Archive for maj, 2014

SD-väljarnas Sha-la-la låt

onsdag, maj 28th, 2014

En av mina elever kom nu och visade mig det här:

http://www.youtube.com/watch?v=6JlrxHxguk4

Svänger bra!

Mien

Utvandrarna och Berlin 36

torsdag, maj 22nd, 2014

Stora brorsan är på lägerskola i Polen, Slovakien och Ungern och kommer att vara borta i nästan två veckor. Det är en fantastisk resa Högbyskolans lärare gör med eleverna år efter år. Ungdomarna får lära sig om andra världskrigets historia på plats så att säga. Jag gissar att de kommer hem med massor att berätta. HÄR kan man se reseprogrammet.

Och när stora brorsan kommer hem kan jag berätta den glädjande nyheten för honom att han fått sommarjobb som diskare på en restaurang. Och syrran jobbar redan extra varje fredag på sitt nya sommarjobb, också som diskare fast på en annan restaurang. Härligt att få tjäna egna pengar som man kan använda till resor och annat kul. Syrran är just nu i färd med att boka sin första utlandsresa på egen hand. Jag är så glad för hennes skull.

Barnen här ute på Sudret måste bli vuxna fort. De flyttar hemifrån när de börjar gymnasiet. Lite tomt är det ju efter dem men också väldigt roligt när de kommer hem på helgen. Då är det fest. Och då vill man försöka att göra något extra. Jobba med lammen och gödsla ut i lammhuset…

Nä, men något annat måste man ju också göra.

Man kan få anledning att ta fram pysselgrejerna och rita och greja med sin lillebror.

Film är en bra grej att samlas runt. I lördags hittade stora syrran och jag den här i Konsums filmsnurra på Hemse.

Den här filmen är ju bara för bra! Troells foto är underbart. I tre timmar och en kvart satt vi som klistrade och oroades för Kristina, Karl-Oskar, Robert och Arvid. Och Ulrika i Västergöl. Lilleman har sett skräckfilm och deckare sedan han var liten och det bekommer honom inte det minsta. Jag minns så tydligt en scen, jag tror det var i en Wallanderfilm eller Beck. Det var nedsläckt på Sturebadet , vattnet var alldeles stilla i bassängen. Då säger Lilleman:

- Mamma, nu kommer det snart ett lik flytande här!

Och mycket riktigt så var det så. Han har lärt sig läsa scenerna, kan dramaturgin. Men Utvandrarna blev för mycket för honom. Han tyckte det var hemskt med katten som Robert ska dränka i inledningsscenen. Och med lilla Anna som dör efter att ha förätit sig på gröt.

- Men lille vän, varför tycker du det här är så hemskt? undrade jag.

- Jo, mamma, för det här är läskigt på riktigt! sa han.Och för att du gråter, mamma.

Filmen är i alla fall ett mästerverk, jag har sett den massor med gånger och både Jonas och jag har läst boken högt för flera klasser. Nu har jag beställt tvåan. Men den hinner inte komma till helgen utan då blir det en annan film:

Året är 1936. USA hotar att bojkotta Berlin-OS om det inte finns några judar i det tyska laget och nazisterna känner sig tvungna att erkänna vissa judiska idrottare.

Den här filmen har vår tyska utbytesstudent på skolan rekommenderat. Jag vet inte om den är så känd i Sverige. Har ni sett den?

/ Mien

Ukraina och centerpropaganda

onsdag, maj 21st, 2014

 I kväll hade Centern bjudit in till föredrag i Grötlingbo bygdegård om Ukraina.

Vice ordförande i södra kretsen, till höger, hälsar här föreläsaren  Peter Knutas välkommen. Föreläsarens partitillhörighet är dock inte känd.

Vår gamla skolkamrat och kollega Peter pratade sedan i en timme om svenskbybornas historia och om deras situation. Peter åker regelbundet till Gammelsvenskby och hade mycket att berätta. Bland annat om när han var där och dokumenterade kungen och Silvias besök där. Vi fick också se en film som han gjort. Väldigt intressant.

Stor uppslutning i bygdegården.

Faster Bettan lyssnade intresserat. Till höger om henne satt hennes a-kusin som kom dit med en hel billast full med intresserade.

- Jag är inte gotlänning och inte Centerpartist, sa han men ville lyssna ändå. Och han var så välkommen så. Sedan bjöds det på kaffe och pajer som Grötlingbos centerkvinnor hade fixat. Det var en fin kväll.

