Archive for juli, 2011

Sot, aska , lucia, manligt och kvinnligt

onsdag, juli 13th, 2011

Det manligaste jag vet är nog att sota ur  vedpannan. Min svärfar gillade att göra det tidigt, tidigt på morgnarna när alla sov. Så att alla vaknade. Här vid Hägsarve sotar Jonas ur. Han gör det också tidigt. Gärna söndagmorgon. Men ingen i vår familj vaknar då vår panna ligger i ett uthus…fast väldigt nära grannarna… Jag askar ur när det behövs, både panna och kamin. Men sotar, nej! Att sota ur pannan är det manligaste jag vet.  Det kvinnligaste är nog att ordna med barnens luciakläder. Lägga upp särkar, stryka och skriva verser på ljusmanschetter ( stavning?). Toppar ni det?

/ Mien

En manlig lista?

onsdag, juli 13th, 2011

Idag krönikerar Mats Pettersson i GT om män och grillning. I vanliga fall brukar jag känna igen mig i hans krönikor men idag kände jag mig faktiskt helt vilsen. Mats skriver att han aldrig sett en kvinna grilla? Käre Mats, kom till Hablingbo! Här grillar även barnen. Sedan har Mats en lista på hushållsarbete som ligger på honom, mannen, att utföra. Han skriver att han hellre skulle vilja plantera om blommor men att det här är hans, och inte hans sambos, arbetsuppgifter. Känner ni igen er i listan? Är det här en manlig lista?

1) Grilla.

2) Byta däck på bilen.

3) Fälla träd och hugga ved.

4) Lyfta tunga saker.

5) Laga gräsklippare.
 

Jag känner inte igen mig alls i det här. Det enda på listan som jag inte gör är väl då att fälla träd. Jonas fäller knappt hellre några träd längre för han hinner inte.  Klyva ved hjälps vi alltid åt med. Man behöver nämligen vara två då man klyver ved.

Grilla vill ingen av oss göra i det här hemmet och vi försöker nu båda få barnen intresserade av grillning.

Det är jag som ser till att däcken blir utbytta på bilen, jag beställer tid på verkstaden. Är det förresten inte väldigt gammalmodigt att byta däck själv hemma i garaget? På verkstaden balanserar de däcken och ser till så att de sliter jämnt. Jag tror man sparar pengar och däck på att lämna in bilen för däckbyte. Faktiskt.

Lyfta tunga saker är det jag som gör. Jonas kan klippa 200 lamm på en dag. Men lyfter han ett fullt mjölkspann eller dylikt då har det hänt att ryggen svikit honom. Och då blir det inga fler lamm klippta. Därför är det jag som kånkar och bär. I går flyttade jag ett kylskåp, med hjälp av barnen, från punkt A till punkt B. Jag släpade även ner en bokhylla från övervåningen. Skulle aldrig komma på tanken att be om hjälp med det.

Laga gräsklipparen. Se byta däck på bilen. Och jag lyfter själv in klipparen i bilen då den ska på verkstad.

Kanske är det så att livet i de där villaträdgårdarna i Vibble skiljer sig lite från livet på landet?

/ Mien

Hårdkokt?

tisdag, juli 12th, 2011

Igår hade vi värsta äggdebatten. Jonas och hans bror Anders gillar löskokta ägg. Min svägerska Annika och jag gillar hårdkokta. Eller jag vill inte ha alldeles hårda utan äggen ska vara lagom. Jonas påpekade syrligt att det kan vara lite olika från person till person vad som är lagom, för honom är ett löskokt ägg lagom. Och att jag inte kan använda ordet lagom på det viset. Annika var lite sur över att Alex Schulman visst en gång skrivit att personer som gillar löskokta ägg har en intressantare personlighet, eftersom hon då är den mer hårdkokta ( ointressanta) typen. Sedan hade hon en lång monolog om varför hårdkokta är bäst. Hon anser att det är fånigt med människor som sitter och pillar av skalet till löskokta ägg och sedan äter i äggkopp. Ett hårdkokt kan man ta i handen och äta tvärs av utan äggkoppstramset. Eftersom Annika är från Pite började Jonas driva en tes om att ju längre norrut i Sverige man bor desto mer hårdkokt är man. Anders poäng i denbatten var att finsmakare gillar löskokta och började dra en parallell mellan löskokta ägg och inte helt genomstekt kött. Och så sa han nåt om att de som gillar hårdkokta också gillar skosuletillagat kött.

