Archive for september, 2012

Vi ska betala femfaldigt återkrav

sndag, september 30th, 2012

Ett stort orosmoln den här hösten är alla pengar vi måste betala tillbaka till Länsstyrelsen och Jordbruksverket  Jag har tigit om det förut. Jag har skämts. Gått runt och känt mig som en brottsling. Tyckt jag varit av sämre sort. Men nu har det börjat jäsa i lantbrukarkretsar. Redan hårt ansatta mjölkbönder håller på att trilla över stupet och man kan inte vara tyst längre. Så här såg fredagens Land lantbruk ut:

I princip hela tidningen ägnas åt återkraven.

Här kommer en kort introduktion:

Vi får ersättningar från EU, lön kan man säga, för att utföra olika jobb. I vårt fall så sköter vi röjning och stängsling av ett stort naturreservat samt annan värdefull mark som finns på våra ägor. Vi röjer, betar och stängslar för att kärrnycklarna ska finnas kvar. För det får vi miljöersättningar av EU. Vi bevarar värdefull mark. Sedan får man också något som kallas Gårdsstöd och jag ska inte gå in närmare på det för då skriver jag bort mig. Men jag tror gårdsstöden infördes när vi gick med i EU för att bevara det svenska lantbruket.

Hur som, vid en kontroll år 2010 upptäcktes det att på ett skifte i vår hage så växte det för många träd. En annan grej i det här är att man har under periodens gång ändrat reglerna för hur många träd det får finnas på betesmark. Man har ändrat regelrna under spelets gång och många lantbrukare har haft svårt att hinna med att anpassa sig. Man hugger ju inte ner träd lite hur som helst utan det kräver ju lång planering.

När felet upptäcktes tog vi direkt ur den marken ur vår ansökan. Vi hade gjort fel och jag tycker det är bra att de kontrollerar att man inte får pengar för något man inte ska ha pengar för.

Sedan kom det här. Självklart ska man betala tillbaka pengar man fått för mycket, absolut. Men att betala tillbaka hela gårdsstödet?

Jo, det funkar nämligen så här. Vi har ju inte så mycket mark vi får ersättningar för. Jag tror “felet” vi hade gjort från början låg på 7000 kr. Men eftersom den arealen utgör 21 % av hela ansökan så får vi betala tillbaka hela gårdsstödet, det vill säga i vårt fall ungefär fem gånger det ursprungliga felbeloppet. Vi får alltså böta femfallt. Detta för att det finns en regel som säger att om felbeloppet överstiger 20 % så dras alltihop tillbaka. Om vi hade gjort samma “fel” fast haft mer ersättningar, mer mark, så hade ju de här 7000 kr inte överstigit 20 % och då hade det räckt med att betala tillbaka 7000. Samma fel, samma träd, behandlas alltså olika beroende på hur många procent av det hela som det utgör.

Dessutom så har ju regelrna ändrats under spelets gång. Många lantbrukare menar att de här återkraven är som att bli bötfälld för en fortkörning man gjorde för tre år sedan, då var i och för sig hastigheten den rätta men nu är den sänkt och då ska man böta i efterhand. Fast en fortkörning är betydligt billigare än att betala återkrav kan jag säga!

I vilka andra sammanhang får man betala tillbaka fem gånger så mycket? Jag har fått för mycket föräldrapenning någon gång för det blivit fel och då får man betala tillbaka det man fått för mycket. Likadant med CSN.

Det är hemska straff som nu väntar landets bönder. Jag är orolig över hur vi ska klara oss. Nu har vi fått återkrav för 2009 men det kommer för 2010 och 2011 också.

Men jag känner mig inte som en brottsling längre i alla fall. Vi har handlat i god tro. Vi vill gärna betala tillbaka. Men inte fem gånger så mycket.

Hoppas alla andra lantbrukare har gjort som vi och överklagat. Inte för att vi kommer att få rätt. Det är mera att vi måste göra våra röster hörda. Det handlar om det svenska lantbruket. Om rättssäkerheten. Om vad som är rätt, helt enkelt.

Så undrar jag, var är Eskil Erlandsson? Var är LRF? Det är märkligt tyst från dem alla.

/ Mien

Solberga Open 2012

lrdag, september 29th, 2012

I dag har Hemmansägaren och Lilleman varit upptagna med Klinte marknad på förmiddagen. Hemmansägaren med att sälja lotter för Centern och Lilleman med att åka karusell med kusin Lukas.

Maken och jag lyxade sedan till det och åkte in till stan och åt lunch och sedan gick vi och tittade på simning. Det var Solberga Open. Flera fastlandsklubbar på plats.

Stora brorsan klar för start. Gröna Hemsemössan på.

Han simmade starkt, vår son. Och vann sitt heat. Storebarnen lägger ner så oändligt många timmar i veckan på att simma så man gläder sig verkligen när det går bra för dem.

