

tisdag, februari 22nd, 2011

Den här veckan är Vendla i Göteborg på PRAO. Hon PRAO:ar på faster Julias jobb. Ska bli spännande att höra vad hon fått göra då hon kommer hem på söndag.  

Innan vi åkte ut till flyget i söndags så ville Vendla låna några böcker på Almedalsbibblan. Men, se det gick inte. Jodå, biblioteket var öppet men de hävdade att Vendlas lånekort var för gammalt och att hon behövde en ny pinkod. Det skulle ta ett par dagar att fixa.Nej, de kunde inte gå in i datorn och fixa lånet ändå. Nej, det gick inte att ordna på något vis. Så dåligt!!! På det viset uppmuntrar man inte ungdomar att läsa. Jag har svårt att tro att det här skulle kunna hända på Hemse eller Havdhem, jag brukar vara där med elever och de får då låna trots att de inte har lånekortet med sig. Almedalsbibblan, fy skäms på er!

Igår när jag kom hem på lunchen var det iskallt på elementen. Jag förstod att det var något major problem i pannrummet. Hela eftermiddagen, medan jag hade lektioner och Jonas var inhoppare för Eva Nypelius i regionfullmäktige, så kämpade vår granne Henrik i vårt pannrum. Från klockan två till klockan halv sex löste han isproppsproblem och diverse andra problem. Stort tack Henrik!

Eftersom det varit så kallt så länge så är det stora problem med frusna vattenposter och dylikt. Inne hos grannen har vattenpumpen frusit två dagar i rad nu. Det har aldrig hänt tidigare att pumpen frusit. Är vi på väg mot en ny istid?

/ Mien

Har du aldrig varit med om att kortsluta ett batteri?

sndag, februari 20th, 2011

Jag är så trött på den här kölden! Vattenslangen i ladugården är frusen. Och så är det nåt isproppsproblem i pannrummet så vi har inget varmvatten. Kan inte duscha. Kan inte köra tvättmaskin. Och kan inte köra diskmaskin. Måste hinna förbi Gamhens imorgon och köpa ett lass papperstallrikar och plastbestick.

Jonas bil startar inte i kylan. Det är väl så enkelt  att batterierna ( det finns två i den bilen) behöver bytas. Men vi har inte haft tid. Därför startar vi den nu med antingen batteriladdare eller startkablar. Idag var det startkablar.

Jag fick låna ett par kablar av Henrik för jag hittade bara en röd startkabel hos oss. Så mycket vet jag om startkablar i alla fall att man måste ha en röd och en svart.

- Kom ihåg att sätta fast den röda kabeln först, sa Henrik. Rött är plus, tillade han också, för säkerhets skull.

Tydligen är det så att om man inte sätter fast den röda först så kan det bli elströmning? elströmming ? i batteriet och då går det sönder. Jaha, hur vet man sånt? undrar jag.

Vi sätter fast kablarna och vi får igång pick-uppen. Jag frågar Jonas:

- Är det bara att ta loss kablarna nu?

- Ja, det är bara att ta loss dem, säger han.

- Det är inte farligt eller så? Att man kan få en stöt?

- Nej. Ta du bara loss dem.

Jaha. Och sedan gör jag tydligen ändå fel, om jag tolkar ordflödet som kommer ur hans mun rätt.

- Är du galen? skriker han. Ska du lägga svart sladd mot röd sladd? Fattar du inte att du kortsluter batteriet då?

Nej, det fattar jag verkligen inte.

- Det vet väl varenda människa, gruffar han vidare. Har du inte gått i skolan? Har du aldrig varit med om att kortsluta ett batteri? Har du aldrig hört hur det knastrar?

Nej, jag har faktiskt aldrig kortslutit ett batteri. Aldrig vad jag minns i varje fall.

- Skulle du sätta in en gaffel i en stickkontakt då? Det är ju samma sak!

Jaha, så det är samma sak. Men man vet ju att man inte ska peta in nåt i stickkontakten. Men det där med startkablarna, hur ska man veta det?  

Idag köpte jag ett par egna kablar. Där står det där med att man ska börja med den röda sladden. Men det står inget om att kablarna inte får nudda varandra. Hur kan det komma sig? undrade jag.

- Ja, men det är väl med det som med barnvagnen brorsan köpte i USA. På den står det att man inte får fälla ihop vagnen med barnet i. Det är ju självklart för farao!

