Archive for februari, 2015

Enestolpar till salu

fredag, februari 27th, 2015

 Går du i stängsel- eller stakettankar? Här vid Hägsarve finns enestolp att köpa. Enestolpar är mer miljövänliga än tryckimpregnerade stolpar, de har längre livslängd plus att de är mycket vackrare.

Stör till trodertun kostar 12 kronor styck.

Grövre stolpar kostar 35 kronor.

Och vanliga stolpar kostar 25 kronor styck. Som ni ser är de färdiga att använda, de är spetsade och klara.

Kom och köööp!

/ Mien

Ullsortering för EU-migranter och matlagning

torsdag, februari 26th, 2015

Nästan varje kväll samlas ett glatt gäng här vid Hägsarve och sorterar ull. Jonas tar hem ullen från sina klippningar, många lantbrukare är glada att bli av med den. Det börjar öppna upp sig för en marknad för ull men fortfarande så är alternativkostnaden för hög för att vi själva ska kunna ta tillvara ullen. Det lönar sig inte för mig tex att ta ledigt från jobbet och sortera ull. Men våra EU-migranter är ju i ett annat läge.

För dem kan ju ullsorteringen vara en bra extrainkomst till tiggandet.

Sedan så är det också trevligt att stå inne under tak, tillsammans, och jobba.Vanligtvis hjälper inte Jonas och jag till, men just ikväll var vi med en stund. För att det ska funka så måste ju ullsorteringen vara ganska självgående. Vi brukar gå ut med en kanna varmt te på kvällen. Vårt jobb är annars att se till att det finns tomma säckar att sortera i, att det finns ull och att leverera ullen till tvätteriet.

Nej Estrid, vi sorterar inte ullen på din bil även om det ser ut så.

Här står Vendla och jobbar med rumänerna. Man blir glad av att vara med dem. Jag vet inte varför. Det är väl gemenskapen som finns trots att vi inte förstår varandra så bra. Kanske hjälper den rumänska folkmusiken till.

Ion som bor hos oss och Vendla.

Varpasäsongen har börjat.

En ny medlem till Hablingbo IK? Stilen måste kanske ännu slipas lite, men han har helt klart potential.

Henning är varpainstruktör.

Och så lagas det mat och det lagas mat och det lagas mat….våra barn har ett stort matintresse. Var har de fått det ifrån? Här en god sallad.

Kikärtsbiffar, en fetaostsås med mynta, jättegod kryddad keso.

Och piroger. De här pirogerna var fyllda med kesoblandningen och de var grymt goda.

/ Mien

Från Yngve och Mejl från gården 2015-02-21

mndag, februari 23rd, 2015

Hej !
Tack för ditt senaste mejl från gården. Jag gläds i hjärtat åt
att det finns sådana humanister som du. Det är så många som
ropar på förbud mot tiggeri. Det vore bättre och humanare om
de ropade på förbud mot fattigdom!

Än en gång tack! Jag gläds över att mitt gamla Hablingbo
har en sådan förnämligt ambassadör för medmänsklighet
som du Mien.

Med vänlig hälsning
Smidyngve

Och krönikan hittar du HÄR!

http://www.helagotland.se/bloggkronika/mien-niklasson/mindre-gnall-pa-garden-10745463.aspx

Extrajobb för EU-migranter

tisdag, februari 10th, 2015

 ”Vår” EU-migrant jobbar med att göra stör till trodertun och enestolpar. på dagarna. När han inte jobbar med stolpar så pluggar han till sitt motorsågskort, idag var det praktiska övningar i skogen med motorsågskursen.

Stolpen och störarna skalas och spetsas, de blir jättefina. Det är ordnat med ett handelsbolag som det ska faktureras igenom så att allt ska gå rätt till.

Det finns god avsättning för stör. Tur att vi har många hektar ene som nu kommer väl till pass….;)

Och på kvällarna står ett glatt gäng här och sorterar ull. Ullen skänks av Jonas lammklippningskunder.

Det här med ullen är ännu ett experiment, vi hoppas att det kommer att ge dem en extrainkomst. Ullen ska nu säljas till ett nystartat ulltvätteri. Det finns en marknad för tvättad ull i Europa.

Jonas är sjuk i influensa, hög feber och har varit liggande såhär nu i två dagar. Han har sina sjuksköterskor Missi och Lady som vakar över honom.

/ Mien

Alliansen och skolavslutningen

mndag, februari 9th, 2015

Jag har skrivit några rader om Alliansens nya lagförslag om konfessionella inslag på skolavslutningar. Läs  och ge gärna respons. Tänker jag galet?

