Sista lärarlyftet

 sista gången

Sorgligt, men nu var det sista träffen i Växjö. Min lärarlyftskurs, Specialpedagogik, att möta elever och lärande i en skola för alla, har varit toppen! Välorganiserat, intressanta föreläsningar med engagerade forskare, bra litteratur och meningsfulla uppgifter. Jag har lärt mig massor. Eller jag hoppas, jag har vidgat mina referensramar! Framförallt har vi läst vad skollagen säger, vi har synat styrdokumenten. Syftet med kursen, enligt lärarna, är att man ska våga ifrågasätta sin verksamhet och känna sig hemma i Skolverkets skrifter och riktlinjer. Man ska vara fokuserad på vad som gäller, inte vad som sägs! Skolverket är en proggressiv och nytänkande verksamhet där landets främsta skolforskare finns. Alla ni lärare som gör nationella proven förstår säkert vad jag menar, nationella proven är ju väldigt bra utformade, tycker i alla fall jag. Kommunen har inte alltid  samma tankegångar i sin skolpolitik…. Jag kan ju inflika att de flesta föreläsare vi haft har varit väldigt negativa till skolans kommunalisering som skedde nån gång i början på 90-talet. Forskarna hävdar att det har varit början på skolans nedåtspiral och på läraryrkets förfall. För att citera Ulla Gadler:

“De ivrigaste förespråkarna för kommunaliseringen (Göran Persson, bla, dåvarande skolminister) hävdade att staten inte skulle lägga sig i skolan. Men det har blivit precis tvärtom. Nu är det kommunen som säger att och hur skolan ska utformas.” 

Gadler sa också: En skolas puls bestäms av rektorns hjärta!

Kan eventuellt jämföras med Hablingarnas “en socken får den präst de förtjänar”. Nu har Hablingarna ingen egen präst längre och jag ska inte orda mer om ämnet…

konst

Ett konstverk på campus. Påminner om en barnmorsketratt tycker jag.

kursare

Halva nöjet har varit att träffa andra lärare, från andra skolformer, från andra kommuner, från andra landsändor. Från vänster: Eva B som jobbat hela sitt yrkesverksamma liv som idrottslärare på gymnasiet, Heléne, som jobbar med nyanlända flyktingungdomar på gymnasiet och Eva G som arbetar med att lära barn läsa och skriva på lågstadiet. I Växjö har vi pratat oavbrutet och när vi jobbat hemifrån har pratat via lärplattformen Blackboard, som ungdomarnas MSN typ. Där har vi diskuterat litteratur och gjort gemensamma gruppuppgifter.

seminarium

Så här kunde det se ut när vi hade seminarium. Som ni ser har jag passat på att göra reklam för Mejl från gården, ha ha.

mat

Restaurangerna på campus har haft god mat! Och härliga salladsbufféer.

Typ Wetterlings

Vi har väl varit 40 stycken allt som allt som gått kursen, men vi var bara nio som läste på helfart. I min studiegrupp, blackboardgrupp, var vi fem. Vår kursledare, Ing-Marie, har varit toppen. Omtänksam och kunnig. Sista dagen ville vi köpa en blomma till henne. På campus hittade vi den här blomsteraffären som starkt påminde om gamla Wetterlings i Klinte!

last time

Här står vi med blomman! Längst till höger Anna-Karin, lågstadielärare som nu fått jobb som lärare på ett behandlingshem.

massajskor

Idrotts-Eva har ett par skor som ska vara bra för ryggont och som ska öka träningen när man går. De liksom rullar, sulan är böjd. Skorna heter något men MBT tror jag, där M:et står för massai, ni vet den där folkgruppen i Afrika.

 rara ing-marie

Här sitter gulliga Ing-Marie med vår blomma. Ing-Marie, liksom de flesta av våra lärare, har själv varit lärare för att sedan satsa på forskarbanan. Ing-Marie har varit verksam inom SVA, svenska som andraspråk, ett ämne som även jag är utbildad inom. I bakgrunden en artikel hon vill att vi ska läsa. Vi fick hela tiden lästips och peppningstips.

Gävle satsar på skolan

Som en liten avslutning, den här annonsen hittade Eva G i en av dagstidningarna när hon satt på tåget till Växjö. Det är alltså inget skämt utan på riktigt. Gävle Kommun satsar på skolan, men var är pedagogiken? Eller är det så att rektorerna hädanefter ska komma ut från sina skrymslen och vrår och ägna sig åt pedagogiskt ledarskap medan andra tar hand om siffrorna? I så fall är det kanske OK.

Jag vill nu uppmana alla, som har möjlighet, att söka lärarlyftet! Efter, som i mitt fall, 15 år i yrket behöver man uppdateras lite. Det finns massor med lärarlyftspengar kvar för lärare vågar inte söka, de är rädda att bli av med jobbet medan de är borta, precis det som hände mig. Var inte rädda säger jag nu kaxigt då det löst sig för mig. Utbildning måste gå först. Vi som arbetar med att utbilda måste givetvis själva vara utbildningsbenägna och stå över kommunens skitdåliga policy. Vilka elever och vilka föräldrar vill inte ha välutbildade lärare, som kan något? Och, de svagaste eleverna behöver de mest kunniga lärarna för att utvecklas, en sanning som allt för sällan efterföljs.

Mien

6 Responses to “Sista lärarlyftet”

 1. Anna Says:

  Heja lärarlyftet!
  Det är klart man skall plugga om man får möjlighet, håller helt med dig. Jag har njutit hela vägen.
  /Anna

 2. admin Says:

  Anna,
  Jag skulle gärna ta en eller ett par terminer till….
  Mien

 3. www8.buyerpricer.com Says:

  Do you have any video of that? I’d want to find out some additional information.

 4. www.prapornet.ru Says:

  Hello, this weekend is fastidious in support of me, for the reason that this moment i
  am reading this fantastic informative piece of writing here at my house.

 5. Brookwood Camps Says:

  It’s hard to come by educated people about
  this subject, but you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 6. Brookwood Camps Says:

  If you are going for most excellent contents like me, simply visit this web page every day since it offers feature contents,
  thanks

Leave a Reply