Profet i egen hembygd

Ikväll skulle jag hålla föredrag på Sanda Hembygdförenings årsmöte. Det händer då och då att folk ringer och vill att jag ska komma och prata och kåsera på olika tillställningar och jag brukar inte vara nervös när jag åker ut. Som lärare är man ju van att prata inför folk. Men ikväll var jag faktiskt nervös! Ni vet, Sanda är min hemsocken och jag känner ju många där. Klokt nog hade jag låtit mamma förstå att hon inte behövde komma, hade hon suttit där hade jag säkert blivit ännu darrigare. Det brukar komma en tapper skara på sådana här möten. Men när jag svänger in till Sanda bygdegård ikväll är parkeringen full med bilar! Gulp!

Sanda bygdegård ikväll

Jag räknade inte alla åhörare dumt nog men ordförande Nils-Ove Norragård sa att det var rekord och att det minsann inte var han som dragit dit allt folk. Alla rymdes inte på den här bilden men jag kan säga att semlorna tog slut och man var tvungen att åka och hämta flera. Jag skulle naturligtvis tagit fler bilder på alla sandabor men som sagt, jag var så nervös att jag skakde.

sandpappret

Mien i bygdegården i Sanda

När jag kom höll ännu årsmötesförhandlinagrna på för fullt. Man bestämde till exempel att man ska köpa in Lars Gullins föräldrahem. Jag passade på att ta en bild av mig själv medan man diskuterade vad man ska använda Lasse Gullins hus till. Över blusen har jag en favoritullkavaj av märket Noa Noa som jag köpt på Åland en gång. Det syns inte här men den är lite fiffig med spets runt ärmarna. På disputationen hade jag svarta byxor till. Men jag känner mig mer hemma i jeans.

blomblus

På fötterna? Blundstones.

Gunnel Wallin

Det var Gunnel Wallin som ringt och bett mig. Hon är en aktiv sandakvinna och vi har träffats förut i olika sammanhang. Hennes bror, Kjell, köpte alltid smågrisar av min pappa som sedan föddes upp till slaktsvin.

Och vad pratar man då om när Anders och Anna-Stina Olsson, Niklas Olsson, Gunvor Malmros, Magnus Bäckstäde, Per-Erik Bergh, Österdahl, Norragård den äldre och Norragård den yngre, Åsa Sjögren, Sven Ahlgren för att nämna några få kommit för att lyssna?

Jag bestämde mig raskt för att berätta mest om Sanda och om den otroliga berättarglädje jag fått med mig därifrån. Och det var helt rätt. Jag uppmanade publiken att avbryta och fylla i medan jag berättade och läste olika texter. Det brukar ju aldrig någon göra fast man säger så. Men ikväll var det annorlunda. Luften var full av vinkande händer som ville tillföra saker. Och många händer viftade då jag frågade om någon av dem kört suggor till betäckning till pappas och faffas galtstation. Vi skrattade åt suggor som krupit ur sina grisburar på vägen till Västerby. Vi skrattade åt suggor som varit på rymmen. Vi skrattade åt snopna grisbönder som kommit till galt utan sugga.Vi hade så trevligt, så kul! Och sällan har jag skrattat så mycket.

Och sedan höll vi på att garva ihjäl oss åt följande sandaklassiker:

Min pappas gode vän och granne, Tyko Widing, fyllde jämnt. Detta var före mina dagar. Min pappa Sture och en annan av hans bästisar, Magnus Bäckstäde bestämde sig för att kliva upp i svinottan och anordna ett litet fyrverkeri för att hedra årsdagsbarnet. Pappa och Magnus hade kommit över ett parti dynamit och de lade tre dynamitladdningar i diket utanför gården. Det hela var mycket fiffigt uttänkt. Laddningen längst bort skulle smälla först och sedan skulle de andra smälla en efter en, den närmaste, som också var den kraftigaste, skulle smälla sist. Så tände gossarna på och tog betäckning bakom ett träd. När den första laddningen smällde PANG så gick ett par rutor sönder på byggningen (huset). Klirr, klirr.

- Oj oj oj, sa pappa Sture då.

När den sista laddningen smällt så fanns inte en enda hel ruta kvar i huset! Det låg glassplitter överallt!

Pappa och Magnus vågade sig inte fram utan låg kvar och tryckte i diket. Då kom Hansen, (gotländska för Hans), Tykos storebror, ut på trappan och skrek:

- Sorkar, kom in får ni kaffe!

Och sedan satt man och drack kaffihalve i vinddraget. Det hade smällt så fruktansvärt att kaffepannan hade hoppat på spisen. Efter ett tag sa Hansen:

- Sorkar, om ni skär glas så betalar jag!

Och i socknen berättas det sedan att min pappa ska ha sagt:

- Det var på Tykos årsdag jag lärde mig skära glas!