Det var ryggsim. Jag tycker kanske inte att starten i ryggsim är så kul att ta kort på.

Det är mer spektakulärt när de dyker i. Förhoppningsvis kan jag fota lite dykstarter imorgon.

Sedan var det den här damens tur. Va? Svart mössa? Jo, Stora syrran har bytt klubb. Nu när hon bor i stan så simmar hon för Wisby SS.

Det gick bra här också. Men syrran var inte alls nöjd och var besviken över att just när ma och pa kommer och tittar så är det ryggsim, syrrans värsta. Men vi kommer imorgon också, honey, och tittar.

Här går syrran igenom loppet med sin tränare Peter. Hon får lite skäll. Men också säkert massor med tröst. Ryggsim är jäkligt svårt, så mycket teknik.

Storebarnen kamperar ihop den här helgen i syrrans lilla hus. Jag blev så full i skratt när syrran ringde nu ikväll:

- Jag har satt min broder på att diska. Under tiden cyklar jag till affären och handlar. Han har ätit upp all min mat! Kylen är tom!

He, he, det är precis så vi har det hela tiden här hemma. Den här mannen äter en halv ko och lite till efter varje simpass. Unbelivable hur mycket mat som ryms i den där taniga kroppen.

Nedan kommer en bild på brorsan då han vinner sitt heat. Jag gjorde nåt knas med bilden så den blev jättestor, fast ändå jätteliten , så jag får säga Hej då här! Man kan kanske klicka på bilden så blir den lite större.

/ Mien

Lady missunnar

lrdag, september 29th, 2012

Det finns många som förfasar sig över hur vi kan ge prima äpplen till lammen just i år när det är så ont om frukt. Att vi inte mosar och mustar. Lagrar de fina Hägsarveäpplena då affärerna häromkring ironiskt nog är fulla med äpplen från Argentina, Sydafrika, Nya Zeeland och så. Jag vet.

Lady är en som förfasar sig. Hon tänker:

- De där jäkla lammen ska minsann inte få alla fin frukt!

- Ni skulle bara våga ta mitt äpple också!

Hon äter upp det fort så ingen annan ska få.

/ Mien

Inte välkommen

fredag, september 28th, 2012

I år har vi haft sån tur med lammen.De har vuxit jättebra. En liten anledning tror jag är att vi blivit bättre på att betesplanera så det är väl kanske inte bara tur. För första gången någonsin så ser det ut som om vi inte kommer att ha några vinterlamm, inte baggar i alla fall.

Nu är merparten av baggarna skickade till slakt. Det är jobbigt när bilen kommer men det är så skönt efteråt.

Här är de sista årsbaggarna. Några av dem hade man väl kunnat skicka men jag tycker de ska väga upp mot en 50 kilo, skinnen blir så små annars. Småkillarna får tills vidare gå med farbror Björn, han håller ordning på dem.

Vad är det för hemska tistlar vi har här på vårt strandbete? De breder ut sig och nu blommar de jäklarna också. Hur blir man av med dem?

Det är lite tomt här hemma i veckorna sedan stora syrran flyttade till stan. Så här i slutet av veckan längtar vi efter henne.Sspeciellt Lilleman längtar. Och pappa Hemmansägaren. Han är dessutom väldigt nyfiken på vad de gör där inne på teknikprogrammet i stan.

Han är så nyfiken på vad de har de där fina datorerna till, till exempel. I går hade pappan följande diskussion med sin dotter:

Stackars Hemmansägaren. ;) Så bryskt avvisad han blev.

/ Mien

Om att välja sina strider

onsdag, september 26th, 2012

Idag skriver Hemmansägaren på ledarplats i GT.

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=7961238

/ Mien

Fruktstund

mndag, september 24th, 2012

/ Mien

 

4 G i Hablingbo!

mndag, september 24th, 2012

Måndag igen! Fattar inte hur fort det går. I lördags kväll var det fest vid Burge. Vi bestämde innan vi gick dit att vi ju faktiskt inte behövde gå sist hem, man kan ju gå hem i skaplig tid. Som vanligt gick det inte så bra med att gå hem tidigt. Halv tre var vi hemma vid Hägsarve igen. Moget. Men det var en kul fest. Tack Per!

Klockan nio söndag morgon hade vi bestämt träff med våra sommargrannar Jan och Vera för att ta en långpromenad…;) Jodå, vi kom upp i tid. Det blev en rejäl runda runt Libbenarve och Havdhem city, Veras mätare stod på 12 kilometer när vi kom hem igen. När Hemmansägaren går bredvid sin resliga A-kusin så ser han alltid så liten ut. Det är nog enda gången han får vara lite kort i rocken.

