Archive for februari, 2014

Funny goats

fredag, februari 28th, 2014

Nä nu har jag fått dövel av dottern igen att det är för dåligt med bloggandet. Fick en rolig film mig tillsänd av min kära kollega och vän Markus.

Dottern får kolla på den så länge.

http://www.youtube.com/watch?v=tsRk-otUsxo

Jag känner igen beteendet från lammen. De älskar att klättra och balansera. De perfekta cirkusdjuren egentligen. De gör det “Just for the fun of it”.

/ Mien

 

 

 

Vad menar Naturskyddsföreningen?

torsdag, februari 20th, 2014

 I vår familj är alla medlemmar i STF och har så varit i många år. Kanske för att Jonas och jag när en dröm om att resa men det är ju inte alltid så lätt med cirka 250 betesdjur varje sommar.

Förra sommaren bodde vi faktiskt en natt hela familjen på STF:s vandrarhem i Stavsjö utanför Kolmården. Men man reser fint också genom deras fina tidning.

Men i det här numret var det en reklambild som vi reagerade på. Naturskyddföreningen ondgör sig över det svenska skogsbruket. ” Kalhyggen, planterade träd och spår av skogsmaskiner…..skogen är ganska värdelös för oss människor så innebär det även att många av skogens djur- och växtarter är hotade. ” . Och så visar man den här bilden.

Hur jag än tittar på bilden så kan jag bara se att man tagit stora miljöhänsyn vid avverkningen. Man har lämnat skogsridåer överallt. Vid vattendrag där det lätt blir sönderkört av maskiner. Vid en ravin där skogsföryngring kan vara knepig. Man ser att hyggena är genomtänkta så att de vilda djuren ska kunna röra sig mellan områden i ridåerna, kunna vandra under skydd av träden.

Vad menar Naturskyddsföreningen? Att allt skogsbruk är av ondo? Att vi inte ska ha något skogsbruk i Sverige längre? Att vi ska köpa virke och ved från utlandet? Att det inte längre ska vara lönsamt att bedriva skogsbruk? Att vi ska börja plockhugga som mina förfäder gjorde?

I vår familj jobbar vi mycket med att bevara gammal skog, tallticka och reliktbockar och allt vad som finns där. Men vi jobbar också med produktiv skog. Där miljöhänsyn absolut tas. Det måste vara möjligt att tjäna pengar på skogsarbete. Nä Naturskyddsföreningen, bilden ni försöker visa upp är inte sann.  Ni får ingen medlemsavgift av mig.

Mien

Lamb shoulder and lentils

torsdag, februari 20th, 2014

 Det kom ett brev från vår gode vän Håkan Östlundh som skriver gotlandsdeckare. HÄR!  http://www.hagsarve.com/wordpress/?p=2817 kan du läsa om när jag träffade honom första gången, ha ha och HÄR! http://www.hakanostlundh.se/ är hans hemsida.

När man skriver brev nuförtiden så är man verkligen angelägen, och det är Håkan också.

Jag fick slå upp ordet imposing…

…och det betyder typ majestätisk, mycket bra alltså. Framdelen på lamm brukar ju inte kännetecknas så.

Här är allt man behöver. Inga konstigheter alls.

Till den goda anrättningen rekommenderas linser. Jonas älskar linser. Efter en lång dags lammklippning förra veckan så piggade jag upp honom med min linssoppa som han älskar, ska ge er receptet senare. Jonas säger själv att han tillhör linssoppecentern….:) Linser odlades förr på Gotland i stor skala. Jag minns att min pappa berättade om det.

Centrala Frankrike, det är väl lite som Gotland det.

Inga konstigheter här heller.

Kanske är inte allt med här hur man ska göra men jag har glömt brevet på jobbet. Bifogar isf. Nu ska jag ut i frysboxarna och leta efter lammbog. Någon liten stackare finns kanske kvar som jag inte rökte i julas. Men det kan bli svårt att hitta bland alla 136 kilo gris som jag har där…..

/ Mien

Syrran i tidningen och tankar om nätet

torsdag, februari 20th, 2014

Och HÄR! kan man se min syster i tidningen.

Jo, jag har några frågor om det där med Instagram.

Varför har man sin sida låst? Jo, jag kan förstå att om man har skyddad identitet så  måste man ha det. Jag har har en vän som fick leva under skyddad identitet med skottsäkra fönster och alarmknappar i lägenheten och då handlade det ju om liv eller död om en viss person fick reda på var hon var.  Men annars? Jag hade en diskussion med min kära dotter om det där. Jag anser nämligen att om man publicerar saker på nätet som är så känsliga att man måste ha sin användare låst, ja, då hör det inte hemma på nätet. Dottern öppnade upp sin sida efter den diskussionen och det var kanske inte heller så bra? Jag vet inte.

