Archive for juni, 2012

Elof spelar pingis

tisdag, juni 26th, 2012

Bröderna Niklasson har ett litet pingisbord på vinden. När de ska köra en match eller vad det heter så kommer det fler pingisspelare springande.

Elof vill alltid vara på plats när det är match.

- Taaaa boooort honom, skriker Lilleman.

Men Elof hoppar snart upp igen.

Han älskar att följa bollarna i luften.

Och så är det kul att fånga bollen också.

/ Mien

Dyrare mat

torsdag, juni 21st, 2012

Här finns en hemsida ni kan titta in på. www.dyraremat.nu  Jag har inte hunnit läsa igenom allt. Men jag kan säga att jag  är inte helt bekväm med det där ekologiska odlandet ännu eftersom jag vet att det tex går åt dubbelt så mycket diesel att producera ekologisk mat. Giftfriare, ja? Men mer diesel. Fast på den här sidan är de öppna för fakta. Det känns inte som ekologiskt-propaganda precis.

Men i sak håller jag med. Vi måste köpa dyrare mat. Och undvika halvfabrikat. Så gott det går. I kväll har Vendla lagat en fiskrätt från grunden, med bla färsk koriander, och det smakar ju så mycket mer! Koriander, det kan man väl odla själv?

Jag önskar att vår uteplats blir inglasad snart så vi kan ha den lite som växthus.

Men annars, tänk på vad du köper!

/ Mien

Dumpa inte priset på potatis!

torsdag, juni 21st, 2012

De senaste dagarna har jag varit upprörd över att man kunnat sälja svensk färskpotatis för 2.90 kr per kilo. Det är skamligt. Ingen bonde kan ens producera potatisen så billigt och jag har dövlat över det där att man dumpar priserna på mat. Jag frågade en potatisbonde idag vad det kostar att ta fram så här tidig potatis och han sa:

- Tja, lite lågt räknat kostar det säkert 8 till 10 kronor kilot. Fast tidigpotatis i maj kostar nog en 20 kr kilot. Då ska man ha dubbla vävar och typ ha växthus ute på åkern.

Och då snackar vi bara produktionspris. Ingen lön till bonden alls alltså.

Idag när jag var ute och körde såg jag den här skylten fara förbi.

Men vad står det? Jag var tvungen att stanna bilen och kliva ur.

Jag blir då så arg över det här erbjudandet. 0,49 kr per kilo, det är ju ett skämt. Här lär man konsumenten att potatis är värdelöst, man kan få den goda, fina potatisen för noll och ingenting. Hur blir det då när erbjudandet är över och man ska försöka sälja till normalpris, vem vill köpa? Många konsumenter väljer säkert nypotatis från Bangladesh då, upptagen av människor som knappt får betalt.

Min källa potatisodlaren säger:

- Man drar priserna i botten. När grossisten köper in potatisen är det så otroligt viktigt med kvalitet men de har verkligen ingen verklighetskoll. Helt klart kommer vissa produktioner att upphöra.

Och vilka svenska potatisproducenter kommer att orka härda ut när de inte får betalt?Det kommer att leda till att folk lägger av.

Vendlas väninnas pappa är potatisodlare och Vendlas väninna brukar hjälpa sin pappa med diverse traktorjobb på somrarna. Hon berättade för mig i våras:

- Pappa har aldrig haft så fin potatis som i år. Och han har verkligen lagt ner mycket jobb på den. Potatisen är jättegod men ingen vill köpa den. Man importerar hellre billigare potatis. Nu har vi den bara hemma i lagret och jag vet inte hur det kommer att bli. Så synd om pappa som jobbat så mycket.

Jag blir gråtfärdig.

Jag vägrar köpa den här billiga potatisen. I sommar tänker jag köpa gotlandsodlad potatis i gårdsbutik. Jag har inte mycket pengar men det har jag faktiskt råd med för potatis är inte särdeles dyrt. Jag har råd att betala vad det kostar att producera den och lite till så att bonden får lön.

