Kvinnegårda

Stine på Kvinnegårda i Havdhem ställde en intressant fråga, varför heter hennes gård Kvinnegårda? Har det varit kvinnlig tronföljd där? Jag satte Hemmansägaren på ortnamnsspaning, han är ju jätteintresserad av sådana spörsmål. Det visade sig inte vara så lätt. När vi konsulterade vårt vanliga lexikon, Ingemar Olssons Gotländska ortnamn ( som jag faktiskt fått i julklapp av Hemmansägaren en gång, ett exempel på julklappar jag tycker om!) så fanns Kvinnegårda inte ens med. Hägsarve finns med och återfinns bland arve-namnen. De har, om jag fattat det rätt, med uråldriga personnnamn att göra. I Hägsarves fall är det nog Häglajkr eller Hägvaldr som ligger till grund för gårdsnamnet, jag känner ingen som heter så idag, gör ni?Gotländska ortnamn

För att återgå till Kvinnegårda. Hemmansägaren stöter på det i Svenskt ortnamnsregister och där är Kvinnegårda i Havdhem den enda gården på Gotland som heter så. Det uppges att betydelsen inte är tolkad. Men som Hemmansägaren säger, tolkningen är väl rätt uppenbar för var och en? Läser man gutalagen, 1300-tal, så kan kvinnor ärva gårdar. I pjäsen Ormkvinnans barn  som sattes upp på Närsakar 2007, och som vi var och såg, kommer Hemmansägaren ihåg att gården Kvinnegårda nämndes ( hur man nu kan komma ihåg sådant?) och att det var en så kallad kärringgård, en gård som ärvts på den kvinnliga sidan.

Spelet Ormkvinnan handlar om den tid då, liksom nu, kontakterna med andra kulturer är många. Den tid då kristendomen ersatte asatro och naturkult. Det var också en tid när kvinnors ställning var stark. Troligen särskilt här, där den överraskande bildstenen med ormkvinnan hittats.

Jätteintressant om någon har något mer att förtälja i frågan!

Mien

7 Responses to “Kvinnegårda”

 1. Görel Says:

  Hej Mien,
  mina bröders pappa hade Kvinnegårda förut, jag var där en massa i tidiga tonår. Då hade den vart i den släktens ägor väldigt länge. De har ett väldigt vackert bomärke, med en kvinna i kjol. När det gäller namnet är kvinnoarv är den enda förklaringen jag hört. Gutalagen var unik i att ge kvinnorna en stark ställning!

 2. admin Says:

  Görel!
  Jätteintressant! Tack för det du vet!
  Mien

 3. stine Says:

  Kul!
  Tack för alla ansträngningar! Lite roligt är det med tanke på att Richard stackaren är ensam bland alla hormoner här på gården…Han har det inte lätt! Vi lyckas bara producera kvinnor oxå (bara ston pluppar ut) och de ev. “manliga” djuren är ju bara “det” eftersom de är kastrerade….
  Nu pratar jag givetvis bara om vårat Kvinnegårda-det finns ju fler och där ser det ju bättre ut på den manliga sidan : )Jag har hört fler säga-som inte känner till gårdarna-läs fastlänningarna-att de tror att det är något slags kvinnokollektiv….ja kanske fniss

 4. admin Says:

  Stine;
  Jag älskar alla dina kastrerade kattbonsar, kan det vara sju stycken? Stora, maffiga och välskötta. Richard är väl inte så dum han heller men kattbonsarna….Hoppas du tyckte mötet kändes OK ikväll. Min erfarenhet är att många elever får det lättare när de kommer till en större skola, det är högre i tak och det finns fler kompisar att vara med.
  Mien

 5. www.webpromotion.com.ua Says:

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser
  compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 6. James Says:

  Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

 7. Brookwood Camps Says:

  I do not even know the way I stopped up here, but I believed this submit used to be great.
  I do not realize who you might be but certainly you are going to a famous blogger
  should you aren’t already. Cheers!

Leave a Reply