Lammhusvimmel

tal i början

I sista sekunden som vanligt kom jag instressande till lammhusinvigningen hos Bergbohms i Rute idag. För er som inte vet det kan jag berätta att Rute ligger nästan vid Fårösund på norra Gotland. Gårdsplanen var full av folk och gårdsfolket hälsade alla de 100 gästerna välkomna. Längst till vänster ser ni Johannes, son på gården som jobbar med lammen. I vit mössa mamma Lilibet. I overall med oreanga detaljer, pappa och ägare Carl-Johan. Och längst till höger i overall med blå ränder, blott 15-åriga ägaren Kristofer Bergbohm.

 Kristofer

 Jättetrevliga Kristofer, som också var med på lammresan till Skottland i höstas, är brorson till Carl-Johan.

Hannes

Och kusinen Johannes, Hannes kallad. En ung lammbonde med blick för djur.

tal

Eftersom jag kom sent missade jag en del detaljer men jag tror han som pratar är leverantör av själva lammhuset.

avtäckning

Efter invigningstal var det avtäckning under pompa och ståt. Fick ingen bild på det men damerna på gården skramlade med marackas och pinglade med bjällror.

pernillapose

Innan man gick in fick man ta på sig skoskydd. Här är det Pernilla Ågren som poserar med sina vita tossor.

portarna öppnas

Portarna slogs upp och sedan strömmade alla nyfikna gäster in. Sigfride lammhus är nu Gotlands största.

nytt,stort, fint

Oj oj oj, vad fint! 540 lamm bor här nu men som ni ser finns det plats för många fler. Lammhuset är ljust och fint tack vare den….

perforerad plåt

…perforerade plåten. Ljust och luftigt men inte dragigt. Precis så som lammen vill ha det.

 leverantörer

Här är en lista på leverantörerna till den nya besättningen vid Sigfride.

lammhuslamm

Men jag hade faktiskt svårt att se vilka som var “våra” lamm. Klart är att gimbrarna vuxit på sig bra sedan vi levererade dem.

foderbord

Foderbordet löper i mitten av lammhuset. Två gånger om dagen körs fullfodervagnen med hackad ensilage och kraftfoder. Däremellan har lammen fri tillgång på hö.

slickstenslösning 1

Allt var nytt och fint. Men det fanns en del hemmagjorda lösningar också. Här en stubbe med ett armeringsrör i. Vad kan det användas till tro?

slickstenslösning 2

Jo, en fiffig slickstenshållare!

presentbord

Presentbordet var digert. Bakom presentbordet ser ni VIP-avdelningen, en liten minilägenhet. Här kan man bo i lammningen och ha uppsikt över hela lammhuset.

smått och gott

Jag hade med mig en påse med lite olika choklader och frukter. Och en Mejl från gårdenbok såklart!

Ylva

Lammbonden och läraren Ylva Gottberg från Kräklingbo. Jag brukar säga att Ylva och jag är lammsystrar.  Vi båda axlar arvet med pälsfår från våra fäder. Våra fäder var dessutom goda vänner.

bord

Man hade ordnat så fint för oss gäster i den lammfria delen av lammhuset. Den här ytan ska man använda vid klippning bland annat. Den passar också utmärkt att ha fest på. Borden är, som ni ser, lammgrindar som står i sicksack med bräder på. Smart.

stående bord

Lammgrindsborden hade perfekt äthöjd.

Pernilla och Ylva

Till vänster, Pernilla Ågren, Fårösund, polis och lammbonde och flitig läsare av Mejl från gårdenbloggen. Till höger, Ylva.

Ola Pettersson

Mycket trevlige lammbonden, Ola Pettersson, Lärbro. Maten bestod av fantastiskt mört kalkonkött, potatisgratäng och sallad.

Mattias P

Lammbonden och brandmannen Mattias Pettersson, Fårösund ( eller är det Bunge?). Om ni tycker Mattias verkar bekant är det nog för att han är firad TV-stjärna i SOS Gute. Mattias är också känd för att vara Pernillas sambo.

lilibet

Pigga Lilibet Bergbohm såg till att alla gäster hade det bra.

Tant bergbohm

Farmor Berghbom, har glömt tants namn nu. Bilden gör inte alls tant rättvisa. En alert dam med kvicka ögon. Här är hon koncentrerad på att alla får kaffe.

Jonssons

Familjen och lammbönderna Björn och Gerty Jonsson, Fårösund, med en av sina tre döttrar, Anna. Anna och vår Vendla är lite kompisar då de varit på samma folkmusikläger. Förra helgen när Hemmansägaren klippte familjen Jonssons lamm var Vendla med och umgicks med Anna.

Hänger vid bord

Man hängde vid borden och klev omkring i vita skoskydd.

Curre och hans grabbar

En av få sudergutar närvarande, lammbonden och lammklipparen Curt Niklasson, Näs, i skinnpaj. Med sig har han sin lammklipparliga Reine Åkerbäck och Emil Nordin. (Hoppas det blev rätt nu….)

Carl-Johan och pressen

Pressen var på plats och intervjuade Carl-Johan.

Lycka till  familjen Bergbohm önskar

Vimmelreportern Mien

7 Responses to “Lammhusvimmel”

 1. Veronica Says:

  Vilka bra bilder Mien! Mycket kul att se hur stallet såg ut inne.
  Borde du inte skriva en artikel om detta för tidningen Får eller vad den nu heter.
  Jag ska mejla över bilder oxå på från när era fillifjonkor kom hit i förrgår.
  Sen har vi köpt Elitlamm, så nu ska vi bara föra över dina filer till oss. Hur göra detta tro? Transportdokument är också inskickat till Jordbruksverket ;-)

 2. admin Says:

  Jag tror Mien fixar det eftersom filifjonkorna redan är med i elitlamm.
  Jonas

 3. P Says:

  Jösses, jag fastnade på bild….Men i och för sig så hade jag mascara dagen till ära ;-)

  Det ska bli kul att läsa i fårtidningen.

  Jag kunde också konstatera att våra lamm hade växt ordentligt. De har de bra där i Rute. Det var verkligen RYMLIGT. Man kunde inte tro att det var 540st lamm därinne. Jag ska nog spana in hur det blir runt lamningen…

 4. Anna Says:

  Roligt att se alla bilder! Det känns som om vi alla var bjudna till fina lammhuset.

 5. sonja Says:

  Skriver på min nya dator och hoppas det funkar. Kul att få vara med på invigningen. Fantastiskt att 2 så unga pojkar skall satsa på lamm. Jag önskar familjen Bergbom all lycka till

 6. Mejl från Gården » Blog Archive » Kustparken och öllåda Says:

  […] att jag var så många mil hemifrån träffade jag en kändis på restaurangen, lammbonden Björn Jonsson som jag träffade på lammhusinvigningen i vintras. Han lät mig förstå att det var nya invigningar på gång och bad mig boka in en dag i juni. […]

 7. LesAbseni Says:

  Ce Que Priligy Chinese Pharma Online Amoxicillin In Pregnancy Tooth [url=http://cialibuy.com]buy generic cialis[/url] Achat Baclofene En Ligne

Leave a Reply