Vinterklippning

idisslar

Så här års klipper vi alltså våra tackor. De är installade så jag tror inte att de fryser så mycket. Varför klipper man i januari? Ja, det finns många, olika anledningar. En del pratar om brunt fett och ungarnas tillväxt och sånt men det ska jag inte ge mig in på för det vet jag inget om. Jag vet bara varför vi klipper. Vi klipper våra tackor två gånger per år. En gång på sommaren och en gång på vintern. Förr klippte man ju bara på sommaren, efter midsommar typ. Men då är våra tackor ganska svårklippta. De kan vara magra efter att ha mjölkat länge. Ullen släpper inte som den ska och klipparen får det jobbigt.

bebisar

Här ser ni en rund och fin bebismage! Nu ska jag lista de anledningar jag tycker är aktuella för januariklippning. Så får H, klipparproffset, redigera och lägga till åsikter imorgon.

1. Klippningen går lättare om man klipper två gånger per år, en gång på sommaren och en gång på vintern. Mindre risk för klippskador. Också skonsammare för klipparen.

2. Man ska inte klippa nydräktiga eller högdräktiga lamm, det kan vara farligt för dem. Januari är en bra månad, mitt i graviditeten.

3. Det blir bättre hygien vid förlossningen om tackan inte har en massa ull i vägen.

4. Mycket lättare att se om lammungarna diar klokt när det inte är en massa ull i vägen. På oklippta tackor måste man nästan hålla undan ullen för att kunna se.

5. Mycket lättare att se juvrets kondition. Lättare att upptäcka eventuella juverinflammationer i tid.

6. Ibland kan det smälla till och bli riktigt varmt i april / maj / början av juni. Inte kul att ha tackor på bete då med massor med varm ull på sig. När man klipper två gånger per år behöver man inte känna den där sommarstressen att tackorna ska klippas.

7. Ibland är det svårt att avgöra en tackas kondition. När man får av dem ullen är det lättare att se om tackan är i rätt hull. 

8. Lamm är betesdjur och får inte visa några svaghetstecken på savannen! Då blir de uppätna av rovdjur. Ett lamm mörkar sin sjukdom in i det sista. Hittar man en dålig tacka så är den oftast dödligt sjuk. När man klipper tackorna är det lättare att se om någon verkar dålig. Det syns bättre.

9. Det ser snyggt ut med klippta tackor! När ullen vuxit ut och lockat sig och är några centimeter lång är de ju bara för vackra! Som karameller!

äter vid fodderbord

Nakenfisar äter hackad ensilage.

spinkisar

De här spinkisarna hade vi kanske inte upptäckt om vi inte klippt dem.  Men efter att ha fått vara avskilda i egen box med massor av mat är de på gång igen!

Till nästa år ska vi göra i ordning gamla hönshuset till ungtackorna så att de kan få vara för sig själva och får extra mat. Vi har bara inte haft tid ännu! Förra året stänge vi av dem i en egen del av lammhuset. Men jag tror att de behöver ett eget hus där de kan få vara för sig själva, spela disco och snacka mode. Det blir sån oro annars varje gång man vill ge ungtackorna lite kraftfoder. De gamla dansbandstanterna skriker och gapar då att det är så orättvist att de inte får något.

Och så vill jag scanna (uttalas skänna på gotländska) lammen nästa år. Mer om det en annan gång.

Mien

12 Responses to “Vinterklippning”

 1. Åsa! Says:

  Lärorikt inlägg Mien! Tycker det är spännande att följa skötseln utav era lamm. Nu längar jag efter att få se lammungar!
  Är det så att endel inte klipper sina lamm överhuvudtaget? Frågan kom upp något år när vi såg lamm vars ull verkade ha börjat ramla av utav sig själv. Så dagens frågor är: 1. Måste man klippa sina lamm? 2. Om man inte klipper, vad händer då?