Våga vägra handla för billigt. Åk till Olsvenne gårdsbutik i Näs och handla deras kött och korvar också i sommar. Här är adressen http://www.olsvennegardskott.se/.  Handla i alla gårdsbutiker ni ser och handla närproducerat till det pris som det kostar att ta fram varorna. Om det gotlandsodlade ska finnas kvar, om en levande landsbygd ska finnas kvar, måste vi alla hjälpas åt.

0,49 kr / kilot.

Jag blir så förbannad.

Men glad midsommar på er ändå.

/ Mien

Städlust.se

tisdag, juni 19th, 2012

Var är Mien?

Jo, i öronrummet på Hemse VC. Nu har öronen varit extra jäkliga en tid. Det är verkligen jobbigt. Att inte höra är ett enormt handikapp. Jag ska dit igen torsdag så förhoppningsvis kan jag höra okej över midsommar. Personalen på Hemse VC gör verkligen allt de kan. De är toppen.

Alla undrar vad man har för planer för sommaren. Som vanligt drömmer jag om att få ordning här hemma och röja. Våra förvaringsmöjligheter är få och då är det ju dumt att samla på sig en massa bråte. I brist av tid och plats så kastar vi bara in saker här och där i panik. Nu har jag blivit kompis med en sommargranne, Estrid. Estrid är expert på städning och röjning. Hon har tom med skrivit två böcker om det och de har såklart blivit bestsellers! Vem vill inte ha koll på grejerna?

Lite ogenomtänkt bad jag Estrid om hjälp med att röja i våras. Och nu ska hon komma två dagar i början av juli.

Nu ångrar jag mig lite. Måste nog röja i fjorton dagar själv först.

Här ser ni Estrid, till höger, med sina kompisar utanför vår loppis.

Estrids blogg hittar ni HÄR, www.städlust.se  och där får man expertråd på röjning och städning.

Jag tror Estrid kommer att få stoff till en ny bok efter dagarna hos oss. Kanske kan den heta Röj på gården?

/ Mien

Hansa eller Hoburg, pirat och zumba!

sndag, juni 17th, 2012

Den här helgen bara for förbi. Lördag hade jag lite skjutsningar på barnen och så var jag runt hos lammen. Jonas åkte tidigt lördag morgon till Fårö för att klippa. För att vinna lite tid sov han över till söndagen hos vår vän Petter som bor på Långhammars.

Och så skickade Jonas bilder hela tiden och då längtade jag till Fårö jag också. Lady sniffar runt på tomten vid Långhammars. Sjön i bakgrunden.

Jonas och Petter kollade på fåglar.

Och gamla Meja, still going strong. Men hon hade väl inte så mycket tålamod med Lady precis.

Själv klev jag upp tidigt söndag för att köra finaste Henning på fotboll till Traume. De andra fotbollsföräldrarna från Hansa Hoburg viskade att det inte brukade vara så bra ordnat där vid Traume. Vimsigt och långt att gå till planerna.

Men när vi kom idag kände vi oss jättevälkomna. Och man hade disponerat om ytorna så de små fotbollsspelarnas planer låg närmast anläggningen så det var inte långt att gå! Tyvärr blev Henning av med sin favoritfotbollströja som det står Rinaldo? Ronaldo? på. Han hade tagit den av sig och sedan var den borta? Två Traumepappor engagerade sig väldigt i vår borttappade tröja fastän jag viskade bakom Hennings rygg att vi nog klarar oss utan tröjan. De for runt och letade överallt och tog mitt nummer och sa att det hela var väldigt tråkigt. Så trots borttappad tröja åker jag gärna till Traume igen!

Jag är ju inte här ifrån Sudret och har ju ingen historik med Hansa Hoburg. Men idag lade jag märke till att alla Havdhemföräldrar skriker “Heja Hansa!” och att Öjaföräldrarna skriker “Heja Hoburg!”.

Jaha, och så hem och konstatera att den nya tvättmaskinen är sönder! Det är nog som Jonas säger, vi måste skaffa en sådan där industrimaskin, en wascator eller vad de heter. Inget annat håller här. Och så rigga om och köra Henning till…

…piratkalas där han haft jättekul. Själv fortsatte jag upp på Hemse då storebarnen blivit inbjudna via simklubben att delta i zumba!

