Archive for juni, 2013

KRAV och körtelfeber

lrdag, juni 29th, 2013

Vi har haft KRAV-inspektion och det gick bra.

Visade såklart det nya strandbetet i Grötlingbo. Det är ju magiskt fint! Vi är lite avundsjuka på lammen som får ha det så här fint.

Annars har vi tillbringat alldeles för mycket tid på det här stället i veckan, fyra gånger tror jag vi har varit inne nu. :( Stora syrran har haft 40 graders feber i över en vecka.

Man får inte ta kort på sjukhuset men nu har jag gjort det iaf. Fast det finns inte så mycket att ta kort på.

Prover, prover, undersökningar och mer prover.

Lilla stumpan. Nu tror man att det är körtelfeber. Det kan man ju bli frisk ifrån ganska snabbt, men det kan också vara segt….

/ Mien

Alla var glada

onsdag, juni 26th, 2013

- Det var så många som blev glada idag när jag körde hem höet från Mästermyr, sa Hemmansägaren.

Barnen var glada som fick åka hölass.

Andra, stora, traktorer blev glada då de såg oss, de vinkade och tutade.

Till och med sopbilen blev jätteglad. Vinkade och skrattade.

/ Mien

Foton: Ylva Falkén

Huller om buller

onsdag, juni 26th, 2013

Här kommer bilder lite huller om buller. De senaste dagarna har mina tankar mest varit hos stora syrran som har haft 40 graders feber och en dum infektion som inte ger med sig. Var på barnmottagningen idag och fått ny medicin och hoppas nu på snabb bättring. En liten flickkropp med hög feber i många dagar blir väldigt sliten kan jag säga. Sommarjobb är inte att tänka på just nu. Tur att det inte är så många turister på södra Gotland ännu som vill köpa lammskinn så butiken klarar sig utan henne ett par dagar till. Åh så orolig en mamma blir över sånt här.

Lilleman har fyllt nio år och här har han lite kalas.

Och nu är det hopp till midsommarafton och jätteroliga lekar hos syrran i Klinte. Det är idrottlärarsyrran som håller i lekarna. Ni ser henne i röd klänning och protokoll i mitten. Jättekul var det.

Man skulle lägga stenar i vattenbad.

Två nioåringar, sommargrannar och tillika dopbröder. Så kul dessa pojkar har denna sommar!

Stora syrran har ju lärt mig att inte skriva ut namn men här är creperiets flicka som fyller 9 år samma dag som vår Lilleman. Hon bjöd in alla barn på dessa fantastiska cupcakes som hon gjort.

9-årskalas på creperiet. Vi mammor hade också väldigt roligt! Tack Åsa!

Midsommar igen och blindbock i Klinte. Mommo i mitten med svågrarna på vardera sidan.

9 år och söt som en karamell.

Mina medhjälpare i höskörden som jag utfodrade med mat från thaivagnen i Hemse.

Jag utnyttjar ju varje minut. Medan det var barnkalas hade jag bokat i Susanne som klippte barnen. Här är det lilla Jennie som sitter still så fint. Susanne är fantastisk på att klippa barn! Hon låter barnen bestämma och säga hur det ska vara.

Höskörd igen. Min a-kusin Jan pressar. E och E staplar lass.

En ganska ovanlig syn numera. Anders Hjort går och räkar och övervakar.

Dansspel på creperiet.

9-åringar äter glass.

/ Mien

Parkeringskrångel, papperskrångel och midsommarfint

torsdag, juni 20th, 2013

Idag var jag på läkarbesök i stan. Sedan passade jag på att handla lite grann. Kolla parkeringen här på öster. Den är knappt halvfull.

Men ändå var det värsta parkeringslappskaoset. Folk köade och knappade och var förvirrade. Man ska inte ha bråttom kan jag säga utan det här systemet är till för semesterlediga.

Jaha, så var det sista dagen för att lämna in strukturundersökningen.

