Archive for mars, 2013

Magazin 1

fredag, mars 29th, 2013

Vi är så glada över att det nu blir en restaurang till i Hablingbo! Lite liv och rörelse på ” vår gata”…Holmbroar…

Lilleman har varit väldigt på om det här att vi skulle gå på invigningen. Han är ju uppvuxen med att det finns flera restauranger i Hablingbo så han tyckte förra sommaren var jättetråkig då både Skolan och Magazinet var stängda. När bageriet i skolan var öppet cyklade ju Lilleman och jag dit varje morgon och köpte färskt bröd.

Vi gick på invigningen med våra vänner Micke och Anna-Lena som har sommarhus i Hablingbo. Anna-Lena tog den här fina bilden av Henning då han avnjöt sin andra bulle på Magazinet:

- Mamma, det här är toppen!

Det är jättetrevliga Fannia och Pelle från Bålstad ( där Hemmansägaren för övrigt gjorde sin långpraktik på lärarlinjen) som köpt Magazinet. Magazinet är både hotell och restaurang.

Magazinet har haft öppet i två dagar och vi har varit där två gånger redan.Vi har ätit både lunch  och fikat. Lunchen idag var grym, Hemmansägaren tog kroppkakor, jag tog hemgjorda pannbiffar, stora brorsan tog spaghetti bolognese och Lilleman hamburgertallrik.

Massor med gott fikabröd har de också. De här cupcaksen är grymma med citron och philadelphia.

Lilleman är så lycklig över restaurangen så han har gjort ett fint påskkort till dem.

Nu har de öppet påskafton och påskdagen 11:00 till 20:00.

Jätteskönt att slippa laga mat i lamningen!

/ Mien

Kan ni gissa?

onsdag, mars 27th, 2013

Hej!

Den här veckan då deltagarna har påsklov går jag en kurs i gotlandskunskap. Jag ska nämligen hålla i en kurs om Gotlands natur och kultur i sommar….Det är min kollega Calle Brobäck som håller i kursen och vi får lära oss mycket.

Idag ska vi till exempel få lära oss två olika visbyvandringar som man kan göra. Under veckan så har vi varit runt på landsbygden en del. Var har vi varit?

1. Vilket är fiskeläget? Kanske lite klurigt då bilden är dålig men ni kan väl gissa?

2. Vad heter det här stället? Vi fick för övrigt en alldeles fantastisk guidning av det här huset.

3. Vilken är kyrkan? Här inne finns Gotlands näst äldsta predikstol.

4. Vilken kyrka på Gotland har den äldsta predikstolen?

5. Gotlands största sten, i vilken socken ligger den?

/ Mien

Husdjuren i helgen

sndag, mars 24th, 2013

Lilleman och Missi. Och då är det Missi som är husdjuret alltså.

Lady slickar ur gräddsnipan, när hon tror att ingen ser…

Elof myser med husses fötter.

Mysigt.

/ Mien

Mejl från gården 2013-0324

sndag, mars 24th, 2013

 

 I lördags publicerade jag den där texten om kontakannonserna i Land. Jag tycker en del män har reagerat jättekonstigt på den. Jag vet inte riktigt vad de är ute efter men det verkar ha blivit lite småsura. Själv tycker jag inte att jag är någon kvinnosakskvinna precis och jag tycker att texten är skriven med glimten i ögat. Men inte alla uppfattar det så. Har fått en del märkliga mejl hem i lådan.Ja, ja.

http://www.helagotland.se/kronika/mien_niklasson.aspx?articleid=8444486

eller…

Mejl från gården2013-03-24

 Ni vet veckotidningen Land som man får då man är medlem i LRF, de skriver ju om människor som bor på landet. En del reportage är riktigt bra. Jag gillar att läsa om författare. Och om människor som haft det svårt men nu hittat ny mening med livet.

