Skola eller flöjt och ridning?

Ikväll var det möte på stora syrrans nya skola inför högstadiet. Det kändes faktiskt rätt bra. Även om det naturligtvis svider lite att komma tillbaka till en arbetsplats som man älskat att vara på men som man inte längre är en del av. I klassrummet vi blivande högstadieföräldrar samlades i hade jag mina lektioner då jag väntade stora syrran för snart tolv år sedan. Lustigt att vi skulle samlas just där, av alla salar i hela skolan. Medan rektorerna pratade i kväll mindes jag hur det var. Hur jag satt bakom katedern, supergravid, gigantiskt stor och jättetrött och höll lektioner i svenska och engelska. Ibland lade jag upp mina svullna benen på katedern, när jag läste högt, och eleverna hade full förståelse för det. Stora syrran bråkade i magen medan jag läste Steinbecks Pärlan och klasserna lyssnade andäktigt. Det var tider det! Ikväll satt jag på andra sidan katedern, i egenskap av förälder, i ett klassrum som jag känner utan och innan men som ändå känns väldigt främmande.

Jag mindes också hur det var en dag då stora syrran inte alls bråkade i magen. Hur jag läste Pärlan hela dagen för flera klasser men inte kände minsta spark. På en av rasterna ringde jag ner till MVC och berättade min oro.

- Ta det lugnt, jag kommer, sa min underbara barnmorska Karin. Och sedan kom hon upp till skolan med en portabel ultraljudsmaskin. Jag fick lägga mig i lärarrummet på en soffa och tårarna rann för jag var så orolig. När Karin satt på alla sladdar på magen och skruvat upp volymen på maskinen hördes ett härligt DUNK DUNK DUNK i hela lärarrummet från stora syrrans hjärtljud i maskinen.

- Lyssna så länge du vill sa Karin. Visst låter det fint? Och jag lyssnade, länge, länge. Det satt jag och tänkte på ikväll medan rektorerna surrade om betygsstatistik och blockläsning, hur jag legat i lärarummet på den här skolan och lyssnat på mitt barns hjärtljud.

När Hemmansägaren och jag kom hem från mötet i kväll gick vi ner och hämtade hästarna. Det var alldeles mörkt och tydligen gick vi båda och tänkte på samma sak: Måtte stora syrran,  trots högstadiet, få tid för det som är riktigt viktigt för henne, flöjt och hästar! Idag, när hon är mellanstadieelev, åker hon till sin ponny i Grötlingbo varje dag efter skolan. Hon packar matsäck och ridkläder varje morgon och rider sedan hela eftermiddagarna. Om hon inte är på Hemse och spelar flöjt. Hon är fri från läxor och sena eftermiddagar. De få läxor hon har gör hon som hastigast. Men hur blir det nästa år?

Men hallå, skärpning! Hemmansägaren och jag, vi är lärare båda två och vi tycker tydligen att ridning och flöjt är viktigare än skola för vår dotter! Så ska väl inte en förälder tycka?

Mien

33 Responses to “Skola eller flöjt och ridning?”

 1. Veronica Says:

  Tja, det beror väl på. Att jobba med hästar och musik går ju faktiskt alldeles utmärkt, och jag tycker att man ska välja sånt som man har läggning för.
  Själv har jag alltid varit bra på att rita och syssla med estetiska saker, men mina föräldrar tyckte inte att det fanns någon framtid i att gå estetisk linje. Och jag tyckte väl som dem när jag var tonåring, men nu i mogen ålder kan jag konstatera att det finns en massa yrken som jag kunde valt, allt från designer till butiksdekoratör som visst är “riktiga” jobb.
  Sen kan man ju fråga om Vendela kanske skulle gilla andra aktiviteter också, men som det inte finns något utbud av på Sudret.
  Jag tycker dock att både musik och hästar går att kombinera med livet som lammbonde, om hon nu en gång vill ta över Hägsarve, kärringgård som det är.

 2. sonja Says:

  Vendla skall göra det som hon gillar och inte styras upp. Låt henne lira runt, då har hon ett bättre underlag att stå på, när hon sedan skall välja yrke. Hon behöver inte överta någon “kärringgård” som Veronika skriver. Gården vid Vesterby med betesmarker runt omkring finns tillgänglig. Varför inte välja Donner och ha hästar här vid Vesterby och rida på. Det finns många lösningar. Förlåt att jag sticker ut hakan och lägger mig i !

 3. Åsa! Says:

  Jag har verkligen försökt hålla fanan högt när det gäller skolan, men jag börjar få svårt för det, tyvärr…

 4. Anna-Stina Says:

  Mien, du lockade fram 35 år gamla lyckokänslor med ditt DUNK,DUNK,DUNK! Min telning hade slutat leva rullan och var på väg ut alldeles för tidigt. Men han LEVDE! Gör det än och påstår att det är tack vare att jag, trots att vi hade det knapert, alltid höll honom med ritpapper och pennor som han nu är grafisk formgivare. Skolan däremot höll jag dålig koll på, litade helt på läraren, som inte berättade hur illa det låg till med matteboken. Ni är ju kunniga att hjälpa era barn hemma, det är en stor tillgång.