Kanske inte så kul här men jisses vad vi skrattade ikväll åt detta. Vi bestämde att detta måste vara ett utmärkt filmmanus! Och, JA! man kan vara profet i sin egen hembygd!

förkläde

Som tack för kvällens övningar fick jag det här fina förklädet. Och så får man faktiskt lite betalt också då man åker ut så här. Och man får sälja böcker.

Mien

21 Responses to “Profet i egen hembygd”

 1. Anna Says:

  Det var en väldigt fin blus. Och den passar väl på innehållet. Var var det den kom ifrån? Tänk att man kan få betalt för att ha roligt och umgås med vänner.

 2. admin Says:

  Blusen är från Indiska. Den var ganska nyhemkommen då jag köpte den för tre veckor sedan. Tack för berömet! Kanske verkar det snålt att ta betalt då man är ute och pratar. Men dels så ligger det ganska mycket förberedelser bakom en fyrtiofemminuters välredigerat prat. Och sedan så är det sed att man betalar för föreläsare. Hembygsföreningarna får faktiskt lite bidrag från Vuxenskolan just för sådant här. Det är svårt att ta betalt för kulturarbete. Om en elektriker åker hem till någon och byter ut gamla elledningar så är det ju självklart att han ska ha betalt. Men om någon åker ut och berättar? Bokförsäljning och föreläsningsverksamhet är INTE något man blir rik på, snarare är det så att det inte går ihop sig.
  Mien

 3. Veronica Says:

  Låter som en toppenkväll mien! Hoppas du sålde några böcker också, eller är de slut?

 4. Åsa! Says:

  Vilken fruktansvärt rolig historia!!! Kom in sorkar… Då är man rätt lugn av sig må jag säga:)

 5. Jenny Lidman Says:

  Jag är impad! Jag vill också stå med på en skylt nån gång.

  Och bilderna från Uppsala, härligt! Jag saknar stan lite.

  (Gotlands balkong är för övrigt perfekt att sitta på under Valborg och forsränningen ;))

 6. Ingrid Says:

  Nu är det kväll och maken sover, men i morgon ska jag ta med honom hit till datorn och läsa din berättelse från Sanda för honom. Han kommer att gilla den för han har minsann också varit hos din pappa med suggor. /Ingrid

 7. sonja Says:

  Jag var på stickcafe i Västergarn,där Gunnel W också var och stoppade strumpor. Hon uppmanade alla att gå på Årsmötet, vilket tydligen dom flesta gjorde.På vårdcentralens gym i måndags kommenterades hur kul dom haft och vad dom skrattat! Anna-Stina O ringde just och framförde också vilken toppenkväll och att du hade verkligen dragit folk. Kul att det gick så bra och jag solar mig i glansen också som Du förstår. Du är så duktig och bjuder på Dig själv och det gillar folk, så man kanske kan vara profet i sitt fädernesland ???????

 8. کیر Says:

  Thanks

 9. Argust Says:

  I’ve included this document to my book marks

 10. tinyurl.com Says:

  Hello friends, how is all, and what you would like to say about this article,
  in my view its in fact remarkable in favor of me.

 11. tinyurl.com Says:

  Hello, its nice post on the topic of media print, we
  all be aware of media is a fantastic source of facts.

 12. for coconut oil Says:

  Hey very interesting blog!

 13. plenty of fish dating site Says:

  I think everything composed was very reasonable. But, what about this?
  what if you typed a catchier title? I am not saying your information is not solid.,
  however what if you added a headline that makes people desire more?
  I mean Mejl från Gården » Blog Archive » Profet i egen hembygd is a little vanilla.
  You could look at Yahoo’s front page and note how they
  write post headlines to grab people to open the links.
  You might try adding a video or a related pic or two to grab people excited
  about everything’ve got to say. Just my opinion, it might bring your
  blog a little livelier.

 14. ps4 games Says:

  Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting sick and tired of Wordpress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 15. quest bars cheap Says:

  Thanks for sharing such a good thinking, piece of
  writing is good, thats why i have read it entirely

 16. quest bars cheap Says:

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they
  plainly don’t know about. You managed to hit the
  nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people
  can take a signal. Will probably be back to
  get more. Thanks

 17. quest bars cheap coupon twitter Says:

  I have read so many articles or reviews concerning
  the blogger lovers but this article is actually a pleasant
  piece of writing, keep it up.

 18. ps4 games Says:

  Remarkable! Its in fact remarkable post, I have got much clear idea concerning from this post.

 19. ps4 games Says:

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 20. Melodie Fischler Says:

  Nice post cutie!!! +15037530311 if you want to talk, whatsapp

 21. ps4 games Says:

  I have been exploring for a little for any high quality
  articles or blog posts in this sort of area .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this info So i’m happy to exhibit that I’ve a very
  good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

  I most undoubtedly will make certain to do not omit this site and provides it a look regularly.

Leave a Reply