Archive for januari, 2013

Vernersson om köttskatten

sndag, januari 27th, 2013

 Läs här vad den jätteduktige journalisten Lars Vernersson på ATL skriver om det där med köttskatt. Vernersson är alltid bra, synd att hans ord bara når ATL:s prenumeranter.

 

Bild lånad Från ATL, foto Ann Lindén

http://www.atl.nu/ledare/det-finns-b-ttre-s-tt-n-k-ttskatt

Det finns bättre sätt än köttskatt

Det är bara att hålla med. Den ökande köttkonsumtionen bör begränsas. Men det finns också en minskande köttkonsumtion som det finns all anledning att stötta – det svenska köttet.
Kon pekas ännu en gång ut som en miljömarodör och tankar om köttskatt dyker åter upp. Därmed finns ånyo behovet att försöka upplysa folk om skillnaden mellan importerat och svenskt nötkött.

Det är ingen lätt uppgift, särskilt som antiköttlobbyn inte vill bidra med att nyansera debatten.

Svenskt nötkött ger jobb och intäkter för bönder och anställda i livsmedelsindustrin. Det ger skatt till statskassan som kan användas till nyttiga saker.

Svensk nötköttsproduktion ger också ger öppna landskap och biologisk mångfald. Här alltså, inte i Brasilien.

Om marknadsekonomin och frihandel fritt får råda hamnar så småningom så gott som all nötköttsproduktion i Sydamerika. Med de väl debatterade följderna i fråga om sojaodling och regnskogshuggning. Ett gott skäl till att behålla produktionen i Sverige.

En köttskatt skulle knappast dämpa konsumtionen av det billiga köttet från Sydamerika. För Sveriges nötköttsproducenter skulle en skatt innebära ytterligare en börda och ännu snabbare avveckling av svensk produktion.

Om man har uppfattningen att all köttproduktion är skadlig för miljön så bör man alltså vara medveten om att en köttskatt drabbar den minst skadliga produktionen.

Jo, vi rika västerlänningar äter mer kött än vi behöver ur näringssynpunkt, en följd av att kött blivit så billigt. Men att försöka rädda klimatet genom att äta mindre nötkött förefaller närmast befängt.

1970 fanns det 1,9 miljoner nötkreatur i Sverige. Det fanns också 2,3 miljoner bilar. 2010 fanns det 1,5 miljoner nötkreatur och 4,4 miljoner bilar. Men vi tror att köttfria måndagar löser problemen.

2010 for för övrigt 443 000 svenskar till Thailand. 1970 var det väl knapp en enda. Hur många biffar motsvarar de där flygresorna?

Kon ingår i kretsloppet. Resor med fossildrivna färdmedel späder bara på växthusgaserna. Lik förbaskat är det kon vi ska vara rädda för…

Vill man via maten minska klimatpåverkan finns det långt bättre åtgärder.

Släng mindre mat, för det första. För det andra, ät mindre ris och mer baljväxter.
..

Lars Vernersson

040-6016475

E Mannerström och H Catenacci

sndag, januari 27th, 2013

Åh vad det är skönt med en alldeles egen, fungerande dator…

;)

Lady och barnen har länge fått skulden för att de trysar ihop mattorna i högar.

Men nu har jag fått bildbevis på den skyldige. Benen går som trumvirvlar och till slut ligger mattan i en hög.

I dag söndag har vi bara fodrat alla djur och varit och handlat.

Det har kommit en ny energidryck för kvinnor. Vi vet inte riktigt vad som är speciellt kvinnligt med den. När Jonas läste innehållsförteckningen så var det mest vatten och olika fruktjuiceextrakt.

En skeptisk kund.

Medan vi var iväg hade bröderna Niklasson vaknat och sett till att få något i magen.

Så här ser det ut när det varit Kockarnas kamp i vårt kök. E Mannerström och H Catenacci har lagat ägg och bacon.