Jordbruksverket vill veta hur många lamm man har, hur stor areal man har, betesmark, åkermark, skogsmark, egen och arrenderad vilken entreprenadverksamhet man har etc. Jag vet inte hur många gånger per år man ska uppge de här siffrorna. Varför kan de inte samköra med får- och geträkningen som man lämnar in två gånger per år? Och varför kan de inte kolla med SAM vad det gäller arealerna? Man måste  ju ändå uppge ens kundnummer i både KRAV och SAM så jag förstår inte.

Vem ska bekosta all den obetald arbetstid det tar av mig att fylla i alla blanketter? Jo, det blir väl jag själv det. Jonas håller just nu på och skriver en krönika om allt det här papperskrånglet inom jordbruket. Det är på tiden att någon säger ifrån snart.

Stora syrran är i Åre över midsommar. Jag skickade henne en liten bild från barndomshemmet:

Mien

En till kommentar och plastinsamling

tisdag, juni 18th, 2013

Jag har fått en kommentar på helagotland efter min krönika om läxor. Jag vet att man ska ta ansvar för de debatter man startar och svara på sådana här inlägg. Men dels så har jag tappat bort mina inloggningsuppgifter till sidan samt att jag tycker skribenten har gjort en slarvig läsning av min text.

Mandat (igår)

Läxor kan vara ett bra sätt att ha koll hur det går för mitt barn i skolan. M Niklasson avsäger sitt föräldraransvar. Det kan vara jobbigt att ta tag i läxorna, att lära sina barn att jobba men det är ändå våra föräldrars skyldighet.
Om föräldern inte klarar av att få sitt barn att läsa läxor 1-2 ggr i veckan 10-20 min åt gången kan man inte heller tro att studiemotivationen är på topp i skolan heller. Detta är ofta ett problem, att föräldrarna inte stöttar sina barn att man inte förmedlar till dem att skolan är viktig och det gör man ju inte om varpa, innebandy och TV går ständigt före. Föräldern har möjlighet att muta, hota, ta konflikter och belöna på ett helt annat sätt än en lärare i skolan. Det kan vara jobbigt att lära sig jobba ännu jobbigare i långa loppet om man inte gör det

Men jag ska säga en sak. Jag är absolut för att barn ska lära sig arbeta. Men jag tycker de ska sköta sitt arbete under skoltid, under arbetstid, så att de kan jobba med annat på fritiden.

Gänget jag lämnade av på fotbollsskolan idag.

Så var jag hos Ninnis Ull med skinn. Det såg så fint ut med skinnen och blommorna och Ninni.

Och så var det insamling av lantbruksplast i Havdhem idag. Man måste lämna in plasten och spara kvittot man får så att man kan visa upp det om man får EU-kontroll. Hemmansägaren, han som kör traktor, var inte hemma så jag fick lasta plasten på pickuppen och köra i tre vändor till Havdhem. Plasten, speciellt korvplasten, var jätteskitig. Mannen som tog emot mig vid insamlingen tittade på mig länge och sedan sa han:

- Är det inte du som är den där kända krönikören?

- Japp, det är jag! sa jag.

/ Mien

Syrran flyttar, Estrid spelar in och lammen har egen strand

tisdag, juni 18th, 2013

Vi har flyttat hem Stora syrran från Visby. Lite jobbigt naturligtvis att flytta hem till ma och pa när man varit van att klara sig själv. Ibland har jag funderat på att vi skulle köpa en lägenhet som man inte behöver flytta ur till sommaren. Fast om vi ska ha råd med det måste vi nog hyra ut ett par veckor varje sommar och då måste man ju flytta ut och städa i alla fall. Och städning är INTE min grej så jag ska nog inte ge mig in i uthyrningsbranschen….

Syrrans lilla hus i Visby som kanske inte ser så mycket ut för världen utanpå…

…men som är jättefint och mysigt inuti. Här hjälper Lilleman till med flyttstäd. Hej då lilla huset! Vi ses igen i höst!

Så nu har syrran flyttat in i vårt plåthus här hemma som kanske inte ser så mycket ut för världen utanpå…

…men som är riktigt mysigt och fint inuti…

Tills vi hittar en bättre klädförvaring så har vi hängt upp ett kvastskaft i taket att hänga kläder på! Den lilla byrån köpte vi på prylboden här i Hablingbo.

