Egyptisk abborre och shake

egyptisk fisk igen

Häromdagen på Konsum hittade H de här fiskfileérna. Hokifilé har jag köpt ett par gånger men jag tycker det är sådär. Tilapia har vi inte testat förut. När man läser på baksidan får man klart för sig att det är en egyptisk abborre som man också odlar i Kina. Inte nästgårds precis. Men jag äter ju nästan bara närproducerat annars så låt mig få testa den här fisken!

egyptisk fisk

En påse innehöll drygt ett 1/2 kilo fisk och kostade strax över 40 kronor.

fiskfileér

Söndagkväll åkte H iväg med alla barnen på simträning så då lagade jag fisk. Jag tog de halvtinade fileérna. Smulade över 2 fiskbuljongtärningar och klämde över saften ur en citron. Ringlade lite olivolja över. På med folie och sen in i ugnen på 200 grader i ca en halvtimme. Fileérna blev perfekta om jag får säga det själv! Saftiga med smak av citron.Tilapia har en mycket mild och god smak.

Hemmets kokbok

H och jag är ju uppvuxna i strandsocknar och har ätit mycket fisk under barndomen. I dagens receptböcker finns inte så många enkla fiskrecept. Det är bara lax, räkor, saffran och sånt där. Vanliga, enkla vardagsrecept lyser med sin frånvaro. Därför fick jag ta fram H:s gamla Hemmets kokbok, den hade han med sig i bohaget då vi flyttade ihop för 20 år sedan.

recept

Det finns inga bilder på rätterna men istället massor med rejäla fiskrecept. Jag bestämde mig för enkel fiskgratäng.

gratäng fisk

Jag gjorde en supergod dillsås av fiskskyn. Lite grädde, mjölk, sky, vetemjöl, buljong och massor med frystorkad dill. Såsen hällde jag över fisken. Runt om klickade jag ( har ingen sprits!) hemgjort pärmos. Sedan toppade jag med riven ost. In i ugnen på 225 grader i en kvart. ALLA tyckte detta var jättegott! Gratängen försvann i ett nafs. Godare än lasagne! Till fisken hade jag gjort en bönsallad på blandade bönor. Ringlade lite citronolja över bara.

Hallon mango

Eftersom det är söndag fick det bli efterrätt också. Stora syrran älskar mango och hittade frusen mango i frysdisken. Mixade mangobitarna med halvfrusan hallon till en sås. Hade på lite vaniljsocker. Klickade i vaniljglass. Mixade och hällde i mjölk tills det blev lagom milkshakekonsistens.

shakes

Det blev riktigt gott!

efterrättsglas

Lilleman gillar fest! Han valde de lite festligare citronformageglasen till sin shake.

Mien

10 Responses to “Egyptisk abborre och shake”

 1. Anna-Stina Says:

  Thank you Lord for breakfast, lunch and dinner - without them we would be much thinner! Amen.

 2. Veronica Says:

  Hm, ska genast kolla i fiskdisken om jag kan hitta någon nilaborre.
  det behövs helst klart ett alternativ till alaska pollock, och hoki.
  och visst är det kul med gamla kokböcker!!!
  Vi köpte på antikvariat en “husmodern” fast som var 100 år gammal. Haha, där går man igenom hur man gör julslakt (man tar en oxe, en gris, en stor balja….etc.) hur man gör korv, skinka, sylta, blodpudding, kokar hjärna etc. dvs hur man tar hand om rubbet! Snacka om bortappad kunskap! Och hur känner man då igen en fin kyckling, jo man tittar på fötterna som ska vara jämna och fina och orangefärgade, och inte ha några fjäll eller förhårdnader.
  Fast recepten är så där, allt innehåller typ madeira!

 3. Anonym Says:

  Tilapia tillhör fiskfamiljen Cichlider, vanliga i akvarier ju. Dessa fiskarter tillhör i sin tur ordningen Perciformes = Abborrartade fiskar. Funkade i Familjen niklasson i alla fall. Jonas

 4. Kathy Richardson Says:

  I not to mention my buddies have already been analyzing the best ideas located on your web site and then before long I had an awful suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. The young boys had been consequently stimulated to read through all of them and already have in fact been enjoying them. I appreciate you for really being indeed kind as well as for figuring out some smart things millions of individuals are really needing to learn about. My personal honest regret for not expressing appreciation to earlier.

 5. https://www.bullup.nl Says:

  Good post. I learn something new and challenging on sites
  I stumbleupon on a daily basis. It will always be helpful to read content from other writers and use something from other websites.

 6. http://www.creatiblogs.fr/index.php?obj=front&action=redirect&step=1&url=https://vimeo.com/brookwoodcamps Says:

  Wonderful site. Plenty of helpful information here. I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.

  And naturally, thank you in your effort!

 7. old.kob.su Says:

  Your mode of explaining the whole thing in this post is actually nice, every one be able to easily know it, Thanks
  a lot.

 8. Lilia Says:

  Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to
  make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone
  4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this
  issue. If you have any recommendations, please share.
  Many thanks!

 9. bk.sanw.net Says:

  I have been exploring for a little for any high-quality articles
  or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo
  I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to show that
  I have an incredibly just right uncanny feeling
  I found out just what I needed. I so much no doubt will make sure to do not fail to remember this site and give it a glance on a constant basis.

 10. Louie Says:

  Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody else
  having the same RSS issues? Anyone that knows the
  solution can you kindly respond? Thanx!!

Leave a Reply