Archive for maj, 2013

Världens starkaste centerpartist?

torsdag, maj 30th, 2013

Idag hade jag bokat in ett besök på Vanges gårdsmuseum i Burs tillsammans med eleverna.

http://www.vanges.se/

Jättefint museum som bland annat berättar mycket om kvinnornas arbete på gården och självhushålltiden.

Tyvärr kunde jag inte åka med själv för jag var tvungen att gå på möte. Men Jonas åkte med. Och jag vet inte vad jag ska säga, han skötte sig väl och han kan ju berätta hur mycket som helst om alla gamla grejer och så. Men det räcker väl inte riktigt för honom, han måste till varje pris utmärka sig på något mer sätt.

Det fanns hundrakilosvikter inne på museét som eleverna försökte lyfta. Ni som känner Jonas kan väl räkna ut resten själva….

Fick den här bilden skickad till mig av en elev. Hemmansägaren lyfter 200 kilo! Jag vet inte vad man ska ha för bildtext; Vad som skiljer pojkar från män? eller Världens starkaste centerpartist!

/ Mien

Lite varpa, brodyr och annat

onsdag, maj 29th, 2013

Man försöker hinna med så mycket som möjligt på kvällarna nu. Jonas försöker klippa olika småbesättningar efter jobbet så då blir jag själv på lammronda och diverse hämtningar.

Varpan har börjat och i år är det bara Lilleman som kastar. Stora brorsan simmar i Visby så han hinner inte mer än det. Lilleman siktar….

Och han kastar! Det ser riktigt bra ut. På torsdag är det skol-DM i Visby och jag är lite ledsen över att jag inte kan åka med, det är så mysigt att sitta och se på varpa.

Men jag får snällt vara hemma och gå på jobbmöte om nya arbetsuppgifter jag ska ha till hösten. Då ska jag nämligen börja undervisa lite på något som heter Eftermiddagskursen, en kurs för daglediga, ofta pensionärer. Det ska bli roligt. Folkbildning för äldre är en viktig verksamhet. När jag blir pensionär då ska jag gå på massor med kurser! Fast, vid närmare eftertanke, med det här nya pensionssystemet så blir det väl snarare att när jag blir pensionär, då ska jag undervisa på massor med kurser!

Hur går det då med gräsklippningen? Nja, sådär….Jag har hunnit klippa storgården så utifrån vägen ser det snyggt ut.

Ha, ha, men resten av fastigheten ser ut som en djungel. Min djungelkatt.

Jag lovade min lillasyster att lägga ut var jag köpt Stora syrrans födelsedagspresent. Det är inte lätt att köpa något till storebarn men jag hittade det här på nätet.

iStyle, här designar du ditt eget i-Phoneskal med korsstygn. Stora syrran gillar ju att pyssla och i sommar på sommarjobbet i skinnbutiken kan det bli lite dötid. Ninni, butiksägaren, vill gärna att syrran sitter och pysslar med något för det ser trevligt ut då det kommer in kunder.

Så då tänkte jag att hon kan sitta där och brodera. Hon blev jätteglad för presenten! Man kan följa de olika mallarna som följer med eller så broderar man något helt eget.

Gå in HÄR!

http://www.broarne.se/butik/shop/syskrin/styla-din-iphone-sjaelv-i-phone-4/p_7952.html

/ Mien

 

Färsk, gotländsk sparris i januari???

tisdag, maj 28th, 2013

Läs intervjun med Thomas Pettersson, jordgubbs-och sparrisodlare från Sanda.

http://www.helagotland.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=8582407

Jättekul när han berättar om hur han varit i Stockholm i vintras på Hötorget och en försäljare hade stått och ropat:

- Gotländsk sparris! Gotländsk sparris!

Thomas hade då frågat om försäljaren var säker på att sparrisen kom från Gotland då han själv odlar cirka 50 % av all gotländsk sparris.

Försäljaren hade blivit vansinnig.

Min kommentar; Men hallå, har konsumenten kommit så långt från lantbruket att man tror att man kan producera färsk sparris på Gotland i januari? Är inte det hemskt tokigt?

/ Mien

Mejl från gården 2013-05-25 och lite legobilder

tisdag, maj 28th, 2013

 Inför varje sommar så kan jag bli lite stressad av att alla är så lediga på sommaren och att alla gärna vill vara lediga tillsammans med oss. När man har gård är man ju inte ledig på det viset. Det är jättetrevligt med alla människor som kommer hit på sommaren och jag mår bra av att träffa folk men vårt liv blir ändå en liten kontrast i jämförelse med många andras. Jag känner att jag har svårt att förklara utan att bli gnällig. Jag tror inte jag lyckades förklara så bra i Mejl från gården heller, tyvärr.

Mejl från gården 2013-05-25

Vad har ni för planer för sommaren då? är en fråga man får ganska ofta så här års. I år ska ni väl passa på att åka någonstans tillsammans hela familjen? Eller så ska väl du Mien se till att få lite kvalitativ egentid och utveckla dig själv? Bara vara du och koppla av? Det skulle du må gott av, säger den omtänksamme vännen som vet vad som är bäst för mig.

