Archive for december, 2011

Julmejl från gården 2011-12-24

lrdag, december 24th, 2011

Jag går här och julstädar och funderar. Hela huset svämmar över av tjocka luntor med Hemmansägarens politikpapper, var ska man göra av Arbetsutskottet i november, FÖP/Fårö och Nämndernas underlag till höstens budgetavstämning? Jag får väl lägga luntorna under granen för det är den enda platsen som är ledig just nu.
Helst hade jag lagt en inslagen läsplatta till Hemmansägaren där. Då skulle vi slippa alla papper och vi skulle slippa:
- Mien! Har du lagt Regionstyrelsen 19 december i vedpannan?
Men tyvärr, det blir ingen läsplatta i år. Vi har haft ett datorhaveri precis innan jul så i princip hela julklappsbudgeten har gått till det. En dator som vi mestadels använder till våra skoljobb och politikuppdrag.
Jag funderar också över att förra sjukvårdsdirektören Ann-Christin Kullberg nu ska få nästan en miljon i avgångsvederlag. Det är väl en sak att man får pengar då man börjar ett nytt jobb även om jag tycker 77000 kronor i månadslön för ett chefsjobb är väl magstarkt med tanke på vad de människor i vården tjänar som hon basar över. Men att få en miljon för att sluta ett jobb? Att en båtbiljett från Gotland ska ersättas med nästan en miljon? Det kan inte vara rimligt.
Är det inte också märkligt att ju mer man tjänar desto fler förmåner ska man ha? Personer med hög lön har ofta egen dator, betald mobiltelefon, tjänstebil, övernattningslägenhet och arvoden hit och dit. Ju mindre man tjänar desto mer får man betala av de här sakerna själv. Slår vad om att Ann-Christin Kullberg också har fått en läsplatta av regionen.
Ännu ilsknare blir jag då jag läser att Region Gotland nu drar in bidraget på 450 000 kr till lägerskolan Stavgard och att verksamheten därför måste läggas ner. Stavgard är en verksamhet som byggts upp av eldsjälar som med glädje satsat tusentals timmar på den vackra järnåldersbyn. Mängder av gotlänningar, och fastlänningar, minns de fantastiska dagarna i mellanstadiet då man fick leva järnåldersliv. I alla sammanhang lyfts det fram hur viktigt där är att elever får komma ut i naturen och arbeta praktiskt. Och så har Region Gotland en sådan verksamhet som man nu väljer att lägga ner. Förresten skulle Ann-Christin Kullbergs avgångsvederlag gott och väl har räckt till två års verksamhet på Stavgard. Ett avgångsvederlag till en person skulle ha räckt till lägerskola för 1000 barn.
- Jag tackar och tar emot! säger Kullberg om pengarna hon ska få.
Det är magstarkt.
Men nu till det galnaste av allt. På Tofta skjutfält ska man bygga ett garage där försvaret ska förvara 14 stridsvagnar som kostar hundratals miljoner i inköp. Enligt överstelöjtnant Hans Håkansson finns det inga planer på att använda vagnarna, vare sig i fred eller krig. Inte ens om Gotland skulle anfallas skulle vagnarna kunna göra någon nytta för de ingår i ett helt system av luftvärn och infanteri som idag inte finns.
Det köps in stridsvagnar för hundratals miljoner som bara ska stå i ett garage samtidigt som man lägger ner landsbygdsskolor i hopp om att i bästa fall spara någon miljon hit eller dit. Världen är galen. Jag säger som en man jag träffade på Hemse:
- God jul då, fi fan!
/ Mien

Julbestyr och kaksnappare

onsdag, december 21st, 2011

Idag har jag varit med då GA-redaktionen åt julbord. Det var så trevligt så. Sedan skulle Klintan, som Jonas kallar henne, Eva Klint, ta en bild på mig och Henrik. Vi skulle skicka den som ett MMS till vår gemensamma sandabarndomsvän Eva som fyller år idag.

Grattis Eva från oss? Henrik ville väldigt gärna att fårfiolen skulle vara med och den blev ju verkligen highlightad, om man säger så. Att Henrik är fotograf på GA syns också ganska tydligt. Att han också är vegetarian syns mindre tydligt.

- Men, men, jag äter fårfiol från Hägsarve!

Grattis Eva från dina favoritkompisar! Mien, Henrik och en fårfiol.

Oj då mamma, nu glömde jag igen att be dem ta en ny bylinebild när jag var inne på redaktionen. Shit the same.

Sedan handlade jag alla julklappar och julmat på mindre än tre timmar. Öster var ett enda kaos av folk och kassar. Jag parkerade på Kajsarn (?) och där fanns inte en bil. Sedan strosade jag i lugn och ro i innerstan i alla fina affärer. Jag var helt själv och fick underbar service av alla expediter.

- Kom in i mellandagarna så syr vi upp sonens jeans åt dig!

