Tal i Lojsta

Tal i Lojsta midsommardagen

Glad midsommar på er allihop! Mien Niklasson heter jag och jag bor i Hablingbo. Men idag har jag fått äran att lämna Hablingbo för att fira midsommardagen här med er i Lojsta. Jag har alltid tyckt att den här platsen är särdeles vacker med alla vattenspeglar som träsken bildar runtomkring. Tidigare, innan utdikningen av de stora myrarna på Gotland började så var vattenspeglar förmodligen en vanligare syn i landskapet här. Nån historisk person ska även ha sagt om Gotland att:
– Gotland är ingen ö, det är en sjö.
Det är det jag tänker på när jag står här och tittar ut över vattnet idag, så här såg det nog ut på många ställen på Gotland för länge sedan.

Mien Niklasson ja, några av er kanske känner igen mig från min spalt Mejl från gården som jag skriver i Gotlands Allehanda, För er som inte vet så följer här en kort presentation. Jag tror jag har skrivit Mejl från gården nu i snart åtta år.

I Mejl från gården får man följa mig och min man, som jag i krönikorna kallar för Hemmansägaren, våra tre barn, våra lamm, som i senaste får- och geträkningen som skulle ha varit inlämnad till Jordbruksverket, jag tror det var åttonde juni. Ja det låter som ett skämt när man säger får- och geträkningen men man är faktiskt ålagd att räkna sina får och getter en gång om året och lämna in uppgifterna till jordbruksverket. I årets får- och geträkning uppgick våra får till en 230 stycken. Mejl från gården handlar också om vår lilla röda kattbons som man inte behöver räkna och förut även vår lilla vita, sura knähund men henne kan man inte räkna med längre för henne fick vi tyvärr ta bort häromdagen, och så har dottern ett gäng hästar också. Man får följa våra vedermödor där på gården i Hablingbo och mina tankar runt det. När jag inte skriver krönikor för Gotlands Allehanda eller gör frilansreportage för olika fårtidningar så är jag lärare i svenska och engelska på Gotlands Folkhögskola i Hemse. (Kanske lite skrytigt? Men ska man få gubbar att lyssna så måste man sätta ner foten lite,markera lite, det är tyvärr min erfarenhet…) Som ni kanske redan förstått så är skriva det roligaste jag vet! Och så glömde jag visst det viktigaste av allt, jag bloggar också, ni vet jag har en såndär dagbok på Internet där jag laddar upp bilder och skriver vad jag är med om. Jag ska faktiskt ta en bild till bloggen här nu, såja. Hej hej publiken är ni med? Nu sägare vi omelett allihopa, ett två tre OMELETT!
Ja! Nu fick jag en bra bild till kvällens bloggövningar.

Hemmansägaren ( Jag vill egentligen inte tjata om Hemmansägaren i tid och otid men folk tycker det är en så rolig figur så nu värmer jag upp dem lite med lite hemmansägaretjat) ja, min man, han hjälper mig alltid med lite olika uppslag så jag har något att skriva eller prata om. Det händer nämligen då och då att jag åker ut och pratar såhär. ( Skryt? Nej, jag sätter bara ner foten lite….) Sist det skedde var på nationaldagen, den 6:e juni i år. Jag satt och skrev på det jag skulle säga in i det sista och jag var nervös. Hemmansägaren satt vid TV:n och zappade. Precis när jag ska åka iväg lämnar Hemmansägaren TV.n och fjärrkontrollen med blicken, en kort stund, och vänder sig mot mig. Jag tänker att nu ska han önska mig lycka till, säga något uppmuntrande. Och det gjorde han väl också, på sitt vis, för han sa: När du står där och surrar i kväll, tänk på, ja
– Var nu inte för långrandig!
Det var det omtänksamma rådet jag fick.
Var nu inte för långrandig.
Och det ska jag ta till mig idag också så nu lämnar jag presentationen om mig själv.
( Här skrattade folk rätt ordentligt så då kunde jag pusta ut lite, hemmansägareuppvärmningen funkade utmärkt! Nu hade jag publiken med mig)