Men det är också mycket glesbygdsromantik. Alla vi som bor på landet med djur och vedeldning kan ibland ha svårt att känna igen oss. Alla dagar är inte är så romantiska precis utan består också av hårt arbete. Förra helgen till exempel så fick våra storebarn hjälpa till hela helgen, flytta på en vedhög och gödsla ut i lammhuset. Jodå, visst umgås man då man jobbar tillsammans, det finns en glädje i det. Men det kunde ju vara skönt att bara göra ingenting ibland. Men i Land är det oftast bara härligt att bo på landet. Mysigt i mars! Härligt i påsk!

Jag vet inte varför men ibland läser jag Land-kontakten där människor letar efter en livskamrat. Hemmansägaren avslöjade att han också brukar läsa det. Jag vill på intet sätt raljera om det här med kontaktannonser för de fyller en viktig funktion men under min läsning så har jag iakttagit vissa skillnader mellan kvinnors och mäns sätt att annonsera.

Kvinnorna söker en pålitlig vän, en snäll, seriös och rökfri man. Någon att göra trevliga saker ihop med i passande ålder. En själ som rymmer både sorg och glädje, drömmar och framtidstro. Någon önskar till och med att bilda familj.

Men sedan finns det män som är lite mer rättframma. En 58-årig kille sökte förra veckan en tjej, från 20 år, som ska ha stor byst:

- Det där är inte representativt för männen! protesterar Hemmansägaren när jag tar upp det där med bysten.

Men i fredags så var det en 65-årig och enligt egen utsago, viril man som söker en kvinna, gärna lite sexig, för spännande träffar.

Hemmansägaren menar då att det är ärligt av männen att skriva ut vad de verkligen söker. Att det bland männen som erbjuder fastighetsskötsel och teknik, bärplockning och bilturer kan finnas många fula fiskar som egentligen är ute efter något helt annat. Och så säger han att det faktiskt kanske finns kvinnor som nöjer sig med att bli utvalda för att de har stor byst.

Då är det väl alltså bara jag som är fånig som tycker de här karlarna är lite för pang på rödbetan, eller hur man ska uttrycka det. I själva verket kanske vi kvinnor skulle ta efter männen och svara med samma mynt, bli lite mer vågade. Därför går jag runt här hemma och funderar på att sätta in en egen annons i Land-kontakten. Vad tror ni om:

Sökes:

Ärlig, snäll och händig man som tycker om djur. En stor kuk är ett plus.

För det är väl ingen större skillnad på stor byst eller stor kuk? Eller? Tror ni jag får vara med i spalterna? Förmodligen inte. Men det kunde ju vara lite intressant att ta del av LAND- redaktionens argument till varför de refuserar min annons.

/ Mien

Växthuseffekten?

fredag, mars 22nd, 2013

Jättekonstigt är det här vädret. Massor med snö och minusgrader i slutet på mars. Har nog aldrig varit med om en kallare mars. Vi har över 40 lammungar i ladugården och att de ska gå ut i det här är ju inte att tänka på.

Så här såg det ut i går då jag körde Storgatan fram i Hemse. Kan det vara växthuseffekten?

Utsikt från mitt fönster på LRF-konsult där jag sitter och bokför. Rakt fram ser ni kakfabriken Hart of Sweden.

Bokföring…………..kanske inte riktigt min grej…………….

/ Mien

När dlir det fika?

tisdag, mars 19th, 2013

Kretskampen 2013, Röda korsets superspännande frågetävling, gick av stapeln förra veckan på Vingården. Lilleman skulle absolut följa med. Jag sade till honom att det fick han under förutsättning att han inte, den timmen vi tävlar, står och tjatar om fika. Jag tror han mest åker med för fikabrödets skull, nämligen. Man kan äntligen ha kommit in på Röda korsets hemsida och äntligen hittat tre olika namnförslag på Röda korsets nya medlemsregister och ska börja svara på frågor när man har en liten hackspett i örat som står och tjatar:

- Närärdetfikanärärdetfikanärärdetfika?

Men i år looovade han att inte göra så.

Det gick bra i början. Lilleman vikade askar medan vi andra tävlade. Markus, Marianne och Hemmansägaren.

