Har ni sett den förut?

 Jag fick idag en jätterolig grej på mejlen från min fina vän Ingela Wigh i Täby. Kommer ni ihåg Ingela, som jobbat i Västergarnskiosken? Jag har i alla fall berättat om henne förut. Det var en massa synvillor och bilder som jag inte kan ladda upp här, men det mest fantastiska var den här texten, Hemmansägaren gick helt i spinn.:

 Olny srmat poelpe can raed tihs. I cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it deosn’t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoatnt tihng is taht the frist and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it wouthit a porbelm.. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Amzanig huh?

I egenskap av engelsklärare fick jag VERKLIGEN perspektiv på saker och ting! Tilläggas ska att det faktiskt inte står någonstans i betygskriterierna från Skolverket att man behöver kunna stava engelska perfekt. Det är kommunikationen som är det viktiga. Så här står det om de skriftliga målen man ska ha uppnått i slutet av årskurs nio:

- kunna begära och ge information i skrift samt berätta och och beskriva något. 

För den skull inte sagt att det inte är bra att kunna stava! Men det är ju viktigare att kunna och förstå många ord än några få som man kan stava till. Det är viktigare att lära sig nya ord än att sitta och traggla a och an -papper Kommunikationen är viktigast, det har varit min käpphäst länge, även om jag inte känt till det här med första och sista bokstav.

Mien

13 Responses to “Har ni sett den förut?”

 1. Åsa! Says:

  Ska genast tala om för mina ungdomar här hemma vad det står i betygskriterierna…
  Har sett detta med första och sista bokstav i en svensk version, men det funkade ju utmärkt även på engelska! Ha en go helg Mien!

 2. admin Says:

  Åsa;
  Köp Kursplaner och betygskriterier från Skolverkets hemsida. Kostar ett par tior. Läs på inför utvecklingssamtal och dylikt, det brukar jag göra….Tyvärr är det inte alla har den skriften i handväskan….Alla Skolverkets trycksaker är TOPPEN!
  Mien

 3. sonja Says:

  Fantastiskt intressant ! Jag som kämpar med mina engelska deckare för att behålla mitt ordförråd, om jag mot förmodan skulle ta och resa lite. Jag läste texten utan problem och självkänslan växte, som du förstår.

 4. Anna Says:

  Man behöver inte köpa betygskriterierna, de finns på hemsidan. Bara att skriva ut. Håller helt med om att kommunikationen är det viktiga, och att våga använda språket! Det har jag predikat länge!
  /anna

 5. Ingrid Says:

  Läckert! Det här har jag aldrig sett förut, men det var ju inga problem att läsa texten efter den första lilla överraskningen.

  Ha en fin helg! /Ingrid

 6. Anna-Stina Says:

  Kära nån, jag växte flera centimeter! Jag som knappt kan engelska kunde läsa nästan alla ord direkt! Då är jag väl samrt då?

 7. admin Says:

  Sonja och Stina;
  Ni inte bara känner er duktiga, ni ÄR duktiga!
  Mien

 8. admin Says:

  Anna;
  Jättebra att du säger att man kan skriva ut kriterierna på ett lättåtkomligt vis! Kankse någon ändå vill ha dem i bokform i stället för kopior när de ju faktiskt gäller för alla nio skolåren. Egentligen tycker jag att alla föräldrar borde få ett ex vid barnens skolstart.
  Mien

 9. Free Stuff Says:

  Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks!

 10. Roxanna Says:

  I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it
  for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like
  to know where u got this from. many thanks

 11. vipvideoclub.ru Says:

  This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I have
  found something that helped me. Kudos!

 12. Hassie Says:

  Hi, Neat post. There’s a problem along with your web
  site in internet explorer, might test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a
  big element of other people will leave out your wonderful writing due
  to this problem.

 13. aish.es Says:

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your web site provided us with valuable information to work
  on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

Leave a Reply