 5. Veronica Says:

  Haha, antar att Vesterbys också är en “kärringgård”! Dvs det är mamma som bestämmer ;-)

 6. admin Says:

  Veronica;
  Du är verkligen en estet, både i bild och ord. Det spelar ingen roll om du gått estetisk linje eller inte. För mig är du en estet! Och dina artiklar är så läsvärda!
  Mien

 7. admin Says:

  Sonja;
  Kärringgård är något positivt för mig, girlpower som Stine skriver! Så mysigt det låter med hästar vid Vesterby och Donner! Du kanske vill ta Salmis redan i sommar….Skämt! Han ska på inkörning i höst, den lille rackaren. Men min gamla rockard…finns det hopp om att man kan rusta upp den? Vill du ta en sväng?
  Mien

 8. admin Says:

  Åsa;
  Det man kan hoppas är att ungdomarna tar till vara på tiden i skolan, om de har studiero, vilket inte alltid är fallet. Fritiden tycker inte jag ska behövas ägnas åt skolan utan åt självvalda aktiviteter. Hoppas också att alla elever har engagerande och välutbildade lärare som brinner för sina ämnen så att lektionerna är roliga!
  Mien

 9. admin Says:

  Anna-Stina,
  Du har en så begåvad pojke! Men lärare, de kan man aldrig lita på….
  Mien

 10. sonja Says:

  Den finns, men ett av skaklarna är lite deformerat och däcken ser lite säckiga ut. säg bara till så skall jag fixa den. Kul om den kommer till användning!

 11. Anna-Stina Says:

  Vad jag eg ville ha fram: låt Vendla hållas med flöjten, även om hon mot förmodan skulle bli dålig i matte. Hon kanske blir en ny Gunilla von Bahr!

 12. Ingrid Says:

  Jag undrar om det i dag finns någon barnmorska som skulle ställa upp på att åka ut till en skola för att ta ultraljud på en orolig blivande mamma? Tänk vilken lycka att bli bemött på det sättet och vilken lycka att få höra de de där DUNK-en.
  Det ordnar sig säkert för tösen, barn har en enorm förmåga att anpassa sig och hon lär nog hinna med både skola, flöjt och häst!
  Kram Ingrid

 13. check my site Says:

  I just want to mention I am just all new to blogs and actually enjoyed you’re blog site. Likely I’m want to bookmark your blog . You actually come with impressive articles. Thank you for revealing your web-site.

 14. daftar qq online Says:

  The heart of your writing while sounding agreeable originally, did not settle properly with me after some time. Someplace throughout the sentences you actually managed to make me a believer unfortunately just for a very short while. I however have a problem with your jumps in assumptions and you would do nicely to help fill in those gaps. In the event you can accomplish that, I will undoubtedly be fascinated.

 15. Nikumbushe ft Rayvanny Says:

  hey there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 16. Swing set assembly Says:

  Enjoyed examining this, very good stuff, appreciate it. “While thou livest keep a good tongue in thy head.” by William Shakespeare.

 17. series24 Says:

  I got what you mean , thankyou for posting .Woh I am pleased to find this website through google. “Wisdom doesn’t necessarily come with age. Sometimes age just shows up by itself.” by Woodrow Wilson.

 18. Schlüsseldienst München Says:

  I together with my guys have been reading through the best helpful hints from the blog then then I got an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. All of the women became so glad to see them and have now honestly been having fun with these things. Thank you for being very considerate and also for opting for variety of fine tips millions of individuals are really eager to know about. My very own honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 19. nba live stream free Says:

  Hmm it looks like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 20. Sbobet Asia Online Says:

  obviously like your website but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the reality however I’ll definitely come again again.

 21. Faytech North America Resistive Touch Screen Monitors Says:

  Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

 22. Lauren Litecky Says:

  Hey, very informative blog post! Pleasee continue this awesome work.

 23. Silver spring hair salon Says:

  Usually I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 24. John Deere Repair Manuals Says:

  Very well said, your blog says it all about that particular topic.:*’`.

 25. Pool table assembly Says:

  My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 26. www.resaero.com Says:

  You’ve made some good points there. I looked on the web
  to learn more about the issue and found most
  people will go along with your views on this site.

 27. Alleen Carley Says:

  I adore looking through and I believe this website got some genuinely utilitarian stuff on it! .

 28. Erie Pennsylvania divorce Says:

  I¡¦ve learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create such a wonderful informative website.

 29. Seth Says:

  Paragraph writing is also a excitement, if you be familiar with after that
  you can write if not it is difficult to write.

 30. Nova Kosse Says:

  i love Bones and David Boreanaz, he is good looking and i can say that he is talented-

 31. DC furniture assembly Says:

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 32. adobe Acrobat Pro cheap price Says:

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your site?

 33. Brookwood Camps Says:

  This paragraph will assist the internet
  people for setting up new webpage or even a weblog from start to
  end.

Leave a Reply