Och sedan det där med följare på Instagram. Det är ju roligt när de som sett ens bild visar det. Men sedan när jag ska gå in på deras sida och tacka så är den sidan låst? Och för att komma in där så måste man bjuda in sig själv och liksom bli tillåten att komma in. Tänk om jag bjuder in mig själv till någon och de absolut inte vill ha med mig att göra? ” Den jävla kärringen! ” liksom. Men tackar ja av ren artighet? Men gnisslar tänder varje gång jag visar mig där sen?

Så därför vågar jag inte bjuda in mig till låsta sidor. Det känns lite som att beträda en “closed community”, här får bara utvalda vara. Vänner och bekanta men inga andra.

Nej. Det bär mig emot att bjuda in mig själv. Och därför får jag väl inga vänner heller. Utan får vara alldeles ensam i världen. Buhu….

/ Mien

Inte mycket händer här…

tisdag, februari 18th, 2014

 Egentligen är det ganska lagom med två små baggungar. Jag bävar för de cirka 180 som vi väntar….Vi har fullt upp med dessa två. Det ska vyssas och mysas och pussas. Och så sjunger vi vaggsånger för dem, syrran sjöng Trollmor för dem i helgen. Men baggungarna tycker de är för coola för det.

- Vi vill sjunga Avicii!

Vår trädgård igår. Nu är det väl vår? Jag fick sådana vårkänslor när jag cyklade hem över myren från jobbet. Men när jag kom hem så var det skitkallt.

Jag gör ingenting annat än eldar.Jonas är borta varje kväll så jag har mina kvällsrutiner. Göra eld ute i pannrummet.

Bära in ved och göra eld inne. Mata lamm. Mata barn. Hämta barn och skjutsa barn.

Ja, så borde jag väl diska då. Syrran tyckte det var fullständigt onödigt att jag hade satt upp en lapp om att diskmaskinen var trasig.

- Vilket skillnad skulle det göra? Precis som om någon här skulle märka det? :)

Men se diskar för hand, det gör jag bara inte! Glöm det! Jag ser hellre på OS.  Förhoppningsvis får vi hjälp med maskinen i eftermiddag.

Jag är så glad över att trädgården är så fint räfsad i år. Här kan man inte vårräfsa, det har redan börjat växa. Jonas tittade på träden igår och sa:

- Och så ska här huggas ur till våren!

Jo, jag håller med. Men vilka träd är det som ska få struka på foten? Haulaugarna? Brudäpplarna? Den vita astrakanen?

Det här kommer att vara förenat med mycket ångest från min sida. Men jag ska försöka att inte pysa det för mannen. Det är framförallt en jättelönn jag vill ha bort. Och murgrönan i valnöten.

Nä, här händer inte mycket som ni ser. Det mest spännande i helgen var väl att Elof pissade på en hög med ren tvätt.

Den grisen. Det är på vintern han pissmarkerar en del inne. Eller så beror det på njursten, det är lite blod i kisset också. Jag har bytt foder till ett dyrare och jag tycker det har hjälpt lite.

En annan spännande grej var att jag köpte hela rödbetor istället för skivade…

Nä nu får jag sluta.

Nästa vecka ska vi ta MV-prov på lammen. Vi har inga indikationer på att vi är smittade men man vet aldrig. Många besättningar runtomkring är ju inte med i MV-programmet så det finns alltid en risk. MV är som aids på lamm ungefär. Om vi är smittade så måste de tackorna som visar positivt slaktas ut. Allt avelsarbete, alla fina tackor….jag förbereder mig mentalt på vad som kan hända.

- Den dagen den sorgen, säger Jonas.

Hur klarar man av att få reda på att man har MV?

- Mest troligt har ni det inte säger djurhälsovården.

Men, man vet aldrig….

/ Mien

Replik på Thomsson

lrdag, februari 15th, 2014

 I dag är vår replik till Thomsson insändare publicerad. Resultatet kan du läsa

HÄR  http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=9533346

eller här nedan.