Men åter till midsommar

Varför firar vi egentligen midsommar? Det undrade jag och började läsa lite. (Lite allvar måste det ju vara en sådan här dag….)Som jag har förstått det så är det sommarsolståndet vi firar. Och sommarsolståndet är den längsta dagen på året, eller den dag då det är ljust längst. Ursprunget till midsommar är förkristet eller hedniskt, man har alltså firat midsommar och haft midsommarvakor hur länge som helst. Ofta gick det ganska vilt till på de här midsommarvakorna, med dans och så sjöng man skamlösa visor. Troligtvis var det för att stävja det här vilda firandet som kyrkan någon gång på 1400-talet gick in och försökte få bukt med det folkliga vilda firandet vid midsommar. Man försökte få det till att bli ett lugnare firande av Johannes döparen istället. Men vi kan ju bara konstatera att kyrkan inte har lyckats så bra med det. Det har i alla fall gått sämre med midsommar än vad det har gjort med julfirandet och Jesu födelse, jul förknippar man ju med en stillsam tid. För nog dansas det ännu på midsommar och visst sjungs det en och annan skandalös visa ännu?

På landet

När man bor på landet, som säkert många av er här idag gör, så är midsommar förknippat med mycket annat än bara sill, ägg och snaps. Midsommar är tiden då det växer som allra mest och då är det bråda dagar. Under hela min barndom så körde vi in hö på midsommar. Höet gick alltid före firandet, något som ibland var svårt att förstå. Många midsommaraftnar har man tillbringat uppe på ett stickigt varmt höloft med att stapla balar. Som jämförelse kan jag berätta att vi skördade vårt hö i förrgår och att det är andra tider nu. Mycket var bättre förr sägs det… men vad jag tycker det är skönt när det drar in en fyra fem inhyrda traktorer på våra hövallar och de slår höet, hackar det och sedan packas det i en lång korv, allt på bara en dag. Förr fick man hålla på i veckor för att få in höet och det var en ständig oro över väder, vind och onda ryggar.

Midsommar förknippar jag också med att alla djur är på bete. Ofta har man dem ganska långt från gården på olika strandbeten eller så. Midsommar är en tid då man oroar sig över att alla ens djur är på plats. ( här hade jag tänkt berätta en del roliga passager om då jag jagat lamm i midsommartid men eftersom våra lamm varit ute en hel del på sistone så kändes det inte alls kul längre, jag strök hela det stycket….)

Midsommar är också, när man bor här, lugnet före stormen. Efter midsommar bryter semestrarna ut och då ska alla till Gotland. Det är underbart när det kommer folk till Gotland, verkligen. Men varför ska alla åka till Hablingbo och till Jonas och Mien? Hi hi, det änns i varje fall så. Jag tror första somrarna vi bodde i Hablingbo så hade vi gäster i ett sträck under hela juli månad. Det var kul, ha ha. Småbarnsfamiljer på besök på Gotland. Bingo (Tummen upp) Missförstå mig rätt, det är jättekul att träffa gamla vänner men, hur ska jag säga, man kanske trodde att man kände varandra men när man ska bo ihop i flera dagar så upptäcker man vissa kulturskillnader. Hm. Vissa olikheter. En olikhet som jag har svårt att förstå mig på är den här, eller kulturskillnad och olikhet låter för tamt, jag går direkt på:

Konflikt 1
( Ja! Ordet konflikt var kul. Här skrattar folk igenkännande! Jag vågar då ta ut svängarna lite och slappna av)
När en, turist låter så nedvärderande så jag använder uttrycket besökande, när en besökande har legat nere vid Nisseviken och badat en hel dag så är det första de gör när de kommer hem till oss vid Hägsarve att, ja vad tror ni?
(Publiken gissar, sätter på grillen, sätter sig i solstolen säger de…)
 Jo, efter en lång dags badning i Nisse så ska det duschas. Och jäklar vad det duschas. I timmar. De måste nämligen tvätta av sig saltet. Vaddå för salt? Vi badar i sjön hela sommaren och jag har då aldrig märkt av något salt? Jag kör till och med ner ungarna till sjön på kvällarna för att de ska få tvätta av sig och bli rena. Det här med vatten är en källa till konflikt. När man har egen brunn som vi har så sätter man väldigt stort värde på att det ska finnas vatten. Vattnet ska i första hand räcka till alla djur, så att de får dricka, inte till att tvätta av sig saltet.
Morr morr morr