Det hela liknande ett Seinfeldtavsnitt. En helt meningslös diskussion, egentligen.

/ Mien

Har vi inte setts förut?

mndag, juli 11th, 2011

Laptopen är ännu på lagning. Jättetråkigt för jag har så många fina bilder i kameran. Bland annat har jag bilder från lilla Ruths dop i Hablingbo kyrka. Ruth är dotter till vår vän Kaspar. Jag försökte förklara för Jonas innan dopet vilka som var bjudna men han lyssnade som vanligt bara med ett halvt öra. Så följdaktiligen får jag höra följande konversation i kyrkan mellan Jonas och lilla Ruths moster:

Jonas: ( tar i hand) Hej, hej! Vi har visst setts förut!

Jenny, Ruths moster: Hej hej! Njaej, har vi?

Jonas: Jo då! Du verkar väldigt bekant! Vi måste ha setts på något kalas eller så!

Jenny: ( lite osäkert) Tja, kanske….

Jennys pappa, Ruths morfar, till Jonas: Men kanske har du sett Jenny på TV 4, det är ju hon som leder nyhetsmorgon……Jenny Östergren…..

Hm, snacka om att ha koll….Sedan skulle Jennys sambo, Nicklas Strömstedt, ta med sig alla deras barn till stranden och man började diskutera vilken strand som kunde vara lämplig. Jonas kom med förslag:

Jonas till Nicklas: Hörru Nicklas, jag tycker du ska åka ner till Austre och spana på kändisar!

Ja, det var väldigt dråpligt alltihop. Men ett vackert dop.

Jag är nyss hemkommen från en långpromenad från Sproge. Jag brukar nämligen åka med Jonas på morgnarna då han ska iväg och klippa och sedan kliver jag av en dryg mil hemifrån och går tillbaka. Jättelyxigt! Vägkanterna är alldeles underbara just nu så jag går och filosoferar och tittar på blommor.

På torsdag är det dags för sex- och snuskföreläsningen på Kattlunds. Klockan sju. Om du vill veta mer om innehållet finns det en intervju med föreläsaren i Gotland Just Nu, klicka HÄR! , gå in på Just Nu i högermarginalen och bläddra fram till sidan 26.

/ Mien

11 mejl

onsdag, juli 6th, 2011

Av någon anledning kan jag bara ladda upp bilder på vår laptop. Och av någon anledning så är den trasig. Killarna på Elitservice bad så hemskt mycket om ursäkt idag för att de inte ens har börjat titta på laptopen:

- Turisterna är helt hysteriska i år. Vi har fullt upp med att bara sköta butiken. De ska handla och fråga hela tiden så här blir ingenting gjort, sa en av killarna uppgivet.

Så då insåg jag att jag nog får blogga utan bilder. Och jag som fotat så mycket senaste dagarna…

Det har varit otroligt mycket respons på min senaste krönika. Folk har ringt, smsat och mejlat som aldrig förr. Jag tänker dela med mig av några av mejlen men först vill jag bara säga att jag i grund och botten tycker att landshövdingens fest är en bra idé. Det är bra att människor får träffas. Jag tycker inte att det enbart är gotlänningar som ska bjudas. Jag tycker heller inte att det bara är “vanligt folk” och vardagshjältar som ska få komma. De som jag har föreslagit som gäster till festen är inga vardagshjältar utan människor som gör mycket för Gotlands utveckling. Jag tycker dock att när festen finansieras med skattemedel så måste man lägga ner mer arbete på gästlistan. Man måste ha en motivering till varför gästerna blir inbjudna. Det har vanligt folk rätt att kräva.Och här kommer de 11  mejlen som jag fått: 

1. Hej
Tack för ditt “Mej från gården” i lördags.
Du skrev det som många tycker och tänker, men säger man något så får man höra att man är väl bara
avundsjuk för att man inte är inbjuden.
Men så är inte fallet - tvärtom, man får väl bara vara glad att man inte tillhör den här gruppen
för inbördes beundran.
Jag instämmer helt i ditt inlägg, men jag vill gå ännu längre- jag tycker att alla som går på festen
borde betala en kuvertavgift. De som är bjudna har råd med det- riksdagsmän, gamla skådespelare och konstnärer.
Några hundralappar skulle inte märkas i deras portmonä. Gratismat är de inte i behov av.
Pengarna kunde sedan gå till något ändamål där de behövs. Det finns många hål att stoppa, listan kan göras lång.
Så nu har jag också gnällt lite,
Men ett stort tack för ditt inlägg, det var ett sanningens ord.
Trevlig sommar!