/ Mien

Vanvittsaffärer

lrdag, januari 26th, 2013

Idag när jag var med Lilleman på GA-Cup så blev det lite dötid mellan matcherna. ( Det är Lilleman med bollen nedan, en av de få gånger han hade bollen, de där fastlandslagen spelade liksom i en annan division….)

Jag passade  på att gå på stan lite och göra vanvittsaffärer.

Så jag har nu köpt mig min alldeles egna dator. Eller ehhh……?

/ Mien

Läs Annelie!

fredag, januari 25th, 2013

Jag älskar ju Annelies blogg,  http://www.livetpahojden.blogspot.se/Annelie och hennes man bedriver fåravel i Norrbotten och man får verkligen perspektiv på saker och ting då man läser hennes texter. Hemmansägaren och jag har tex lärt oss av Annelie att man ska skyffla upp snö utanför husen, vid ledningar, så de inte fryser. Det har Hemmansägaren gjort vid pannrummet i år och där har det inte frusit  som det brukar göra. Plus att Annelie har fantastiska bilder på sitt vackra hem. Och sina husdjur. Tre katter.  Me like!

Men så länkar Annelie också till bra saker. Läs det här  http://cornucopia.cornubot.se/2013/01/notkreatur-i-sverige-1866-2007.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FxnFd+%28Cornucopia%3F%29   med tanke på utspelet om köttskatt. Klockrent!

Mien

Härlig sol, mat till LRF och lärarlyftet i matte

torsdag, januari 24th, 2013

Jag har nog gett sken av här på bloggen att jag inte gillar vinter. Det är fel. När vinter är som den är nu så älskar jag den. Minusgrader, snö och sol. Inget kladd, ingen blötsnö. Bara härligt.

Här går jag förbi Verdus lamm igår, Tyra och Issan, napplamm från Hägsarve. De är så jäkla fina, vilka pälsar! Eva och Örjan har gjort ett fantastiskt jobb med dem.

Tjejerna år så nyfikna när man går förbi men de gillar inte mig. De förknippar mig med att man ska vändas uppochner på, klövklippning, avlusning och annat otäckt.

Solen, ljuset, hunden och promenaden, det gör mig så lycklig!

Idag, torsdag, har jag min jobbapåHägsarvedag. Men, jag har inte jobbat så mycket, tyvärr. Jonas har jobbat i en socken på mellersta Gotland med lammklippning. Jag åkte med till Sproge och gick sedan i kringelikrokar med mina gåstavar hem. Var ute mellan halv nio och tolv! Och bara njöt av snön och solen. Enormt slöseri med tid men ack så skönt!

Den här brevväxlingen kanske inte säger er så mycket. Men Jonas har ju varit på fastlandet utan fungerande mobiltelefon. Hans mobil fungerar bara på Gotland? Jättemysko. Tack kusin Eva i Västervik som stod för bed and breakfast! Jag vet att det är många yrkesgrupper som inte får någon fortbildning alls, att det inte ens ordnas något. För oss lärare finns lärarlyftet. Jonas har fått  bidrag till båtbiljetter och diesel men resten får man betala själv. Mat, logi, litteratur, arbetstid. Det liksom tas för givet av staten att man kan fixa och betala själv. Skolan får inga som helst medel till det här utom ett litet stimulansbidrag som i vårt öläge måste läggas på resor.  Det är tur att lärare har ambitionen att bli bättre av egen kraft och egna resurser.

Jo, och sedan SMS:ar Måtte att Jonas och jag är matansvariga på LRF:s årsmöte. Jag tänker närproducerat, helst något med nötkött efter veckans utspel om köttskatt. Hur kan de betande kreaturen här i Hablingbo, som håller markerna öppna, vara sådana miljöbovar? De går ju ute och äter tynne och gör ett fantastiskt jobb med landskapet från tidig vår in till vintern? Menyn jag tänkt ut är kokt hablingbopotatis, kalops på närproducerat kött samt en god hablingbomorotssallad till det. Faster Stina? Har du egeninlagda rödbetor vi kan få köpa som passar in i temat? Mamma, har du något inlagt vi kan få köpa eller har du någon bra annan idé?

