Archive for september, 2013

Mejl från gården, 2013-09-28

lrdag, september 28th, 2013

Min erfarenhet av den gotländska polisen är att de är hjälpsamma och trevliga. Det är när man ska ringa och anmäla något utanför kontorstid och hamnar i Stockholm som det blir problem. Jag har varit med om det flera gånger, nu senast var det Hemmansägaren som råkade ut för det.

En kväll kör Hemmansägaren som vanligt över Mästermyr till Hemse för att hämta eller lämna något av barnen. Då får han se en bil i diket. Eftersom vi kör över Mästermyr flera gånger om dagen, och han inte sett bilen tidigare, reagerar han.

Det syns att bilen varit ute för en olycka, kört in i ett träd eller dylikt, för den är illa tilltygad där fram. Tänk om föraren ligger skadad någonstans? Eller har irrat iväg ut över myren? Hemmansägaren blir orolig och ringer polisen.

Eftersom det är kväll är det polisen i Stockholm som har telefonjour, vi kan säga att personen som svarar heter Lisa. Lisa har inte fått in någon anmälan om en olycka. Hemmansägaren undrar om Lisa kan se om det finns någon polisbil i närheten av Hemse som kan komma och titta lite. Lisa vet då inte vart Hemse eller Mästermyr ligger. Och sedan börjar hon jiddra med Hemmansägaren:
- Finns det någon antydan om brott? Inbrott? Det är inte olagligt att köra i diket, vet du, säger hon.

- Nä, men jag är bara orolig för den som körde, säger Hemmansägaren. Och så är det ganska mycket grejer i bilen. Det ser ut som om någon kanske brukar bo där. Och det finns alkohol.
- Ja, men det är inte olagligt att ha det stökigt i bilen, säger Lisa i andra änden då.
- Nä, men jag tänkte kanske att personen som körde kan ha varit påverkad och kanske irrat iväg och behöver hjälp.
- Ja men det kan man ju inte veta. Inget brott verkar vara begånget.

Och så där håller det på tills Hemmansägaren säger:
- Hej och tack tack! Jag tror vi lägger på nu!

När han kommer hem är han fly förbannad.
- Det är märkligt att man ska behöva bli bemött på det viset när man bara försöker bry sig. Makalöst! Som att dumpucka med en tonåring!

Vi kan bara hoppas att föraren klarade sig oskadd ur det hela. Bilen däremot har blivit liggande i diket på myren trots att det här hände för flera veckor sedan.

Jag har sett det här fenomenet med bilar som blir liggande öka under senaste året. Jag antar att det har att göra med att man inte har bilen försäkrad. Min mor har i snart ett år haft en sådan bil stående på sin åker. Hon har ringt kors och tvärs för att få hjälp med att få bort bilen men ingen har kunnat hjälpa henne. Polisen kan ingenting göra. Den ursprunglige ägaren har avsagt sig ägarskapet. Mamma själv får inte flytta bilen eller köra den till skroten eftersom det inte är hennes bil. Hon har fått rådet att knuffa ut bilen på vägen för då måste regionen ta hand om den för att den då utgör en trafikfara. Mamma har inte känt sig bekväm med att ställa till med en trafikfara så bilen har blivit stående.

Men så äntligen fick mamma telefonnumret till någon på regionen som får ta bort avställda bilar och då försvann bilen på någon dag.

Det är ju lite vemodigt med kraschade bilar som blir liggande. De skapar en oro.

Vamlingbo!

torsdag, september 26th, 2013

Rätt svar visste fastlänningen Markus ( som har varit gotlänning i typ 20 år….?), jag har cyklat från Vamlingbo idag! Very good!

Men när lade affären i Vamlingbo ner egentligen?

/ Mien

Cykla, pausa

torsdag, september 26th, 2013

Torsdag är vår jobbahemmadag. Vi började dagen med diverse lammrondor, kollade till alla djur. Sedan var det dags för Jonas att åka och klippa lamm. Jag åkte med och hängde på cykeln bak på bilen.

Nu är frågan, vilken socken klippte Jonas i? Här är kyrkan. Jag kom cyklande upp en kvia alldeles intill kyrkan men tyvärr är bilden dålig.