 Thomsson skjuter från höften

Lars Thomsson skriver i sin krönika i torsdags att han är så förvånad över en ”förenklad skoldebatt” som pågår just nu i landets medier. Vem eller vilka är det som diskvalificeras som enkla?  Vad har Thomsson själv att komma med för att lyfta debatten? Tja. ”Att en viktig faktor i skolans dåliga resultat är den förändrade respekten för auktoriteter, det vill säga lärarna i skolans fall.” Kan vi dra slutsatsen att det är någon som har tappat respekten för lärarna? Och vem är det i så fall som har tappat respekten?  Är det rektorerna? Är det politikerna? Eller är det föräldrarna? De som brukar få skulden i de här sammanhangen är väl ungarna. Menar Thomsson verkligen att vi vuxna har gjort allt vad vi förmår för att skapa en bra skola men att allt faller på att ungarna inte lyder längre? Att lägga skulden på barnen är att abdikera som vuxen. Och om han menar att dagens elever vågar ifrågasätta auktoriteter så Gud ske lov för det! Dagens läroplan är tryfferad med förhoppningar om att eleverna lär sig tänka själva.  Förresten, vad grundar Thomsson sitt påstående om den förändrade respekten för auktoriteter på? Nu när skolan äntligen börjat prata om att arbeta evidensbaserat så kommer det en politiker och skjuter från höften. Så kan vi inte ha det.

Thomsson tror inte att ett statligt huvudmannaskap skulle kunna lyfta skolan. Han förlitar sig på äldre partikamraters anekdoter om hur de fick tjata sig till pengar till lektorstjänster. Han beskriver hur de gotländska politikerna fick åka till Stockholm med mössan i hand för att äska pengar till lektorer etc. Men va!  Kan vi ändå inte anta att Thomssons partikamrater levde i en någorlunda modern tid med telefon och postgång? Hm, hans berättelse låter lite som en variant på Avair Strabain faktiskt.  Har Thomsson tagit del av Leif Lewins undersökning som presenterades förra veckan? Lewin visar på ett tydligt samband mellan skolans försämrade resultat och kommunaliseringen som gjordes för 20 år sedan.

 Hur många lektorstjänster har då Gotlands kommun / Region Gotland tillsatt de senaste 20 åren sedan kommunerna tog över ansvaret för skolan?  Inte är det många, enligt uppgift två. Staten skjuter nu till extra pengar så att kommunerna kan anställa förstelärare. Hur har det gått med det? Jo, så många som var fjärde kommun och 70 % av friskolorna har inte tillsatt en enda tjänst!  Och de som har tillsatt tjänster har gjort dem tidsbegränsade, som här på Gotland, vilket inte alls var tanken. Hur ska man kunna bedriva långsiktig skolutvecklig under en tidsbegränsad period?

Staten måste på något sätt ta ett större ansvar för en likvärdig skola i hela landet.

Jonas Niklasson, Lärarnas Riksförbund och dessutom Centerpartist

Mien Niklasson,  Lärarnas Riksförbund

Per Stumle, Lärarnas Riksförbund

 

Thomssons ledare

torsdag, februari 13th, 2014

Nä nu jäklar! Oj vad jag blev arg idag när jag läste Lars Thomssons ledare på Centerns sida i Gotlands Tidningar.

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=9514714

Thomsson skriver om skolan:
“… Jag är så förvånad över den förenklade skoldebatten som just nu går hög i landets alla medier. Att Pisa-rapporten slog ned som en bomb är ju ett faktum. Trots att trenden pekat nedåt under lång tid. Jag ser att den negativa trenden är en spegling av samhällsutvecklingen i stort. En viktig faktor tror jag är den förändrade respekten för auktoriteter, det vill säga lärarna i skolans fall.


Många för nu fram krav på att åter förstatliga skolan, det känns helt obegripligt. Vem tror egentligen att ett statligt huvudmannaskap löser problemen? Jag kommer ihåg äldre politikerkollegor som berättade om hur de fick åka till Stockholm, med mössan i hand, för att begära utökning med en ny klass eller tillsätta en lektorstjänst. Vill någon tillbaka dit? Centerpartiet vill det verkligen inte!…”