Konflikt 2:
Jag älskar att bo på landet. Verkligen. Det är härligt. Det enda jag eventuellt hatar är flugorna. Eller, jag verkligen hatar flugor. De skiter ner och förstör. Hur man än stänger dörrar och fönster så flyger de in och bajsar ner min fina, vita spetslampskärm. Och hur man än försöker bekämpa dem så finns de där ändå. Nu till konflikten. De besökande tycker heller inte om flugor. Även om de bara har en liten ynka fluga i sovrummet så kan de klaga en hel dag över det.
- Ursch vad flugor ni har här! Nej fy vad äckligt! Det är en fluga som har hållit oss vakna hela natten
- Jo jag vet att det finns flugor här…..Kanske skulle det bli lite bättre om ni stängde dörrarna efter er någon gång grrrrrrr

Konflikt 3
Vi har valt att bo på landet för att vi vill ha djur. De besökande tycker inte om djur. Inte alls. Efter ett par dagar försöker de till och med få undan våra djur.
– Du, våra barn är så rädda för er hund. Tror du att du kan se till att den inte är här när vi är här?
– Jag blir så täppt i näsan av er katt, tror du att ni kan ta bort katten?
Och så får man informera dem om en massa saker: Hönsungarna i buren flyger inte runt och skriker för att de tycker det är roligt när era barn slår på buren med en kantribb, de skriker för att de är rädda.

Ja, ni hör, jag är en värdelös värdinna. Ingen vill va med oss längre…. Det här har lett till att vi inte har några vänner längre, he he (Här skrattar publiken jättemycket, kanske för att de känner igen sig?) I alla fall inte några som vågar sova över hos oss längre………

Ja, det finns många konfliktområden men jag ska inte gräva ner mig i det. Kanske är det så att man själv bör ta semester ibland. Att man ska tänka på det. Nu ska jag läsa ett stycke från mejl från gården om en gång då hemmansägaren och jag gjorde det, när vi åkte på minisemester till Visby, när vi fick en natt tillsammans på hotell och hur det var.
( Hemmansägaren är på mig jämt om att jag är för ambitiös och alltid skriver nytt material då jag är ute och pratar, att jag lägger ner för mycket tid.. Han säger att många skribenter bara rätt upp och ner läser ur sina texter då de är ute och föreläser. Dels var det därför som jag valde att läsa det här stycket, dels för att det handlar om H som ju alla tycker är så kul (?????) och dels för att jag vill ge prov på hur jag skriver, inte alla i publiken har läst något Mejl från gården. Sedan tycker jag själv att den här texten är lite fiffig.)

Häng med nu! Det är ju kanske inte alltid som det blir som man har tänkt sig. Och så var det ju kanske också när vi tog semester! Det blir inte alltid som man tänkt sig nej……Nu läser jag:

Mejl från gården

Domkyrkans klockor dingar och dongar vackert när vi kör in genom Norderport. Jag säger till Hemmansägaren att staden välkomnar oss med musik och han tittar på mig, nickar och ler. Vår nytvättade bil glänser silvrigt när vi glider in på Medeltidshotellets parkering vid Kyrkogatan. Här, på det mysiga, lilla hotellet ska vi spendera natten tillsammans, en present vi fått av några vänner. Men innan det blir natt ska vi gå på fest. Solen skiner sommarvarmt när vi hand i hand går upp för trappan till hotellets reception för att checka in. Vi har rena sommarkläder på oss och i väskan ligger bara det allra nödvändigaste, nattkläder, tandborstar och en flaska champagne…..

Men, då ???