I stället för att sitta och vänta tills de var klara var jag med jag också och det var ju jättekul!

Här vid HBK har de fått en plan med konstgräs och den var väldigt skön att skutta omkring på.

Det är vår simtränares fru, Lucinda, som håller i zumban. Lucinda är sångerska och dansare och hennes zumba, ja det är värsta öset till ny och frän musik! Jag köpte ett tiokort direkt och ska försöka komma iväg i sommar. Jag motionerar ju helst på morgnarna, jag brukar gå en mil mellan fem och sju innan jobbet och innan man upptäcker allt som ska göras med lammen. Och så brukar jag cykla hem från jobbet. På kvällen har jag ofta så mycket andra körningar så jag hinner inte motionera. Men nu i sommar ska jag försöka komma iväg på zumba!

Emrik var taggad på zumba som han kört på idrotten och tyckt varit kul. Men när han såg att det var uteslutande “tanter” som höll på så ville han helst sjunka genom jorden.

Då var det skönt att kunna hjälpa Johan lite med högtalarna.

Lucindas zumba är mycket populär och det har varit omöjligt att få en plats i vinter. Men nu när man kan vara ute så kan hon ta emot flera.

Häng med du också!

Onsdagar klockan 19 på Sudervallen ( mitt emot Granngården), bakom pingishuset.

och

Torsdagar klockan 18 på stranden i Burgsvik.

Jaha, och sedan skulle Vendla skjutsas till en grillkväll med kompisarna, Henning skulle hämtas och Emrik skulle på simträning.

trots körningar, jag ska försöka gå på zumba!

Vi ses!

/ Mien

Niornas avslutning 2012

lrdag, juni 16th, 2012

I går var det niornas avslutning på Högby.

Alla nior fick sitta ner under avslutningen. Stora syrran ser ni mitt i bild i lila jacka.

Jonna och Vendla. Jonnas mamma var med i samma bebisgrupp som jag och jag tycker inte alls det var länge sedan våra små flickor låg och krälade på golvet.

Det här leendet betyder:

- Mamma kan du ta din fu**ing kamera och dra till något annat ställe?

Niorna ger varandra rosor och mycket blommor blir det.

Lilleman var väldigt stolt.

Mommo la rosorna i en hink.

Kemiläraren Lisa kom och sa adjö.

Bildläraren och Vendlas studiehandledare Ronny likaså. Tack Ronny för den här tiden! Du är toppen!

Sedan bar det av upp på vagnarna. Under tre kvällar har ungdomarna målat och dekorerat vagnen. I dag ska den plockas av….

Det gick absolut inte att höra vad de sa för musiken var enormt hög.

Hela dagen sedan skulle de åka vagn till olika destinationer.

Först var det kortege genom Hemse med poliseskort. Det var sammanlagt fyra vagnar tror jag.

Hej då och lycka till!

Otroligt stolt var jag ju denna dag. Kan inte låta bli att dela med mig lite:

Grattis!

/ Mamma Mien

Om hur långt jag kör, Kurts verkstad, grillning och lite annat

torsdag, juni 14th, 2012

Min bil är på service. I går fick jag låna Markus och Maries bil för att klara av kvällskörningarna. Jonas var på centermöte så han hade den andra bilen. Hur som, jag satte trippmätaren i lånebilen för att veta på ett ungefär hur mycket bensin jag gjorde av med. Nu får ni gissa! En alldeles vanlig kväll i familjen Niklasson, exakt hur långt kör vi? Då var det inga körningar till betena för att titta till lammen utan bara körningar på barn. Emrik tor simhallen. Henning tor Hansavallen. Och Vendla en hämtning Fardhem.

Jo, trippmätaren snuddade tio mil när jag var klar! Tio mil, det är ju inte klokt.Inte konstigt att våra dieselräkningar är hiskeliga. Och inte konstigt att jag inte får något gjort här hemma på kvällarna. Det tar ju lite tid att köra tio mil också.

