Archive for april, 2012

Ett husbygge

mndag, april 23rd, 2012

Hej!

Här har det ringt folk från när och fjärran och undrat om vi inte är friska snart. Ja, vi är friska! Men shit vad sjuka vi blev i den där influensan! Inte kul. Men lamningen är så gott som klar, någon enstaka tacka kvar bara. Vi har flyttat runt på lamm, sorterat, grupperat, matat och vattnat så jag är alldeles slut.

Henning har fått härja fritt i trädgården. Jonas blev kanske lite ledsen igår då han kom hem och förstod att alla hans femtumsplank är slut. Allt slit med att fälla träd, köra ut från skogen, köra till sågen i Sanda, slita, släpa och dra.

Och här ser ni resultatet. Det är en makalös unge. Han har byggt allt själv, reglat upp golvet etc.

Men nu har vi kommit överens om att Henning och jag ska åka och köpa lite sekunda plank till det fortsatta bygget.

Mien

Nässelutslag

tisdag, april 17th, 2012

Henning och jag är sjuka. Hög feber och ont i kroppen.

Men Henning är sjukast. Inte får han behålla någon som helst febernedsättande medicin heller. Allt kommer upp direkt.

Och så har han fått utslag över hela kroppen. På sjukvårdsupplysningen sa de att det är nässelutslag som man kan få då man är nedsatt av virus. Kommer de upp till ansiktet så måste vi åka in.

/ Mien

Knark, kaninungar innebandy och PRO i Klinte

fredag, april 13th, 2012

Som tonårsförälder blir man inbjuden till olika utbildningar och informationskvällar. Första föräldraträffen på Högby i sjuan handlar om hur man undviker att ens tonåring börjar knarka. Det är naturligtvis jättebra med knarkinformation men det känns ändå lite surt. Alltså det viktigaste är tydligen att barnen inte ska börja knarka? Har man inte satt ribban lite lågt då? Visst, jag har stor respekt för knark och är jätterädd för det. Men finns det inte annat som är mer relevant? Hur hjälper vi våra barn att orka med långa resvägar, skola och fritidsaktiviteter? Hur får vi våra tonåringar att bli lyckliga och harmoniska? Hur ser framtiden ut här på södra Gotland? Vilka studier ska man satsa på om man vill bo kvar här? Inte en enda gång har jag blivit inbjuden till ett sådant infromationsmöte utan allt är problembaserat. Ta den där Cope-utbildningen till exempel som man blir erbjuden att gå, det är typ: Så handskas du med din besvärliga tonårsdotter! Så uppfostrar du din hund så den lyder liksom.

Nej, nu kommer folk att bli arga på mig. Men det handlar alltid om att tonåringen är så jäkla besvärliga och om att de knarkar. Inte om att den drygt 40-åriga föräldern kanske har problem, jobbar för mycket, mår dåligt och inte orkar engagera sig. Det stör jag mig på. Dessutom har Jonas och jag jobbat med tonåringar( gillar inte riktigt det ordet, känns nästan som ett skällsord,) eller ungdomar i över 20 år. Ungdomar  är vassa, javisst. Och smarta. Men de är också kärleksfulla, arbetssamma, mysiga och de har humor!  Hoppas det kommer fram.

Den här inbjudan kom idag:

Lovvärt att de bemödat sig om att lägga till ordet underbara. Det är polisen och Länsförsäkringar som har infokväll. Men igen, bara informationskvällar om knark. Är det lite reservatsstämpel på Gotland eller?  Är vi Sveriges indianer?

Så mycket knark verkar det inte ha varit på  femtonårsfesten Stora syrran var på i går . Jubilörens mamma, Mari Winarve ( hon på radion) och jag, var med i samma föräldragrupp och våra flickor är lika gamla. Flickorna är dessutom goda vänner. Mari är väldigt rädd för knark och alkohol, vi har pratat om det många gånger. Jag är mer rädd för arbetslöshet och ensamhet. Vi har olika rädslor. Så här såg det ut då jag hämtade Stora syrran dagen efter festen igår:

Alltså, inte alla ungdomar tänker på knark dygnet runt. Snälla, ge oss lite andra infokvällar om ungdomar än vad det gäller knark. Det finns många ungdomar som har högre ambitioner än så. Även om de här flickorna kanske inte alltid är så här präktiga och sitter hemma och gosar med kaniner ;) så har de andra mål i livet än att börja knarka.

Förresten så är de här kaninungarna väldigt söta och man kan boka upp sig på en via bloggen här.

De kostar ett par hundralappar och de är renrasiga lejonhuvade? lejonhövdade ? dvärgkaniner någonting.

Det finns fem stycken små ungar. Här ligger de i boet. Alla ligger åt samma håll med svansarna utåt. Sååå sött. Se öron, se öron se svansar hava de….

Lady har bokat upp sig på en kaninunge redan. Hon vill ha ett eget husdjur säger hon. Vi är väl lite tveksamma till om hon är tillräckligt mogen men vi får väl se.

Den ömma modern.

Vendla och jag har plockat ramslök och gjort ramslökspesto, så jäkla gott! Hur förvarar man ramslökspesto till pingst? Vi ska ha stort kalas då och det skulle vara gott till fårfiolen. Fryser man in det eller har man i konserveringsmedel? Tips?

Vedmaskinen är igång och den dras av gamla Bustern. Det är så bra för den andra traktorn behövs för att fylla på bordet och köra bort ved.

I dag har det varit innebandy, påskkuppen i Hemsehallen. Henning var där och satsade allt, ni ser honom i vänster hörn i blå tröja.