Vi är så dåliga på det där med semester i den här familjen. När man har deltidsjordbruk så vill man ju helst bara vara hemma och fixa med stängsel , lamm och ved när man väl blir ledig. Ibland får jag så dåligt samvete gentemot barnen att vi aldrig åker någonstans. Men om sanningen ska fram så kan jag inte heller riktigt koppla av och njuta borta då man har 300 lamm ute på bete hemma som behöver daglig tillsyn. Och om det kanske inte händer så ofta annars så kan man helt kallt räkna med att just det dygnet vi är på fastlandet rymmer baggarna och några ungdjur får diarré och så ska man sitta någonstans i Sverige och koppla av och njuta av egentid. Jag är absolut inte ledsen för att det är såhär, jag trivs med att vara ute i solen och jobba med djuren under semestern, men jag tycker det är jobbigt att hela tiden försvara mig.

Jodå, visst händer det att vi drar iväg hela familjen. Hemmansägaren tycker det är lagom att vara borta en natt, speciellt om han inte får ha den vita knähunden med sig, för annars får han svår hemlängtan. När vi är iväg på minisemester så blir det således två, oftast mycket intensiva dygn då allt ska hinnas med. Helst ska det också klippas lite lamm någonstans på vägen för man kan ju inte bara åka iväg för nöjes skull? Det känns lite ohändigt att åka iväg med bilen proppfull av illaluktande fårklippningsutrustning men å andra sidan så frestas man inte att göra några oplanerade inköp då bilen redan är fullpackad vid resans start. När jag kommer hem efter en sådan där tvådagarsresa arrangerad av Hemmansägaren med väldigt lite sömn på agendan så känns det som om jag har varit borta i flera veckor. Jag är alldeles jetlaggad och helt slut.

Förra sommaren insisterade Lilleman på att vi skulle åka till Legoland eftersom han hört att hans äldre syskon fått åka dit när de var små. Jag lyckades övertala syrran och hennes lille son att följa med:

- Det är så skönt att vara två vuxna för då kan vi turas om att köra, var ett argument som syrran köpte.

Jag är nästan aldrig magsjuk men just den här morgonen då vi ska köra till Danmark insjuknar jag i svåra plågor. Det går inte att ställa in resan för barnen hade blivit jättebesvikna så syrran och jag åker ändå. Syrran får köra alla de 70 milen själv medan hennes storasyster sitter nästan döende i sätet bredvid och barnen stimmar i baksätet.

Visst är Legoland fint och vi hade jätteroligt på det nybyggda vattenlandet som ligger intill.

Helt galet stort vattenland i Billund, Lalandia. Hela byggnaden var galen, som ute fast inne, med konstgjord himmel. Golfbanor, bowling, shoppingcenter etc. Inte för att jag varit i Dubai men det kändes lite som Danmarks svar på Dubai faktiskt.

Men när jag frågar Lilleman häromdagen vad som var roligast med resan till Danmark så säger han utan att tveka:

- Det var när vi spelade kort i tältet på kvällarna!

Kanske behöver man inte ha så dåligt samvete för barnen ändå?

/ Mien Niklasson

Här lyckades jag inte heller riktigt förklara. Vad jag ville säga var att man åker hela vägen ner till Danmark i tron om att finna den sanna lyckan för sina barn, Legoland. Och så upptäcker man då man väl är där att den lyckan kan man hitta på närmare ort också, kortspel i tält och mys med små killingar. Fast kanske hade man inte upptäckt den lyckan om man inte åkt till Danmark först? Ja, så är det nog.

Bara att bo på camping är ju ett äventyr i sig. Att höra andra barn prata andra språk än svenska. De flesta familjer hade fina husbilar med uteplats och sånt.

Vår “husbil”. Vårt tält till vänster.

Lego är inte billigare och bättre på Legoland. Det är dyrt och hundra grader varmt i den stora legoaffären. Men man kan ju inte komma hem från Legoland utan en liten låda, det var både syrran och barnen och jag överens om.

En kväll gick Lilleman och jag iväg till en liten getfarm som låg alldeles nära campingen. Det är det här besöket på getfarmen som Lilleman pratar mest om näst efter kortspel i tältet. Vi fick vara med då en get, ehh, ja, vad gör getter? Inte lammar, killar?

En alldeles nyfödd killing. Den liksom kom ut på alla fyra direkt, var aldrig vinglig som en lammunge eller så. Lilleman och jag var väldigt fascinerade av det. Har getter alltid så här lätta förlossningar?

Getmammorna, vad de nu heter igen, var mer obrydda än tackor. De lämnade den lilla killingen medan de gick och gjorde annat.

Man kunde gosa hur mycket som helst med killingarna, ingen getmamma blev sur eller orolig.

Stora brorsan var ett fantastiskt resesällskap.

Han gör väl inte vågen över lego men kunde åka olika saker med småpojkarna, jag åker ju inte alls jag.

Det är mycket köa, åka köa, åka på Legoland. Jag hade med mig en bok.

Syrran och jag hade beställt frukostbuffé varje morgon på campingen. Det var jätteskönt och helt klart värt pengarna. Småpojkarna älskade den här danska osthyveln. Jag skulle vilja ha en sådan, vi som älskar ost i den här familjen.

