Entusiaster

 I år har det varit extremt mycket foder på vallarna. Våra lamm har inte hunnit med att beta allt. Och vi har redan ensilerat massor, mer än vad vi behöver. Då beslutar sig Hemmansägaren för att ta en höskörd också. Jag har egentligen inte nerver för hö. Inte alls. Men om Hemmansägaren har fått något i kikaren så går han inte att stoppa. Det fick mamma erfara också. Käre H åkte nämligen till henne i Sanda och började dra i en gammal rostig slåttertrumma (?) som stod bakom ladugården. Eftersom vi alla minns att något av det sista min pappa sa innan han dog handlade just om slåttertrumman så gjorde det inte saken bättre. Pappa låg där och väste i sin sjuksäng:

- Se till att Hemmansägaren absolut aldrig rör slåttertrumman. Den är livsfarlig!  

Jaha, och nu var han där och drog i den. Man måste ju erkänna att han är lite duktig ändå, Hemmansägaren, för han fick igång eländet. Som ni förstår lyckades inte heller hans svärmor stoppa honom. Med morsans gamla traktor körde han sedan slåttertrumman till Silte och slog hö! Tyvärr har jag ingen bild på eländet. Sedan lånade han hövändare av Ajpen och har vänt hö och strängat hö som om han aldrig har gjort annat. Och så var det dags att pressa!

Min fantastiska a-kusin Jan från Linde ryckte ut. Jan har hela livet arbetat som elektroingenjör på bla Telia Mobile och flängt världen runt. Men nu efter pensioneringen har han köpt sig en gård i Linde där han börjat med får. Han har även köpt en gammal traktor och en gammal balpress för 1000 kronor.

Hemmansägaren lider av grav gräsallergi och har ansträngt sig till det yttersta under slåtter och hövändning. Då och då måste han stanna traktor och slåttertrumma och häva sig ur hytten och fräsa ur som han kallar det. Ögonen är alldeles blodsprängda och ansiktet uppsvullet. När det kom till att stapla balar i den inlånade apburen så tog krafterna slut helt enkelt. Hemmansägaren fick kalla in lite annat folk, hans två söner och så Emil som brukar hjälpa oss ibland med diverse.

Lilleman kvittrade så det säkert hördes flera socknar omkring. Det här med att köra hö var verkligen hans grej! Stora syrran, som också har grav gräsallergi, fick hålla sig undan.

Jan Larsson maskinstation in action! Tusenkronorspressen skötte sig alldeles utmärkt.

Claas, en riktig klassiker.

Vilken lycka att få åka hölass mellan Silte och Hablingbo! Det blev riktigt många balar.

Efter lite gräsvila så var hemmansägaren på G igen. Han kastade upp alla balar på höloftet i en blinkning. Småkillarna stod uppe och tog emot och staplade.

Sen fikade vi. Tack Jan för all hjälp! Du är toppen!

Vad är det där för blodig bild? undrade Hemmansägaren när han gick igenom min kamera för att se på höbilderna Men det är ju inte blod, det är ju…..

Bara ett av napplammen som lagt nosen i en färgburk. De är hopplöst näsvisa! 

För sina födelsedagspengar köpte Lilleman en gräsröjare på Bröderna Petterssons leksaksavdelning. Nu går han runt och röjer mest hela dagarna.

Här röjer han rabarbern. Först gav han den en ordentlig omgång med sitt träsvärd och sedan gräsröjare på det. Tyvärr så har min taklök gått samma öde till mötes……

Mien

12 Responses to “Entusiaster”

 1. Åsa! Says:

  Åhh, jag skrattar åt din Lilleman, vilken underbar liten man:D
  När jag var liten brukade vi köra hö hos min farbror. Pappa klagade mest hela tiden (när farbror inte hörde), men jag älskade det!

 2. Görel Says:

  Lilleman fixade till terrängen vid Barläst med röjaren också… så att det gick att spela golf från taket på en gammal kalkugn!

 3. Veronica Says:

  Jag vill också ha en balpress för 1000 kronor!!! Och jag hoppas du hann ta in vad du skulle ha av rabarbern, för nu blir det nog ingen mer rabarberpaj i år tycks det…;-)
  Appråpå röjare, själv går jag runt och liar. Gabriel har köpt ett kortare blad som är perfekt för mig, och det går lätt att röja under elstängslet med ett kortare blad. Och eftersom barn gör som vuxna, så har gustav tejpat ihop en lie till sig själv av ett mjölkpaket och en blompinne och går och hugger med den. Det går så där att hugga nässlor med, men den är toppen när man ska skrämma bort kultingar (som inte bryr sig ett smack om eltråd!)

 4. Anna-Stina Says:

  Kul med skördebilderna och röjningen också. Förväntar mig småningom bild av slåttertrumman - har inte en aning om vad det är för ett redskap. Och det är ju ingen tvekan om vem lille H har ärvt energi- och uppfinningsanlagen från!

 5. Anna-Stina Says:

  Är Vendla ´kaitlabb´? Mamma sa alltid att vänsterhänt folk är duktiga och arbetsamma!

 6. Mats, kusinen i U-a Says:

  Hej!
  Mormor Elsa hade nog rätt, Martin är oxå “kaitlabb”, + duktig och arbetsam!
  Såg fint ut med rejäl höskörd, med folk på åkern, Kristian vid Skradarve kan se lite ensam ut när han hämtar hem sina inlindade bollar alldeles själv, ja med stor traktor o hiskeligt flak då. Med “Claas”, balvagnar, elevator och högraipar var vi väl sådär 4-5 man för att göra samma jobb på 70-talet. Det var väl där som H fick sin skolning….
  Hälsningar Mats, jobbar sista veckan, Gotland på fredag!

 7. admin Says:

  Åsa;
  Han är kul, vår Lilleman, men oj vad han ställer till det!

  Görel;
  Jisses, hade han med sig röjaren upp till Barläst?

  Veronica;
  Nej, du vill inte ha en balpress för 1000 kr. jag misstänker att jan har legat under den i många, många timmar för att få den att funka. Tro mig, du vill inte ligga under en balpress!Fortsätt du med din lie, den verkar enklare att reparera.

  Anna-Stina
  Det var ju trumman jag verkligen skulle ha tagit kort på men då var inte kameran med!

  Mats;
  Det är lite gammeldags med höbalar men fint att ha till hästarna.
  Mien

 8. Görel Says:

  Jajemen, röjaren var med, och golfkitet också. Klubborna lånade han välvilligt ut till övriga grabbar, men röjaren var mer privat! :-)
  Klok kille.

 9. admin Says:

  Görel;
  Tänk vad en mor inte vet! Hoppas du har en härlig sommar!
  Mien

 10. Lindsay Rosenwald Says:

  Hi, I would like to subscribe for this weblog to get most recent updates, so where can i do it please assist.

 11. exp-pro.ru Says:

  Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.I
  will be sure to bookmark your blog and will eventually
  come back later on. I want to encourage that
  you continue your great job, have a nice holiday weekend!

 12. Elena Says:

  Hey are using Wordpress for your blog platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

Leave a Reply