Estrid kom förbi. Hon hade varit nere i Burgsvik och filmat en trailer till Så mycket bättre. Så rätt som det var så hade vi en massa kändisar i vårt kök…

Lill och Bo Kasper.

Ebbot Lundberg i Soundtrack of our Lifes. Är inte så bekant med honom så det ska bli kul att lära känna hans musik.

Agnes och en snubbe från Nationalteatern. Åh, det ska bli roligt att se Lill och de andra tolka Nationalteatern!

Estrid hade också med sig sitt roliga spel där man åker tåg i USA. Lilleman är helt såld på det där spelet.

Ehhh, själv fattar jag aldrig riktigt hur man gör…Kan det bero på att vi alltid har ätit och druckit vin innan vi spelar och jag är i något slags matvinkoma?

Jaha, så har Jonas och Emrik hägnat in resten av vårt bete på Grötlingbo udd. Vi gjorde en utflykt dit i Stora syrrans pojkväns bil.

Lilleman ska alltid sitta fram och glassa. Vi andra får sitta bak.

Stora syrran med männen i sitt liv. En lite kortare och en lite längre.

Lammen har numera egen strand. Jättecoolt! Lady passar på att rulla sig i en död fågel. Inte så coolt.

Min blåeldsodling. Det är den här typen av odling jag klarar av.

Nu har jag lovat barnen att börja använda kameran när jag tar bilder till bloggen. De är så trötta på mina mobilbilder. Ska sätta kameran på laddning. NU.

/ Mien

Om hundar och löpning

lrdag, juni 15th, 2013

Ladys löpning bör väl klinga av nu?

Jack han bara väntar och väntar på Lady.

Jag vet ingenting om hur hundar funkar egentligen, hur länge de löper etc.  Dartanjang kommer hit en sväng ikväll igen så får vi se om det blir nåt….

Lilleman igår med Dartan och Lady. OM det blir valpar tycker jag de ska heta Loranga och Mazarin. Det tycker INTE Lilleman. Han tycker de ska heta Fluffen, och sånt.

OM det skulle bli valpar så kommer de i alla fall att få världens gulligaste farmor! Eva-Lisa, Dartans matte. Här med Lady i famnen.

- Alla är kära i mig! går Lady runt och säger hela tiden. Den här uppvaktningen har verkligen stigit henne åt huvudet.

/ Mien

Å så fick jag kommentarer…

lrdag, juni 15th, 2013

Hej!
Du formulerade mina åsikter om skolbarns läxor på ett alldeles utmärkt sätt.
När barnen kommer från skolan behöver de ut och röra på sig, och sedan vila och koppla av, inte sitta stilla och fortsätta med skolarbetet.
Med så många års skolplikt som vi har i Sverige bör eleverna hinna lära sig de grundläggande färdigheterna i skolan, utan att jobba extra på kvällarna. Resten kan man läsa in själv, för man slutar ju inte att lära sig för att man har slutat skolan.

M v h från trebarnsmamman och numera sjubarnsmormorn
Barbro Pettersson, Burs

TACK!
…för underbart och på-pricken kåseri idag. Vi har fyra barn och läxor har alltid för mig varit en gåta - med precis samma motivering som du har. Vi vuxna ska väl inte ta med oss arbete hem efter dagens slut?!

Kram och skönt sommarlov! Hälsar Martina Åkeson Wollbo, Väskinde

_______________________________________________________________

Mejl från gården 2013-06-15

lrdag, juni 15th, 2013

 

Barnens sommarlov har börjat. Jag rensar i köket. Plockar ner gamla scheman och får dåligt samvete över Lillemans alla ogjorda läxlappar jag hittar

Lillemans skolbuss hämtar honom halv åtta varje morgon. Sedan är det full fart hela dagen i skolan och på fritis där vi hämtar honom vid femtiden, då har han varit hemifrån i nio och en halv timme. Lilleman är en aktiv person och föreningsmänniska, något man som förälder vill understödja. Så efter lite mat och ombyte så är det snabba ryck till fotbollsträningen, varpaträningen, innebandyträningen, trampolinträningen, pianolektionen, allt efter säsong. När Lilleman slutligen landar i TV-soffan strax före åtta på kvällen, framför något av sina favoritprogram Arga snickaren eller Äntligen hemma, så vill man bara låta honom vara. Det händer till och med att jag gör honom sällskap i soffan. Därför hänger det en massa ogjorda läxlappar och dinglar i vårt kök.