Pauserna genom Sverige tyckte Lilleman var toppen också. Då fikade vi och sedan spelade grabbarna lite fotboll.

Nu väntar Jonas otåligt där nere med morgonkaffe och tidning. Vi ses.

Mien

Ladys sovstil och tamagotchi

mndag, maj 27th, 2013

Det är mååååndagmorgon och mitt huvud känns så tungt, eller hur det nu är den där låten går.

Lady har en ganska konstig sovstil!

Nu har till och med stora syrran börjat klaga på mig för att jag bloggar så dåligt, antar att hon vill veta vad vi gör här hemma då hon är i stan. Ikväll ska jag lägga upp lördagens Mejl från gården, jag har letat fram lite fina bilder från Danmark som jag ska klippa in också. Men jag kom bara till att leta fram bilderna igår kväll.

Minns ni tamagotchin, eller hur man stavar det? Det lilla elektroniska husdjuret? Våra storebarn hade sådana och de hade mycket kul med dem. Minns att stora syrran lärde sig digitalklockan med hjälp av tamagotchin, hon programmerade den fel så att den sov på dagarna och var vaken på nätterna…Hur som. Hon har tydligen berättat för sin bilburnde vän om tamagotchin så till födelsedagen så fick hon en ny sådan av honom!

Jag har alltid tyckt tamagotchis är så gulliga! Nu finns de inte längre att köpa så den här är köpt på en internetauktion i Hong Kong tror jag det var. Lilleman är sjukt avundsjuk på den här lilla grejen!

/ Mien

Och vi körde fast

fredag, maj 24th, 2013

Våra bagguslingar, sex stycken, håller på att gå oss på nerverna. Förra veckan ägnade vi så mycket tid åt att leta efter dem. Vi tyckte att de hade det jättebra i Silte, massor med mat och gott vatten, stora ytor att vandra på. Baggarna var av en annan uppfattning så de rymde. Några av dem gick hela vägen genom skogen till Petes. Andra valde att rymma till andra ställen.

Nu har vi haft dem i ladugården i ett par dagar med de bara stångas och knuffas och bråkar. Plus att de är jättemagra efter allt gruff och behöver komma ut och äta gräs.

Jag kom då på att vi har en fint inhägnad hage på ett annat ställe i Silte där baggarna skulle kunna gå, förhoppningsvis utan att rymma. Vi kallar hagen Dåliga samvetet för att vi har lite svårt att utnyttja den för att den ligger lite dumt till.

Jag hade köpt färsk kyckling som vi skulle grilla och Stora syrran skulle komma hem och allt skulle bli så mysigt. Vi skulle bara köra baggarna först. Som jag sa så är den fina åkern Dåliga samvetet svår att utnyttja och igår kom jag på varför, vi körde naturligtvis fast bilen och släpet på väg genom skogen. Fick snabbt dirigera om allt, be Markus hämta syrran vid bussen istället, ringa efter hjälp och bli hämtade i skogen och hem och hämta traktorn….

Men Bustern fixade biffen!

Och stora syrran fick skjuts till Hablingbo av sitt bilburna sällskap så Markus slapp, tack ändå ….

Hon är så omtänksam, vår stora syrra!

Det blev som ni förstår inte grillad kyckling och färsk sparris igår utan Billys pizza. Men bara baggarna kommer att trivas och slutar rymma så får det gå.

I gräsklipparverkstaden igår. Syns inte här men det var säkert 20 klippare som väntade på att bli lagade.

Min klippare var lagad så nu ska här klippas gräs. Lilleman vill kasta varpa och klagar högljutt över att han inte har någon varpaplan.

/ Mien

Sköna maj….not!

onsdag, maj 22nd, 2013

Hej!

Sköna maj är här och det har varit helt crazy med allt som måste göras och närvaras på. Min kropp är trött så från och med NU måste jag börja ta hand om mig själv och vårt hem om jag ska orka komma på banan igen.

Alla ni som kallar till möten, grillkvällar, skolgårdskvällar, utflykter, utbildningsdagar etc i maj. Bara ett litet tips,  det finns elva månader till på året som man kan utnyttja.

I morse knuffade napplammet Storebror mig i sin iver efter välling. Eftersom Storebror är väldigt stor och tung så blev det en rejäl knuff. Jag ramlade handlöst in i ett snår med brännässlor. Så här ser min kropp ut nu.

Lilleman ( Inte ett napplamm utan sonen) sa häromdagen att han tycker att vi ligger lite efter med gräsklippning.

- Alla andra har klippt minst en gång redan! sa han och så bekymrad ut.

Lustigt att jag aldrig lär mig. Jag tänker alltid att jag ska serva klipparen innan jag ställer in den på vinterförvaring. Men, i år igen, när jag tar ut den för vårens första klippning så är den trasig. Och alla andra vill också ha sina klippare lagade så här års så det tar lång tid innan den är klar på verkstaden

Det är väl med mig och min gräsklippare som med alla som lägger ut möten och aktiviteter i maj, lite dålig framförhållning.

/ Mien