Lady har däckat. Hon skiter i närproducerat och köttskatt.

Jag skulle skicka ett MMS till Estrid och skriva att vi har haft minus 16 här på nätterna och glädja henne med att det är tur att hon inte har några vattenklosetter som kan frysa eller andra vattenledningar som kan jäklas. Av någon anledning skickades inte bilden men hoppas hon ser sitt fina torp i vinterskrud här.

I sängen nyss.Jag har varit sjukt dålig på att läsa för våra barn. Jag bara somnar efter en arbetsdag i skolan. Men så kom någon undersökning för ett antal år sedan som sa att det viktigaste för pojkars läsning är att deras pappor läser. Hoppas den forskningen gäller än.

( Döttrars läsning vet jag inte om de forskat på alls? Genus? Men jag tror det handlade om att flickor läser mer än pojkar. )

Lärarlyftslitteratur. So far är Jonas väldigt nöjd med kursen. Mycket duktiga matematikdidaktiker som föreläsare, intressant litteratur och utmanande uppgifter.

Spökaffären. I samma serie som De spökande prästerna.

/ Mien

På kurs

onsdag, januari 23rd, 2013

I kväll har mommo varit med pojkarna och det är jag så tacksam för. Här löser Lilleman och mommo korsord.

Hemmansägaren har börjat sin lärarlyftskurs i matematik på Linköpings universitet.

Och jag har varit i stan på första träffen på Skogsägarskolan. I kväll var det mest juridik i skogen. Vi har ju en hel del skog och köpte förra året på oss ännu mer. Hittills så ser jag mest utgifter med skog. Men många säger att man också kan tjäna pengar på skog. Jag är skeptisk. Men jag ska i alla fall gå den här skogsägarskolan och se om jag kan lära mig lite mer. Nej, det handlar inte om motorsågning och stamkvistning utan det är mer hur man ska tänka ekonomiskt. Det är ju inte jag så bra på.

/ Mien

Med traktor under isen

onsdag, januari 23rd, 2013

Kusin Mats skickade följande klipp till hemmansägaren. Lyssna på intervjun med den här otroliga mannen. Snacka om att ha is i magen!

http://www.svtplay.se/klipp/946757/langre-intervju-med-anders

/ mien

Jordbruksverket måste förbättra rättssäkerheten

mndag, januari 21st, 2013

En del blir förbaskade på mig och arga när jag tar upp det här med återkraven, vi och många andra lantbrukare var ju rejält drabbade förra året. Jag minns hur Eskil Erlandsson stod och sa till mig för ett par år sedan då jag träffade honom vid Sudermjölk att :

- Inte så länge jag är landsbygdsminister så ska någon lantbrukare behöva betala tillbaka stöd de fått i god tro.

Jo pytt!

Naturligtvis ska bönderna betala tillbaka det man felaktigt fått utbetalt. Men det är sanktionerna jag vänder mig emot.

Nu pratar fler och fler vi känner om att lägga av med jordbruk för man har tappat arnbetslusten i och med de hemska återkraven. Vem vågar fortsätta?

Jag kan inte hitta den här ledaren på ATL:s nättidning så jag får väl helt enkelt skriva av den. För jag tycker den är så bra. Läs och begrunda!

Jordbruksverket måste förbättra rättssäkerheten

Eskil Erlandsson skriver i Land Lantbruk den 4 januari bland annat att utgångspunkten från EU var att hela notan på 800 miljoner skulle betalas av jordbrukarna. Danmark har också fått en stor EU-sanktion, cirka 1 miljard. Den danska staten valde dock att gå till EU-domstolen och tvistar alltså om sanktionens storlek.

Utgångspunkten var att enbart sådana fel jordbrukaren på olika sätt borde varit medveten om skulle återkrävas. I praktiken innebär detta att Sveriges jordbrukare borde  insett EU.s nya regler före Jordbruksverket.

I anvisningarna till SAM-anskan 2008 kan man läsa följande:

” Revisorernas kritik kan leda till stora straffavgifter för svenska staten. Du som jordbrukare kommer inte att behöva betala tillbaka stöd som du har fått.”