Ibland tror jag att läxorna mest är till för oss föräldrar. Jag har hört många föräldrar vara upprörda över att det är för lite läxor i skolan. Många föräldrar anser att en duktig lärare ger ordentligt med läxor.

Ibland kan jag undra om inte samma föräldrar skulle bli väldigt upprörda över att få med sig arbete hem från sin arbetsplats som de förutsattes göra på sin fritid.

Andra läxförespråkare menar att det är viktigt med läxor för att barnen ska lära sig ta ansvar. Men vad är det vi lär våra barn då? Vad är det för dold läroplan vi följer? Att man ska fortsätta jobba på sin fritid och offra familj och fritidsaktiviteter? Att skoldagen i princip aldrig tar slut och att man aldrig kan få känna sig klar?

Man kan ju fråga sig hur långa arbetsdagar våra barn ska ha. Under skoltid verkar deras arbetstid vara helt oreglerad. Men när sedan sommarlovet bryter ut, med sommarjobb för storebarnen, så blir tiden plötsligt mycket noga reglerad. Är man under 17 år får man till exempel inte arbeta mer än 8 timmar om dagen.

Det här med läxor handlar om allas rätt till utbildning också. Inte alla barn har någon vuxen som kan hjälpa dem med läxor på kvällen. Många vuxna arbetar kvällstid. Eller har andra saker de måste göra. Eller kanske helt enkelt inte har de kunskaper som krävs för att hjälpa sina barn. Eller den utrustning som krävs, en fungerande dator till exempel.

Det blir också allt vanligare att familjer som har råd köper sig avdragsgill läxhjälp eller att olika frivilligorganisationer ordnar läxhjälp för barnen efter skolan. Det är en oroande utveckling. Det är skolan och lärarna där som ska ha ansvaret för våra barns utbildning. Skolan får inte släppa iväg ansvaret för utbildningen till andra. Det får inte bli så att undervisning vid sidan av skolan ska bli nödvändig för att klara högre utbildning.

Tiden i skolan måste utnyttjas effektivt och det måste vara arbetsro. Om läxor ges eller inläsning till prov ska göras så måste det finnas utrymme att göra det under skoldagen, med assistans av lärare.

Barn ska, liksom vuxna, ha rätt att få vara lediga efter arbetsdagens slut.

Saft och kärleksbekymmer

torsdag, juni 13th, 2013

Inte för att man ska dricka en massa saft men till fest är det ju gott. Varför gör man inte egen saft oftare egentligen?

Den här rabarbersaften blev himmelskt god. Kanske lite för söt, jag skulle kunna tänka mig en vuxenvariant med hälften så mycket socker.

- Det är sockret som gör den god! sa Lilleman då.

Lilleman och Stora syrran  har slutat skolan, Stora brorsan slutar idag. Sommarlov! Kvar i köket hänger lappar med ogjorda läxor som Lilleman inte orkat göra. Måste skriva om det där med läxor någon gång.

Rolle har varit här och ensilerat. Det gick som en dans.  Sedan ska ju säkert Hemmansägaren själv skörda hö med sina gamla grejer i år också….Men jag har bestämt mig för att inte oroa mig så mycket över det i år. Hans veteranlantbruk kan ge mig magsår. Med gamla traktorer som helt plötsligt stannar vid vägkanten längs med 140:an, punkteringar, framrutor som exploderar, stora mängder regn,  etc. Visst är det fint med höbalar men de kostar en del ångest….

Jack, en flitig gäst i vårt hem. Här är han besviken över att Lady inte är hemma.

- Det är så synd om dig, Jack! säger Hemmansägaren.

- Jag är så förälskad! flåsar Jack.

/ Mien