Sedan skulle det tas lagfoto för Havdhem. Ha, ha, jag tycker de roligaste bilderna alltid blir då de vuxna försöker styra upp allt. Här ser ni Måtte och Emma in action.

Vår Lilleman längst upp till vänster.

Från innebandy till PRO:s årsmöte i Klinte. Jag var underhållningen. Det var så mysigt i deras lokal i Donnerska huset och jag fick sådan respons på det jag berättade. Mamma har varit väldigt engagerad i Klinte PRO sedan hon blev ensam och jag förstår det verkligen, en väldig värme och gemenskap. Och lite kul att jag kunde få dem att skratta också….

Hej hej vinkar publiken!

/ Mien

Kråkjakt

torsdag, april 12th, 2012

Träffade några tjejer som sett kråkfällor på en strand nyligen. Det såg inte så kul ut. Kråkor kan göra stor skada i lamningen så visst vill man kanske skjuta av några. Känns inte så kul att fånga dem i fälla först dock. HÄR har jag hittat ett inslag om aktuell kråkjakt.

/ Mien

Tack Geab!

tisdag, april 10th, 2012

Geab har byggt en ny transformatorstation på våra marker. Det har tagit lång tid att få den klar för man har fått vänta på bygglovet hur länge som helst.( Läs mer om hur andra också får vänta på bygglov på Gotland HÄR!)

Men nu är stationen klar!

Se så fint Geab har gjort! Man har satt tillbaka vårt stängsel och lämnat snyggt och prydligt efter sig.

Och varit frikostiga med gruset.

Tack för det!

/ Mien

Och alla fina påskbarn

mndag, april 9th, 2012

Ett bra påsktips är att göra som syrran. Hon lät barnen säga kloka saker och så skrev hon det på äggen.

På påsken behöver brevbäraren inte lämna ut post.

Här sitter vi och äter allihop på Valldammsvägen. Det var jättegott. Mommo må vara liten och tunn men hon älskar mat och lassar gärna in. Det var fiskröror och kycklingspett och saffransaioli.

Malin gjorde sin bejublade efterrätt från förra året. Någon slags blandning mellan glass och äggtoddy med choklad, socker och konjak i äggskal.

Lukas och “Jannie”

Farfar :) Anita och Lukas spelar äggspelet. Kolla in koncentrationen!

Linn

Jennie och Vendla

Alla njuter av maten utom Jennie….som har bråttom till något.

Emrik och Anita

Hägsarvebröderna

Kusiner som gillar varandra, Bella och Vendla 1.

Bella och Vendla 2.

Bella och Vendla 3.

Adam och Hägsarvekillarna.

/ Mien

Några nedslag i påsken

mndag, april 9th, 2012

Tidig morgon nere i ett av ängena där vi har lammungar.

Så lungt och fridfullt. Mammorna äter medan ungarna ligger kvar en stund till. Jag kan stå och bara titta och titta, länge. Det är så fridfullt. Så vackert. Tyvärr hara vi en väldigt kall april med morgonfrost och minusgrader men ungarna verkar må bra ändå. Jag är så nöjd över att tackorna är i bra hull trots att de nyss lammat.

Ja, här kommer en salig blandning av bilder. Jonas och Emrik har stekt sill och ätit det med  löksås i flera dagar i rad nu. Det är helt ok men kanske inget jag längtar efter.

- Jättegott! säger Emrik.

Skärtorsdagen fick vi besök av ett helt gäng påskkärringar och deras mammor. De gillade att se på lammungar.

I utbyte av godis fick man de här fantastiska påskkorten. De finaste jag någonsin sett, faktiskt.

Så har vi varit i Eke på påskgudstjänst.

Henning har ritat fina påskkort.

Pitepojkarna har slitit sig från hockeyn och kommit till ön för att klappa lammungar.

Bröderna har meckat med vedmaskinen i snålblåsten.

Vi har fikat.

Och vi har träffat mina systrar. Här hos Malin långfredagen.

/ Mien

Höglamning

onsdag, april 4th, 2012

Ja, nu verkar det som om vi går in i höglamning. Jag tror åtta tackor har lammat idag.

Det handlar mycket om väntan. Att vara närvarande. Det här är väl en typisk lamningsbild.

/ Mien

Växla ner

mndag, april 2nd, 2012

Min söndag var helt förstörd. Vi var på kalas lördag och kom hem sent, eller tidigt, beror på hur man ser på det. Vi hade trevligt men jag vaknade och hade ångest över allt jag behöver göra. Ångesten kom nog sig därav att jag inte hade ork till något.

Jonas och Emil for ut till Grötlingbo udd för att slå ner stolp på nya betet. Jag åkte med med min cykel.

Och cyklade sedan en ordentlig tur på Sudret. Mätaren stod på nästan 20 kilometer när jag kom hem. Det ser trevligt ut men det var svinkallt, motvind och jag var inte i form, om man säger så. Måste skaffa en bättre cykel än min gamla, rostiga med cykelkorg och utan växlar. Det hade varit så skönt att kunna växla ner lite i värsta motvinden.

Efter cykelturen fick jag aldrig upp värmen igen. Jag låg och skakade under ett duntäcke i soffan. Jag lämnade bara soffan för att köra på simning och för att gå ut i lammhuset.

I år får väldigt många tackor trillingar. Varför är det så? Vi har då inte gett dem något kraftfoder eller flushat dem på något vis.

De här trillingarna är två dagar gamla och busar med sin mamma.

Det är ju inte gjort för trillingar. Tackan har ju bara två spenar. Hur tänkte gud här?

/ Mien