Archive for mars, 2012

Gratis till en psycho bok!

fredag, mars 30th, 2012

 Vad är det för dag i dag?

Jo, det är ju Jonas…

… födelsedag! Gratis från mig med! I det här paketet var det en liten äggkopp gjord i gips. Enligt upphovsmannen går den bra att diska i diskmaskin. Gips i diskmaskin? Den lille mannen vet väl hur jag hatar att diska för hand.

Annars arbetar han mest i ägg numera. Vi har, efter många års sökande, hittat det perfekta verktyget att göra hål i ägg med. Den här lille sylen gör perfekta hål utan att förstöra skalet. Och sedan hänger vi upp äggen i ståltråd.

Här har Lilleman utvecklat en ny teknik. Han gör figurer i cernitlera som han sedan limmar på ägget med limpistol. Mycket snyggt.

Jag vågar nästan inte vissa vad jag gav årsdagsbarnet idag.

Men han hade faktiskt önskat sig den!

/ Mien

Kom till Hablingbo i kväll…

torsdag, mars 29th, 2012

kl 19:00 och lyssna till Kallsång med varmkorv!

Bacchi bröder spelar och sjunger och det serveras korv.

VÄLKOMNA!

Hälsar Hablingbo Rödakorskrets

Författarkväll på Folkan!

onsdag, mars 28th, 2012

I kväll är det författarkväll på Folkan! Det är svensklärarna Cajsen Norrby, Eva Alvinge, Åsa Akre samt Mien Niklasson som berättar om sin favoritlitteratur.

Kom till Allmänningen, biblioteket, kl 19:00 och dela våra läsupplevelser!

Kaffe finns att köpa för 30 Kr.

Välkomna!

Handen på hjärtat

tisdag, mars 27th, 2012

Möten på jobbet till fem. När man väl kommer till fritis för att hämta finns det bara en liten pojke kvar där. Han sitter uppkrupen i en soffa och väntar:

- Äntligen mamma! säger han.

Jonas på väg till Lärbro på någon årsstämma. Hämta hunden hos dagmatte. Svänga förbi Sudrets livs.

Jo, vi brukar alltid laga klok mat så jag har inte dåligt samvete. Thank god for Billy´s! På huvudet in i lammhuset för att kolla att det är lugnt. Två tackor har lammat och det ser bra ut. Rodda med Stora syrran. Lasta hästen och köra till Grötlingbo på lektion. Hem. Stora brorsan och jag fodrar medan Lilleman leker att han är spion och smyger på oss bakom rundbalarna. Köra runt till lammen och se att alla mår bra.

Se! De första lammungarna är redan jättestora! Solen liksom drar upp dem. De lakterande tackorna är vid hyfsat hull trots att vår hackade ensilage tog slut för en månad sedan. Nu kör vi hösilage. Men visst skulle tackorna må bra av lite friskt gräs nu. De kanske inte är så jättesnygga i sin vårfrisyr men man har bra koll på hull och juver.

Göra eld i pannan. Och sedan är det några minuter innan det ska hämtas i Grötlingbo.

Då vill Lilleman absolut göra påskris. Jag vill städa först, putsa fönster och röja. Lilleman tycker inte det behövs. Då vill jag göra ris en annan dag, när vi hinner gå i skogen och hitta något klokt.

Men Lilleman tycker det duger med några syrenkvistar som växer i gamla komposten.

Handen på hjärtat Mien, om det hade varit lite lugnare, lite mindre att göra. Hade du tagit dig tiden att prata med Stora syrran då som du gjorde i kväll när du skjutsade henne? Hade du umgåtts med din mellanson som ikväll när ni fodrade tillsammans och löjlade er med lammungarna?

Och hade du blåst ur ägg?

Det är faktiskt inte säkert. Då hade man kanske tänkt att det kan vänta till lördag. Och sedan hade man kraschat framför TV:n medan barnen var någon annanstans i huset.

- Mamma, det här är nog det finaste påskriset!

Cernitleran åkte fram också.

Och det blev en kyckling.