Och sedan fortsatte jag hemåt. För jävlig motvind var det och jag har bara en gammal oväxlad damcykel som har över 20 år på nacken. Jag cyklade och cyklade i motvinden. Törstig blev jag.

Men i socknens affär var det nog länge sedan man kunde köpa någon dricka. Vilken socken startade jag min cykeltur från?

När jag äntligen kom hem stod trippmätaren på 3,5 mil. Om det är en ledtråd?

Jonas fick med sig flera kartonger ägg hem. Vilken läcker palett!

Så det blev inte så mycket gjort för mig idag. Mest cykla och pausa, i motvind. Jag måste ha en bättre cykel, man får jätteont i rumpan av sadeln också.

Kammat Lady har jag gjort också. Hon fäller två ggr per år. Då kammar man av henne all underull. Lady tyckte väldigt synd om sig själv. Låtsades att hon fick noskvalster och inte kunde andas och skrek:

- Du kvärker mig, du kvärker mig!

Lite shopping blev det också. Någon köpte filter ( transmission?) till John Deeren och någon annan köpte biologiskt doftljus.

/ Mien

Liberty Lady

tisdag, september 24th, 2013

 För något år sedan skrev jag ett blogginlägg om planet Liberty Lady som fick nödlanda ute på Mästermyr under andra världskriget. HÄR! skrev jag om det.

Jättekul för nu har en släkting till piloten mejlat mig och vill ha kontakt.

 I was thrilled to find what you wrote about my Dad’s airplane. Anna-Stina Purk brought your website to my attention. Her father Albin Larsson salvaged the plane.
Two weeks ago, on Sunday September 8, I was in Hemse at the crash site again, this time to show my sisters and brother. We had a gathering of men who had been eyewitnesses on that day, March 6, 1944.

Please email me directly. THANKS, Pat

Sonen ska skriva ett arbete om andra världskriget och då har jag tipsat honom om Liberty Lady och kontakten vi har med Pat. Vi får se om han nappar på det här.

/ Mien

Timvikarie i BUF, ett helt okvalificerat jobb

sndag, september 22nd, 2013

Hej!

Är det någon mer än Jonas och jag som har reagerat på Region Gotlands jobbannons där de söker lärarvikarier? Titta på sista raden i stycket om kvalifikationer. Jonas kallar det för en freudiansk felsägning. Här skymtar samhällets  syn på det vi håller på med, undervisning, fram.  För att vara lärare krävs varken erfarenhet eller utbildning. Är inte det fantastiskt att det år 2013 ännu finns arbeten där erfarenhet eller utbildning inte är något krav? Det är meriterande men inget krav. Jonas blir lite trettiotalsnostalgisk. På 30-talet kunde man gå direkt ut i arbetslivet. Det är bara det att på den tiden handlade det om att stapla bräder och skotta grus, inte undervisa, bedöma och betygssätta barn och ungdomar.

Vi har inte sett någon annan jobbannons där det formuleras så tydligt att vare sig utbildning eller erfarenhet inte är något krav som just den här då det gäller lärarvikarier.

Det här är faktiskt ganska allvarligt, det står att vikariaten kan vara terminslånga och då kan  ju betygssättning bli aktuell. Läser ni annonsen uppmärksamt så ser ni at det inte finns några som helst krav på ämneskunskaper eller utbildning. Man ska vara flexibel och initiativrik samt intresserad av pedagogisk verksamhet. Jo, man tackar!

Ni som läser annonsen noga hittar också en hel del andra underligheter!

Här följer annonsen som den var publicerad:

Timvikarier till barn- och utbildningsförvaltningen

Arbetsuppgifter

Nu söker barn- och utbildningsförvaltningen nya medarbetare till sin vikariepool. Vi söker framför allt medarbetare som vill arbeta på skolor och förskolor på södra Gotland. Som medarbetare i vikariepoolen har du möjlighet att arbeta inom såväl barnomsorg som grund- och särskola, allt efter intresse och förmåga. Uppdragens omfattning varierar från enstaka dagar upp till hela terminer eller läsår.