Men när tävlingstimmen led mot sitt slut och det började bli riktigt stressigt att hitta de sista frågorna landade hela tiden ett pappersflygplan på min dator.

Planet hade en liten attachment.

Han blev lite överväntnes ändå…..Den mannen, den mannen….

Jag vet faktiskt inte hur det gick för Hablingbo i Kretskampoen 2013. Här läser Anita upp de rätta svaren för oss och några rätt hade vi säkert.

Mien

En liten rapport

tisdag, mars 19th, 2013

Höggravida tackor i vårt lammhus.

Vi har fått cirka 25 levande ungar. I början hade vi en del dödfödda och vad det beror på vet vi inte, kanske det där schmallenberg? Alla som jag pratat med har fått en del dödfödda i år. Vi har alltså haft några få dödfödda i början men nu verkar det rulla på som vanligt med friska bebisar. Hoppas det håller i sig.

Mommo och PE har kommit hem från sin vistelse i värmen. Här beundrar de vår nya balupprullare som vi köpt begagnad.

Jättebra med balupprullare! Det skulle vi ha haft för länge sedan. Det gör att fodringen går så mycket lättare och man slipper dra i ensilagen och förstöra axlarna. Vi ska nog lämna vår gamla utfodringsmodell med hackad ensilage och gå över till rundbalar.

Lilleman påskpysslar för fullt.

Stora brorsan simmar allt mer i Visby. Här hoppar han i vattnet lördag morgon. Stora syrran simmar där också men hon bor ju där i veckorna och då är det lite lättare.

Markus kom till mitt klassrum i fredags och berättade om alla teateruppsättningar han varit med i. Eller han berättade snarare om själva processen, från idé till färdigt föreställning. Jätteintressant tyckte vi att det var, klassen och jag. Någon av deltagarna hade dagen till ära smyckat katedern med prideflaggan. Det piggar upp.

/ Mien

Gick hem utan fördomar

onsdag, mars 13th, 2013

Läs Jonas krönika i dagens GT här  http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=8382199

eller här:

Gick hem utan fördomar

För ganska länge sedan nu var jag inbjuden till en föreläsning som skulle behandla islamofobi. I beskrivningen av föreläsningen utlovades att man fick komma och diskutera ”vilka fördomar om muslimer som helst”. Föreläsaren var själv muslim bosatt i Sverige till yttermera visso doktorand inom humaniora.

Jag blev nyfiken eftersom jag då ännu inte ens hade hört talas om sjukdomen islamofobi. Sedan elfte september och sedan de högerpopulistiska partiernas framgångar i Europa har jag naturligtvis inte undgått att märka den radikalisering som skett på båda sidor. Men någon islamofobi bland vanligt hyggligt folk hade jag inte märkt av. Det beror sig förstås alltid på hur ens umgänge ser ut. Det måste man vara ödmjuk inför.

Jag läste om en fackombudsman som blev chockad över hur det hummades och brummades om invandrare och speciellt muslimer ute i byggarbetsbarackerna. Sedan kan det bero på att de invandrare jag har träffat har jag träffat i yrkeslivet. I skolorna jag jobbat på har jag haft yrkeskunniga kollegor från olika delar av världen. Några har varit muslimer.

Det första jag funderade över var själva ansatsen i beskrivningen. Det var tydligen fördomar man skulle komma med till föreläsningen. Redan innan åhörarna tagit plats i stolarna är alltså de frågor och funderingar de har diskvalificerade som fördomar. Ingen bra början.

När så föreläsaren sätter igång med sin presentation av islam förstår jag ganska snart att just den här personen kommer från mellanöstern och beskriver de varianter av islam som är dominerande där. Någon i publiken hade frågor om islam och kvinnors rättigheter. I svaret som gavs fick vi höra flera ganska starka påståenden om ”kvinnans natur”. Det var än det ena och än det andra som kunde förklaras med att det var kvinnans natur att sköta barn och vara hemma och gå med på den ena inskränkningen efter den andra.