Thomsson skriver att skoldebatten är förenklad ? Är inte det att se ner på alla andra som yttrar sig i skolfrågor? Och vad är det då som Thomsson tillför i den här debatten som skulle göra den mer mångfacetterad? Att skolans problem beror på att eleverna inte längre har respekt för sina lärare? Vad är det för skola Thomsson strävar efter om han vill gå tillbaka cirka 50 år i tiden, kanske mer, till en auktoritär skola där elevinflytande och ömsesidig respekt mellan elever och lärare inte var att tänka på. Går man in på Centerns hemsida kan man läsa att skolan ska bygga på en människosyn där alla kan och vill utvecklas. Jag får inte ihop den skrivningen, att alla har en egen vilja att utvecklas, att det är för att man vill något som man lyssnar på sina lärare, med Thomssons önskan om mer respekt för auktoriteter.
Är det förresten inte att förenkla debatten väldigt mycket att skriva att skolans problem beror på att elever ska visa större respekt för sina lärare? Det är väl typ att säga till eleverna att:
- Bara ni håller käften och lyssnar på fröken så kommer det att ordna sig!
Ett av kriterierna i läroplanen är förresten just att eleverna ska lära sig att tänka själva och problematisera. Man ska ifrågasätta auktoriteter. Man ska våga ifrågasätta politiker, präster, tandläkare, lärare etc. Och gud ske lov för det säger jag bara. På sonens skola uppmärksammades häromdagen minnesdagen av förintelsen som ju är ett skräckexempel på vad som kan hända om man inte vågar ifrågasätta auktoriteter.
Regeringen har tillsatt en utredning och resultatet av den visar att de försämrade resultaten i skolan har ett tydligt samband med kommunaliseringen av skolan för 20 år sedan. Thomsson tror inte alls att ett statligt huvudmannaskap skulle kunna lyfta skolan utan förlitar sig på äldre partikamraters anekdoter om hur de fick tjata sig till pengar till lektorstjänster. På den tiden verkade det i alla fall ha funnits pengar att få. För jag undrar, Thomsson, hur många lektorstjänster har Gotlands kommun / Region Gotland tillsatt de senaste 20 åren? Inte är det många. Jag ska ännu kolla upp siffran. Och ännu mer upprörande, de extra pengar som kommunerna fått till att anställa förstelärare, hur har det gått med dem? Jo. Var fjärde kommun och så många som 70 % av friskoleägarna har inte tillsatt en enda tjänst! Och de som har tillsatt tjänster har gjort dem tidsbegränsade, som här på Gotland, vilket inte alls var tanken. Hur ska man kunna bedriva långsiktig skolutvecklig under en tidsbegränsad period?
Kommunerna sköter inte skolan på ett bra sätt, så är det bara.

/ Mien Niklasson, lokalombud för Lärarnas Riksförbund samt inte just nu Centerpartist


Vindruvor är godare än gurka

torsdag, februari 13th, 2014

När Jonas hade varit på Centerns kommundagar i Malmö kom han hem med ett roligt youtube klipp.

Det är ett experiment man gör på två apor. Uppgiften är att aporna ska ge skötaren en sten och som belöning för det så får aporna en godbit, i det här fallet gurka.  Allt är frid och fröjd ända tills den ena apan istället för gurka får vindruva när denne lämnar tillbaka sin sten. Vindruvor är tydligen så mycket mer attraktivt än gurka i apvärlden så den missgynnade apan blir väldigt sur. Väldigt sur. :)

Allt händer ganska snabbt så man får hänga med i vändningarna. Den apan som bara får gurka, och det här tycker jag är det mest imponerande av allt, börjar undra om det är något fel på hennes sten. Hon testar stenen genom att slå den mot väggen och sedan försöker hon få en godbit igen.

Ja, vad säger då det här experimentet? Att alla är nöjda med gurka ända tills det kommer in vindruvor i bilden?

Alla är nöjda med en femhundring i löneförhöjning ända tills man får reda på att kollegan har fått 700 kr , då är helt plötsligt ens egen femhundring inte värt något längre.

Typ så.

https://www.youtube.com/watch?v=exxxXMQSLUc

/ Mien

Magazinet

tisdag, februari 11th, 2014

 I helgen var Magazinet öppet. Otroligt lyxigt att kunna gå till en restaurang i kvarteret. Träffa lite ortsbor och bara hänga…

Jag tror det var så att det var en bokning av hotellet och restaurangen som det blivit något knas med och det var därför vi hablingar fick ett restaurangbesök en vanlig vinterlördag i februari.

Vi hade bokat bord tillsammans med familjen Allmungs.

Och sedan blev det eftersläckning och lek hemma vid Hägsarve. Stora syrran tyckte det var lite udda att jag ännu har julduk på bordet?

Jag har inte skrivit så mycket om lamm på sistone. Jag har haft en liten lammdepression i höst. Vi sliter och ävlar med de där lammen. Sommarens torka gjorde att vi har säkert 30 vinterlamm kvar. För att slippa vinterlamm till nästa år måste vi ha bättre vallar och foder. För att få bättre vallar måste vi lägga om gamla vallar. Att bryta upp gamla vallar kostar multum och det har vi inte råd med just nu. För att få råd med saker och ting klipper Jonas typ varje ledig stund och jag är här hemma ensam. Och drar i ensilage. Och oroar mig.