Jan och Vera har haft urusel uppkoppling i sitt hus. Men nu har Jan skaffat grejer för att ta in 4 G och nu går det som tåget. Masten i Havdhem är nämligen uppgraderad för 4 G så det funkar bättre i Hablingbo än 3 G. Sverige var väl först i världen med 4 G och Visby var först efter Stockholm. Visby fick 4 G inför Almedalsveckan 2009. Jan vill hälsa till er bloggläsare här att Hablingbo är före London med 4 G! Det här betyder inte att Jan tycker att 4 G ersätter fiber:

- Fiber är alltid bra, säger han. Och där har du ju också TV och telefon med till en låg kostnad.

Men i väntan på fiber så är det ju fint med 4 G.

Vera jobbar med rehabilitering av strokepatienter. Se henne på TV 4 morgon häromdagen, Vera Häglund berättar om robotdräkten Hal:

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=robotdrakten_hal_hjalper_strokedrabbade_att_lara_sig_ga_igen&videoid=2216662

/ Mien

Lillesyrran fyller år!

lrdag, september 22nd, 2012

Idag fyller min lillaste lillasyster år! Grattis lillasyster! Jag satt och letade efter bilder på Malin då hon hjälpte oss med lammen i somras. Men jag kan inte ha tagit några? Förutom jag själv så finns det bara en till som kan skriva öronnummer  och få det rätt när man jobbar med lammen och det är Malin! Ja, kanske dotri mi också, hon börjar kata till sig. Malin är superbra på lamm efter att ha fått hjälpa mor och far under hela sin uppväxt. Kanske fick hon hjälpa till lite mer än oss storesystrar, vi flyttade ju hemifrån.

Malin förde protokoll i somras då Jonas klippte och hon missade inte en enda grej! Ni vet, allt jobb med journalföring är ogjort om man släpper något lamm eller är ouppmärksam en kort stund. Eller om man skriver en siffra som är tvetydig. Syrrans siffror är mycket tydliga!Det är synd att lillesyrran bor på fastlandet, annars skulle jag anlita henne lite oftare.  Ja, och sedan umgås man ju också när man jobbar med lammen, man gör något bra tillsammans.

Visst kommer du och hjälper mig igen? ;)

Här är dotri tillsammans med sina mostrar i påskas. Malin till vänster.

Hablingbo café 2011.

Sträng lekledare på midsommarafton i år. Den här grenen kallas kast med liten vattenballong.

Grattis Malin!

/ Mien

Fina kille!

fredag, september 21st, 2012

Jag ser ju alldeles för lite på TV, jag skulle behöva hålla mig betydligt bättre uppdaterad på nyheter och annat. Jag tror jag tittar på TV mindre än en timme i veckan. Men nu har jag faktiskt sett kockduellen två veckor i rad, där stjärnkockar får stycka kött och rensa fisk. Riktigt kul att titta på.

Här är fler som tittar på kockduellen med mig igår.

Eller, nja, alla tittade väl inte så våldsamt.

Av en slump tittade vi på Go´kväll häromkvällen också. Där har de en serie om att byta liv. Snälla, gå in och titta på Enad från Egypten och hör hans berättelse. Man blir alldeles varm i magen. Här är länken http://www.svtplay.se/gokvall och Enad kommer cirka 20:50 minuter in i programmet.

/ Mien

Berras Baldru och Lilla J

tisdag, september 18th, 2012

I dag är det Folkans årliga vandringsdag. Det går till så att hela skolan åker iväg och vandrar tillsammans en hel dag. Köket flyttar ut den här dagen så alla måltider serveras ute. I år går resan till Sandviken och Sysne. Ska bli hur mysigt som helst.

Man får passa på att njuta av natur och långpromenader för snart kommer kylan…och blåsten…. I helgen gick Estrid, Jonas och jag runt hela Hablingbo. Här går vi förbi Berras Baldru. Det var några söta kalvar som skuttade runt där.

Nere vid Petes är det fantastisk blomsterprakt. Så fint med ringblommorna som växer i gräset vid staketet. En sådan odling skulle jag kunna klara av kanske. Hur sår man ringblommor i gräset?

Lite traktorhäng och småskvaller på vägen.

Sedan var vi hos mommo och träffade småkusinerna.

Lilla kusin J ställde den här dagen ganska stora krav på tillvaron. Lite mys med Stora syrran gick bra en stund. Men sedan sa Lilla J att hon hade tröttnat på Stora syrran.

- Jag har tröttnat på dig, Stora syrran, sa den lilla skiten.

I guess you had to be there men det var i alla fall väldigt roligt.

Lilla J och hennes syskon transporterades sedan hem av deras föräldrar.

Stora syrran har av sin skola “fått” en appledator. Det finns vissa i familjen som skulle dö för en sådan.

Nu ska jag snöra på mig skorna och ut och vandra. Tjingeling!

/ Mien