Det här var innan jag hade klart för mig hur knepigt det är att ge sig in i sådana här diskussioner. Så likt barnet i kejsarens nya kläder tog jag bladet från munnen och invände att: ”Så där kan man ju inte prata i ett modernt land som Sverige på tjugohundratalet! Sådana där uppfattningar om kvinnor var väl okej i vår del av världen på 1300-talet senast?”.

Framför mig satt en person som blev skitförbannad. På mig. Jag hade klampat i klaveret ordentligt förstod jag. Efteråt har jag förstås fått upp ögonen på hatiska och fördomsfulla uttalanden om muslimer och sådant vill jag förstås inte bli förknippad med. Föreläsaren blev också ganska uppvarvad. Hade jag nu haft för avsikt att solka ner muslimers renommé så hade jag stannat här. Men nä! Det var nämligen så att i samma sal satt en yngre man från Marocko. Han var också muslim och var om möjligt ännu mer kritisk till föreläsarens uttalanden om kvinnornas natur.

De båda männen kom i en ganska upphetsad ordväxling kring sina olika tolkningar av profetens läror. Jag förstod omedelbart att det skilde en hel värld mellan dem. Jag fick genast en mer nyanserad bild av islam. Det var tur, annars hade jag gått ifrån föreläsningen med fördomar som jag inte hade haft när jag kom dit.

/ Jonas Niklasson

Sovmorgon

mndag, mars 11th, 2013

Medan vi andra är uppe och stökar tidigt, tittar till i lammhuset, lägger i pannan och gör oss klara för skola och jobb…

…så är det vissa andra som bara lugnt snarkar vidare. Missi tar sovmorgon i mattes garderob.

/ Mien

En stor kuk är ett plus

sndag, mars 10th, 2013

Ni vet veckotidningen Land, som man får då man är medlem i LRF. De skriver ju om människor som bor på landet. En del reportage är ganska hyfsade faktiskt.

Men det är också mycket glesbygdsromantik. Och alla vi som bor på landet med djur och vedeldning vet att det inte alla dagar är så jäkla romantiskt utan väldigt, väldigt mycket jobb. Den här helgen till exempel så har våra storebarn fått hjälpa till hela helgen, vi har flyttat på en vedhög samt gödslat ut i lammhuset. Jodå, visst umgås man med sina ungdomar medan man jobbar. Men det är trist att det alltid bara är en massa jobb. Men i Land är det oftast bara härligt att bo på landet. Mysigt i mars!

Jag vet inte varför men ibland läser jag Land-kontakten. Hemmansägaren avslöjade att han också brukar läsa det.

Kvinnorna söker en pålitlig vän, en snäll, seriös och rökfri man. Någon att göra trevliga saker ihop med i passande ålder. En själ som rymmer både sorg och glädje, drömmar och framtidstro. Någon önskar till och med att bilda familj.

Men sedan finns det män som är lite mer rättframma. En 58-årig kille sökte förra veckan en tjej, från 20 år, som ska ha stor byst:

- Det där är inte representativt för männen! protesterar Hemmansägaren när jag tar upp det där med bysten.

Men i fredags så var det en 65-årig, viril man som söker en kvinna, gärna lite sexig, för spännande träffar.

Hemmansägaren menar då att det är ärligt av männen att skriva ut vad de verkligen söker. Att det bland männen som erbjuder fastighetsskötsel och teknik, bärplockning och bilturer kan finnas många fula fiskar som egentligen är ute efter något helt annat. Och så säger han att det faktiskt kanske finns kvinnor som nöjer sig med att bli utvalda för att de har stor byst.

Jo, men jag tycker ändå att det är lite konstigt att de i en familjetidning tar in de här annonserna som direkt anspelar på sex. Och jag tycker det är så uppenbara skillnader mellan de kvinnliga annonserna och de manliga.

Därför är jag lite sugen på att sätta in en egen annons.

Sökes:

Ärlig, snäll och händig man som tycker om djur. En stor kuk är ett plus.

För det är väl ingen större skillnad på stor byst eller stor kuk?

Tror ni min annons blir antagen?

/ Mien