Kvalifikationer

Vi söker dig som är intresserad av pedagogisk verksamhet och som själv är villig att utvecklas och lära. Arbetet med barn och elever är många gånger krävande så du bör inte vara rädd att ta i.
Vi tror att du, för att trivas hos oss, behöver vara flexibel och initiativrik. Det är också viktigt att du vågar ta för dig: Utmana dig själv och oss!
Erfarenhet eller utbildning inom barnomsorg/skola är meriterande men inget krav.

Anställning

Arbetsplats: Barn- och utbildningsförvaltningen, Barn- och utbildningsförvaltningen
Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
Omfattning: Timavlönad
Tillträde: Tillträde enl ök.
Antal platser: 1

Upplysningar

Jane Wiman-Lithberg
Vikarieförmedlare
0498-269913

Frida Hagberg
PA-konsult
0498-263307

Ansökan

Arbetsgivarens referensnummer: A348207
Sista ansökningsdatum: 2013-09-16

Sök jobbet här >>

Inför rekryteringsarbetet har vi på Region Gotland tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediasäljare, rekryteringssajter och liknande.
För mer information, se vår hemsida

När Therese blev Andreas

torsdag, september 19th, 2013

Jag tycker regn är fint väder!

Men det var ändå fint att det var solsken och vindstilla när jag åkte med deltidsgruppen till Kovik igår. En härlig stund i solen fick vi tillsammans. Jag berättade lite om fiskeläget och deltagarna fyllde i. Jätteroligt att undervisa äldre för man lär sig så oerhört mycket.

Mot kvällningen skulle vi åka på föredrag i Visby på landsarkivet. Föredraget handlade om ett människoöde.

Läs mer HÄR!

I Alva såg himlen ut såhär vid halv fem. En tornado på väg ner.

Jag förbannade att jag inte hade kameran med utan bara den dåliga mobilkameran.

En iakttagelse jag har gjort är att det nästan bara är äldre som går på föreläsningar, äldre kvinnor. Jonas och jag var ett udda inslag på landsarkivet där vi kom in med en hel drös ungdomar från skolan.

Jag hinner inte berätta men föredraget var väldigt spännande, ni får läsa länken.

Fast Lilleman var inte så imponerad, han tyckte läsken efteråt var bäst. Stora brorsan mötte upp efter sin träning.

/ Mien

En hälsning

onsdag, september 18th, 2013

Shit vad torrt det är och det kom inga större regnmängder i går heller. Vår brunn har sinat. Eller, det finns lite vatten men så fort man pumpar upp lite så tar det slut och man får vänta på att det ska rinna till igen. Vi har i alla fall så vi kan spola i toaletterna men jag vågar inte köra tvättmaskinen då jag inte är hemma = det blir inte tvättat alls. Mycket konstigt år i år. Först jättekall vår och sedan jättevarm sommar och sedan inget regn alls. Inte bra. Vi har inte kunnat ta någon ansenskörd i år. Många bönder har problem, titta HÄR. Nästa vecka åker 20 av våra äldsta tackor på slakt för att säkra att vi har foder till de andra i vår.

I dag ska jag åka på utflykt med min klass deltidsgruppen, 22 glada pensionärer som förkovrar sig på Folkan en dag i veckan. Jag är så tacksam över att jag får ha dem. Hoppas de ställer upp på en bild till bloggen i eftermiddag.

Jo, och så en hälsning från Ladys dagmatte Berit:

- Nej, det kan absolut inte vara Lady!

/ Mien

Maffiaadvokat

sndag, september 15th, 2013

I lördags var Jonas och Lady i Gothem vid Tummungs och klippte lamm. Medan Jonas klippte gjorde Lady en egen liten utflykt på gården. Jag fick sedan följande SMS av Jonas:

Jim vid Tummungs med sin döda höna.

Alltså, jag har så svårt att tro det, att vår lilla Lady skulle kunna göra något så bestialiskt?

Jag antar att Lady inte är välkommen till Tummungs mer.

Här är hon med i Gothem för första gången. Hon sitter i knät på Niklas, Jonas lammklipparkompis.

Är de goda relationerna mellan Tummungs och Hägsarve över nu?