- Ta en dricka medan du väntar på att få julklapparna inslagna!

- Säg bara till om du vill ha hjälp med något!

Ett tips från mig om du vill julhandla i lugn och ro är att välja Adelsgatan!

Hemma väntade starkare grejer.

Köket påminde om en NO-sal, men där känner ju sig Jonas hemma. det var brännvin special, rökig whisky, stjärnanis, lönnsirap, citron och apelsin.

Och sedan inträder den långa väntan.

I frysboxen. En infrusen gris och så det som var min julklapp från mamma, gorån.

- Här har det varit kaksnappare i farten! sa Jonas.

/ Mien

Rescue cat

onsdag, december 21st, 2011

Vi har världens gulligaste äggkartongsluciatåg i fönstret.

Och så har vi världens guligaste katt.

- If you have any problems, just call for the rescue cat, säger han.

Och så tar han fram sin walkie talkie och hör om någon är i nöd och behov av räddning.

Men då kommer polis Lady:

- Rescue cat! Vid min svans, katter kan inte rescue!

Ja, och så där håller vi på och fånar oss med husdjuren. Fast Elof trivdes i västen, han försökte inte ta den av sig trots att Lady stod och tjatade om att det var hennes.

/ Mien

Julölsprovning 2011

mndag, december 19th, 2011

I fredags var det julölsprovning vid Hägsarve. Markus hade köpt 14 ölingar men jag tror vi bara orkade testa 12. Det är hårt jobb att testa öl.

Vendla och Marie var intresserade men de provade inte så mycket. De bedömde mest etiketterna.

Jonas förde noggrant protokoll. Vi var fyra stycken i smakpanelen och varje öl kunde få max 5 poäng gånger fyra.

Mycket vetenskapligt var det.

Erik gav tummen ner för There is no Santa.

Några andra röster från juryn:

- Men vad fan har de gjort?

- De har inte sparat på vattnet här inte!

- Fan vet vad som finns i den här burken!

- Sofiero. vad fan?

- Burken är röd men ölen är död.

Markus hade med sig en hel kylväska full med öl. Varje öl presenterades noga. Här en Nils Oscar.

Och här är Hägsarvejuryns resultat:

There is no Santa 4

Sofiero 4

Falcon julöl 9

Dugges höstbrygd 10

Eriksberg 10+

K9 14

Höst Citra 14+

Wisby Julbrygd 15

St Peters 16

Corsendonk 16+

Ayinger 16+

Nils Oscar 17

Jonas och Markus hade St Peters som favorit. Wesslan höll på Corsendonk. Och jag, Mien, gillade Nils Oscar. Riktigt roligt hade vi! Tack alla!

Som avslutning en bild på Hennings pepparkakshus.

Hm, måste vara lite för dragigt och fuktigt där i fönstret.

/ mien

Julkortsfotografen

mndag, december 19th, 2011

Jag är verkligen ingen vidare fotograf. Jag har inte tålamodet som krävs. Jag har inte talangen.  Jag har inte tekniken. Dessutom så vill inte barnen vara med på bild längre, de vill absolut inte ta julkort. Så här har de ställt upp bara för min skull, efter timmar av tjat. Jag hade typ tre minuter på mig.  Varsågoda!

1. Alla glada NU!

2. Syskonkärlek NU!

3.

4.

 

5. Lady börjar tröttna på hela grejen.

6.

7.

Ja, jisses, det blir nog inga julkort i år.

/ Mien

Plus och minus

fredag, december 16th, 2011

Vår dator är ännu under recovery, så nu ska jag prova att blogga från den här bärbara, är inte alls överens med tangentbordet. Ska försöka beskriva mitt liv i plus som en känd aftonbladetbloggare jag läser ibland.

Elof har varit borta i två dagar   -

- Han är i alla fall inte påkörd, det skulle vi ha märkt, sa Jonas. +

Den älskade kissen dök upp i morse då Hasse och Oddbjörn skulle brygga dricke och hade ärende in i astuas manskinhall. Elof mjauade och var jätteglad över att bli hittad.   +++++

Imorgon kväll ska vi ha julölsprovning här. +++++

Lördag morgon ska vi upp och köra på simning tidigt. -

Visst kan man spotta ut öl som man smakprovat? —

Jag har julstädat idag. +++

Henning har julpysslat idag. — ( pysselbitar överallt)

Stora brorsan önskar sig en fin elgitarr i julklapp. ++++

Det är 60 dagars leveranstid på den fina gitarren. –

Stora brorsan önskar sig inget annat. —–

Henning önskar sin desto mera. +++

Jonas önskar sig alltd en god bok och läsro inför julen. –

Njaej, det var nog inte min grej att hålla på med plus och minus.

/ Mien

Mer än ekonomi

tisdag, december 13th, 2011

Och HÄR! skriver moster Hanna så bra också.