Innan föredraget passade vi på att titta till våra trillingtackor som går ute på udden. Och sedan ville centerpartisten affischera lite. Det är ju svårt att hitta bra affischplatser men här har han hittat en bra en i Grötlingbo. Tyvärr hade vi ingen stege med oss men det löste sig ändå.

Det är ju viktigt att affischen syns bra från vägen och det gör den ju här.

Den syns bra från gårdsplanen också.

Fisken passar bra in i miljötänket.

Ja det blev så lyckat att det var tvunget att dokumenteras.

Du röstar väl i EU-valet på söndag?

/ Mien

Lamm på vägen

mndag, maj 19th, 2014

 I går hände något väldigt tråkigt. En bilist körde in i en av våra tackor på västra vägen och fick sin bil illa skadad. Vi har haft sju galltackor och ett höstlamm som gått i ett litet hägn vid Lukse. Stängslet är tämligen nytt, Jonas har satt upp det själv.Ni ser att nätet är sträckt och fint och nytt.

Det finns en liten grind ute vid vägen. Den grinden använder vi aldrig för det är ju farligt att stanna till med släpet här. Vi använder en annan grind. Det ligger en rulle nät också på insidan just för att blockera grinden.

Men i går hade två tackor tagit sig ut genom grinden och gått ut på vägen. Och så kommer det en bil….Ni ser mig i blå jacka stå i hägnet långt borta. Det är raksträcka här, rakt in i Hablingbo city. Men hur har tackorna tagit sig ut? Det kan man ju undra. Vid en närmare titt i dag  såg vi kraftiga spår i gräset vid grinden.

Någon har alltså varit nere här och kört till en av grindstolparna som fått sig en rejäl kyss så att den blev sned. OBS! Det är inte bilen som körde in i tackan som varit nere här.

När stolpen blev tillkörd så har den knäckts. Och så har tackorna skobbat sig mot stolpen här och lyckats få till en glipa mellan stolpe och grind och tagit sig ut.

Nu har Jonas rätat upp stolpen igen och bundit fast den. Men den tillkörda stolpen måste bytas ut.

Någon måste ha kört av vägen och in i vår grindstolpe.

Tur i oturen att ingen människa kom till skada, men tackan, tama 7012, dog på fläcken. Hon var tydligen väldigt illa tilltygad så Jonas ville inte att jag skulle se henne. Tyvärr blev bilen också väldigt skadad.

Tråkigt och väldig otur. Tackan kan inte ha hoppat upp ur diket heller för det finns inget dike här och växtligheten är ännu inte så hög.

Det är ett väldigt ansvar att ha djur. Det är såklart vårt fel att tackan var på vägen. Två gånger var vi här i går för vi körde hit slaktbaggar som går i ett änge bakom ladugården och vi körde hit vatten. Och då var allt frid och fröjd.

Det var sista gången vi har djur så nära vägen.  Efter det här kommer jag verkligen att vara på min vakt.

/ Mien

Folkpartisterna på Gotland

fredag, maj 16th, 2014

 Klagade ju i går över att partierna gör väldigt lite väsen av sig här ute på Sudret vad det gäller EU-valet. När Jonas och jag skulle handla i dag efter jobbet så såg vi Folkpartiet agitera ute på Storgatan i Hemse. Hemmansägaren kom inte fort nog ur bilen för han ville så gärna hänga med dem.

Dumt tycker jag att inte alla partier gör gemensam sak och står tillsammans, det tror jag de skulle vinna på och jag föreslog det inför valet i höst. Mer samordning! Då kan de ju fånga upp fler människor och kanske få fler att gå till valurnorna.

Från vänster, den legendariske folkpartisten på Gotland, Bror Lindahl , hans fantastiske kumpan Mats-Ola Rödén och så Jonas Niklasson, C. De här politikerna skojar och driver med varandra och har så trevligt tillsammans. Som väljare känner man sig trygg när man kan se dem samarbeta. Det är sådant här som får folk att vilja engagera sig politiskt och vilja rösta tror jag. Det personliga mötet och att man vågar ta diskussionen på gatan ger många röster tror jag. De visade respekt men tog också en diskussion med en kvinna som sa att hon skulle rösta på SD. Hon hade lite svårt att slita sig från detta glada gäng. Likaså en kille med en V-pin, han såg ut att ha väldigt trevligt han också.

Fin bild på Mats-Ola.

Du röstar väl i EU-valet?