Hallå, tycker ni att det där med startkablar är självklart? Eller är det så att jag bott under en sten i Sanda och inte vet någonting?

- Hade ni ens elektricitet där? är det sista han säger innan jag får tyst på honom.

/ Mien

Gusti Kattlunds

sndag, februari 20th, 2011

Igår kväll så var det invigning av Mats och Ingrids sommarhus i Grötlingbo! Ja, det är Gustavs och Hedvigs hus också men de var inte med igår. Den yngre generationen planerar att inreda ladugården till sommarboende, det kommer säkert att bli alldeles fantastiskt.

 

Faster Bettan var med och Jonas och jag hade bubbel med oss. Huset, eller stället, det är som en liten gård, är ganska gammalt. Påbyggt under olika tidsepoker. Det är väldigt fint i ordning. Man kan tro att det är kallt då man ser faster Bettans päls men det var varmt och skönt i köket tack vare den fina besparingsspisen, tyvärr fick jag ingen bild på den. Jo, lite, den syns bakom den pälsklädda damens rygg. En sån spis vill jag också ha i köket!

Konstig skugga i bilden men vardagsrummet ligger i den gamla delen av huset. Man kliver liksom ner dit från köket. Jag står i trappan och fotar.

De förra ägarna hade lämnat kvar en del grejer, bland annat den här fina gamla skolplanschen om lammklippning.

Med den här tekniken klippte tant Svea våra tackor då jag var barn. Jag minns att hon låg på marken och klippte. Jonas står ju upp då han klipper och tackan sitter på rumpan.

Så här.

Nej, nu kom jag ifrån huvudämnet, tänk att det alltid är så lätt att slinka in på det där med lamm…..

Här är vinden vid Domerarve som stället heter. Fast ingen i Grötlingbo säger Domerarve utan stället heter i folkmun Gusti Kattlunds. Gusti efter nån tant som bott där och Kattlunds för att det ligger nära Kattlunds. Eller så är det Gusti efter Gusti Larsson, hon är nämligen född här. Ni vet Gusti, lärare och fenomenal skådis i gotlandsrevyn.Vi har exempel på sådana namn här i Hablingbo också. Bengt och Irenes ställe till exempel. Det har adress Lukase, som för övrigt uttalas Lukse men stället kallas av alla för Mor Annens. Och så kallar Bengt och Irene sitt hem också, välkommen till Mor Annens. Verkar som om Ingrid och Mats har bestämt sig för att kalla sitt ställe Gusti Kattlunds, finare än Domerarve tycker jag. Nu kom jag ifrån ämnet igen….de nya fritidshusägarna planerar att inreda vinden liknande den här vid Hägsarve. Massor av ungdomar kan man få plats med där uppe då. 

Det här är vinden, och gamla taket ? över den äldre delen av huset. Det är en annorlunda och unik konstruktion som jag faktiskt inte sett någon annanstans. Här planerar Mats att inreda ett spa, hot tub, ångbastu och massageavdelning. Om allt går som det ska blir det invigning i midsommar. :)

Jag säger bara glasverandan!

Tack för en jättemysig kväll! Vi kommer snart tillbaka!

/ Mien

Djurliv vid Hägsarve

sndag, februari 20th, 2011

Vendla och jag har flera gemensamma intressen. Att skriva, att fota och att pyssla med djur. Nu på morgonen har vi haft en riktigt mysig fotostund vid köksbordet. Vi tog fram zoomobjektivet och fotade djur utanför köksfönstret. Det är svårt att fota med zoom, vi är inte så bra på det för bilderna blir lätt suddiga. Men här kommer i alla fall Vendlas fotoserie Djurliv vid Hägsarve! Titta och njut! Skulle haft nån schysst musik till bilderna också.

En pigg, lång svans.

Skutt i snön.

En bäver som flyger fram.

Vinterpälsen är tjock och mysig.

Mmmm, solrosfrön.

Hejrå!

PS; Säg INGET till vår granne Henrik. Han skulle bli komplett vansinnig om han visste att jag lägger ut solrosfrön som drar till sig storråttor. 

/ Text: Mien     Bild: Vendla

Blogglusten är här igen!

lrdag, februari 19th, 2011

Kära bloggvänner!