Vart tog detta löfte vägen?

Den troliga konsekvensen är att jordbrukare med betesmarker väljer att i framtiden hålla dessa utanför stödsystemet med beskogning som följd.

“ Stöd som sökts och betalats ut på korrekta underlag ska ej återbetalas”.

Vad är ett korrekt underlag och framför allt när är det korrekt underlag? Är det när SAM-ansökan görs eller 4 år senare?

Det som dock är mest upprörande är att återkraven utan urskiljning beläggs med sanktion.

För att sanktion ska tas ut måste återkraven ske inom 4 år. Det är därför Jordbruksverket nu har haft så bråttom med att få ut återkraven avseende 2008.. ( I EU:s förordning 2004:760 står dock att återkrav kan sättas ned om återkravet anses oskäligt.)

Om avvikelsen är mer än 2 hektar eller 3 procent blir sanktionen 2 gånger avvikelsen. Om avvikelsen är mer än 20 procent får man betala tillbaka hela det utbetalade gårdsstödet. Ett aktuellt exempel:

Vid en kontroll år 2000 nfastställs åker- och betesmarksarealen. Vid blockinventeringen 2009 ändras betesmarksarealen på grund av ny betesmarksdefinition. Avvikelsen blir 26,8 procent.

Återkrav utan sanktion för år 2009 blir 4259 kr.

Återkrav med sanktion för år 2008 blir 83563

Återkrav med sanktion för år 2007 blir 61269

Återkrav utan sanktion för år 2005-2006 blir 15531 kr.

Återkrav miljöstöd 2007 och 200815543

Summa återkrav 180165 kr.

Det är svårt för en enskild lantbrukare att smälta att ens egen minister är tillfreds med den lösning han hittade när man själv funderar på att lägga ner sin jordbruksverksamhet på grund av alla återkrav.

Jordbruksverket har tagit initiativet till att förbättra rättssäkerheten i framtiden. Hjälper det dem som har råkat ut för rättsvidriga återkrav nu?

För att försöka återvinna jordbrukarnas förtroende och tilltro till den så kallade rättsäkerheten räcker det nog tyvärr inte med fagra ord om framtiden.

/ Mats Lindberg, konsult Östergötland

Cajsens dag

mndag, januari 21st, 2013

Vad är det för dag idag?

Jo det är Cajsens födelsedag!

Hurra hurra hurra!

Hon var så fin Cajsen där hon tog emot.

Och hon hade ordnat ett enormt kaffikalas! Vilka kakor! Jag skulle ALDRIG kunna åstadkomma något liknande. Och det var pariservåfflor, små runda mördegskakor med choklad, små chokladmördegskakor med pärlsocker, små….

Hoppas du fick en alldels fantastisk dag Cajsen!

När jag kom hem var det fortsatt kalas. Stora syrran hade tröttnat på att vara sjuk och bakat…

…maränger….

Vilka fina maränger att dekorera ett glassberg med till exempel. Det är bara jag som inte kan baka. Buhu…

/ Mien

Bandy och gifflar och sånt

mndag, januari 21st, 2013

Helgen gick rasande fort.

Det har varit det vanliga. Lammklippning för Hemmansägaren. Simning för storebarnen. Och innebandycup i stan med Lilleman.

Lyckades lura med mig maken på en långpromenad söndag morgon. Det var skönt.

Stora syrran och jag lagade fisk. Elof tyckte det var dumt att det var plast på torsken.

Lady har borstat tänderna själv. Vi har retat henne jättemycket för det här. Hon är ju inte så intresserad av hygien annars men här har hon tydligen jobbat med tandkräm?

Jag fick för mig att baka smörgåsgifflar. Inte så ofta jag får för mig att baka precis.

De blev fina.

Och tydligen mycket goda för det tog slut i ett nafs.

Ja, och så skulle jag referera till den här artikeln men det hinner jag inte nu. Och så har Jonas klottrat artikeln full med små fyrkanter? Varför då?

/ Mien