Då ringer min mobil.
- Var fan är du någonstans?
Det är Hemmansägaren. Efter en lång dags lammklippning på norra Gotland står han nu nere i Visby hamn och ser vilsen ut.
(Jag tyckte jag var tydlig här men det var några som kom fram efteråt och inte hade förstått det här hoppet, vad de andra skrattade åt, att det var en dröm att vi gick hand i hand….) Han väntar på att jag ska komma med rena kläder. Jag säger att jag bara hunnit till Silte och att jag ännu ska titta till lammen nere vid Kvarnåker så att han får checka in före mig.
– Var fan ligger Kyrkogatan? säger han då.
Sedan börjar hans vandring genom Visby. Hans skor är för smutsiga och hans mössa för trång. Hans byxor för smala och hans rock är för lång. ( Här försöker jag läsa i takt men det är nog inte alla som gör kopplingen till visan )
Ansiktet svart av för mycket sol och stöv. Och så går han sådär som man gör efter att ha klippt en hel dag, lätt framåtlutad på stela ben. Då och då möter han turister, i vita knickers och med vita skor. Han går då över på andra sidan gatan. Så de inte ska känna lukten av ullfett och svett.

När jag checkar in frågar jag portieren om min soldat redan kommit.
– Jodå, säger han och ler. Här har det checkat in en lammklippare!
Sedan hjälps vi åt att släpa mina kassar, fulla med rena skor och skrynkliga kläder, genom en lång korridor. Portieren visar mig vart jag ska gå in. Rummet är litet men exklusivt, med tjocka stenväggar och gamla, lite maskätna golvplank. Därinne sitter Hemmansägaren, nyduschad i handduk, och väntar på kläder.
– Här är som hemma, fast mer välstädat, säger han och ser glad ut.

Ja, så kan det vara, det här var ett prov på Mejl från gården. Det blir kanske inte riktigt som man tänkt sig men att det kan bli lite bra ändå. Men de orden tänker jag nu avrunda mitt lilla anförande.

Sommaren är här! Den blir kanske inte riktigt som vi tänkt oss men den blir säkert lite bra ändå.

Glad sommar på er allihop och tack för att jag fick komma hit!

( Det i fet stil har jag inte läst högt, det är bara mina egna funderingar……….)

105 Responses to “Tal i Lojsta”

 1. P Says:

  Vad roligt att du fick publiken med dig. Fast det var ju bra saker du pratade om. Speciellt det där med “besökarna”, där känner nog många igen sig både som besökare och besökande… Våra har just lämnat. Nu är det bara två kortare “omgångar” kvar.

 2. Eva Gustafsson Says:

  Härligt Mien, jag var nästan lite sur för att jag inte kunde få höra Ditt Midsommartal, var lite nyfiken på hur Du skulle lägga upp det… och nu inser ja att; - Du är, för att beskriva det ungdomligt, fett bra på att skriva och berätta, fortsätt!
  Kramar från Västervik

 3. Anonym Says:

  Toppental Mien. Och de som hörde dåligt kunde ju satt sig på bänkarna längst fram! Där var det ju tomt, fånigt nog. Men hemsk scen, svårt att få kontakt med folk däruppifrån!
  Och för övrigt, så är det verkligen märkligt med folk som hälsar på och är rädda för djur. Hade just goda vänner här som sov över, och BÅDA två var rädda för djur. Ok, visst grisarna är stora men man måste ju inte klappa dem. Men att vara rädd för hönsen och ankorna? Eller katten?

 4. sonja Says:

  Jättebra,roligt och tänkvärt och folk känner igen sig , precis som i Mail från gården. Jag är stolt över dig! Skit i alla gnällmånsar, värre är det med dem som bara babblar hela tiden och inte kan hålla tyst. Konstigt med folk som våldgästar. Det är så mysigt på landet,men man vill ha det som det är i stan.

 5. admin Says:

  P;
  Vet att Du har erfarenhet av besökare! Kanske kan du tillägga ett och annat?

  Eva:
  Tack, tack! Känns fett bra att få lite beröm!

  Anonym:
  Tackar och bockar!

  Sonja;
  Det är också kul med våldgästare, bara de inte är flugor!

 6. tinyurl.com Says:

  I visited various web pages except the audio feature for audio songs present at this web site is genuinely marvelous.

 7. plenty of fish dating site Says:

  Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors
  or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with
  experience. Any help would be enormously appreciated!

 8. quest bars cheap Says:

  Just want to say your article is as amazing. The clarity on your publish is just nice and that i could
  think you’re a professional on this subject.
  Well with your permission allow me to grasp
  your RSS feed to keep up to date with impending post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 9. ps4 games Says:

  Hello! Do you know if they make any plugins
  to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  success. If you know of any please share. Many thanks!

