Fler PRAO-bilder

Kusin Nils har vantar på sig då han pysslar med lammen. Det är ett bra tips som jag också börjat med idag. Mina händer blir helt uttorkade av lammnäringspulvret och alla handtvättar. Med vantar på sparar man händerna lite.

Sedan använder vi PET-flaskor till lammnäringen som faster Annika visar här. Ingen har tid att diska flaskor  så när man använt flaskan ett tag så återvinner man den och tar en ny. Kanske tycker inte återvinningsbranschen om det men lammen har då hela tiden fräscha flaskor.

Mommo Sonja har sedan i julas, tvättat och strukit Lillemans tomtedräkt och bett mig lägga undan den till nästa jul. Men han hittar den hela tiden! Och mommo måste tvätta den hela tiden! Här ser ni en liten apriltomte bland lammungarna. Eller är det en gårdstomte?

Stora syrran styr och ställer.

Alla våra lammungar märks med hortenmärken, ett i varje öra. På ena sidan är vårt gårdsnummer präglat, SE 65546, och på andra sidan finns ett individnummer. Hittar man ett lamm med SE 65546 i örat så vet man att det tillhör oss. Man kan kontakta Jordbruksverket om man hittar ett vilset lamm så kan de tala om vilken gård lammet tillhör.

På nyfödda lammungar sprejar vi navelsträngen med Bluespray. Här gör PRAO- Erik det. Bluespray innehåller klorhexidin som Hemmansägarens läkarbror observerade då han läste på flaskan. Man ser att det svider lite för ungarna ryggar till då man sprejar på det. Förhoppningsvis slipper de navelinfektion. Jag använder Bluespray till diverse sår, blemmor och eventuella klippskador.

Jag har visat den här bilden förut, på Nils och lammet. Men mamma, visst har det här lammet den berömda Vesterbymulen? Det ser ju ut som en näsapa?

Minns ni den svåra förlossningen? Här ser ni riktigt hur PRAO-eleven Erik kämpar.

Blä så jobbigt det är när tackan inte kan föda själv. Eller ungen kommer väl ut till slut men då är den död eller har syrebrist och har blivit handikappad. H hann lära sig ganska mycket av sin svärfar hur man gör i sådana här situationer.

Hur kan ett så litet djur ha en så stor unge i sig? Vi hade en liknande förlossning igår då Nils var här, en liten gimmer med en jätteunge. Om en tacka kämpat i mer än 20 minuter ska man ingripa, så stod det i alla fall i senaste Fårskötsel. Eller som H uttrycker det, det är inte fel att ingripa efter 20 minuter. Igår var JAG var förlossningsläkare. När värken kommer ska man dra rakt nedåt. Det har jag lärt mig.

Här tar kusinerna kort med sina mobilkameror på den lyckliga tilldragelsen.

Lammungar är sååååå gulliga! Kusiner också!

Nu är det väl ett trettiotal tackor kvar som ska lamma. Jisses, vilka magar de har. Inga fler fyrlingar bara!

Lamm är så värdelösa djur jämfört med till exempel kor, det är inte lönt att ta ut veterinären alltid.  Då frågar vi läkarfarbrorn till råds. Han börjar alltid:

- Jag är ingen veterinär MEN det ser ut som en hjärnhinneinflammation, eller…

- Jag är ingen veterinär MEN man skulle kunna prova det här….

Han blir säkert helt vansinnig när jag skriver det här men man kan inte åka till veterinären alltid och betala mer än vad lammet är värt.

Det där med hjärnhinne hade han i alla fall rätt i. Jag ville slå ihjäl det krampande lammet men läkarfarbrorn sa att lammet kunde bli friskt igen. Och det blev det.

Vi har ju alla lamm i en databas, Elitlamm. Jag tror vi betalar typ 1200 Kr per år för det. Jättebilligt tyckte Piteborna och jämförde med vad det kostar med liknande funktioner under en hockeyturnering i Pite under en helg! Elitlamm är ovärderligt för oss, vi skulle aldrig kunna ha reda på alla lamms släktskap annars (kan tydligen jämföras med olika hockeytabeller… )Här hjälper Erik mig att lägga in dagens lamningar. Det var skönt att vara två när man gjorde detta. Jag läste högt ur Fårägarnas fickbok och Erik knappade in. Ibland ifrågasatte han när jag gjorde fel och han lärde sig hur snabbt som helst hur programmet fungerade.

Mien

2 Responses to “Fler PRAO-bilder”

  1. Åsa! Says:

    När vår katt var en liten, liten unge blev han sjuk en lördagskväll. Till veterinären bar det, kostnad 500 kronor.
    Det hade varit billigare att avliva honom… Fast jag är väldigt glad att vi inte gjorde det.

  2. Anita Says:

    Det är bra med olika yrkesgrupper i bekantskapskretsen/släkten. Dom kan man ha stor nytta av. Gäller även dom som inga yrken har,det räcker långt med att dom är så himla snälla.

Leave a Reply