Henning vaknade i morse och konstaterade att idag är det sista dagen han är en etta! Här skojar han med brorsan i morse. Ikväll är det skolavslutning i Havdhem. Bra att de har det ikväll för då kan Henning åka med mig och vinka av Vendla när hon åker vagn med de andra niorna på Högby imorgon.

Till årsdagen önskar sig Henning en synth. Jag har faktiskt kommit över en av märket Roland. Tyvärr så fungerar den inte ;) . Men jag har lämnat in den till Linde TV & Antennservice. Kurt, som har den lilla firman, kan laga i princip allt till en rimlig peng. Han har lagat TV-apparater, batteriladdare, elgitarrer och gud vet allt åt oss. Nu har klippmaskinen strulat lite. Inte bra. Vi tog den till Kurt igår.

Det är ju inte så kul att behöva skicka maskinen på service till England så här mitt i klippsäsongen…..Men Kurt grejade och donade och bytte ut lite elgrejer och han fick den att börja gå som den ska igen. I dag är Jonas på Fårö och klipper och jag håller tummarna för att maskinen sköter sig!!!

Har ni nån elgrej som behöver lagas? Ring Kurt!

En fin båt som Henning snickrat. Han ska få verktyg också till årsdagen. Och virke.

Nu är det snart sommarlov och alla barnen är hemma och äter som hästar! Jag brukar köpa en hel gris ibland, det är bra. Jag brukar skiva upp hela grisen i skivor, inga skinkor och sånt där.

Griskivorna är bara att ta upp ur frysen sen och lägga på grillen. Jättegott. Men jag hatar att grilla. Nu blev just det här ganska lyckat men jag känner mig alltid lika förvirrad när jag står vid grillen.

Ta det här med locket till exempel. Ska det vara på eller av? Och den där blanka grejen till höger, ska man rucka på den måntro? Termometern är bra, den hindrar mig från att göra kol av grisen.

Den här lilla lådan då med spaken? Ska man gör nåt här?

Jonas tycker att jag ska bli bättre på att läsa instruktionsböcker. Men det är ju så tråkigt.

/ Mien

Beröm, bildmapp och fåret Shaun

mndag, juni 11th, 2012

Besöket på VC gick både bra och dåligt idag. Bra är att läkaren lyckades få upp vänsterörat så nu hör jag någorlunda. Dåligt är att högerörat ännu är helt täppt. Men jag kämpar på med medicinering och nya besök på VC!

Mitt senaste Mejl från gården har verkligen väckt massor med känslor, jättemånga har hört av sig. Folk har till och med bemödat sig om att leta rätt på mitt nummer och ringt till mig. Eller mejlat, som här:

HEJ!
Har länge tänkt låta dej veta hur OERHÖRT MYCKET jag uppskattar dina Mejl från gården. Det senaste gav mej kicken, nu blir det av framföra ett STORT, VARMT TACK för din klokskap o förmåga förmedla den i alla viktiga teman du tar upp.
Spontant har mina vänner frågat om jag läst det senaste den 9:e juni. OM!!! Tack för att du är så noga med att ta reda på fakta. Jag önskar att våra politiker läser o GÖR något åt alla beslut dom tänker fatta utan tanke på konsekvenser. Jag skulle tro att om du hade haft lust ersätta någon av dessa “enögdingar” skulle Gotland se annorlunda ut. Du har sån energi o vidsynthet vilket tydligen är en bristvara bland beslutfattarna. Men då skulle du kanske inte hinna med dina verklighetsgrundade o tankvärda Mejl. Dom vill jag inte vara utan!

En skön sommar önskar jag dej. Hoppas Du orkar fortsätta mejla från Hagsarve.
E G

Kasnske lite gnälligt om det där med beslutsfattarna. Jag vet ju hur oerhört svårt det är att vara politiker och få pengarna att räcka till allt. Jag gillar att tänka att beslutsfattarna är vi, det är ju vi som röstar fram politikerna.  Nåväl. Jag slickar i mig berömet ändå.

Vendla kom hem idag med sin bildmapp. Den var fylld av vackra bilder. Men, de som berörde mig mest var kanske bilderna av våra husdjur. Hur hon har lyckats fånga deras uttryck.