 10. quest bars cheap Says:

  For latest news you have to visit world-wide-web and on world-wide-web I found this website as a finest site for newest updates.

 11. quest bars cheap Says:

  Hey! I’m at work surfing around your blog
  from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your
  blog and look forward to all your posts! Keep up the great
  work!

 12. quest bars cheap coupon twitter Says:

  Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 13. ps4 games Says:

  Great site you have here but I was wanting to
  know if you knew of any user discussion forums that cover the
  same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get opinions from other knowledgeable individuals that share the same interest.

  If you have any recommendations, please let me know.

  Many thanks!

 14. sling tv Says:

  Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested
  to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now
  destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with
  someone!

 15. Delia Says:

  Now I am going to do my breakfast, once having my breakfast coming again to read further news.

 16. Hermine Says:

  Aw, this was an incredibly good post. Spending some time and actual effort
  to produce a very good article… but what can I say… I
  procrastinate a lot and don’t seem to get anything done.

 17. Brookwood Camps Says:

  I am not sure the place you are getting your info, but great topic.

  I needs to spend a while finding out much more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I used to be looking for this info for my mission.

 18. home.hzrtv.cn Says:

  Everyone loves it when folks come together and share ideas.

  Great blog, stick with it!

 19. Homepage Says:

  … [Trackback] …

  […] Informations on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 20. buy weed online Says:

  … [Trackback] …

  […] Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 21. www m88 com Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 22. http://www.wein-grandinger.de Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 76596 additional Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 23. dang ky m88 com Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 24. linh m88 Says:

  … [Trackback] …

  […] Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 25. m m88 com Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 26. DFY Suite 2.0 Review Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 27. Cam Girls Says:

  … [Trackback] …

  […] Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 28. What Is The Best Kayak For Fishing? yourfishguide.com Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 29. Free Porn Says:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 30. click here Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 31. 먹튀검증 Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 32. vn88.vn Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 33. seo Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 34. http://wirtschaftspressedienst.at/old/paxil.html Says:

  … [Trackback] …

  […] Information to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 35. http://www.studioklass.com/_extra/newsletter/2013/02/seroquel.html Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More here on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 36. site Says:

  … [Trackback] …

  […] There you can find 76819 more Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 37. โจ๊กเกอร์สล็อต Says:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 38. elo job Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 95658 additional Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 39. Kingpen vape Says:

  … [Trackback] …

  […] There you will find 158 more Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 40. RSO Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 41. vape store near me Says:

  … [Trackback] …

  […] There you can find 38246 additional Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 42. juul pods for sale Says:

  … [Trackback] …

  […] Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 43. ejuice Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 44. vape cartridges Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 45. vape oil Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 46. เว็บแทงบอลออนไลน์ Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More Info here to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 47. What Is The Best Kayak For Fishing? yourfishguide.com Says:

  … [Trackback] …

  […] There you can find 2729 additional Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 48. Denture Implants firstclassdentalcare.com Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 49. 먹튀검증사이트 Says:

  … [Trackback] …

  […] Read More on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 50. lowes bathroom Says:

  … [Trackback] …

  […] Here you will find 92084 more Information on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 51. unicc cm Says:

  … [Trackback] …

  […] There you will find 54638 more Info on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 52. m88bc Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More on to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 53. replica christian louboutin shoes Says:

  … [Trackback] …

  […] Info to that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 54. Brianna Says:

  … [Trackback] …

  […] Find More Information here on that Topic: hagsarve.com/wordpress/?p=2589 […] …

 55. xuypharmacyonline.com Says:

  best online canadian pharmacy…

  Mejl från Gården …

 56. Online21rxon.com Says:

  vardenafil…

  Mejl från Gården …

 57. happyrxpharmacy21.com Says:

  the peoples pharmacy…

  Mejl från Gården …

 58. storerxpharmcanada.com Says:

  online pharmacies no prescription…

  Mejl från Gården …

 59. canadianpharmnorx.com Says:

  buy generic viagra online…

  Mejl från Gården …

 60. Lightvigra.com Says:

  viagra…

  Mejl från Gården …

 61. essayhelpof.com Says:

  buying essays online…

  Mejl från Gården …

 62. thesisacloud.com Says:

  thesis paper writing…

  Mejl från Gården …

 63. essaywriteris.com Says:

