Idag var det kommunal

Idag fick 100 anställda som tillhör Kommunal sina varsel. Mina tankar går till alla som har fått dystra besked. Lärarfacken har inte förhandlat klart än så våra varsel kommer först nästa vecka. Jag tror det är 40 personer till som varslas då. Eftersom jag är tjänstledig från min ordinarie tjänst ( som inte finns, det är bara en tjänst på ett papper) så är jag dåligt informerad om vad som händer.

Jag fick något papper på mejlen idag. Där står att i dagsläget är gränsen för att inte omfattas av uppsägning 11 års anställningstid i Gotlands Kommun. Jag vet inte om det gäller Kommunals anställda eller alla, det är lite otydligt. Eftersom jag har syndat och arbetat på fastlandet och på friskola har jag bara 9,5 år. Tufft läge. Men om jag fattat rätt så handlar det inte bara om tjänsteår för oss lärare utan man tittar också på vilken kompetens som behövs i kommunen.  

Det står också  i brevet att man har höjt beredskapen så att medarbetare ska kunna få stöd och att man har rätt till två, fria stödsamtal hos företagshälsovården. Det var ju bra.

Och så står det att arbetsförmedlingen håller på att rigga sin organisation (sic!) för att på bästa sätt kunna ta emot uppsagd skolpersonal. Man ska starta matchningen mot nytt jobb eller utbildning. Kan man bli tvungen att flytta till lärarjobb på fastlandet eller?  Och om man som jag bränt alla studiemedel? Vad gör man då? Verkar lite svårt att byta karriär och börja studera till nåt nytt då man redan har närmare 400 000 i studieskulder……

Jag tror det blir en lång process innan alla varsel är klara. Jag tror knappast det blir klart innan sommaren.

För egen del hoppas jag få fortsätta på Folkan, jag trivs jättebra där. Fast jag brukar trivas vart jag än kommer. Jag säger som Hemmansägaren brukar säga:

- Ge mig en klass och ett klassrum, så undervisar jag!

Fortsättning följer.

Mien

One Response to “Idag var det kommunal”

 1. Jenny Lidman Says:

  Jo jag har gått o har blivit Mentor! :)

  Svarade på ren impuls på Mentor Sveriges annons i Metro, och hips vips (efter diverse utbildningar och intervjuer) så hade jag en söt 14-åring på halsen!

  Det känns bra att vidga vyerna lite med lite yngre umgänge. Och förhoppningsvis kan jag vara en god förebild för henne på kuppen!

  Glad påsk till hela familjen!!
  Ska ladda upp bilder från vår tur på skansen sen ;)

Leave a Reply