Ta Elof till exempel. Han är en ganska fånig och hjälplös typ.

Här sitter han vid skärmen igår kväll och försöker påkalla min uppmärksamhet. Det är vår andra konstnär, Emrik, som alltid ser till att jag har små lustiga gubbar på skärmen.

Elof har ovanligt stora och gröna ögon, det syns inte här på den här mobilbilden. Här ser han mest galen ut.

Och här har Vendla fångat Elof. Den slanka kroppen, de stora ögonen.

Och så det där lite hjälplösa:

- Hur gör jag nu då?

Han är ju för fin, vår kisse.

Och så Lady, alltid så där fånigt glad. Typ, hurra nu ska vi lägga ved i pannan! Här har hon toksomnat i husses famn efter en dag med lammklippning.

Här är hon sådär fånigt glad.

Och här medverkar hon visst i en skräckfilm!

Och så bara en blomma.

I fredags var vi hos Signe & Co och åt tacos. Signe blev rädd för första gången i sitt liv. Hon blev rädd för Emrik! Jag sa till henne att det var en grov missbedömning för den killen är supersnäll. Det såg i varje fall väldigt roligt ut då Signe blev rädd. I guess you had to be there….

Markus och Marie hade dukat så fint.

Jättegott var det.

Barnen ser helt galna ut?

Sedan gick de ut och lekte i regnet.

Och sedan kom de in och då fick vi höra Elsa spela Van Halens Jump på sin synth. För att få till det rätta soundet har Elsa kommit på att hon kan hålla ner en ton med tån. Riktigt tunggung var det.

Sedan roade sig alla vuxna och barn med att se tre avsnitt med fåret Shaun.

http://www.youtube.com/watch?v=e-rLANzLP7c

Markus sa något om att bonden i serien påminner honom om någon? Vem kan det vara?

Oj så trevligt vi hade.

Tack för en fin kväll!

Mien

Och så hör jag ju ingenting!

mndag, juni 11th, 2012

Senaste veckan har varit jättejobbig eftersom jag i princip inte hör något alls. Jag hör inte telefonen när den ringer. Jag hör inte om bilen är igång. Jag hör inte om diskmaskinen startat eller inte. Jag hör inte vad barnen säger när de pratar med sina sluddriga små ljusa röster. Jag hör inte vad Jonas säger heller för den delen och då upprepar han sig och höjer rösten varpå jag blir ledsen och undrar:

- Vad skriker du på mig för?

Och då kontrar han med:

- Men du hör ju inte! och: Att du inte hör är jobbigt för mig med!

Ja, sådär håller det på.

Nu ska jag till VC och jag hoppas innerligt att de kan hjälpa mig lite.

Egentligen skäms jag över att klaga. Mina bekymmer är små i jämförelse med människor som lider av livshotande sjukdomar och annat. Mycket små.

Vi har skördat.

Jonas skröt av på Hablingbodansen att han sköter skörden med några SMS:

- Fattar inte varför inte fler gör som jag? SMS-skördar?

Då sa en annan habling från en välkänd lanbrukarfamilj med gott om maskiner:

- Visst, det låter bra med SMS. Men någon ska svara i andra änden också!

Fyra fordon som körde för fullt för att packa in vårt gräs.

På Hansavallen var ett av målen trasigt när Henning och hans lag skulle träna fotboll.

Jonas upptäckte att någon helt sonika klippt ut bakstycket och tagit det med sig. Varför gör man så? Eller hur kommer man ens på idén?

Vi har nu släppt på lamm på nya betet i Grötlingbo. Inte helt fel att åka dit och kolla till djuren!

Eftersom jag iaf inte hör något så har jag radion på i min mobil när jag är ute och går. Jag får dock skruva upp volymen rejält. Så går jag där och lyssnar på olika program.

Och inte förrän de är alldeles uppe på mig märker jag att jag har fått sällskap.

Visst är det lugnare nu när lammen är på bete. Eller? Det är ett himla jobb att hålla alla elstängsel fria från gräs. Här visar Jonas Emrik hur man byter slang på gräsklingan.