Mona, Jims mamma, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt, brukade till och med skicka med gorån hem till Lilleman för hon visste att han älskade det.

Ja, ja.

Men inte har väl Lady….

/ Mien

De rätta svaren och extrafrågor

sndag, september 15th, 2013

De rätta svaren är :

1. Nitar. De användes innan man kunde svetsa ihop saker och ting. De är för övrigt väldigt vackra där de ligger i sin ask.

2. Märktång. Den här tången användes innan det fanns metall- eller plastmärken att sätta i öronen på djuren. Varje gård kunde ha sin egen märkning av djuren. Det fanns också ett system där varje siffra hade ett speciellt “hål” i djurets öra. Jag lärde mig aldrig det där systemet men man använde det då jag var barn. Det måste ha funnits en annan tång också som gjorde hål i örat, den här nyggar bara. Mamma, kan du? Idag är det förbjudet att använda sådana här märktänger. Fast jag vet inte om de var värre egentligen. Nu fastnar ofta djuren med märkena i träd och buskar och drar av sig halva örat, har en sån tacka nu.

3. lock till brännvinspanna. Här vid Hägsarve har man bränt egen sprit men det enda som finns kvar av hembränningsapparaten är det här locket från cirka 1850. Det var då lagligt att bränna sin egen sprit hemma.

4. timmersax

5. Slaktmask. Det här är ingen bultpistol utan ett riktigt vapen. Man laddar den med ett skott och sedan sätter man den mot djurets panna och så PANG! Nä, vi använder den inte.

6. filmall , hjälpmedel vid slipning av motorsågskedja

7. stubintråd

8. barnmorskestetoskop

9. tändstiftsnyckel

10. Unicabox. Vanlig som matlåda förr. Unica är ett varumärkesord, en låda gjord i pressad papp.

11. öronmärken, hortenmärken, till lamm

12. kapsylförslutare

13. glasskärare

14. ympkniv

15. schackel

16. framfallsbygel

17. bett

Extrafrågor:

Det var ju fler grejer med i frågetävlingen.

Extrafråga 1: Vad kallas en sån här då?

Extrafråga 2: Och en sån här?

/ Mien

Babylyssnartratt

fredag, september 13th, 2013

Visst var tratten en babylyssnartratt, som Ann skrev! Barnmorskelur och stetoskop är också bra ord.

Kusin Mats i Uppsala skrev att han hade haft en sådan när han väntade sina pojkar men att tratten nu var borta. Mie tipsade om att den låg i någon låda.

Nej, hörrni, Mie är ingen Saida som kan se i lådor för det här är DEN TRATTEN! När vi väntade Stora syrran fick vi  den här tratten av kusin Mats. Han tyckte att man skulle ha en sådan i väntans tider. Tratten finns för avhämtning vid Hägsarve när behov uppstår! Och som ni ser så har vi vårdat den ömt.

Och den konstiga manicken är en filmall, något man har då man slipar motorsågar.

Därmed kan vi kora en vinnare, det var Per-Olof som hade flest rätta svar, tätt följd av Ingrid som också kunde många.

Ni ska få de rätta svaren ikväll för nu måste jag in i duschen om jag ska hinna till jobbet.

Ett svar måste jag bara ta…..

Rätt Anna! Det här är en framfallsbygel! För de oinvigda så kan tackorna få framfall, under dräktigheten oftast, hela livmodern liksom åker utanför kroppen, inte så trevligt…..Det är stort lidande för tackan som inte kan kissa eller något. Men, har man en framfallsbygel hemma så kan man hjälpa den stackars tackan. Man tvättar av allt som hänger ut noga och sedan brukar Jonas liksom hålla upp bakänden på tackan och då åker det in igen, med lite hjälp. Sedan ploppar man i den här bygeln i “muffen” och knyter fast. Vi har klarat många tackor på det här viset. Och kroppen är fantastisk på att läka för det är inte alls säkert att tackan får problem med framfall vid nästa dräktighet. De kan bli helt återställda.  Så, ja, Anna, det är världens mest prisvärda pryl. Alla borde ha en sådan hemma…..

/ Mien