/ Mien

Gotlandsbolaget anser att det inte finns kompetenta kvinnor

fredag, maj 16th, 2014

 Alltså ni bara måste gå in och höra klippet med Eric D Nilsson där han berättar varför det inte finns några kvinnor i Gotlandsbolagets ledning. Ha ha ha.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=5862896

Det handlar ju om det här med kompetens. Gubbarna på Destination Gotland kan inte hitta kvinnor med tillräcklig kompetens. Men hur kan de här männen veta exakt vad som är kompetens och inte? Det är ju det som är så intressant. Hur kan de vara så säkra på att de sitter inne med det exakt rätta svaret om vad kompetens är? Är kompetens bara det som de själva kan? Eller kan man tänka att det kan vara något nytt som någon annan kan eller har erfarenhet av, som kan bidra till att utveckla verksamheten?

Läs Bofridens klockrena krönika i GT idag som kommenterar Eric D Nilssons uttalande

http://www.helagotland.se/ledare/artikel.aspx?articleid=9810909

Jonas var snabb i morse med att svara Bofriden:

.

God morgon på er också!

/ Mien

Annie Lööf posters

torsdag, maj 15th, 2014

Hemmansägaren har varit krasslig ett par dagar. Jag blir då alltid så orolig. I eftermiddag kände han sig något bättre så då åkte han in till Visby för att bemanna Centerns valstuga en stund.

Lady följde med till valstugan men hon svek Centern och hängde med Moderaterna istället, Gustaf Hoffstedt och Stefan Wramner.

Vänsterpartiet hade en rolig grej, man kunde få göra sin egen pin i deras pinmaskin. Tanken var nog att man skulle klippa ut något ur vänstertidningarna och sedan göra en pin av det. Men de ställde gladeligen upp och gjorde en Annie-pin till Hemmansägaren som han blev väldigt nöjd med.

Jag tror verkligen Hemmansägaren mådde bra av den lilla utflykten. På vägen hem upptäckte han att det var väldigt dåligt med valaffischer uppsatta. Inte ett endaste parti har varit ute och affischerat och då är det ett stort EU-val om en vecka!

Hemmansägaren flirtade lite med mig och ville ha mig med på en affischronda. Någon gång skulle det vara mysigt att göra något på tu man hand, gå på restaurang, eller kanske bio. Teater är ju också fint.

Men det är väl ganska mysigt att åka runt i vårlandskapet med den här centersnubben och sätta upp Annie Lööf på gamla busskurer också. Speciellt eftersom Hemmansägaren var alldeles fnissig och glad varje gång han hittade en bra affischplats:

- Det finns inte så många ställen att sätta upp affischer på nuförtiden! sa han nöjt när han hittat en vägg någonstans.

Jag tror faktiskt det onda han råkat ut för blev lite bättre av affischeringen.

Kanske har vi varit i en socken nära dig?

I Burgsvik hade faktiskt Moderaterna varit före, det var den första valaffischen vi såg under hela vår ronda! Hemmansägaren fnissade nöjt när han satte upp sin jätteposter bredvid lilla Inger Harlevi.

I sin centerjacka med Annie under armen.

Vi satt också upp lappar och gjorde reklam för ett event i Grötlingbo bygdegård. Boka in onsdagen den 21 maj! Då föreläser vår kompis Peter Knutas i Grötlingbo. Peter är svenskbybo och åker ofta till Ukraina så det ska bli intressant att höra honom berätta!

Vi ses väl där?

/ Mien

Sonja Åkesson park!

torsdag, maj 15th, 2014

 Det finns en hemlig park i Havdhem som heter Sonja Åkesson park. Nä, parken är kanske inte hemlig men det känns så. Det är gamla järnvägsparken som ligger inklämd mellan det gamla stationshuset och gummifabriken. Det står en skylt vid vägen som visar till parken men när man kommer ner där så ser man ingenting. Man måste förstå att man ska gå genom en öppning i den vildvuxna häcken. Det känns lite som i de där engelska barnböckerna, som om man går genom en hemlig dörr och kommer till en annan värld.

Den här parken ville jag visa pensionärerna idag, deras sista dag för terminen. Jag har planerat dagen noga.

Läst på om Havdhem i den här fina boken som jag köpt. Massor av roliga, gamla bilder och man får en förståelse för järnvägens betydelse för uppkomsten av det lilla samhället vid Korsby i Havdhem.

Bröderna Fritiof och Valfrid Pettersson, det är deras rörelse som ännu idag heter Bröderna Pettersson och som även idag säljer jordbruksmaskiner!