Skolavslutning
Den 16 april i år kommer Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna att rösta igenom ett nytt lagförslag vad det gäller skolavslutningar. Den nya lagen innebär att enstaka konfessionella inslag på skolavslutningar kommer att vara tillåtna.
Det är flera saker med det här nya lagförslaget som jag inte riktigt förstår.
Varför tycker man att det behövs ett nytt lagförslag? Den nuvarande lagen är väldigt tydlig, man kan använda kyrkorummet som avslutningslokal om man anser att det passar, man kan sjunga Den blomstertid nu kommer, men inga konfessionella inslag får förekomma. Den nya lagen säger att ”enstaka konfessionella inslag” får förekomma. Vad är enstaka? Vem ska avgöra vad enstaka är? Blir inte det här en väldigt otydlig lag?
Man säger att det är trevligt och högtidligt att vara i kyrkan. Jo, då, jag kan hålla med, kyrkorummet är en vacker lokal och avslutningen får hållas där med nuvarande regler också. Men om skolan har, låt oss säga, elever med 32 olika nationaliteter och massor med olika religioner, har själv jobbat på en sådan skola, då kanske det inte är så trevligt och högtidligt längre med konfessionella inslag för då kan inte alla elever delta. Det blir inte inkluderande. Man säger då att avslutningen ska vara frivillig. Det är väl väldigt tråkigt att ha en avslutning som inte alla kan delta i?
Det blir också exkluderande att säga att avslutningen är frivillig. De barn som då inte kan delta på grund av religiösa skäl blir utpekade.
Skolan är obligatorisk för alla barn och undervisningen ska vara icke konfessionell, då borde det väl gälla avslutningen också?
Varför vill man då så gärna att prästen ska kunna vara med på skolavslutningen? Man säger att det är tradition. Absolut. När 1842 års skolförordning kom så var det socknen och kyrkan som hade ansvar för utbildningen. Kyrkoherden hade tillsynsansvar och då fanns det en anledning att denne var med på skolavslutningen för att se vad barnen hade lärt sig. Men 1958 upphörde domkapitlets befattning med skolan och ansvaret gick över till länsskolnämnden. Så det är snart 60 år sedan kyrkan skildes från skolan. Mycket har hänt i Sverige sedan dess och alla elever i skolan är inte kristna längre.
Om man nu så gärna vill bjuda in någon utomstående att hålla i skolavslutningen så borde det väl vara betydligt mer naturligt att bjuda in några politiker från Barn- och utbildningsnämnden? Det kan säker vara både nyttigt och intressant för dem att delta eftersom de har ansvar för skolan idag.
Varför engagerar Alliansen sig så helhjärtat i något som i princip är en ickefråga i skolan, det handlar om två avslutningar per år, någon timme per gång. Finns det inte viktigare saker i skolan och våra barns utbildning att ta tag i?
För mig är det glasklart, den skola som lyder under skollagen skall vara icke konfessionell och prästen har inte på de skolavslutningar att göra om denne inte är där som förälder eller åskådare.
Om man nu som förälder väldigt gärna vill föra över kristna traditioner till sina barn så anser jag att det är något man gör på fritiden. Jag går själv gärna i kyrkan och uppmuntrar mina barn att delta i aktiviteter som kyrkan ordnar, men det sker utanför skoltid.
Ett år valde mina barns skola att ha avslutningen på Lagerlingen och i den utomhusamfiteater som byggdes av tyska krigsfångar under slutskedet av andra världskriget. Det var en väldigt stämningsfull avslutning eftersom platsen också skänkte eftertanke. Det finns andra stämningsfulla lokaler att vara i än kyrkan om man nu inte tycker att skolgården och idrottshallen passar.
Viktigast av allt är att vi ska ha en skola för alla. En skolavslutning med konfessionella inslag är inte för alla.
/ Mien

Lite pyssel

onsdag, februari 4th, 2015

 Jag har ännu julen kvar på sina håll.

Jag har städat ut det mesta men nänns inte ta ner alla julstjärnor, det blir ju så mörkt då.

Ett lagom kvällspyssel för sonen är att göra en liten pärlplatta.

Ett sätt att varva ner på efter dagens bestyr. Ibland gör han egna mönster. Här har han nog varit på internet och hittat idéer.

Ion hjälper till att plocka ut de rätta färgerna.

En lördagskväll i vårt kök.

Vem kan gå och lägga sig när det bara är ett par bitar kvar?

Ett gammalt pussel jag hittade på vinden. 500 bitar är rätt lagom faktiskt, då hinner man inte tröttna och man lägger det på ett par kvällar.

/ Mien

Ett fint mejl

onsdag, februari 4th, 2015

 Å så fick jag ett fint mejl från min vän Sven-Eric! Måste bara säga att han är en av mina idoler. Han gör så mycket för kulturen här på södra Gotland. Min dotter har sina pensionärs-role-models, “Så ska jag bli när jag blir pensionär,  mamma !” . Jag har också mina role-models.  Jag vill bli som Sven-Eric!

Jätte stort tack för din fina beskrivning från Levide!!!!
Du skriver ju med sån inlevelse och ömsint!
Bättre marknadsföring kan vi inte få!
Du når ju genom din blogg en lite yngre generation, vilket är väldigt bra för vårt Sällskap.

Läste i GA om Jonas grej med tiggarna.
Jag blir så himla glad!
Tänk om man kunde skapa någon form av “arbets-pool” med dessa våra medmänniskor,
där man kunde “beställa” jobb som man behöver få utfört hemmavid.
Jag har en hel del som såna jobb som jag drar mig för att sätta igång med själv.
Tex. att rensa hela loftet på ladugården i Eksta.
Ni båda tillhör mina abosluta idoler!!!!!
Allt Gott
Sven-Eric Snoder

Östnytt

tisdag, februari 3rd, 2015

Vet inte hur man får fram textningen?