 2. admin Says:

  Åsa;
  Jag längtar också efter lammungar nu! Och vårsol!
  1. Det är lag på att man ska klippa sina lamm en gång per år.
  2. Om man inte klipper lammen så ramlar ullen av! De lyder sig själva som det heter på gotländska. Fast det är inte säkert att all ull ramlar av och de ser ju inte så snygga ut när de går runt alldeles tuffsiga. Det kan hända att våra också börjar tappa ull fastän vi klipper dem så ofta. Stressade och utbrända småbarnsmödrar som sover dåligt och ammar hela tiden har ju inte så bra hårkvalité….
  Mien

 3. Anna-Stina Says:

  Inte dumt att få skratta högt för sig själv när man läser din jämförelse ungtackor/tonårstjejer!

 4. Veronica Says:

  Mkt bra med en egen kategori för lammpostningar. Mkt lärorikt också! Vi har inte klippt våra än, hur nära lamningen kan man klippa?

 5. admin Says:

  Anna-Stina;
  Men gamla tackor är verkligen tantiga. Och de är elaka mot de yngre, knuffar bort dem från maten. I lammens värld är ålder prestige. Det finns nog ingen gammal tacka som skulle göra allt för att se ut som en gimber igen…. Det finns till och med baggar som vägrar betäcka gimbrar utan bara ägnar sig åt gamtanterna. Lammvärlden är mycket olik människovärlden faktiskt.
  Mien

 6. admin Says:

  Veronica;
  Du har då ögon som en hök!
  Hoppas nu bara att man kan kategorisera gamla meddelanden också. Vi har nu bestämt att Hemansägaren himself kommer till Skåne med lammen. Då kan han väl skala av era tackor då.
  Mien

 7. P Says:

  Vi måste boka in din man till en klippning av damerna i början av februari. Vi funderar också på scanning men vi ska nog fundera ett år till innan vi gör slag i saken. Det känns som att tiden inte riktigt räcker till just nu. Era ser feta och fina ut. Hoppas det är många ungar i magarna!

 8. Veronica Says:

  Det ska gå att byta kategori, men jag vet inte om du orkar gå igenom alltihopa. Ta bara de postningar som bara handlar om lamm eller djurhållning i så fall.
  Jag tycker också att du ska lägga upp lite lammlänkar, och glöm inte bort att mejla de du länkar till om att du länkar till dem och gärna vill ha en länk tillbaka. Det är mycket viktigt!
  Du borde nog i överhuvudtaget uppdatera dina länkar, ex plocka bort Hablingbo Deli ex…;-)
  Om Hemmansägaren någon gång skulle få för sig att posta, så borde han också ha en egen kategori.
  Och om han har ork och tid att åka ner med filifjonkorna till oss så blir vi jätteglada. Kostade SCAN-bussen för mycket??? Men det är en peckigt lång resa, så räkna med minst en övernattning för att orka med!
  God mat och dryck och bekväm säng finnes! Och vill han hjäpa oss att klippa våra tanter så tas det tacksamt emot. Vi har faktiskt köpt en klippmasknin, men vi har inte fått ändan ur att klippa dem än.

 9. admin Says:

  Veronica;
  Scan håller inte på med den typen av livdjursförmedling längre. Ett alternativ är att låta Mickas Djurtransporter på Näs köra ner lammen till Skåne. De kör ganska mycket nöt i mellansverige men nån gång då och då åker de till Skåne och då kanske lammen kan åka med. Jag har talat med dem men de har inte ringt tillbaka ännu.
  mien

 10. Veronica Says:

  Kolla med dem så slipper ni besväret med resan. Men vi vill gärna ha Hemmansägaren på besök!

 11. sonja Says:

  En synpunkt som inte kom fram är att de som vill tova fina saker vill ha ul. där man klipper 1 gång och det skall vara gamla tackor inte gimmerull som är för finfibrig.

 12. admin Says:

  Sonja!
  Jag misstänker att för konsten är det bäst att klippa en gång per år. men för djuret 2. Kan det stämma?
  Mien

Leave a Reply