Så står jag där, vid lastbryggan på jobbet idag, omringad av 23 förväntansfulla pensionärer.Påläst till tänderna. Solen skiner på oss och vi ska på utflykt. Kaffekorgen är fixad, vi ska bara hoppa in i bussarna. Bussarna förresten? Var är skolans bussar som jag bokat för säkert en månad sedan? Parkeringen är tom?Det visar sig ha blivit ett missförstånd med tiderna så klassen som har bussarna innan oss är ännu i Tofta…

Så står jag där med 23 förväntansfulla pensionärer som vill åka på utflykt.Och jag har inga fordon. Det är sällan mesiga jag blir arg men jisses vad jag svor och skrek idag!

- Det är bra att du lättar på trycket lite, sa en av farbröderna tröstande till mig.

Men hips vips så hade någon cyklat hem efter en bil, och en tant hade en bil med sig, och jag hade en bil, och kanske tryckte vi in lite för många pensionärer i någon bil, jag vet inte, men ganska snart var vi alla on the road again!

Det gamla stationshuset i Havdhem. Det var här hon växte upp, stinsdottern Sonja Åkesson! Sonja hade utmärkt i alla betyg i skolan.Hon älskade att skriva och hennes uppsatser var fantastiska. Läraren bad henne alltid att läsa sina alster högt i klassen för att det var så bra skrivet.

Pappa stinsen var inte så imponerad. Sonjas bror fick åka till Stockholm och studera men sådant var onödigt för flickor. Sonja fick sluta skolan när hon var 13 år och börja jobba.

Men lusten att skriva dog inte. När Sonja kom till Stockholm gick hon några olika skrivarcirklar och ganska snart blev hon publicerad. Sonja Åkesson, den första poeten i Sverige som faktiskt blev kändis. Alla veckotidningar ville göra hemma-hos-reportage hos henne på Drottninggatan 87.

Detta och mycket mer berättade jag för mina intresserade elever idag. Jag läste några dikter högt och vi pratade om Sonjas bidrag till jämställdhetsdebatten på 60-talet.

Som en jämförelse kan man läsa i Havdhemsboken att det 1777 kom en föreskrift som sade att alla socknar skulle ha en utbildad barnmorska anställd. Men det var många karlar ute i socknarna som ifrågasatte det här då de tyckte det var en onödig lyx med barnmorska! Det fanns barnmorska i Havdhem ända till 1970-talet. En av männen i klassen berättade att han, när han föddes, blivit förlöst hemma i kammaren av en barnmorska från Havdhem.

Parken är så vacker med alla sina olika träd och buskar. Och det är så frodigt. Den goda växtligheten beror på att när man lastade betor vid järnvägen så blev det ofta en massa jordspill. Den här jorden samlade man ihop och lade på odlingarna i järnvägsparken.

En av deltagarna hade bakat goda kakor som hon bjöd på.

Den här boken rekommenderar jag. Den är full av röster om Sonja och man får veta en del om hennes ungdomstid i Havdhem. På Havdhems bibliotek finns ett Sonja Åkesson-arkiv och där kan man låna filmer, böcker och annat.

Men visst är det fantastiskt, att en av Sveriges mest framstående poeter har sprungit runt här i parken. Och att de intryck hon fått här som barn går igen i hennes diktning.

Det är Sonja Åkesson-sällskapet som sköter järnvägsparken. Om du har vägarna förbi så besök parken i sommar!

/ Mien

Sköna maj?

onsdag, maj 14th, 2014

 Jag har skrivit om det förr. Och jag skriver igen. Maj månad, lägg ner den. Jag blir nästan arg över hur mycket som ska pressas in i denna arma månad. Vi har något hela tiden so man måste infinna sig på! Dessutom är det snart EU-val, också i maj! Det ska sittas i valstugor, rännas på utbildningar som valfärrättare etc.

Ursch vad jag gnäller. Men helgerna går ju också åt.  Förra helgen var det fagning i Fide med Hansa Hoburg. Och så var det fotbollsmatch. I Lärbro!

 

Fint bemötande fick vi sudergutar i Lärbro i alla fall!

 

Vår lille spelare i mitten. Det blev oavgjort mot Lärbro och det var alla nöjda med.

Ja, det känns ju helt inaktuellt med valborgbilder.

 

 

Men Folkans musiklinje var och sjöng för oss vid Myrbacka. Kolla in kvarnen i bakgrunden!

 

Musik och eld hör valborg till. Tack alla fina ungdomar för att ni kom och sjöng för oss.

 

 Susanne, vår frisör, är jätteduktig på heminredning och har ett fantastiskt hus här i Hablingbo. Följ henne på instagram och se hennes vackra bilder, där heter hon sussijo.

Fastrarna, dem hade vi äran att sitta med under kulturhelgen i Hemse förra helgen.  Då var det musiklinjens vårkonsert, en fantastisk kväll!

Mien