Om jag nu har några vänner kvar? Jag har varit lite frånvarande en tid. Jag har inte varit sjuk eller så utan min blogglust bara försvann.  Under min frånvaro har jag funderat en hel del. Över små saker och över livet i stort. Hur ska jag leva för att må bättre? Vara gladare? Vad är viktigt och vad är oviktigt? Ja, lite sådana tankar har jag. Jag har också funderat över hur jag ska kunna förändra mig själv, ta bort det som jag mår dåligt av och fokusera på det som gör mig pigg och glad. 

Kontoret börjar så sakteliga ta form. Jag är sugen på att köpa en bättre stol och lite annat pyssel. Fick tips av Jonas om att Leva i de gamla Kungsladorna har en rolig byggbutik där man kan hitta fina krokar och sånt. Tyvärr var den butiken stängd nu men jag köpte papperskorgen ni ser till höger. Det är egentligen en blomkruka men jag tyckte den var fin som skräpsamlare också. Enda haken är att jag inte fått i innanfönstrena här på kontoret så det är jäkligt kallt att sitta här!

I den här förskräckliga februarikylan som råder blev vi vedslut också. Men jag hade tur och fick köpa 18 kubik lövved så nu är det bara att elda på! Jag är så glad över veden.

De här två vedslavarna är inte lika glada. De har svårt att se lyckan i att ha 18 kubik lövved när det är smällkallt.

Brasan i spisen brinner hela tiden. Kolla till vänster på rotborsten vad man kan få lust att göra då man har bloggpaus! Jag har knäskurat hela vardagsrumsgolvet med såpa. Det blev fint och det luktar ljuvligt.

Vi har nu fått fyra små lakritstroll! Jag fick en förfrågan från min vän Fredrik som är fårveterinär om att skriva ner lite lammtankar. Fredrik ska hålla ett anförande om Vad man vet att man borde göra som fårägare men inte gör på grund av olika orsaker. Jag har faktiskt fått ner några punkter.

Till exempel så är vi dåliga på att slå ut gamla tackor. När de ätit upp sig på sensommaren så tycker man ju att de inte ser så skabbiga ut. Men en dräktighet tär hårt på en gammeltacka. Den här tackan har lyckats slinka igenom vår utgallring (urgallring?) och hon är tio år gammal. Hon fick tre ungar i år varav bara en överlevde. Och det var kanske tur att det bara blev en för se så mager hon är!

Ja, jisses. Hon orkade knappt upp efter förlossningen så vi har fått peta i henne energipasta och kraftfoder. Som tur är äter hon med god aptit. De andra ungarna på bilden är lekkamrater.

Henning har fått en del nya vänner sedan han började på förskolan i Havdhem. Idag hade han en ny kompis hemma. De båda gossarna åt glass och drömde sig bort i en legokatalog.

Vi har haft våra klintekusiner här på tacokväll. Det var mysigt.

Det skiljer bara sex veckor mellan Henning och Vilmer. Henning är äldst! 

Vi har haft svärfar på middag. Jag gjorde oxfilé, inlindad i  rosmarin och serranoskinka. Receptet hittade jag i Vendlas nya kokbok. Det vita är vitlök. Det ska jag inte ha på nästa gång för den slog ut den goda rosmarinsmaken.

Henning pysslar på. Här har han tillverkat ett torn med en fängelsehåla. Gallret har han gjort av tandpetare. Den grå färgen har han blandat till själv med vitt och svart som bas. En liten utveckling!

- Vem ska sitta i fängelsehålan, då?

- Det ska Emrik göra! sa den lille rackaren.

Elof är sur för han har varit instängd i kalla sommarköket i natt. Vad är det för svarta prickar han har i munnen? Hoppas det bara är pigmentfläckar och inte karies. Du borstar väl tänderna, Elof?

Nej, han var verkligen sur och ville in fort. Han muttrade något om att det var skandal att ingen saknat honom. Jag tyckte kanske att det var lite skönt att få ha sängen ifred i nättres. Och ingen röd katt som tiggde vid frukostbordet i morse och försökte sätta sig i tidningen och slicka i smörbacken.

Nu ska vi snart åka till Grötlingbo och se på Mats och Ingrids nya sommarställe! De har lovat 19 grader och mat, det ska bli mysigt. Vi ses snart! Imorgon!

/ Mien