Folkmord och snus på tanden

Först tänker jag svara på några frågor:

1. Någon undrade vad Jennys avhandling handlar om. Jag tror att jag har nämnt det förut men, hursomhelst, avhandlingen heter Teaching Islam. Jenny har studerat tre muslimska friskolor i Sverige och hur de undervisar i sitt karaktärsämne islam. Jenny har suttit med på lektionerna och sedan intervjuat lärarna om hur de tänkt när de planerat undervisningen, vad de valt att ta upp och varför. Bland annat har lärarna använt sig mycket av sång och musik och det har Jenny skrivit mycket om. Jenny har nu disputerat i didaktik. Didaktik är släkt med pedagogik kan man säga. Men didaktiken tar upp vad man undervisar, vilken fakta man väljer ut att ta upp i klassrummet. Ska försöka mig på ett exempel: Hemmansägaren som läser mycket historisk litteratur frågar sig ibland varför man i i svenska grundskolan bara undervisar om förintelsen, varför, av alla hemska folkmord som skett under 1900-talet det bara är förintelsen som får uppmärksamhet i den svenska skolan. Förskräckliga saker har skett även i Ryssland, Mellanamerika och Sydamerika för att nämna några exempel men det nämns aldrig. Kanske beror det på att vi bara tar upp historia ur ett västperspektiv i skolan. Nu är det inte så att Hemmansägaren inte tycker att man ska ta upp förintelsen men han tycker att många andra folkmord glöms bort. Det här är en typiskt didaktisk fråga. Just nu läser H en bok om japanska hemskheter i Stilla Havet, saker jag då aldrig hört talas om.

Men det är intressant vad man tar upp i undervisningen. Jag har, förutöver min lärarutbildning, läst 20 poäng didaktik just med tanke på att man kanske ville forska någon gång. Läste språkdidaktik och då handlade det mycket om vad man tar upp i engelskundervisningen. Vi fick läsa forskning som sade att det är bortkastad tid att sitta och traggla tredjepersonpresens-s med eleverna ( som ju anses vara så in i vassen viktigt….) och en annan svensk favorit, a eller an. Forskningen visade att det är mycket viktigare för kommunikationen att lära eleverna ord och fraser och att a och an och eventuella s kommer av sig självt med tiden. En del elever kan ha nytta av grammatik men många elever kan inte ta till sig den formen av abstrakt undervisning. Didaktik är ett mycket intressant ämne och vi behöver fler forskare i Sverige. Mycket av det vi tar upp i undervisningen idag bygger på tradition och inte på vetenskap. Många hävdar idag att man kan vara en duktig lärare utan utbildning. Jag tror ändå att det är viktigt att man får studera sådana här saker som didaktik, annars finns risk för att skolan inte utvecklas. Man undervisar så som man själv blev undervisad för en sisådär 30 år sedan och det är inte alltid bra. Under min högstadietid satt vi mest i korridoren och gjorde väggtidningar. Jag kan säga att jag mer och mer går ifrån grupparbete. Någon gång kanske, men all forskning visar att en duktig lärare som berättar intressanta saker framme vid tavlan, i ett klssrum där lugn och ro råder, är mycket underskattat! Återkommer kanske i ämnet nån gång!

2. Man har efterlyst bilder på mig från festen. Det finns två stycken som kusin Mats tog efter vårt After Work i hans kök, innan disputationen. På den ena bilden ser inte jag nykter ut. På den andra ser H inte nykter ut, han ler med en snusmubbe på ena framtanden ( H brukar inte snusa!). Sorry. Jag brukar inte vara så petig MEN NI FÅR INTE SE DEM! Jag ska ha på mig disputationsstassen på söndag klockan sju i Sanda Bygdegård då jag ska hålla föredrag. Kanske blir det nån bild från det.

Imorse var det snö. Elof blev betänksam.

Elof tycker snö är kallt

Han tyckte det såg kul ut med Lilleman i snön men valde ändå att stanna inne i värmen. Vilken spisgris!

Hus och klot

Bilden tagen kvart över sju imorse. Lilleman jobbar med snö innan han ska till dagis.

H och klot

En liten kille med ett stort klot.

fisksoppa

Vi gjorde fisksoppa igår. Var det det enda du kom på att laga? undrade barnen. Men sedan tyckte de att det var gott. Lilleman valde dock a la cartemenyn och åt korv.

Mien

6 Responses to “Folkmord och snus på tanden”

 1. ingmarie Says:

  Ser att ni har lika mycket snö som vi i roma har…hua mig tycker inte om vintern

 2. Veronica Says:

  Fiskskoppan ser god ut, och kul att du fått 2/3 av barnen att äta fisk. Jag lyckas som bäst med 50 procent, dvs Klara, men Gustav tvärvägrar. Finns det något didaktiskt knep för att få barn att äta fisk? Alla bra förslag mottages tacksamt!

 3. admin Says:

  Ingmarie;
  Välkommen till min blogg! Kul att få se bilder från snön i Roma. Jag har ju jobbat i Roma i två år så mitt hjärta slår lite extra för den orten.
  Mien

 4. admin Says:

  Veronica;
  Var på en föreläsning med en dietist och hon sa att det viktigaste är att barnen äter fisk, inte vilken fisk det är. Mina grabbar älskar de där lite lxigare fiskpinnarna, ser ut som panerade fyrkanter. Och stora syrran gillar fiskbullar i hummersås. Och alla älskar kräftor, men det kanske inte är fisk?
  Mien

 5. sonja Says:

  Storasyrran har alltid älskat fiskbullar redan som lite på besök i Sanda åt hom en burk fiskbullar i hummersås ensam.

 6. Veronica Says:

  ok, ska testa lyxigare fiskpinnar, för vanliga går inte heller ner i gustav.

Leave a Reply