I morgon hoppas jag att Jonas får påskpyssla lite med barnen. För då är det jag som ska på kvällsaktivitet.

/ Mien

Flatbåt och skinnet av gröten

sndag, mars 25th, 2012

I dag hade vi stämt träff med Gullan och Allan för att de skulle hjälpa oss att reda ut några gränser i Silte. Vi började med tiokaffe vid Simes.

Den här flatbåten håller Allan på med nu. Jag tror att han sa att han byggt 28 flatbåtar. Jag frågade om man inte säger flateska och det kan man också göra. Men Gullan tyckte nästan att flateska är ett skällsord, eller att det i alla fall är nedsättande. Jag har aldrig hört ordet flatbåt förut. Vilket ord använder ni?

Gullan hade vävt en jättefin matta av lammskinnsremsor men den fick jag tyvärr ingen bild på.

Sedan gav vi oss av med kartor och passare. Allan hade förberett noga och räknat ut hur många meter hit och dit vi skulle mäta upp. Vi hade med oss märkkäppar som vi slog ner. Gamla gränser är ofta utmärkta med gränsstenar så det gäller att hitta dem. Men det är tyvärr inte alltid de fått ligga kvar.

Första stoppet var Piss backe ute på myren. Vi skulle mäta ut gränserna vid Torpet. Förmodligen har här legat ett båtmanstorp långt tillbaka och därav namnet Torpet. Gullan och Allan är jätteintresserade av gamla namn och gränser och har massor att berätta.

- In här! dirigerar Allan.

Gullan fnissar. Gullan lärde oss i dag ett nytt ordstäv:

” Han hade inte precis bråttom att få  skinnet av  gröten! ” Fast på gutamål då, som jag inte kan stava.

Har ni hört det förut? Vad betyder det i era öron?

Vi åkte runt i flera timmar och kollade gränser. Vi var också nere vid Sandskallen. I den här strandboden har Allan ett fiskemuseum med gamla redskap. Vi hade ingen nyckel med idag men det får bli nästa utflykt.

Tack Gullan och Allan för en mysig söndag!

Jag tog några bilder på stranden också med de sitter i kameran. Storebarnen är jättesura över att jag sällan ids ta kort med kameran längre utan bara med mobilen.

Sedan fick vi bråttom hem för syrran kom med alla sina barn och skulle se på lammungar.

Ja, visst var det synd att jag inte tog kort med kameran när kusinerna åt våfflor vid Hägsarve på våffeldagen! Bella och Vendla.

Efter hand som tackorna lammar och vi märker att de klarar av sina ungar kör vi ner dem i ett av ängena. Lammungar mår bra av att vara ute och få sol på sig. Min pappa sa alltid att lammungar behöver sol för att växa. De har så klart ett lammhus att krypa in i då det regnar.

Småbusar på egna äventyr. Nu har vi klippt in cirka 50 stycken.

/ Mien

Onyttigheter och påskkort

torsdag, mars 22nd, 2012

Jag borde väl skriva om hur det går med lamningen men det flyter liksom bara på. Vi börjar väl bli garvade. Hittills har det kommit cirka 50 ungar och inga större katastrofer har drabbat oss ännu. Får ta bilder och visa i helgen.

Idag var jag på hälsokontroll. Man blir erbjuden en gratis sådan i min ålder. Man skulle åka dit fastande sedan 12 timmar. Det var inget större problem för mig. Men Henning var väldigt hungrig efteråt. Han var ledig från skolan idag så då kan man ju tycka att det ska ordnas något litet extra festligt.

Klockan nio intog vi frukost på Bagarns i Hemse. Jag hade varit uppe sedan fem och fodrat lamm så en räkmacka satt fint. Henning tog läsk och bulle…

Allt på Bagarns ser precics ut som jag kommer ihåg det då jag var barn. Jag satt vid samma bord med farsan och kunde höra honom teaterviska med lite för hög röst:

- Han som sitter vid bordet där är Arne Ohlsson, en av skådisarna i Närrevyn….!

