Det blir du som får gå?

Imorgon, måndag 6 april, blir en nervös dag. Hundra anställda inom Barn- och utbildningsförvaltningen kommer att få besked om de står på tur att bli varslade. Hundra personer kommer nervöst att vänta på ett kuvert där det står att de kan vara en bland många som får lämna sina arbeten inom en snar framtid. Det är tydligen så att det är flest barnskötare som ska få gå men det är också lärare. Jag, som är lärare,  kan vara en bland dem som får lämna.

Ni som har följt min blogg vet att jag ligger lite risigt till på arbetsmarknaden. Många har undrat om jag har någon utbildning. Jo det har jag. Jag har en 4,5 -årig språklärarutbildning i botten och sedan har jag läst 30 gamla poäng språkdidaktik och 30 nya HP specialpedagogik ( 1,5 år till). Jag har varit lärare i 15 år och jag har en fast tjänst i Barn- och utbildningsförvaltningen men jag har ingen fast tjänst på någon skola. Senast hade jag en fast plats, eller hur man nu ska uttrycka det, på Romaskolan, men där är jag nu övertalig.

Jag håller helt med Anna om att man behöver se över rutinerna vid uppsägningar. Att bli av med sitt arbete är ett stort trauma. Förra läsåret arbetade jag på en högstadieskola på södra Gotland och var “lovad” att få fortsätta. Under våren, då lärarplaneringen var i full gång, sa rektorerna att alla som inte skulle få vara kvar skulle rektorn tala med enskilt. På möten sas det att alla ni som inte får vara kvar till hösten vet nu om det. Ingen talade med mig, alltså trodde jag att jag skulle få vara kvar, precis som man hade sagt tidigare.

Döm om min förvåning då man en morgon, fem minuter innan jag skulle ha min klass, bara så där i förbifarten, säger att:

- Oj, då, vi har visst glömt bort att säga till dig att du inte får vara kvar!

Ja, jag har skrivit spaltmeter om det här förut. Inte nog med att jag grät mig igenom en hel dag på jobbet, framför eleverna, jag blev även utsatt på ett personalmöte, men det ska jag inte älta mer här.

Under sommaren sedan hade jag ett vipratarutmöte med mina arbetsledare. Det var bra. Arbetsledningen sa då att man inte hade tänkt på att jag skulle bli illa berörd då man inte räknade in mig som fast personal?

Det finns många, många exempel på märkliga uppsägningar. Ta min kompis E till exempel. Jätteduktiga läraren E hade jobbat på skolan X i tre år. Rektorn på X-skolan hade förvarnat om att personal skulle få sluta men att det inte var bestämt vem. En dag när E var ute på skolgården och hoppade rep med sina elever på gympan kommer rektorn åkande i sin bil. Rektorn hoppar ur bilen, kryssar glatt fram till E som står bland alla elever och hopprep, formar händerna till en strut och viskar i E:s öra:

- Det blir du som får gå!

Sedan åker rektorn iväg igen och lämnar E gråtande bland alla elever som undrade vad som hänt. Och när de fick veta började också de att gråta………

Japp, så här går det till!

Jag hoppas att de hundra kuverten imorgon inte delas ut mitt under brinnande lektion eller fem minuter innan man ska ha lektion. Vanliga arbetsplatser erbjuder sina anställda samtalshjälp och annat vid uppsägningar, något som skolan kunde ta efter tycker jag.

Mien

11 Responses to “Det blir du som får gå?”

 1. Veronica Says:

  Herregud! Har detta verkligen hänt! Stackars E.
  Men Mien, du har redan skrivit nästa krönika! Ta den här texten och kör i GA som nästa mejl från Gården, det är bara så bra skrivet, aktuellt och värt att diskutera!

 2. Ingrid Says:

  Jag håller med Veronica och håller samtidigt tummarna för att du inte blir en av de som får gå nu. /Ingrid

 3. admin Says:

  Veronica;
  Ja man kanske skulle skriva om det här med uppsägningar. I helgens tidning hade de en lång intervju med Peter Molin, chef för Barn- och utbildning. Det handlade typ om hur synd det var om honom som hamnat i en situation där han måste avskeda folk.
  Mien

 4. admin Says:

  Ingrid;
  Tack!
  Mien

 5. Julia Says:

  Jag har nyligen varit på lyxig “Kickoff” med jobbet i Trysil, Norge.

  Henrik var i stället på “Fuckoff” och drack gravöl i fredags. De har varslat en tredjedel av styrkan. Han är inte en av de drabbade, men stämningen blir ju tryckt på jobbet.

 6. Veronica Says:

  Jag tycker att med lite redigering där du går mer “rakt på handlingen” så är den perfekt. Den handlar ju om något som är aktuellt på Gotland och hela Sverige just nu - varsel.
  Och ditt skräckexempel på hur chefer kan bete sig kan kanske få dem att tänka till innan de börja ömka sig själva. Brist på empati kallas sånt!

 7. admin Says:

  Julia;
  Som din bror skulle ha kunnat säga, skolan på Gotland är riktigt “uppfuckad” nu. Hoppas Norge var kul och hoppas H får vara kvar på sitt jobb.
  Mien

 8. admin Says:

  Veronica, Jag får suga på den där någon vecka och se om jag vågar. Det blev sån uppståndelse sist jag hade några åsikter.
  Mien

 9. Julia Says:

  Passar väl bra med lite uppståndelse i påsktider?

 10. Görel Says:

  Jamen, klart du ska köra den i nån variant! Det här är helt galet på alla vis! Bra “uppeldning” inför manifestationen den 19/4. Shoot!

 11. click resources Says:

  I simply want to say I’m newbie to blogs and absolutely loved your web blog. More than likely I’m likely to bookmark your site . You surely come with exceptional well written articles. Kudos for revealing your blog.

Leave a Reply