Nä, nu får jag rycka upp mig. Det vore väl jättedumt att lägga av med alltihop nu när vi har lärt oss så mycket och tom gått med i KRAV? Vi tjänar massor med pengar på lammen. Vi säljer jättefina skinn. Vi säljer kött och köttet får vi riktigt bra betalt för om vi kan få lammen färdiga till rätt veckor. Vi har miljöstöd.

Men. Det kostar också vansinnigt mycket att ha lamm. Det skulle ju vara roligt om det blev någon liten krona över? Någon gång?

I mina dystraste stunder tänker jag att den bästa lönsamheten i lantbruk är att göra - ingenting! Att inte ha djur. Att bara arrendera ut marken och slå dank. Men det är ju inte klokt om det skulle vara så och det är inte ett system som jag vill vara en del av.

I princip alla lantbrukare brottas med de här tankarna och det är sorgligt.

Årets första lammungar har kommit. Den här lille baggen är inte så rastypisk med sin vita nos. Men ack så söt. Mjuk och go att hålla i också och så luktar han bebis. Åhhhh…..

/ Mien

Mejl från gården 2014-02-08

tisdag, februari 11th, 2014

Mejl från gården…

Publicerad 2014-02-08

Det är inte all teknik som gör dig gott. En liten teknisk detalj som jag har upplevt stressande är mobilsvaret. Någon är på jakt efter dig och du kan inte svara på stubberten för du kanske sitter i ett möte, då talar denne någon in ett meddelande på mobilsvaret.

Jag vet inte varför jag tycker det är så jobbigt att lyssna av mobilsvaret, kanske för att det tar ganska lång tid, jag har svårt att höra vad folk säger, jag blir rädd att det har hänt något, jag vet inte. Eftersom stenväggarna i vårt hus bara sporadiskt släpper igenom mobilsignaler så måste jag också alltid gå ut för att säkert höra något i mobilen.

Så står man därute i snålblåsten och huttrar i stora brorsans jättestora skor som man i förbifarten hoppat i och lyssnar av ett långt meddelande på svararen. När meddelandet äntligen lider mot sitt slut så säger den som ringt att:

– Så ring mig på 070…

Jaha, inte kan jag memorera ett nummer på tio siffror. Det blir till att försöka vända de jättestora skorna inåt och stappla in efter penna och papper och så ut i kölden igen och upprepa allt en gång till.

Hemmansägaren är en modig man, han tog helt sonika bort mobilsvaret från sin telefon.

– Jag mår inte bra av det, sa han bara.

Han menar att om någon ringt honom så ser han ju det ändå på displayen och kan ringa tillbaka.

– Eller så får folk lära sig Sms:a, säger han bara kort.

Får se om jag vågar vara lika modig jag också.

Facebook firar tio år i år. Alla är med i facebook utom jag. Jag vet inte varför jag inte gått med. Jag sitter redan för mycket vid datorn och jag som tycker det är så kul med kompisar har väl tänkt att jag nog lätt skulle kunna bli beroende av FB. Tänk så roligt att få kontakt med gamla elever till exempel, se vad de gör nuförtiden. En del irriterar sig på att jag inte är med, speciellt mannen som hade synpunkter på min bilkörning häromsistens. Jag hade tydligen missat att stanna vid en mötesplats :

– Hade du varit med i FB, då jäklar Mien!

Nu har det gått så långt att jag missar en massa viktig information bara för att jag inte är med. På jobbet används FB. Och all information om barnens idrott går via FB. Till exempel fick inte jag reda på att yngste sonens innebandyträning var inställd på grund av att rör ramlat ner från taket i Hansahallen. Alla andra visste det. Innebandytränaren har det inte lätt, först lägger hon ut all info på FB till alla vanliga föräldrar och sedan måste hon Sms:a mig separat.

Jag börjar känna mig som en sån där gammal tant som inte kan betala räkningar över internet utan måste be om en postgiroblankett.

Så nu har jag börjat fundera på att gå med. Stora syrran tycker dock att jag ska låta bli:

– Nej mamma! Du kommer bara att bli stressad av att vara där inne.

Jag har sett att hon själv ganska ofta låter mobil och dator ladda ur för att få lite lugn. Och när hon nyligen var utan mobil i två veckor tyckte hon det bara var skönt.

Jag får se. Man ska ju egentligen bara göra sådant man mår bra av. Jag mår bra av att blogga så det kommer jag i alla fall att fortsätta med.