Arne tittade åt vårt håll och det var väldigt pinsamt.

Men jag ska ta det lugnt med räkmackorna. Annars går det väl för mig som för en av mina elever i går då det var kroppkakor på Folkan.

Då såg det ut så här i klassrummet. Jag frågade köket hur många kroppkakor de rullat och fick svaret:

- 550 stycken!

Det är väl därför det bara är kroppkakor en gång per termin.

Från det ena till det andra. Jag gör nästan aldrig våfflor för våffeljärnet är för tufft för våra elledningar. Propparna går så fort man värmer upp järnet. Men Henning var så väldigt sugen på våfflor i går så jag fick dra en skarvsladd utifrån och då gick det.

Varför lägger jag de färdiga våfflorna på tidningapapper? Min mamma gjorde alltid så men jag vet inte varför jag gör det. Gör ni så också?

Henning längat efter våren.

Och jag längtar efter att få skicka det här kortet till min syster. Jag hittade det här vid Hägsarve en gång då jag städade brygghusloftet. Malin har skickat det till mommo Helny och moffa Sven någon gång för länge sedan.

Se hur käckt kycklingen håller hatten.

/ Mien

Mejl från faster Annika

onsdag, mars 21st, 2012

 Hej!
Nils ( Niklas??) har blivit intervjuad om hockeygym. av Skellefteås egna webbtv. Kolla in om ni har tid och lust, han finns där i mitten någonstans i typ 5 sek.

Annika

http://www.skellefteaaik.se/artikel/19855/

Evangelium enligt Jonny Cash

sndag, mars 18th, 2012

Nu när Emrik går och läser händer det då och då att Jonas och jag går på gudstjänst med honom på söndagskvällarna, det är så skönt att sitta i kyrkan en söndagskväll och bara lyssna.

I kväll var ju inte Emrik hemma så då roade vi oss med att se på gudstjänst på datorn istället. När vi flyttade till Hägsarve och började jobba på Högbyskolan för 16 år sedan blev vi arbetskamrater med Christina Billemar. Christina var också lärare i svenska och engelska, precis som jag, så vi hade mycket att prata om och blev goda vänner. Christinas man, Mikael, var präst och familjen bodde med sina tre pojkar i Rone prästgård. Vi umgicks och hade roligt tillsammans.

Efter ett tag bestämde Billemars att de skulle flytta tillbaka till fastlandet. Något av det sista Mikael gjorde innan han lämnade Gotland var att han fick döpa vår Vendla som då var nyfödd!

Ikväll fick vi träffa Mikael Billemar igen! Häng med på en mycket annorlunda gudstjänst! Mikael berättar om Jonny Cash liv och hans gudstro varvat med att han sjunger Cash-låtar tillsammans med sin kyrkokör i Motala. Programmet ligger bara ute någon vecka till så missa det inte!

http://svtplay.se/v/2721660/gudstjanst/26_2

Jonas mindes en rolig episod från en av de gånger vi var bjudna till Billemars. Deras tre pojkar for runt där i prästgården som små troll och klättrade på väggarna och förde ett himla oljud medan Mikael försökte dricka en öl med Jonas och prata. Till slut blev det bara för mycket för stackars Mikael och han vände sig till sönerna och sa:

- Men det var väl självaste fan!

Jag måste visa Vendla den här Cash-sjungande prästen så hon får se vem hennes doppräst är!

Billemars var väldigt omtyckta här ute på södra Gotland så det var tråkigt när de flyttade.

/ Mien

Det kom en bild från simtränaren…

sndag, mars 18th, 2012

…med texten medaljregn!

/ Mien

Lön för mödan

sndag, mars 18th, 2012

Vendla smsar från simtävlingar i Nässjö ikväll:

Emrik och jag tog hem var sitt brons i medley. Sen tog Emrik brons i ryggsim också! :)

Som förälder blir man så glad när barnen får cred för sitt slit.

Fadern kommenterar: Ja, ja, det är inte medaljerna som är det viktiga utan att de är nöjda med sina personliga tider!

/ Mien