2. Läste ditt senaste mail från gården mycket bra.
Härligt att du tar upp dessa inbjudningar till festen.i trädgården hos landshövdingen.
Mvh G W, året runt boende på Fårö.

3. Hej Mien!

Jag läser med förtjusning dina kåserier i GA. Ditt senaste alster, om landshövdingens fest, var verkligen lyckat. Huvudet på spiken. Äntligen någon som framför konstruktiv kritik mot jippot och inte bara det vanliga gnället som brukar förekomma på insändarsidan. Hoppas någon på länsstyrelsen läser det och kanske reflekterar över det. Skriv gärna mer om det hela, tycker med hälsningar E M i Visby.

4. Hejsan Mien!
 
Vilket civilkurage!
Jag håller fullständigt med Dig i Ditt “ilskna mejl” i GA, varenda mening, varenda bokstav.
Hade det betalats av Landshövdingen privat hade jag inte sagt något, men det är ju frågan om
våra skattepengar och blir till ett hån mot varje hårt arbetande gotlänning.
Man blir helt enkelt förbannad!
Hälsn. // B Ö

5.  Instämmer i din “ilskna epost”.

För fem år sedan skrev jag en persiflage om evenemanget:
- Landshövdingens kändiskalas är säkert ändå till nytta och nöje för de inblandade…

Det är väl så att de som bjuder in till kalaset vill spegla sig själva i kretsen av lokala och rikskändisar. Det bekräftar deras egen betydelse. Men tyvärr beror det nog också på att de inte känner till de som gjort, gör och kan komma att göra nytta för Gotland - och att det inte heller intresserar dem…

Medias roll är också intressant.
Både i fråga om kändiskalaset och etablissementets firmafest i Almedalen.
Här är det inte fråga om normal journalistik utan infantil inställsamhet, Att det återigen är DN och inte lokala media som dokumenterar statliga myndigheters påkostade medverkan i Almedalsveckan är ingen tillfällighet. 1.500 arrangemang under 7 dagar måste dölja ett enormt slöseri med resurser.

Kanske är det den otrevliga gotlandsandan - vi sitter alla på samma ö och måste hålla ihop mot alla andra. Att ifrågasätta kändiskalaset och firmafesten, som inbringar inkomster till ön, förefaller vara ett förräderi.

***

Allt väl med lammen?
Inte mycket hö hos er heller?

P i  Hellvi

6. Hej Mien

Jag läser med förtjusning dina kåserier varenda gång då de är trevliga och har anknytning till mitt numera avslutade yrkesliv. Det senaste mejlet var helt underbart och jag delar helt dina åsikter och vill därför rosa Dig.Helt underbart att kommunalpampar och länsstyrelse får lite skäll för helt onödiga gäster på en tveksam sommarfest. Kan de inte ha knytkalas så får man se hur många som går.

Jag är inte sommargotlänning, vinterfastlänning eller gotlänning efter 16 år på ön utan betraktar mig som en deporterad norrlänning.

mvh L E

7. Oskaplit bra och modigt rutet!
Mvh I L

8. Hej, stort HEJ ! Och tack för Din krönika idag lördag ! På klarspråk: Fy fan vad Du var bra !  Så mycken sanning, så mycken uppriktighet, så mycket som behövde säjas ! Om den där jädrans hövdingefesten ! Dom borde skämmas, länets hövdinng och regionens högste politiker ! Här nere ser Du ett litet ode i samma ärende, vet inte när det kommer in, Almedalsveckan kräver ju en massa utrymme, men det ligger i GT:s dator ! Syn på festen ur ett snävare perspektiv än Ditt, men låt oss se det som en komplettering kanske !  Än en gång: STORT TACK !   H L


9. BRAVO Mien, på de djävlarna. Håller helt med dig, det är de Gotländska folkhjältarna och
entreprenörerna som ska mingla med och hos hövdingen.
L B i Fleringe
10 . Hej, måste bara tacka extra jättemycket för din krönika i GA idag! Så “huvudet på spiken” :-) Vänligen
P R
11.  Mien Hej Mien! Ditt inlägg om hövdingens löjliga fest är alldeles lysande. /I

Tack för all respons! Och tack till Jonas som var den som övertalade mig att våga skriva om ämnet. Jag vågade :) / Mien 

