Mejl från gården 090530

Vad är det som är roligt egentligen? Det kan man ju fundera över. Hemmansägaren och jag tycker definitivt inte att samma grejer är roliga. Definitivt inte! Som häromveckan då jag skulle byta batteri i elstängslet hos lammen och inte fick det att fungera, hur kul är det på en skala? Hemmansägaren däremot fnissar hysteriskt bara han kommer att tänka på det. Det var så här:

I vanliga fall är det Hemmansägaren som sköter det där med stängsel och el, jag sköter Jordbruksverket och papper. Men just den här dagen hade Hemmansägaren inte tid med elen så jag blev ombedd att åka och köpa ett nytt batteri hos Klassons Bil i Havdhem. Okej, jag måste erkänna, så fort det blir tal om batteri och ström och el och sånt blir jag lite osäker. Därför är jag mycket noga med att ställa många frågor hos Klassons. De hade inget batteri inne utan hämtade ett ur ett förråd.

– Är det laddat? frågar jag oroligt då de kommer med batteriet. ( Det kanske är med batterier som med cykeldäck, blir de stående ett tag så pyser elen, jonerna, molekylerna ur? Pyspunka typ?)

– Javisst är det laddat! säger Klasson. Det är bara att koppla det!

– Bara att koppla?

– Ja!

– Hur kopplar jag det då?

Tålmodigt visar Klasson mig:

- Du kopplar rött till rött och svart till svart.

- Så den röda klämman på elaggregatet ska sitta på den röda pluppen på batteriet och likadant med den svarta?

- Alldeles rätt! säger Klasson.

Jaha, det verkar ju enkelt. Jag tar mitt batteri och kör ner till lammbetet. Av någon dum anledning så har Hemmansägaren valt att ha elaggregatet mitt i en tynnbuske, det är visst något med den lilla bryan som finns i närheten och jordspettet. Men hur man än närmar sig aggregatet så får man kroppen perforerad av tynntaggar. Jag kopplar i varje fall batteriet, och sätter sedan elmätaren mot eltråden. Mätaren visar noll! Noll kilovolt eller kilojoule eller vad det nu är för enhet. Med tretton tynntaggar instuckna i ryggraden ringer jag upp Hemmansägaren från tynnbusken och skriker att han kan ta sitt aggregat och………Hemmansägaren svarar då lugnt att han inte tror det är något fel på vare sig aggregat eller batteri eller honom utan att han tror det hela beror på felaktigt handhavande från min sida.

Felaktigt handhavande, jag höll på att explodera. Jag åker hem och sätter argt batteriet på laddning i garaget, kanske det inte finns någon ström i det ändå?

 

På kvällen när Hemmansägaren kommer hem ska han hämta batteriet från laddaren. Jag ser honom gå in i garaget och sedan hör jag ett tjut. Först är det ett argt illvrål men efterhand går det mer och mer över i ett mullrande gapskratt. Han skrattar och skrattar och skrattar…och så härmar han mig:

– Nu står jag här nere på betet och jag har provat allt…

Det jag visst inte hade provat var att ta av skyddsplasten från polerna på batteriet.

 

Jag hade förvisso kopplat rött till rött, som Klassons sa, men jag hade inte tänkt på att plast inte leder ström. Oj vad Hemmansägaren har skrattat åt det här, och ännu gör. Jag fattar verkligen inte vad som är så roligt, så Hemmansägaren har försökt bena upp det roliga åt mig:

1. Min tilltro till auktoriteter. Jag gör bokstavligen precis som Klassons säger, sätter rött på rött, men tänker inte ut själv att man kanske ska ta bort plastskyddet först.
2. Att det hela är så vansinnigt elementärt, som att börja äta glass innan man tar av pappret.
3. Att jag är lärare och spenderar mycket av min vakna tid till att oroa mig över hur det ska gå för mina elever. Men själv är jag flera korridorslängder, ja ljusår, från ett G i fysik.
 4. Att man redan på 60-talet skickade folk till månen men jag har inte fattat hur ett elstängsel funkar ännu.
5. Etc, etc.

Sedan påbörjar han en föreläsning om NO-undervisningen i allmänhet och den NO-undervisning jag fått i synnerhet och dess brister.

Nej, jag fattar fortfarande inte vad som är så roligt. Jag har nog en helt annan humor. Själv skrattar jag åt när Hemmansägaren skulle deklarera med förenklad självdeklaration och lyckades med konststycket att misslyckas med det. När det bara är en sak man ska göra, skriva sin namnteckning, och man lyckas göra det på fel rad så att Skattemyndigheten skickar tillbaka deklarationen, det är kul!

Mien Niklasson, Hablingbo

Lärare, men inte i fysik.

hagsarve@telia.com

13 Responses to “Mejl från gården 090530”

 1. Ingrid Says:

  Tack för ett härligt mejl! Här i din blogg blev det ju ännu bättre än i GA, för här får vi ju lite bildillustrationer till också.

  Trevlig helg! /Ingrid

 2. Eva Gustafsson Says:

  Mien, Du är bara för toppen, snacka om att bjuda på sig själv!

 3. admin Says:

  Ingrid;
  Tack! Och ha en fin pingst ni också, Du och Åke!
  Mien

 4. admin Says:

  Eva;
  Faktiskt är det många som kommit fram till mig idag och sagt att de också säkert skulle ha gjort samma tabbe! Hoppas du har det OK på nya jobbet och att du kommit in i allt det nya.
  Mien

 5. Ia Says:

  Jag hade definitivt kunnat göra precis så…eller jag HAR gjort liknande saker ;)

 6. sonja Says:

  Lugn Mien ! Jag har gjort samma sak, men i mitt fall så gapade klämmorna inte så stort att de kunde innefatta den röda pluppen, utan jag krånglade då och tur nog så åkte pluppen av och strömmen var på, när jag kollade. Ibland har man tur och inte hamnar i tidningen. Man skall ägna sig åt det man är bra på och låta karlar sköta allt annat tråkigt typ elaggregat.

 7. P Says:

  Ja, det är ju inte utan att man känner igen sig… Jag har nu lärt mig att koppla rätt efter många turer och telefonsamtal till mannen.

 8. see this here Says:

  I simply want to mention I’m new to blogging and absolutely enjoyed this web page. Most likely I’m going to bookmark your site . You actually have really good article content. Regards for revealing your blog.

 9. http://www.zhipu360.com Says:

  Hello, I wish for to subscribe for this blog to take most
  recent updates, therefore where can i do
  it please help out.

 10. Paul Says:

  Excellent way of explaining, and good piece of writing to
  get facts on the topic of my presentation subject matter,
  which i am going to deliver in university.

 11. http://www.asianladyboysxxx.com/ Says:

  Very good post. I certainly appreciate this site.
  Thanks!

 12. http://www.evobar.com Says:

  Attractive section of content. I just stumbled
  upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 13. www.iccaw.org.cn Says:

  Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and i can assume
  you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.

  Thanks a million and please carry on the gratifying work.

Leave a Reply