  us based essay writing service…

  Mejl från Gården …

 64. dissertationahelp.com Says:

  dissertation introduction…

  Mejl från Gården …

 65. thesiswritingtob.com Says:

  help writing thesis statement…

  Mejl från Gården …

 66. customessayin.com Says:

  cheap custom essay papers…

  Mejl från Gården …

 67. essaywritera.com Says:

  essay paper writing service…

  Mejl från Gården …

 68. dissertationxyz.com Says:

  examples of dissertation…

  Mejl från Gården …

 69. essayonlinean.com Says:

  write my college essay…

  Mejl från Gården …

 70. papersonlinebox.com Says:

  buy papers online for college…

  Mejl från Gården …

 71. youciali.com Says:

  buy cialis and receive in 48 hrs…

  Mejl från Gården …

 72. cialcenter.com Says:

  cheap cialis super active…

  Mejl från Gården …

 73. newcialed.com Says:

  canadian pharmacy cialis no prescription…

  Mejl från Gården …

 74. pharmcanadayou.com Says:

  drug prices comparison…

  Mejl från Gården …

 75. interpharmnew.com Says:

  pharmacy price comparison…

  Mejl från Gården …

 76. selectioncial.com Says:

  cialis no perscrtion…

  Mejl från Gården …

 77. tadalafilik.com Says:

  liquid tadalafil forum…

  Mejl från Gården …

 78. onlinecanda21.com Says:

  best canadian pharmacies…

  Mejl från Gården …

 79. uslevitraanna.com Says:

  levitra atau cialis…

  Mejl från Gården …

 80. uspharmus.com Says:

  canada drugs pharmacy…

  Mejl från Gården …

 81. canadianeve21.com Says:

  Viagra Soft Tabs…

  Mejl från Gården …

 82. gensitecil.com Says:

  where to by cialis…

  Mejl från Gården …

 83. cileve.com Says:

  cialis payment paypal…

  Mejl från Gården …

 84. asciled.com Says:

  generic cialis best price…

  Mejl från Gården …

 85. pharmacylo.com Says:

  canadian pharmacy online review…

  Mejl från Gården …

 86. jokviagra.com Says:

  next day viagra delivery usa…

  Mejl från Gården …

 87. loxviagra.com Says:

  cheap generic viagra mexico…

  Mejl från Gården …

 88. jaycialis.com Says:

  how to get cialis online…

  Mejl från Gården …

 89. ckacialis.com Says:

  cialis samples for healthcare professionals…

  Mejl från Gården …

 90. krocialis.com Says:

  cialis generic alternative…

  Mejl från Gården …

 91. pharmacyhrn.com Says:

  cialis canadian pharmacy…

  Mejl från Gården …

 92. pharmacyken.com Says:

  how to buy drugs from canada…

  Mejl från Gården …

 93. viaedpik.com Says:

  generic viagra release date…

  Mejl från Gården …

 94. viagrviagrs.com Says:

  herb viagra for sale…

  Mejl från Gården …

 95. Regcialist.com Says:

  regcialist.com…

  Mejl från Gården …

 96. storpharmon.com Says:

  peoples rx pharmacy…

  Mejl från Gården …

 97. norvascamlodipinegh.com Says:

  side effects of amlodipine benazepril…

  Mejl från Gården …

 98. lipitoratorvastatinfg.com Says:

  atorvastatin cost walmart…

  Mejl från Gården …

 99. prilosecomeprazolehu.com Says:

  omeprazole drug class…

  Mejl från Gården …

 100. zoloftsertralinest.com Says:

  common side effects of sertraline…

  Mejl från Gården …

 101. seroquelquetiapinear.com Says:

  how does quetiapine work…

  Mejl från Gården …

 102. cymbaltaduloxetinetg.com Says:

  can duloxetine be augmented with another antidepressant…

  Mejl från Gården …

 103. lexaproescitalopramla.com Says:

  tamoxifen escitalopram 20 mg tablet…

  Mejl från Gården …

 104. atstromectolaw.com Says:

  ivermectin apple paste…

  Mejl från Gården …

 105. instromectol6y.com Says:

  ivermectin label…

  Mejl från Gården …

Leave a Reply