Mejl från gården 110702, fest hos hövdingen

lrdag, juli 2nd, 2011

 Mejl från gården idag fick bli det där blogginlägget om hövdingens fest. Flera har redan hört av sig på mejlen och debatten är igång på helagotland, klicka HÄR! Jag tycker att det skulle vara mer rotation i gästlistan, helt klart. Som det är nu går vissa som blir bjudna år efter år inte ens dit till residenset. Det har nästan blivit så att det viktiga är att stå med på listan, det är där man syns, och själva festen kan man skita i. Ta bort de där soffliggarna från listan och låt andra få chansen att knyta kontakter säger jag.  När vi var med förra året så såg vi också att många gäster inte ens deltog i seminarierna om Gotlands utveckling på eftermiddagen. Man släntrade in lagom till fördrinken på kvällen. Och då satte man sig hos sina kändispolare sen gammalt och snackade. Många kändisar är dåliga på att mingla ska ni veta. De vill helst umgås med varandra. Jag har nog snart uppslag för en ny krönika här….

Mejl från gården 110702

Nu har Landshövdingen och Region Gotlands ordförande bjudit in till den årliga sommarfesten. För egen del ser jag en fördel med att inte stå med på listan med de inbjudna i år, det betyder ju att jag kan gnälla högljutt igen! Nu ska här gnällas!

Varför är till exempel Lasse och Inger Åberg självskrivna gäster varje år? Vad gör Lasse Åberg som är så fantastiskt för Gotlands utveckling? Och han verkar göra det år efter år? Är det någon som vet vad Sällskapsresorna och alla Musse Piggteckningar har med Gotland att göra? Eller räcker det med att bara bo här några veckor om året?

Och klanen Palme, de är alltid bjudna. Det fanns en gång en Olof Palme. Är det orsaken till att hans änka och söner blir bjudna år efter år efter år? Eller kämpar de för Gotland på något annat vis som jag inte känner till? Räcker det med att ha hus på Fårö för att bidra till utvecklingen?

På tal om Fårö förresten, där bor och verkar fårbonden och Sveriges Fåravelsförbunds ordförande sedan många år, Bertil Gabrielsson. Bertil gör väldigt mycket för fårnäringens utveckling, både på Gotland och nationellt. Varför är han aldrig bjuden då Palmisarna alltid är bjudna? Är inte det konstigt? I andra sammanhang då Gotland ska marknadsföras så vill man ju gärna skylta med lite lamm men är det mest av kuriosaskäl?

Jag är ännu sur över att Calle Brobäck heller aldrig blivit bjuden. Calle är bäst av alla på Gotländsk historia och på hans initiativ ordnas det kurser för nya gotlänningar varje år. Han är en av våra främsta folkbildare och arbetar ständigt för att sprida kunskap om Gotland. Inte ens det året då Calle blev vald till Årets gotlänning så var han bjuden. Det är pinsamt.

Åsa Akre då? Varför finns hon aldrig med på listan? Åsa är ordförande för Sudrets teaterförening och ser till att vi Sudergutar får ta del av Riksteaterns och andra teatrars utbud i princip månatligen. Dessutom vann hon ett fint nationellt kulturpris för något år sedan för initiativet till Internationella dagen i Hemse som blivit ett begrepp varje år. Åsa är en förebild för många i kultursverige. Det är en skam att inte Åsa är bjuden då listan är full av andra fastlänningskulturmänniskor som mig veterligen inte gör ett skit för gotlänningarna.

Den jag allra helst skulle ha velat se på listan är bonden Stefan Johansson i Grötlingbo. Grötlingbo likt flera andra socknar på Gotland, var helt utan internetuppkoppling tills för något år sedan. Och det är bland annat Stefans förtjänst att det nu blivit möjligt för bosatta i Grötlingbo att arbeta hemifrån. Stefan är lite av en pionjär på Gotland med att gräva ner internetkabel och på så vis få med en hel socken i cyberrymden. Flera socknar har sedan följt i Stefans fotspår och fått ta del av hans erfarenheter, hur man får fram pengar till ett sådant här projekt och hur man praktiskt genomför det. Det är att göra något för Gotlands utveckling det!

Skäms på er, landshövdingen och regionens ordförande, som låter vissa, bara för att de är kändisar, sitta och äta gratismat i residensets trädgård, år efter år. Som blir bjudna bara för att de kommer till Gotland och badar lite varje sommar. Det gynnar inte Gotlands utveckling! Det skapar bara ilska.