/ Mien

Utebliven dialog

tisdag, december 13th, 2011

Jonas krönika igår var inte överdriven alls. Läs HÄR! om de fortsatta dialogmötena på Gotland.

/ Mien

Jag och barnen i poliskontroll

tisdag, december 13th, 2011

Jag har stått i valet och kvalet om vi ska köpa ny dator eller laga den här gamla. Idag bestämde killarna på Elitservice att de ska fragmentera? fraglarna? formatera? om det här gamla härket. Den kommer därför att släckas ner ett par dagar och förhoppningsvis återuppstå i slutet på veckan. Vår hagsarvemejl kommer vi inte åt under de här dagarna så skicka sms om det är nåt. På jobbet strular datorerna också jättemycket, vi fick nya i augusti och det har bara varit krångel. Man vet aldrig om man kan logga in, man kan inte lita på att man kan streama, komma åt lektionsdokument eller närvaroprogram. Jag är sååå trött på datorer just nu!

Förra helgen var det Gotlandsmästerskapen i simning. Stora syrran hade inte tränat klokt på två veckor eftersom hon varit i Sthlm men hur det var tog hon en tidigare båt hem för att vara med ändå. Jag skulle köra barnen in till Solberga lördag morgon.

Sånt här ska man inte skriva om men nu gör jag det iaf.

Fredag kväll satt Jonas och jag och drack vin och såg på program vi missat under veckan på SVT Play, bland annat Sveriges värsta skitskola, se det! Han Derwinger som gör programmen är jätteduktig. Det blev kanske lite mer vin och några fler program än vad jag tänkt mig. Lördag morgon var jag trött men det var bara att hoppa in i bilen och köra. Barnen var skitsura för att vi var sena och Stora syrran smsade med tränaren hela tiden:

“Vi är nu i Tofta, mamma är sen.”

” Vi hinner inte till insimmet, mamma vägrar köra fortare.”

Ja, så där höll det på. När vi kommer till Leva Kungslador så är det poliskontroll! Jag blir alldeles kall och känner hur paniken kommer men det var bara att köra av vägen och in till poliserna, en man och en kvinna. Det är mannen som tar hand om mig:

- Jaha, här har vi körkorts- och nykterhetskontroll! säger han.

Jag kliver ur bilen på darriga ben och skriker:

- Men jag har inget körkort och jag har druckit vin!

- Jaha, säger polisen lugnt.

Barnen i baksätet flippar och skriker:

- Men maaaammmmaaaaa!!!!

Stora syrran smsar tränaren;

” Och nu har mamma fastnat i en poliskontroll också…..”

- Menar du att du inte har något körkort alls eller att du bara glömt det hemma? undrar polisen.

- Buhu, jag har glömt det hemma! och så brister det och jag börjar gråta.

Stora syrran till tränaren:

“Och nu lipar mamma i poliskontrollen….”

- Och så har jag druckit vin också! säger jag till polisen. Och jag kan inte vara utan mitt körkort….

- Skärp dig morsan! väser barnen i baksätet.

- Exakt hur mycket har du druckit och när slutade du? undrar polisen.

- Buhu, jag slutade vid tio igår kväll, snyftar jag.

- Men vet du, om du inte har hällt i dig några kopiösa mängder sedan tio igår så tror jag att det är alldeles lugnt säger polisen och tröstar mig. Sedan tar han fram sin blåsgrej och lägger armen om mina axlar:

- Nu ska du lugna ner dig och ta ett djupt andetag och sedan blåsa i den här. Det kommer alldeles säkert att gå bra!

Jag blåser och det går bra. Den trevlige polisen ser nöjd ut.

- Vet du, säger han, det är bra. Lyssna till din känsla och det är den som räddar ditt körkort! Men, man ska inte vara för nojjig heller, tillägger han och flinar….

Sedan var det det där med körkortet och polisen börjar slå i sin dator som segar på men efter en stund så:

- Asch, det är ju du med Mejl från gården. Jag litar på att du har körkort. Och jag gillar det du skriver!

Och så tar han fram sin walkie-talkie och kontaktar sin kollega:

- Låt den här bilen köra före kön så att de kommer iväg. De ska på simtävling och barnen är arga i baksätet.

Jaha, så vinkar de ut mig och gör tummen upp då jag kör förbi.

Och vi hann till simtävlingen.

Det simmades alla simsätt.

Barnen var så starka. Här kommer sonen.

Heja, heja.

Vi kom hem med fem silver (brorsan) och ett brons (stora syrran).

Och så fick Stora syrran stoff till världens mest pinsamma mammahistoria som hon berättar för alla som kommer i hennes väg:

- Vet ni vad mamma sa till polisen? Jo, jag har inget körkort och jag har druckit vin….

Vilket föredöme man är (not!).

/ Mien

Korvstroganoff

mndag, december 12th, 2011

Vi har lagat korvstroganoff ikväll.

Och vad har ni ätit för gott då?

/ Mien