F.d mördare

Idag var det på nyheterna igen om en morddömd person som blivit utslängd från läkarlinjen. Jag har ingen aning om vad det är för en typ och vad det är för mord som är begånget eller varför personen blivit utslängd men man börjar ju ändå fundera lite….

En person har begått ett mord. Personen har tagit sitt straff. Efter strafftiden vill personen göra något vettigt av sitt liv och börjar studera till läkare. Många blir då mycket upprörda över att en före detta mördare ska tillåtas bli läkare.

Då undrar jag, vad ska en före detta mördare pyssla med? Vilket yrke passar för en före detta mördare? Om nu läkaryrket är olämpligt, vilka andra yrken skulle vara mer lämpliga? Lärare? Undersköterska? Vaktmästare? Snälla, kan ingen värdera olika yrken och göra en lista över vad som är lämplig sysselsättning för en före detta mördare?

Mien

6 Responses to “F.d mördare”

 1. Veronica Says:

  Killen var nazist och sparkade ihjäl en vänsterkille någon gång på 90-talet om jag minns rätt. Det var alltså inte ett vanligt “fyllemord” eller familjetragedi, utan något han gjorde pga av ideologiskt övertygelse.

  Jag tror att det spelar in när man tycker att han inte ska gå på läkarlinjen. Gamla nazister känns liksom inte klockrena som läkare….men å andra sidan inte som lärare heller eller något som är relaterat till barn. Men visst är det sorgligt, för han är uppenbarligen intelligent.
  Nå, överst på min lista över yrken som är lämpliga för fd mördare står telefonförsäljare. Nån som har bättre förslag?

 2. Veronica Says:

  Hanne Kjöller skriver om detta på DN idag, och han sköt visst ihjäl en man. Det är faktiskt värre än att misshandla någon till döds.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=875041

 3. Åsa! Says:

  Det där är svårt!!! Tänk att gå till gynekologen, och veta att han suttit inne för våldtäkt, blä… Eller om läraren som åker med på skolresan är en gammal mördare… Känns lite obehagligt! Ändå, har man avtjänat sitt straff och är fri… Kanske blivit en ny människa med helt nya värderingar…
  Ingen lätt fråga Mien!

 4. admin Says:

  Veronica;
  Visst är det ett hemskt brott. Men frågan kvarstår, vilka yrken, för att citera Kjöller “åtnjuter samhällets respekt” mer än läkaryrket? Då är det väl lika hemskt om mannen i fråga blir vårdbiträde, undersköterska eller sjuksköterska? De har verkligen stort ansvar då de utför all medicinering. Handen på hjärtat, hade det blivit lika stora rubriker om mannen läst en undersköterskeutbildning?
  mien

 5. admin Says:

  Åsa;
  Visst är det svåra frågor. En nära bekant till mig begick två mycket grova våldtäkter för många år sedan. Den bekante fick avtjäna ett långt fängelsestraff. Fängelset blev hans räddning tillbaka till livet, han fick gå på drogavvänjning och terapi. Idag lever den bekante ett vanligt familjeliv. Han är gift, drogfri, har en liten son, har arbete och betalar skatt. Man kan aldrig förlåta honom för det han gjort, de hemska handlingarna. Men människan, som tagit avstånd från sitt gamla liv, fått nya värderinagr som du skriver, måste man förlåta. Vad blir det annars för grym och oresonlig värld att leva i om man inte tillåts bättra sig?
  Mien

 6. Veronica Says:

  Det är svåra frågor. Men jag tror att detta att han är gammal nazist är det som frågan handlar om. Och appråpå att avtjäna straff, så dömdes mannen till 11 års fängelse, men kom ut redan efter 6 år.
  Är 6 år ok för överlagt mord som begåtts av nazistideologiska skäl?
  Jag tycker personligen att om mannen numera drivs av en stark vilja att rädda människoliv så kunde han ska dra iväg som volontär till någon krigshärd och jobba sjukassistent i flyktingläger i tredje värden i något år. Det vore att bra sätt att övertyga samhället om hans goda vilja. Nu finns det inga som helst belägg för att han ändrat inställning till nazismen.

Leave a Reply