Hela helgen har Emrik fått gå och röja, när han inte varit på simträning. Ja, jag vet, man ska vara 18 för det här! Men, här ute på landet måste alla hjälpa till, det bara är så. Jag får lite dåligt samvete trots att Emrik ju får ersättning för det han gör. Vi har heller inte råd att bara köpa dyra dieseljeans och annat så är man lite klädsnobbig av sig så får man varsågod och jobba ihop till grejerna. Och så lär man ju sig jättemycket.

Hur har ni det? Får era barn hjälpa till?

/ Mien

Mejl från gården

lrdag, juni 9th, 2012

 Det kom ett SMS:

Jättebra Mien! Dina mejl är toppen och dagens är verkligen huvudet på spiken! Lycka till i fortsättningen.

/ Ingrid i Sjonhem

Sådana SMS gör att man tycker det är roligt att fortsätta skriva!

Mejl från gården 2012-06-09

Det kom ett brev från Jordbruksverket med årets får- och geträkning. Man ska ange hur många tackor man har, hur många baggar och hur många lammungar och så ska man skicka in de siffrorna. Jordbruksverket samlar årligen in uppgifterna för att statistiskt kunna visa hur det svenska jordbruket förändras samt för att ha som underlag för olika prognoser.
Medan jag sitter där och räknar lamm och fyller i blanketter kommer Hemmansägaren förbi:
- Hm, säger han syrligt när han ser vad jag gör, myndigheterna är mer intresserade av att göra prognoser av lamm än av barn! Hade man räknat barnen här på Gotland lite noggrannare så hade man varit bättre förberedd på det elevtapp som gymnasiet till exempel står inför nu och sluppit en massa drastiska åtgärder, muttrar han sen.
Men det handlar inte bara om får-och barnräkningen. Ibland känns det faktiskt som om regelverket runt skolbarn är betydligt enklare än det runt lamm. Jag roade mig med att googla in på Skollagen och till exempel titta lite på vad det står om hur skollokalerna ska vara beskaffade. Det enda jag hittade var att: ”För utbildningen ska de lokaler och den utrustning finnas som behövs för att syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas. ”. Det enda konkreta som står där är att det på varje skola ska finnas ett skolbibliotek.
Går man in på Jordbruksverket däremot och tittar på vilka djurskyddsbestämmelser som gäller för lamm så är det diger läsning. De börjar med att skriva att:” Stallklimatet ska vara anpassat till djuren.” . Ställ det mot Skollagens ”…syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas.”
Genomgående i min läsning av de olika lagarna får jag en känsla av att det finns mer omtanke om djuren än om barnen. Att hålla med skolokaler verkar dessutom ganska enkelt i jämförelse med att hålla med lammhus. I djurskyddsbestämmelserna finns långa listor med regler för hur lammens miljö ska vara, det är gränsvärden för luften i stallet, buller, halksäkra golv, brandskydd, fönster och belysning, utevistelse, och sedan massor av måttbestämmelser. Djuren ska ha en egen plats att vara på och de ska kunna röra sig obehindrat. Några sådana riktvärden hittar jag inte i Skollagen.
Jag fortsätter att titta på det där med skolskjutsar kontra lammtransporter. På Skolvereket står det att: ”Kommunen får fritt organisera skolskjutsverksamheten på lämpligt sätt”. I djurskyddsbestämmelserna inleds avsnittet om transporter med: ”Du måste försäkra dig om att dina får och getter transporteras på ett säkert sätt. Djuren får inte riskera att utsättas för skada eller lidande.”. Det står saker som: ”Den som kör ansvarar för djurens välbefinnande”.
Debatten i veckan har ju handlat om att föräldrar rasar över den nya skolbussorganisationen där små barn från och med i höst ska vänta på bussen vid hårt trafikerade 140-vägar. De ska stå där i hårt väder, i mörker och utsättas för risker. Jag kan säga att Jordbruksverket aldrig skulle gå med på att små lammungar lämnades vid vägkanten på detta sätt. Aldrig.

/ Mien